Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Gotrek']Ale słodkie :loveu: i błękitki i wełniaki, jak nie przepadam za pudelkami to te jednak są przeurocze!
A u nas właśnie 7 tydzień ciąży sucz mi się powiększyła, szczególnie jej biust ;)

Wczoraj zbiliśmy kojec, przygotowania do porodu ruszyły pełną parą :)

oj obawiam sie że będziesz miec ich troche pokazałam twoją sunie koleżance i ona powiedziała że Dora taka suka spotykamy sie z nią w parku podobno miała 11 szczeniaków w tym 1 martwe a Dora miała mniejszy brzuch od twojej :evil_lol::evil_lol: więc szykuj sie szykuj ale może nie będzie ich tak dużo ale sądząc po brzuchu mamuśki to możesz pokonać rekord :D:D:D:D

Posted

Karmel - hmm, czyli to jest brzuch na 6 maluchów :).
Yoreczka ma fajny brzuszek taki okrągły jakby piłkę połknęła :D.
Patrząc po waszych zdjęciach i opsiach to będzie się działo to chyba pozostaje mi się tylko pocieszać, że psiego rekordu 20 paru sztuk nie pobije :p.

Posted

my też się powoli szykujemy do porodu:) trudno było mojej yoreczce wyliczyć termin bo była kryta aż 5 razy, a tyć zaczęła już w 33 dniu. to jej pierwszy poród, z wagi 2,2 przed ciąża teraz osiągnęła 3kg, jeszcze około tydzień do porodu.

Guest Karmel
Posted

Asiaczek napisał(a):
Karmel - jak na 51 dzień ciązy, to ten brzuszek nie jest zbyt duzy... A może mnie się tylko tak wydaje?:lol:

Pzdr.

Na zywo jest nieco wiekszy,ale mam nadzieje ze bedzie 4 dzieciaczki tak jak to pokazalo USG:)

Guest Karmel
Posted

Gotrek napisał(a):
Karmel - hmm, czyli to jest brzuch na 6 maluchów :).
:p.

Heheh to sa tylko moje przypuszczenia,no ale nie mozesz porownywac brzucha swojej suczki do brzunia mojej bo husky to ma calkiem inna budowie,pies w formie wystawowej jest szczuplutki -szata tylko robi z niego takiego misia:)

Posted

pa-ttti napisał(a):
my też się powoli szykujemy do porodu:) trudno było mojej yoreczce wyliczyć termin bo była kryta aż 5 razy, a tyć zaczęła już w 33 dniu. to jej pierwszy poród, z wagi 2,2 przed ciąża teraz osiągnęła 3kg, jeszcze około tydzień do porodu.

No to dużo przytyła. :lol: Będzie dużo dzidziusiów :multi: Moja teraz jest 39 dzień.Nie ma dużego brzuszka ale oby szczęśliwie nam te bobasy przyszły na świat :lol: i mamy były zdrowe :lol:

Posted

Patrząc po waszych zdjęciach i opsiach to będzie się działo to chyba pozostaje mi się tylko pocieszać, że psiego rekordu 20 paru sztuk nie pobije :p.

Eee tam... najwyżej będzie drużyna sportowa :lol::evil_lol:

Posted

[FONT=Times New Roman]Nadeszła pora, żebym i ja zameldowała się w moim ulubionym wątku :loveu: U nas do porodu jeszcze trochę czasu, dziś 47 dzień ciąży. Zainteresował mnie ten przepis:[/FONT]

karenina napisał(a):

Anastoki wklejam cały przepis taki jak dostała Ala na hompeopatyczne wspomaganie porodu :

Należy się zaopatrzyć w następujące leki ( granulki ):
Arnica Montana 5 CH
Actaea racemosa 9 CH
Caulophyllum 5 CH
Wszystkie leki dopaszczowo
Na tydzień przed porodem 1x dz Arnica 5granulek , jak suka zacznie się przygotowywać do porodu :temp, kopanie itd włączyć dodatkowo Actaea racemosa 1xdz. 5 granulek
Jak zaczną się skurcze przed odpłynięciem wód płodowych Actaea co 30min., a po odpłynięciu wód co 15min.Jeśli stwierdzi się ściśnietą szyjkę macicy , to wprowadza się Caulophyllum tez 5granulek co 15min , a Actaea wycofuje na ten czas.
Po porodzie powracamy do Arnica 2xdz , a potem 1xdz prze około tyg.

W skrócie Arnica ma ułatwić poród w sensie wysiłku fizycznego i zapobiec ew. krwawieniom.
Actaea reguluje akcję porodową , skurcze staja się bardziej efektywne.
Caulophyllum powoduje rozwarcie, rozluźnienie szyjki macicy.

Dzisiaj doszperałam się w swoich notatkach , że właściwie można w czasie porodu stosować naprzemiennie Actaea i Caulophyllum co 15min., jak płody zatrzymuja sie w kanale rodnym.

Suczki chyba nie maja klopotów z laktacją , ale gdyby były to :
jeśli chcemy nasilić laktację to podajemy Ricinus 5CH 5 gr. 2xdz

Wszystkie te granulki firmy BOIRON. Dziala to świetnie - trzeba tylko pamietam ze to najszybciej działa jak wchłonie sie przez paszcze, wiec ja rozgryzałam granulki i w takiej formie ładowałam Hadi do pyska. Doslownie po 2-3 minutach widac efekt, szczeniaki wyslzguja sie po 1-2 skurczach.

[FONT=Times New Roman]I mam pytanie – czy dawkowanie jest niezależne od wagi suki? ile należy podawać suce o wadze 30 kg (normalnie) czy dostosować dawkę do rosnącej wagi, obecnie 35 kg?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]To pierwszy poród suni i nie wiem jak jej pójdzie, ale sądzę, że podanie tych preparatów nie zaszkodzi, a może ewentualnie pomóc, dobrze myślę?[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Pozdrowienia i głaski dla wszystkich rodzących, oczekujących i tych już na świecie :calus:[/FONT]

Posted

Izoldas napisał(a):
[FONT=Times New Roman]Nadeszła pora, żebym i ja zameldowała się w moim ulubionym wątku :loveu: U nas do porodu jeszcze trochę czasu, dziś 47 dzień ciąży. Zainteresował mnie ten przepis:[/FONT]

[FONT=Times New Roman]I mam pytanie – czy dawkowanie jest niezależne od wagi suki? ile należy podawać suce o wadze 30 kg (normalnie) czy dostosować dawkę do rosnącej wagi, obecnie 35 kg?[/FONT]
[FONT=Times New Roman]To pierwszy poród suni i nie wiem jak jej pójdzie, ale sądzę, że podanie tych preparatów nie zaszkodzi, a może ewentualnie pomóc, dobrze myślę?[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Pozdrowienia i głaski dla wszystkich rodzących, oczekujących i tych już na świecie :calus:[/FONT]

Dawkowanie jest na wszystkie suki, tylko na miniaturki czyli 5 kg i ponizej mozna zmniejszyc. Ja w czasie porodu raz dawałam 3 a raz 5 ile mi sie wykręciło na reke. Wiec na swoja dajesz normalnie po 5 granulek. Nie zaszkodzi na pewno, a pomoc moze, coraz wiecej suk rodzi z tym wsomaganiem i wszyscy zadowoleni. Ja juz bez wspomagania sobie rodzenia u moich ogonow nie wyobrazam.

Posted

Izoldas napisał(a):
[FONT=Times New Roman]Nadeszła pora, żebym i ja zameldowała się w moim ulubionym wątku :loveu: U nas do porodu jeszcze trochę czasu, dziś 47 dzień ciąży. [/FONT]

Izoldas - gratulacje!
Nawet niedawno rozmawiałam z M&S o Tobie i Zorce.

Połowa ciąży za Wami, a teraz zbliża się najciekawszy okres...:lol:
Wszystkie Asiaczki trzymają mocno kciuki za Zorkę i za Ciebie!!!

Pzdr.

Guest Karmel
Posted

Sliczne maluszki:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

Kolejne śliczne szczeniory :loveu: gratulacje.

Dynamique napisał(a):
Eee tam... najwyżej będzie drużyna sportowa :lol::evil_lol:

Oby tylko taka najwyżej do piłku ręcznej :eviltong:
justysiek napisał(a):
Gotrek zakochalam sie w twojej suni jest przecudowna:loveu::loveu::loveu:

Dziekuję miło mi :).
Mamy dziś teoretycznie 56 dzień, jeszcze 7 dni, widziałam dziś bijące serducha, ale niestety policzyś się ich nie dało :]. Brzuch trochę zmalał, maluchy zeszły w dól, przy pępku się jej skura nawet rozciągnęła i zaróżowiła dobrze, że to już niedługo, bo dają jej popalić :).
Za to bulina ćwiczy wylizywanie szczeniąt ;)
http://www.gotrek.pl/gallery2/d/12976-1/IMGP5590.jpg