efra-husky Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 koziol931 spokojnie ;) Jeśli sunia zaczęła rozkopywać posłanie, dyszy, nie je to dobre znaki. A jak temperatura? Mierzyłeś jej? Być może urodzicie dzisiaj w nocy lub jutro ;) Quote
koziol931 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 tak od około tygodnia temperatura była na poziomie 38. a dzisiaj rano 37,4, a teraz 36.9, fotki przed chwilą robione: http://img17.imageshack.us/img17/7996/dsc00083e.jpg http://img17.imageshack.us/img17/4678/dsc00084pvn.jpg zamiast rodzic to się wyleguje:D a szczeniaczki dzisiaj kopią jak szalone. :crazyeye: Quote
efra-husky Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 koziol931 jak dzieci szaleją w brzuszku to dzisiaj raczej rodzić nie będziecie ;) Przed samym porodem jest cisza jak makiem zasiał; maluchy układają się już do wyjścia w kanale rodnym i jest spokój. Pewnie w weekend rodzić będziecie :p Quote
Dzidtka_Gl Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 :loveu: nowe lhasaczki " z Czańca" :loveu: Quote
panienkabubu Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Dzidtka - prześliczne te Twoje maleństwa :loveu: Zaczynasz znowu alfabet? :) Quote
mrowa23 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 boziu jakie piekne... ale mnie takie bobasy ruszaja... od raz mi sie przypomina jak mialam swoje na rekach po narodzinach jak karmilam, calowalam po lapkach masowalam brzusie, jak mnnie ohafcily pieknie :diabloti: ale zazdroszcze.... nei urkwyac sie gdzie tam po domach tylko pochwalic sie gogusiami! Quote
Dzidtka_Gl Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 nie , no co Ty :) miałam tylko 4 mioty PONów na Ż, Z, W i U a ten jest 10ąty lhasa ale tu pełna dowolność zaczełam od M, póżniej było R, S, L, C, F, D, K, P a teraz A najczęściej jest tak że usłysze jakąś piosenkę, jakiś tekst w filmie który mi się podoba i nadaje się na imię i póżniej do pierwszej litery tego imienia wymyślam kolejne ( a uwielbiam wymyślać imiona ;D ) Quote
koziol931 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 jak w ogóle wyglądają te całe skurcze? bo moja sunia tak jak by miała skurcze(kurczy brzuch..) ale nie odeszły jej wody(w jakiej ilości można się tych wód spodziewać? zauważe jak jej odejdą?) i układa się do snu a nie do rodzenia:D właśnie miałem z nią wychodzić na spacer. wyjść? czy narazie sobię odpuścić, nie chcę aby mi urodziła na dworze Quote
koziol931 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 jezu rodzi!!!! aaa ma skurcze na pewno! zaczeły jak odchodzic wody!!! nie wiem co teraz robić!!!:( Quote
mrowa23 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 przede wszystkim spokojnie! po drugie ja to zielona bo odebralam az jeden porod i to az jednego szczeniaka potem byla cesarka, jak odejda wody suka bedzie miala skurcze i w ciagu ok pol godziny powinna urodzic szczeiaka, jak urodzi to sama powinna przegryzc blony plodowe i pepowine (mozesz co najwyzej pomoc zaslaniajac delikatnie szczura zeby za blisko nie odgryzla) i potem ona powinna go wylizac, tak to u nas bylo, tyle ze to ja musialam rozrywac blony plodowe i odrywac pepowine :roll: potem suka sama juz u mnei wylizywala malucha... spokojnie podobno wiekszosc porodow przebiega latwo szybko i bezproblemowo przedewszytskim spokoj, choc wiem jak ja bylam zeshizowana ;) Quote
koziol931 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 wyszedła cały! ale zostałą główka!!!! mogę go wyciągnąc sam? Quote
mrowa23 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 mi zawsze radzono ze jezeli sie szcczeniak zablokuje to jak suka prze to wtedy mozna pomoc delikatnie wyjsc szczurowi, na szczescie u nas sam wyskoczyl i nie musialam "wyciagac" Quote
evel Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 może to zabrzmi złośliwie - ale jak profesjonalny hodowca może nie mieć pojęcia o porodzie, jego przebiegu itd.? :roll: Quote
koziol931 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 narazie sytuacja wygląda tak:) urodziły się 4/5 i narazie sam chłopczyki:D i 3 łożyska. Musze przerwać błotę i przecinać pępowine. Bo ona jakoś zbytnio zainteresowana nie jest;) tylko je wylizuje:roll: i narazie tylko 1 ssie;/ ostatni się urodził zielony;) o co chodzi jak się urodzi zielony? tzn w błonie pełno zielonej mazi Quote
Ilka21 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 evl napisał(a):może to zabrzmi złośliwie - ale jak profesjonalny hodowca może nie mieć pojęcia o porodzie, jego przebiegu itd.? :roll: no wiesz nie ma szkół jak rodzic,jak pomagać suce(można czytać wiele i rozmawiac a i tak się głupieje) i każdy przy porodzie głupieje i wtedy przydaje sie osoba która powie co robić.Rozmawiałam z kilkoma hodowcami co odchowali nei jeden miot i nie jeden poród odebrali i powiedzieli,ze mimo wszytsko jak nawet wiedza jak się zachwoac to często dostają głupawki i nie wiedza co robić a tak naprawdę wiedzą bo nie raz to robili. A każdy hodowca kiedyś zaczyna,kiedyś odbiera pierwszy miot więc to też trzeba zrozumieć i ten temat jest po to. Quote
evel Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 no ja niby wiem, ale może po prostu jakoś źle odebrałam ostatnie posty dotyczące suni Shih. :roll: w końcu słowo pisane to nie to samo co rozmowa... koziol931, jaki przydomek ma Twoja hodowla? ;) Quote
panienkabubu Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Tak się bawi, tak się bawi..... Norek i Nufka :evil_lol: IMG128.flv video by bernardyny - Photobucket Quote
Asiaczek Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Dzidtka - czy ten miot A jest jednolity? Bez żadnych znaczeń? Panienko - Nufka ma cierpliwośc do takiego namolnego byczka, co ja podgryza po boczkach... Pzdr. Quote
Dzidtka_Gl Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 ten jest bez znaczeń bo i mama ich nie miała ( złota ) ani tata ( platynowy ), to miot po tym samym psie co ta suczka na Championach co wygrała Quote
Asiaczek Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Dzidtka_Gl napisał(a):ten jest bez znaczeń bo i mama ich nie miała ( złota ) ani tata ( platynowy ), to miot po tym samym psie co ta suczka na Championach co wygrała Aaaaa, no to miot zapowiada się b.ładnie!:lol: Ppzdr. Quote
koziol931 Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Wkońcu;) poród przebiegł chyba książkowo;) podczas rodzenia pierwszego strasznie piszczała a następne to już bez emocji z górki:D wszystki juz ładnie ssą;) http://img410.imageshack.us/img410/9959/dsc00085waq.jpg jeszcze chwilkę poczekam aż się najedzą i bede mył mamusie;) Quote
Asiaczek Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Jakie krówki! http://img410.imageshack.us/img410/9959/dsc00085waq.jpg Gratuluję porodu! Pzdr. Quote
anastoki Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 [quote name='evl'] koziol931, jaki przydomek ma Twoja hodowla? ;) Ciekawe,co ma do rzeczy ,jaki ma przydomek, przy porodzie? Gratuluje,wiem,ze latwo nie jest:crazyeye: tez czytam,i pierwszy porod mam przed soba,wiec nie wiem jak sobie poradze:loveu: Piekne maluszki i jak slodko ssa:evil_lol: Quote
efra-husky Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 koziol931 gratulacje :multi: A łaciate maleństwa przesłodkie :loveu: Quote
Recommended Posts