Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

panienkabubu napisał(a):
:hmmmm:
Nikt o tym nie wspomniał :hmmmm:

Nasza suka do małych nie należy (53kg) miała rzeczywiście mało wód , chyba,że coś odeszło przy sikaniu.

Posted

[quote name='Delay']Moja suka przytyła może ze 2 kg...apetyt miała jak wróbel, brzucha prawie wcale. Skończyło się trzema bąbelkami, ale średniakami ze skłonnością do "kluchostwa" czyli najmniejsze nie były ;)
A oto moje bąki (foto w pierwszej dobie życia)

CUDNE :lol::lol::lol:

Posted

Meldujemy - jak na razie wynik 7:3 dla dziewczyn; obawiam sie jednak, że Grzanka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.

Chociaz mam nadzieję, że powiedziała i że to tylko macica taka wielka w tym brzuszku. Liczyłam na niewielki miocik :roll:

Padam na pysk, Grzanka też. Idę do niej, potrzymajcie jeszcze kciuki.

Posted

Mamy dziś okrągły 50 dzień. Dzieki za odpowiedzi w sparawi wagi. Troszkę mi lżej na duszy, bo przyznam się, że nie chciałabym zbyt licznego miotu. Skoro suczka przybrała 3 kg przy wyjściowej 10,5 to znaczy dość normalnie, nie ekstremalnie. :cool3: A co będzie doniosę oczywiście za jakieś 10 dni (jaj dożyję i nie padne na serce)

Posted

to ja również pragnę dołączyć do kolejki oczekujących. Moja sunia jest w 32 dniu. Odnośnie jedzenia , to ma wilczy apetyt. Najlepiej dużo i smacznie. Bardzo się zaokrągliła , wyraźna już z niej ciężarówka.To jest jej druga ciąża, Pierwszy raz miała 7 wspaniałych posokowców bawarskich, którymi obdarowała nas 2 lata temu dokładnie w noc sylwestrową. Poród trwał od 22 do 3 nad ranem. Fajny czas , bo za każdego można było wznieść toast ( oczywiście oprócz akuszerki, czyli mojego męża):loveu:
Gratulacje dla wspaniałych psich mam.

Posted

Dzięki za gratki :-)

Na szczęście nic się więcej nie wykluło :multi: i niech tak zostanie. Dziesiątka to i tak masa roboty dla takiej brzuchatej ciężarówki jak ja :evil_lol:

Grzanuś nie urodziła niestety ostatniego łożyska i teraz się męczy, ma skurcze parte, ale nie może go wydalić. Wet powiedział, że podanie oksytocyny nie ma sensu; skoro skurcze są, to jest i naturalna oksytocyna...
Z góry mi też zapowiedział, że nie będzie ingerował chirurgicznie w macicę, więc łożysko musi po prostu stopniowo wypłynąć w postaci "glutów"... Martwi mnie to, ale muszę mu zaufać.

Maluszki są cudne, srebrniutkie, w prążki jak małe dziczki. Jutro postaram się o fotki, teraz idę runąć twarzą w pościel. I tak zmęczony łeb mi się będzie podnosił przy każdym piśnięciu, bo muszę pilnować - w takiej gromadce suka łatwo może kogoś przygnieść.

To czyja teraz kolej na rodzenie?

Posted

U nas jutro 57 dzień więc, juz w gotowości, brzuch opadł, suka spokojna, choc czasami sie kręci i drapie posłanie. Ciąża wygląda na dośc liczną...czekamy

Posted

Saskja gratulacje dla dzielnaj mamuśki:multi::multi::multi:
Super taka gromadka musi wyglądać:loveu:

Niki to może razem będziemy rodzić hihiii my dziś 58dzień mamy

Posted

Saskja, gratulacje, to sie Grzanka postarała. A tatusia maluchów uwielbiam :loveu: zyczę maluchom jego haryzmy !!

W moim stadzie1 zwiastuny cieczek.. Mam nadzieje ze za kilka tygodni dołaczę do oczekujacych w tym temacie :multi:

Posted

U nas 58 dzień dzisiaj- oczekujemy trzech ślicznych szetlandzików- choć ja bym sie strasznie ucieszyła, gdyby coś tam sie schowało jeszcze :cool3:. Wiadomo, ze dwa były ułożone pośladkowo, no ale moze moze to pierwsze na "przetarcie szlaku" wyjdzie główką :???:.

Posted

U mnie chłopiec ułożony pośladkowo, ważący 560 g, urodził się dużo, dużo łatwiej niż dwie lżejsze panienki idące główkami. W poprzednim porodzie miałyśmy chyba ze cztery pośladkowo ułożone szczeniaki - wszystkie rodziły się bez problemów.

Ja tam wolę pośladkowe ułożenie niż za wcześnie pęknięty pęcherz płodowy i poród taki "na sucho". Albo gdy błon jest kilka warstw i są jakieś takie grube...

Posted

Ja nie boję się pośladkowego ułożenia, tylko tego,z w połączeniu z dużym szczeniakiem i do tego pierwszym może być boleśnie dla suki. U szetlandów przy standardzie 4-5 szczeniaków, miot trzyosobowy najczęściej plasuje szczyle w wyższej granicy wagowej (z mojej linii- bo są i linie rodzące mniejsze szczeniaki). No ale ja jestem optymistką, obserwując porody "po kądzieli" przebiega wszystko sprawnie.