Asiaczek Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Saskia, Jovanna - cudne te Wasze maluszki! Niech się zdrowo rozwijają i rosną. I - tradycyjnie - prosimy o fotorelacje...:loveu::loveu::loveu: Kika - bardzo się cieszę, że się udało siłami natury. To na pewno lepiej dla BAfiśki. Cudne bialaski!:loveu::loveu::loveu::loveu: Pzdr. Quote
Irviers Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Gratulacje!!! wszystkie maluszki sa przesliczne :multi::loveu: Kika jak Ty rozrozniasz ktore są biało-czarne a które biało -brązowe? :lol: Quote
Kika Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 [LEFT]Dzisiaj już na spokojnie, kiedy z wielką radością patrzę na nasze maluszki, mogę się przyznac ,że najadłam się trochę strachu. Bafiśka troche po północy chlupnęła mi wodami a potem przez godzinę,półtorej nic się nie działo już był lęk.Wezwałam lekarza, oksytocyna nie pomogła, rano też nie. Decyzja o cesarce była podktowana zdrowym rozsądkiem - własne doświadczenia z dzieckiem . Jak już wyjeżdżałam do kliniki Bafi zaczęła mi robic koci grzbiet i znów zaświtała nadzieja ,ze może sama urodzi- i tak się szczęsliwie stało. Jak już wydała na swiat pierszego największego w miocie chłopaka nasza radośc była ogromna.Cztery maluszki urodziły sie w klinice, a potem zabralismy szczęśliwą rodzinkę do domu i dwa pozostałe urodziły się już w domu. Bafiśka pięknie opiekuje się maluchami.Wszystkie ślicznie jedzą i przybierają na wadze. Jest póki co świetnie :):):) [/LEFT] Quote
Saskja Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 No to faktycznie miałaś kupę emocji. Jak dobrze, że wszystko się tak pięknie skończyło. :multi: Quote
Kika Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 MartaReksKiwi napisał(a):Gratulacje!!! wszystkie maluszki sa przesliczne :multi::loveu: Kika jak Ty rozrozniasz ktore są biało-czarne a które biało -brązowe? :lol: One rodzą się z maciopeńkimi plameczkami na uszkach, czsem płatek uszka jest lekko obrysowany i jak się dobrze przyglądam to widac co jest brązowe, a co czarne .Wprawdzie trzeba do tego dobre okulary założyc, ale się udaje :):):) Quote
bursztynki Posted May 4, 2007 Posted May 4, 2007 Fajnie że sama urodziła,bo po cesarce to koszmar ,trzeba pilnowac aby szwów nie gryzła,i problemy z pokarmem.No sunia rewelacyjnie się spisała Quote
jovanna Posted May 4, 2007 Posted May 4, 2007 u mnie klopotow z pokarmem po cesarce nie bylo i szwow tez nie ruszala sunia. A dzis kluchy tluste skonczyly 13 dni i otworzyly oczka ;)...Fotki sa na stronce w galerii .... Quote
Asiaczek Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Ale śmieszne białe szczurki... Kika, no właśnie. Kiedy pojawią się "kropki"? Pzdr. Quote
Kika Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 [LEFT]Kropeczki- książkowo - wychodzą około 10-14 dnia. Ale w praktyce różnie bywa. Jak się rodza i są mokre widac plamki, a potem jak je matka wyliże są cale biale :) z wyjatkiem uszek- obrys czasem malutkie kropki już są.Taki cud natury, który już przy porodzie pozwala zauwazyc jakie mogą byc w przyszłosci. U moich wielkoludów już zaczynają pojawiac sie kropeczki na brzuszkach , przez siersc u czarno cetkowanych już tez je można zauważyc. Slicznie wybarwiają im się noski i otoczki oczu. Poza tym zaskakują mnie przyrostem wagi ; największy facet wazył przy urodzeniu 450 g- wczoraj 600,a dzisiaj już waży 670 g.Bafi ma dobry pokarm, choc jakos strasznie na jedzenie się nie rzuca- nawet przerobiłysmy dzisiaj karmienie z ręki-nie ma czasu:):). Karma którą mamy juz od dłuższego czasu świetnie się sprawdza.Karmiłam ją tą szczenięcą w ciązy i teraz też .Najważniejsze jest to,że zero tłuszczu po ciaży , nawet teraz gdy karmi te małe pijawki ,ma lepszą linię niż przed ciążą.A jak one się do niej przyssają końca nie ma :)Ale to raczej norma :) [/LEFT] Quote
Judit Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Witam was, mam pytanie. Moja suczka będzie po raz pierwszy rodzic i póki co nie wiem kiedy spodziewac się dokładnie porodu. Wczoraj na noc miała 37,7 temperatury a dzisiaj rano miała 37,2. Teraz (gdy mierzyłam 30 minut temu) ma 37,5. Nie odejmowałam zadnych kresek - temperatura taka byla na termometrze. Dodam ze dzis jest mniej wiecej 62 dzien. Znalazłam na internecie taki wykres i nie wiem co o nim myslec. Bo z niego wychodzi chyba że będzie juz lada chwila rodzic. Quote
Saskja Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Cześć, co do temperatury, to u mojej suni utrzymywała się na poziomie ok. 37 st przez kilka dni, a już na pewno 2 ostatnie doby. Nagłego skoku nie zanotowałam, zapewne dlatego, że nastąpił już wtedy, gdy byłam pewna, że sunia rodzi - więc po co było mierzyć :-) Tak więc temperatura jest tu chyba mniej miarodajna, niż zachowanie suki - obserwuj, czy drapie posłanie, czy dyszy, czy jest niespokojna. Moja Grzanka dostała lekkiej biegunki i co chwilę chciała na dwór. Sądzę, że to także był objaw porodu (mnie, za przeproszeniem, też gonilo przed urodzeniem obu synów :oops: ) Powodzenia i trzymamy kciuki! Quote
Kika Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Wg mnie wskazania termometru są ważne, a pozostałe objawy zbliżającego się porodu, o których pisze Saskja na równi z nimi. Bardzo ważna jest sprawa liczenia terminu - wiem z naszych doświadczeń sprzed zaledwie kilku dni - że absolutnie nie w każdym przypadku liczyc należy od pierwszego krycia, a trzeba - to wg wet. - dodac jeszcze ze dwa dni.Bafiśki maluchy nie były przenoszone, choc mogło się wydawac,że urodziły się dopiero w 66 dniu. Czekaj na zachowania suki i mierz temperaturę- u nas spadła w dzień przed porodem do 36,6, a potem była taka zawierucha,że nie miałam głowy już mierzyc . Quote
Judit Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Saskja napisał(a): obserwuj, czy drapie posłanie, czy dyszy, czy jest niespokojna. Kika napisał(a): Czekaj na zachowania suki i mierz temperaturę- u nas spadła w dzień przed porodem do 36,6, a potem była taka zawierucha,że nie miałam głowy już mierzyc . No więc, Lusia dalej ma 37,5 (przed sekundą mierzyłam) a co do zachowania, to cóż.. posłania nie drapie, chodzi za to po domu jakby nie mogła sobie miejsca znalesc ale po jakims czasie kładzie sie na kanapie i zasypia. Za jakiś czas znowu to samo, przejdzie po domu ale wraca na kanape/lub swoje poslanie. Na swoje posłanie przynosi zabawkę - tak sobie upatrzyła ją, ze nie reaguje na piłkę nawet tylko zapatrzona w zabawke i wszędzie ją nosi ze sobą. Dyszec dyszy już od rana ale tak umiarkowanie w sumie. Troszkę widac poddenerwowanie i to że jest niespokojna (niedopuszcza do siebie psa - partnera). __________________________________________________________ Dziś - 07.05 - temperatura 36,4, wczoraj była 37,5 - czyli drastycznie spadła w ciągu doby. Srom ma bardziej powiększony a z sutków leci jej mleko. No i zaczęła szybciej oddychac. Mam nadzieje ze to będzie "ten" dzień... bo juz od dwóch dni chodze jak na szpilkach ^^ Quote
Asiaczek Posted May 7, 2007 Posted May 7, 2007 Jeeee, Jovanna , bardzo mocno trzymamy kciuki! Dziewczyny, miejcie "to" już za sobą!!! Oby wszystko poszło OK!:lol: Pzdr. Quote
karenina Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Jestem niewyspana, i zmęczona jakbym przewalila tone węgla. Ale są !! Urodzone w 57 dniu, zdrowe, żywotne, troche nieporadne, cudowne !! 3:1 dla dziewczyn, jasna dupka wypięta w naszą strone to chłopak. Quote
Agama Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Karolino OGROMNIASTE GRATULACJE.:multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: SLICZNE SA Quote
jovanna Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Asiaczku u mnie juz po dawno kluchy maja 2 tygodnie i przewracaja oczami cofnij sie w postach wstecz... Mialam na mysli judit... Quote
Nugatowa Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 [quote name='karenina']Jestem niewyspana, i zmęczona jakbym przewalila tone węgla. Ale są !! Urodzone w 57 dniu, zdrowe, żywotne, troche nieporadne, cudowne !! 3:1 dla dziewczyn, jasna dupka wypięta w naszą strone to chłopak. Moje niuniunie :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: i te łapciątka jaaaaaaami Quote
Agama Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 ja nie moge sie napatrzyc:loveu: wchodze po raz kolejny i ogladam fote,juz sie zakochalam w BLEKITCE-wloszczyzna zawladnela mna calkowicie Quote
karenina Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Foteczki tu : http://picasaweb.google.pl/forumrom/Dzien1 Agama, to sie nazywa "charcie opętanie" :) Quote
Saskja Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Rewelacja, Karenina! Gratulacje! Najbardziej mi się podobają te różnice w odcieniu. Cudeńka! :loveu: Quote
Recommended Posts