Asiaczek Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Wiesz, to nawet nie chodzi o ilośc porodów, ja po prostu wiem, w jakim terminie doprowadzam sukę do psa i jak ona się zachowuje podczas krycia. No i potem... I nigdy (naprawdę!) nie interesowało mnie, ile maluszków jest w brzuszku...:lol: Pzdr. Quote
Kika Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Asiaczek napisał(a):Wiesz, to nawet nie chodzi o ilośc porodów, ja po prostu wiem, w jakim terminie doprowadzam sukę do psa i jak ona się zachowuje podczas krycia. No i potem... I nigdy (naprawdę!) nie interesowało mnie, ile maluszków jest w brzuszku...:lol: Pzdr. Asiu ale to nie o ilośc chodzi , tylko jest czy nie jest w ciąży. Quote
Baha Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 ha, a ja mialam pogadanke o slusznosci USG w ciazy w 30 i 40 dniu. I tak w 30 dniu robimy podglad czy jest ciaza, a w 40 jak widac serduszka to widac tez, ze maluszki urosly, i ze te serduszka bija. jestem a nie bylam , za USG (jak widzialam te serduszka i jak sie ruszają - to akbym swoje dzieci oglądala):evil_lol: Quote
Baha Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 mamy dzis 53 dzien, Niunia moja przybrala na wadze ponad 7 kg!! licze wiec na 6-8 maluszków Quote
Asiaczek Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Znaczy, coś mnie omija, ale...zostane przy moim podejściu. :lol: Pzdr. Quote
Cavisia Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Kochani, przepraszam, że nie pisałam. Wczoraj, czyli 19.03, od godziny 20.00 do godz. 23.00 urodziły się nam 4 suczki (same suczki :) ) - 3 blenheimy (biało-rude) oraz 1 tricolor. Poród ciężki, bo Abra kompletnie nie chciała przeć jak ją zaczynało boleć, poza tym na początku chyba nie za bardo wiedziała co TO jest, ale potem jakoś poszło. Dzisiaj już dobra mamusia, dba o szczeniaczki - tylko doglądać muszę, bo naprawdę porządnie pilnuje ich. Jestem szczęśliwa, po prostu Quote
Baha Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Cavisia ogromne gratulacje:-) Dobrze ze mamusia i maluszki mają sie OK. 4 szczeniaczki dla cavisia to dobry miot - nie wymecza, a i nie bedzie zastojów mleka. Hmm, to teraz juz ja czekam;) Quote
Kika Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Cavisia napisał(a):Kochani, przepraszam, że nie pisałam. Wczoraj, czyli 19.03, od godziny 20.00 do godz. 23.00 urodziły się nam 4 suczki (same suczki :) ) - 3 blenheimy (biało-rude) oraz 1 tricolor. Poród ciężki, bo Abra kompletnie nie chciała przeć jak ją zaczynało boleć, poza tym na początku chyba nie za bardo wiedziała co TO jest, ale potem jakoś poszło. Dzisiaj już dobra mamusia, dba o szczeniaczki - tylko doglądać muszę, bo naprawdę porządnie pilnuje ich. Jestem szczęśliwa, po prostu Cavisia gratulacje :multi: :multi: :multi: Już martwiłam się co tam sie z Wami dzieje, ale teraz mogę się uspokoić. Quote
Asiaczek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Cavisia napisał(a):Kochani, przepraszam, że nie pisałam. Wczoraj, czyli 19.03, od godziny 20.00 do godz. 23.00 urodziły się nam 4 suczki (same suczki :) ) - 3 blenheimy (biało-rude) oraz 1 tricolor. Poród ciężki, bo Abra kompletnie nie chciała przeć jak ją zaczynało boleć, poza tym na początku chyba nie za bardo wiedziała co TO jest, ale potem jakoś poszło. Dzisiaj już dobra mamusia, dba o szczeniaczki - tylko doglądać muszę, bo naprawdę porządnie pilnuje ich. Jestem szczęśliwa, po prostu No, przetrzymałyscie nas tutaj trochę, ale dobrze, że jest już PO. Asiaczki ściskaja całą Wasza psią Rodzinkę, no i Ciebie! Pzdr. Quote
Cavisia Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Przetrzymałam, bo i poród ciężki. Abra kompletnie nie chciała współpracować - jak zaczynało ją tylko boleć, to koniec, więcej nie chciała przeć. Dzięki pomocy lekarza - masaż przede wszystkim, wszystko się dobrze skończyło. A pierwszego malucha odebrałam sama:-). Po porodzie tak nam osłabła, że dostała z kolei kroplówkę z solą fizjologiczną i glukozą, bo prawie mdlała. I czy wasze suki też rodziły na stojąco? Post factum dowiedziałam się, że cavaliery tak rodzą. Efektem tego też było, że miała potem problem z drętwiejącymi łapkami.Echh dała w kość. Quote
Kika Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Ale super klusie :lol: Cavisiu jaki podkład na posłanie zastosowałaś? Quote
Cavisia Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 To są podkłady Seni Soft - 60x90 cm. Koniecznie seni, nie TENA. Tena nie jest tak chłonna i ogólne bardzo cienka. A tak szczenięta mają sucho cały czas. Kika - w aptekach są dość drogie, ale ja kupuję w firmie Ines w Rzeszowie - różnica ok 1,5 na op. 5 sztuk, więc spora. Jak chcesz to mogę dać ci do nich namiary. Quote
Meggy Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 O kurczę Cavisiu, mieliście przeżycia:oops: NA szczęście poszło dobrze i duuuża buźka dla Ciebie i maluszków, a przede wszystkim dla dzielnej mamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:loveu: :loveu: JA też te podkłady używałam do porodu, kupowałam w aptece i sprawdziły sie, nawet niewiem jakiej firmy, ale potrzebne mi były tylko do porodu.Teraz mam drybeda :) Quote
Asiaczek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 J tez uzywała podczas porodu SOFT SENI 90x60 cm. I się sprawdziły. Przy odchowywaniu maluszków tez te same podkłady byly w uzyciu. Obecnie, jak maluchy juz pieknie kopią, to wróciłam do gazet... Pzdr. Quote
Cavisia Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Meggy, drybed też mam, ale nie używam na razie. Podobno jednak po drybedzie szczeniaki jednak śmierdzą. A z podkładami nie ma tego problemu - bo wyrzucasz. A przy porodzie podkłady sprawdzają się znakomicie. Quote
Meggy Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Tak, zgadza sie, ja dla jedengo szczeniaka rodzącego się używałam dwóch podkładów i po urodzeniu- kosz ;) Sprawdziły sie świetnie, bo cała woda wylewająca się nie zalała mi kojca, tylko poszła w podkład, aten do śmieci :) Świetne są, polecam każdemu.:multi: Quote
Cavisia Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 No dokładnie - idzie to szybciej niż zmiana prześcieradeł, pod którymi nawet jeśli jest folia, to i tak będzie mokro. Łożysko i worek też trzeba wywalić, więc podkłady są idealne. No i szczonki są potem czyste, suche, nie leżą w mokrym, gdzie mogłyby się przeziębić. Quote
Asiaczek Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Ta jest. Podpisuję się obiema rękami pod pozytywnym aspektem podkładów w czasie porodu (ale to zabrzmiało!). Pzdr. Quote
Diana14 Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Cavisiu ja spóźniona ale równie gorące i szczere gratulacje:multi: Pięknie się spisałas Ty i Twoja sunka. Duuużo zdrówka dla maluchow. A to wczorajsze zdjęcia moich dzidziów:loveu: Quote
AMFI Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Piekne te Wasze maluszki - i Dianowe i małe cavalierki :loveu: Gratuluję! A z tymi podkładami to ciekawa sprawa (co prawda nie planuję w najblizszym czasie szczeniaczków) z chęcią się dowiem gdzie je kupujecie? Quote
Incunabula Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Urocze kolaczki :loveu: . Gratulacje dla kolakowej mamy! Quote
Kika Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 AMFI napisał(a):Piekne te Wasze maluszki - i Dianowe i małe cavalierki :loveu: Gratuluję! A z tymi podkładami to ciekawa sprawa (co prawda nie planuję w najblizszym czasie szczeniaczków) z chęcią się dowiem gdzie je kupujecie? Przeglądałam oferty sklepów internetowych - są niemal wszędzie te podkłady, ale najlepiej poszukac lokalnej hurtowni medycznej i tam są w ofercie duze opakowania i jest taniej. Quote
AMFI Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Kika napisał(a):Przeglądałam oferty sklepów internetowych - są niemal wszędzie te podkłady, ale najlepiej poszukac lokalnej hurtowni medycznej i tam są w ofercie duze opakowania i jest taniej. Dzięki muszę się w przyszłości zainteresować :razz: bo do tej pory jechałam na dzieciecych kołderkach pranych codziennie... tez nie było źle :cool1: Quote
Asiaczek Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Kika napisał(a):Przeglądałam oferty sklepów internetowych - są niemal wszędzie te podkłady, ale najlepiej poszukac lokalnej hurtowni medycznej i tam są w ofercie duze opakowania i jest taniej.Zgadza się. Bo jak się kupuje w aptee, to wychodzi, że 1 podkład kosztuje prawie 1 zł. Pzdr. Quote
Recommended Posts