panienkabubu Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 [quote name='Irviers']Panienkabubu dzięki za odpowiedź :) Nie wiedziałam kiedy mam młodą odrobaczyć przed szczepieniem. Odrobaczałam gdy miała 3,5 tyg vetminthem ale pol godziny po podaniu pasty dostała biegunki więc chyba jej to nie służy. Teraz kupię coś innego. Mój Norcio nie miał biegunek po odrobaczeniu, ale za to miał robaczki :diabloti: I to duuużo robaczków :diabloti: No i on zaczął jeść wyjątkowo szybko, bo jak miał 3,5 tygodnia to już chliptał mleczko. Teraz je już suchą karmę, czasem nawet zje nierozmoczoną, co mnie szokuje :mdleje: A to świeże: (przypominam, Mlody ma 6,5 tygodnia i ponad 7kg wagi) Quote
Dzidtka_Gl Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 waży tyle ile dorosły i to nie mały lhasak ;D maluszek :evil_lol: a gdzieś za tydzień małe "Czańcowe" lhasaczki będą się rodzić :angel: Quote
AniaCh Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 g@l@xy twoje ogórki są baardzo podobne do moich smoków! tylko każdy smok ma biały krawat... :stupid: Hehe smoki z krawatami! Quote
PANGEA Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 Irviers napisał(a):Moja Figa ma już prawie 5 tygodni a do tej pory żyje tylko i wyłącznie na cycku - mam nadzieję, ze przed ukończeniem roku uda nam się ją odstawić :evil_lol: Kilka razy dziennie robię jej różne dania (miksowana karma+mleko dla szczeniat, karma+kaszka jabłkowa, sama kaszka, samo mleko, itd).. i w sumie przez całe swoje życie nie zjadła więcej niż łyżeczkę jedzenia :lol: Ale dziś wzięłam gotowanego kurczaka z rosołu, posiekałam i... CUD :drink1: zjadła wszystko co jej podałam do miseczki (w sumie ponad 2 razy więcej niż przez całe dotychczasowe życie):diabloti::diabloti::diabloti: Pies zwierze miesozerne ( moze nie wylacznie ) wiec jako pierwsze jedzonko najlepiej sprawdza sie miesko. Jak z bardzo pewnego zrodla moze byc nawet surowe. Jajko na twardo potem dopiero jakies biale serki ( jesli nie ma problemu z trawieniem mleka ) no i zmiksowana karma. A co do tego lozyska. Tylko u raz gigantycznych jest mozliwosc ingerencji rega, palcami prezez kanal w glab macicy u innych ras to niewykonalne. Jedyna metoda to otwieranie chirurgiczne suki i usuniecie zawartosci macicy. No ale to jakis obled by byl robic cos takiego :shake:. I absolutnie nie jest to potrzebne. Tak jak zostaloo wspomniane i tak jak mowi wet. Lozysko predzej czy pozniej samo wyplynie. Czasem cale ( w ciagu pierwszych kilku dni ) czesciej poprostu jako rozpuszczony "glut". Suce nic nie bedzie. Musi tylko dostawac antybiotyk iiiiiii tu jest juz kilka szkol. Leki naskurczowe ( oxytocyne lub wapno ) leki p/zapalne ( ale to raczej tylko doraznie gdy pojawia sie goraczka ). Nalezy suke obserwowac, ewentualnie mozna masowac macice przez brzuch ale zazwyczaj i to nie jest potrzebne. Jedno czy dwa lozyska nie powinny spedzac snu z powiek. A my mamy juz 2 tyg. Wazymy ,iedzi 2200 a 1888 gr i pootwieralismy oczka. Moze jutro jakies fotki powklejam :cool3: Quote
panienkabubu Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 Chciałam poprawić. Właśnie zważyłam Norka. 8,4kg :mdleje: Quote
nane Posted February 22, 2009 Posted February 22, 2009 [FONT=Courier New]to i my się pochwalimy naszym jedynakiem ;) jeszcze chwilka i już go nie będzie u nas :-( na zdjęciu ma 8 i 1/2 tygodnia :loveu: kocham ten wiek :evil_lol: [/FONT] Quote
moon_light Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Dzisiaj na świat przyszły kolejne dzieci mojego Figaro :) :multi: Są 4 błękitne dziewczyny i 1 błękitny chłopak . :loveu: Dostałam również zdjęcia dzieci które urodziły się 5 tyg temu. Przedstawiam Wam 5 tygodniowe monstery:loveu: : moja ulubienica: śliczna córa dziewczynka: to też dziewczynka super macho man: i jeszcze jeden przystojniak : http://img21.imageshack.us/img21/6200/58895370.jpg Quote
AnkaW Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 ale piękne maluszki :loveu::loveu: czy ten dozio na przedostatniej fotce /super macho man/ jest dwukolorowy czy to światło tak pada??? Quote
PANGEA Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 AnkaW napisał(a):ale piękne maluszki :loveu::loveu: czy ten dozio na przedostatniej fotce /super macho man/ jest dwukolorowy czy to światło tak pada??? Wystawil glowe do slonca :evil_lol: one sa jednolicie niebieskie-blekitne :p Quote
efra-husky Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 my w końcu w sobotę skręciliśmy kojec dla mamuśki i dzieciaczków; no i już pierwsze maleństwo pojawiło się w kojcu :evil_lol: mamuśka i maluszek czarno-biały ;) Quote
Ilka21 Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Efra u mnie to suka ma w nosie porodówkę a pies uwielbia i " rodzi" w niej co jakiś czas:evil_lol: Quote
efra-husky Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 nie no moja mamuśka też generalnie ma gdzieś porodówkę i cały dzień przesypia na łóżku pośród rozkopanych kołder :evil_lol: ale ja widzę póki co plus takiej sytuacji bo w nocy mamuśkę mam pod ręką i nie muszę przenosić się na leżankę do kuchni :eviltong: Quote
AnkaW Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 PANGEA napisał(a):Wystawil glowe do slonca :evil_lol: one sa jednolicie niebieskie-blekitne :p Kapitalnie to wyszło :loveu::loveu: Quote
milamini Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 AnkaW napisał(a):Kapitalnie to wyszło :loveu::loveu: :loveu::loveu:To fakt!!! A już się przestraszyłam. Dodam jeszcze do zostawionego łożyska- fakt- suka mała nie jest- bo to berneńka- to było jak grzebać, ale jak suka już nam się słaniała na łapach i zaczynała mieć coś na kształt tężyczki to na luziku jakoś nie można było tego potraktować. Moja szetlandka dostała za to oxytocynę i antybiotyki. Ja wiem, że więcej paniki się sieje, że dzikie psy itd...tylko akurat jak człowiekowi zależy żeby wszystko bylo w porzo, to zawsze coś dupnie. Kundelków cała masa, a tak...to sie namorduje człowiek i sucz,nakombinuje i czasem nic z tego nie wyjdzie. Moja jedna z szetlandek (najstarsza i najbardziej doswiadczona jako matka) to doopa wołowa w sprawie porodu. Muszę interweniowac, bo inaczej szczeniaki nie "obrane" i potopione by były. :diabloti: To się nazywa instynkt :mad: Za to jej córki radzą sobie świetnie, nawet przy pierwszych porodach. Quote
panienkabubu Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Natala, kto jest dumną mamusią? :loveu: Quote
moon_light Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Bubu, jak bernardyniątko będzie dalej rosło w takim tempie, to przemyśl opcje sprzedaży na kilogramy, myślę że to byłby dobry interes :evil_lol: [quote name='panienkabubu']Natala, kto jest dumną mamusią? :loveu: mamusią jest NANA z Fabiani a tutaj maluszki ( 4 dziewczyny, chwilkę później urodził się rodzynek chłopak) : http://img527.imageshack.us/img527/6812/malunie.jpg Quote
Judit Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 [quote name='moon_light'] mamusią jest NANA z Fabiani a tutaj maluszki ( 4 dziewczyny, chwilkę później urodził się rodzynek chłopak) : http://img527.imageshack.us/img527/6812/malunie.jpg Śliczne! :loveu: Gratuluje szczeniątek! :p A jaki kolorek ładny.. ;) Quote
panienkabubu Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 [quote name='moon_light']Bubu, jak bernardyniątko będzie dalej rosło w takim tempie, to przemyśl opcje sprzedaży na kilogramy, myślę że to byłby dobry interes :evil_lol: buahahahaha takiej opcji nie rozpatrywałam :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Dzisiaj idziemy do weterynarza, to oficjalnie się zważymy - aż się boję :evil_lol::evil_lol: mamusią jest NANA z Fabiani a tutaj maluszki ( 4 dziewczyny, chwilkę później urodził się rodzynek chłopak) : http://img527.imageshack.us/img527/6812/malunie.jpg o proszę tej pani nie znałam :loveu: Gratuluję :loveu: Quote
PANGEA Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 No to sie pokazemy 16to dniowe zolte dozki. Dziewczynka - najmniejsza :evil_lol: i nieco wieksza Quote
efra-husky Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Paulinko gratuluję takich cudeniek :loveu: Foty bombowe :loveu::loveu::loveu: Ja dzisiaj odkryłam, że mamy 59/57 dzień od krycia :-o i wpadłam w panikę bo ja się szykuję do porodu na przyszły weekend :evil_lol: Na szczęście wszystko na poród już przygotowane tylko, że urlop załatwiony mam dopiero od przyszłego tygodnia :roll: Mam nadzieję, że mamuśka się zlituje i przed piątkiem nie zacznie akcji :shake: Quote
PANGEA Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 efra-husky napisał(a):Paulinko gratuluję takich cudeniek :loveu: Foty bombowe :loveu::loveu::loveu: Ja dzisiaj odkryłam, że mamy 59/57 dzień od krycia :-o i wpadłam w panikę bo ja się szykuję do porodu na przyszły weekend :evil_lol: Na szczęście wszystko na poród już przygotowane tylko, że urlop załatwiony mam dopiero od przyszłego tygodnia :roll: Mam nadzieję, że mamuśka się zlituje i przed piątkiem nie zacznie akcji :shake: bardzo dziekujemy :loveu: Widze, ze ja odliczalam wzgledem wystawy, a Ty do urlopu :evil_lol: Tak to jest z tymi porodami. Trudno je zaplanowac :evil_lol: Quote
g@l@xy Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 mleczarnia otwarta! a ja zawsze tylko tu legowisko się kurczy? Quote
g@l@xy Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 AGA nie żałuj nam fotek! Czekam teraz ja na Twoje maleństwa :) Quote
Recommended Posts