Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a ja mam pytanie odnośnie kapieli suki w ciązy i utrzymania sutków w czystości ??

ja na razie mam u siebie jeszcze plac budowy, psy wsciekają się w piachu - niepowiem żeby teraz do najczystszych należały :) Sheina tez nie pozostaje w tyle :) jest w 40 dniu ciąży

i teraz kiedy powinnam ja kapać? czy teraz czy dopiero przed porodem ? czy sutki czymś przemywać czy tylko przed porodem ?? czy wogóle nic nie robić ??

i czy przed porodem powinnam sie zaopatrzec w jakies mleko, butelki i smoczki aby ewentualnie dokarmiac szczeniaki ?? jesli tak to jakie ??

Posted

Musiałek napisał(a):
super - humor jej dopisuje, próbuje figlowac zaraz odpuszcza bo przeciez jej cięzko - a słuchanie brzucha stało się rytułałem i teraz sama - nie proszona - przychodzi do wyra na mizianie i słuchanie :) ale cwaniara :)

hehe wykorzystuje dziewczyna sytuacje :)

Posted

super - humor jej dopisuje, próbuje figlowac zaraz odpuszcza bo przeciez jej cięzko - a słuchanie brzucha stało się rytułałem i teraz sama - nie proszona - przychodzi do wyra na mizianie i słuchanie :) ale cwaniara :)

Posted

ja mam krótkowłose, więc nie kąpałam tylko przetarłam wilgotnym ręcznikiem a sutki przemyłam letnią wodą.
Ja raczej bym nie kąpała. Lepiej porządnie wyszczotkuj.

W mleko zawsze jestem zaopatrzyna (MIXOL), bo nigdy nie wiadomo co się będzie działo. A latać za mlekiem jak jest nagle potrzebne, to żadna radocha:cool3:
W puszce z mlekiem jest butelka ze smoczkiem (trzeba zrobić dziurkę).
Jak masz psy dużej rasy, to od razu możesz kupić w aptece butelkę dla niemowląt i smoczki "0", czyli z najmniejsza dziurką.

Posted

ja mam aussiki- średnie psy :) pamietasz Blunia w kaliningradzie :)

szczotkuje to i bez tego codziennnie :)

ok czyli jedna butelke powinnam miec ze smoczkiem i nie kąpie a sutki przemywam ciepłą wodą aby były czyste :)

i mam kupic mleko - MIXOL - gdzie je kupie ??

Posted

Dołączam do oczekujących na poród :loveu: Moja suczka wyżła weimarskiego jest w 43 dniu ciąży. Teraz tylko patrzec jak jej się brzuszek zaokrągla :lol:

Posted

Musiałek napisał(a):
ja mam aussiki- średnie psy :) pamietasz Blunia w kaliningradzie :)

szczotkuje to i bez tego codziennnie :)

ok czyli jedna butelke powinnam miec ze smoczkiem i nie kąpie a sutki przemywam ciepłą wodą aby były czyste :)

i mam kupic mleko - MIXOL - gdzie je kupie ??

ja kupuje w lecznicy wet. ale wiem, ze nie w kazdej mozna to mleko kipic.

pzdr.

Posted

Aurunia napisał(a):
My też jesteśmy w kolejce do porodu dziś mamy 50 dzień :loveu:

Ale macie fajnie,my dopiero mamy 36 dzień.To wychodzi,że jesteśmy trzecie w kolejce(chyba,że przed nami ktoś się jeszcze ujawni:cool3:).

Posted

Ja też kupuję mleko w lecznicy.

A teraz odnośnie dokarmiania szczeniąt - ile razy i ile? Stwierdziłam, że gdybym się trzymała zaleceń na opakowaniu, to szczenię padłoby z głodu :cool3:

Ile i jak często karmicie?

przeczytałam kiedyś artykuł p.Supronowicz na temat szcztucznego karmienia szczeniat i tam pisała, żeby karmić 3 x dziennie do syta, czyli tyle ile chcą. Ale moje nie mają umiaru.

Ja teraz trzy maluchy dokarmiam 3 x dziennie zaraz po nakarmieniu ich przez sukę i wypijają po 30 ml ale widzę, że mogłyby więcej.
Boję się im więcej dawać, bo nie wiem czy szczenieta "wyczują", że mają już dość...

A jak wy robicie?

Posted

Alojzyna napisał(a):
Ja też kupuję mleko w lecznicy.

A teraz odnośnie dokarmiania szczeniąt - ile razy i ile? Stwierdziłam, że gdybym się trzymała zaleceń na opakowaniu, to szczenię padłoby z głodu :cool3:

Ile i jak często karmicie?

przeczytałam kiedyś artykuł p.Supronowicz na temat szcztucznego karmienia szczeniat i tam pisała, żeby karmić 3 x dziennie do syta, czyli tyle ile chcą. Ale moje nie mają umiaru.

Ja teraz trzy maluchy dokarmiam 3 x dziennie zaraz po nakarmieniu ich przez sukę i wypijają po 30 ml ale widzę, że mogłyby więcej.
Boję się im więcej dawać, bo nie wiem czy szczenieta "wyczują", że mają już dość...

A jak wy robicie?

Lepiej nauczcie mnie karmic z butelki,bo moje w ogole nie chca:cool3:
I czy w ogole jest sens dokarmiania jak przebieraja na wadze codziennie od 60 do 100gr?

Posted

Musiałek napisał(a):
to bedziemy sie wspierac poniewaz ja tez mam termin na 13 maja :))

U nas dziś 60 dzień:evil_lol:
Ale na razie spokój. Brzuch jeszcze nie opadł, temperatura spadła o 0,1 st. wiec sie nie liczy, nadal ma apetyt i spokojnie śpi. A dzieci krecą się w brzuchu.
Czyli raczej jeszcze poczekamy.

Posted

U nas 54 dzień. Apetycik mamy, opalamy się na słoneczku cały dzień i maluszki szaleją w brzuszku :loveu: Według poprzedniego porodu powinna urodzić za 4 dni....

Posted

anastoki napisał(a):
Lepiej nauczcie mnie karmic z butelki,bo moje w ogole nie chca:cool3:
I czy w ogole jest sens dokarmiania jak przebieraja na wadze codziennie od 60 do 100gr?

Jak maluchy ładnie przybierają na wadze, to tylko się ciesz i nic nie rób. Najwidoczniej suka ma pod dostatkiem pokarmu...

Posted

Jeśli szczeniaki przybierają na wadze to raczej suka ma dośc pokarmu. Mnie radzili jeszcze zwracać uwagę czy szczeniaki mają okrągłe brzuszki. Jak brzuszek jest zapadnięty to niedobrz.

U nas 57 dzień. Poprzednio urodziła w 63 ale tym razem chyba jest więcej szczeniąt (na to wygląda ogromne - jak na grzywkę - obwisłe brzuszycko).

Powiedzcie czy ma cie jakieś doświadczenia czy faktycznie ilośc szczeniąt wpływa na termin porodu. Jedni mówią, że jak więcej to szybciej ale inni (też doświadczeni hodowcy) , że niekoniecznie.

Posted

No a my dziś 61 dzień i sie już zbieramy.
Mafia juz wczoraj wieczorem była jakaś taka inna. Temperatura mierzona po południu ok 16.00 - 37,4 (ale to jej normalna temperatura), godz.20.00 - 37,1, godz.23.00 - 36,5. Od wczoraj też intensywniejsze kopanie w posłaniu. W nocy też stękała i się kręciła a dziś rano godz.8.00 - 37,2. Po porannym spacerze intensywne kopanie w posłaniu, wręcz warczenie na ręczniki i wygryzanie w nich dziur. Potem pół godziny dyszenia i sapania a teraz się uspokoiła i przysnęła.
O 10 przyjeżdża nasz wet.
Trzymajcie kciuki, proszę.