Blow Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Ja jako laik też bardzo lubię czytać ten temat(zawsze na przyszłość się przyda;)).Z porodami bezpośrednio miałam do czynienia jako dzieciak gdy nasza(niehodowlana niestety:shake::roll:) suka rodziła dwa mioty:eviltong: Ja nie miałam samochodu, mieszkałam wtedy na wsi, z suką jechałam do veta pks-em. Do lepszego veta to już pociągiem do Radomia i tam zrobiono cesarkę.Coś okropnego!!!:roll: Czytając Twoje przeżycia i wspominając przygody znajomych jestem przekonana, że w okresie porodowym należy przygotować się na każdą ewentualność...także zabezpiczyć kogoś z samochodem w razie czego jeśli się nie dysponuje swoim...Dobrze, że jest sieć, człowiek może się dokształcać i uczyć na cudzych błędach:lol: Quote
Błyskotka Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Elitesse jak tam ? My mamy dzisiaj 57 dzień. Najważniejsze zakupy zrobione, porodówka przygotowana. "Lejek" z cycuchów jest już od kilku dni ale na razie bez mleka. Suczka nie jest za gruba, ma może tam 2-3 szczeniaki ale cały czas brzuch ma wysoko i jak się ją dotyka po bokach to czuć że ma coś troszkę poniżej żeber. Ruchów nie potrafię wyczuć ale wczoraj jak karmiłam suczkę widziałam jak 3 razy bardzo energicznie brzuch się jej poruszył w jednym miejscu jakby kopnięcie :roll:. Nie wiem czy to ona oddychała czy maluszki dały o sobie znać :roll:. Chodzi i zachowuje się jakby tam w niej stado siedziało :evil_lol:. Rozmawiałam wczoraj ze swoją panią doktor i powiedziała że na usg było wszystko w jak najlepszym porządku i nie ma co stresować suni kolejnym usg. Ja jednak myślę że jak nie urodzi do piątku to pojadę na kontrolę bo to będzie 63 dzień. Starsze ciotki jak długo mogę czekać bezpiecznie na akcję porodową ? Do którego dnia ? Quote
aneta Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Spokojnie od 65 dnia, a zdarzają się i przesunięcia do 68 :roll: Quote
Elitesse Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 [quote name='Błyskotka']Elitesse jak tam ? dzis 62 dzien i na razie nic juz myslalam ze wczoraj urodzi bo nie zjadla sniadania a po poludniu najpierw zwymiotowala, potem zrobila plynne kupsko a jak je sprzatalam to wskoczyla na nasze lozko i zrobila siku :shake: ale widac tylko gorzej sie poczula za to cala noc spala na siedzaco :crazyeye::evil_lol: musi jej byc strasznie niewygodnie :roll: na lozko ledwo wskakuje a po schodkach idzie baaardzo wolno, no nic czekamy dalej najgorsze jest to ze w piatek rano wyciagnelam TZta z pracy bo myslalam ze to cos bedzie a on nie moze co rusz brac sobie urlopu :placz: Quote
Franka Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Witam a my juz szczesliwie po ,sunia urodzila w 62 dniu:multi:Pzdr. Quote
Błyskotka Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Franka napisał(a):Witam a my juz szczesliwie po ,sunia urodzila w 62 dniu:multi:Pzdr. Gratulacje :multi:. A może tak więcej szczegółów: ile, płeć .. :cool3:. Quote
Dzidtka_Gl Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Franka napisał(a):Witam a my juz szczesliwie po ,sunia urodzila w 62 dniu:multi:Pzdr. czekamy na fotki no i ile ? i "co" ? :) Quote
panienkabubu Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Franka napisał(a):Witam a my juz szczesliwie po ,sunia urodzila w 62 dniu:multi:Pzdr. No, aleś się, droga Babciu, rozpisała ! :mad::diabloti: Quote
Franka Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 panienkabubu napisał(a):No, aleś się, droga Babciu, rozpisała ! :mad::diabloti: Witam ,no faktycznie sie rozpisalam:evil_lol: a wiec tak urodzilo sie tylko 4 szt. i same chlopy:lol: ale za to slicznie wybarwione:loveu:.Byl to pierwszy porod mojej suni i bardzo dlugi ale wszystko dobrze sie skonczylo i oczywiscie fotki beda ;) Pozdrawiam Quote
Dzidtka_Gl Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 ja tam gratuluje, najważniejsze że wszystko z maluchami i mamą ok chociaż znam ból braku suczek.... a tak z ciekawości czy u Was ( tu pytanie do wszystkich ) też więcej chętnych jest na suczki ??? ja teraz miałam w miocie 4 suki i 1 psa, suczek już nie ma a rodzynek z zagranicznego krycia typowy SHOW szuka chętnego ( fakt warunek musi być wystawiany może odstraszać ) :/ a sunie nawet gorsze, do kochania już dawno w nowych domkach... to samo zauważyłam u kotów... mam fakt pierwszy miot nevek pannice już zamówione dawno no fakt kocurek też ale najwiecej zapytań o dziewczynki :) czy jest jakaś rasa gdzie szybciej chłopaki znajdują nowe domy ? tak pomyślałam o molosach... samce zawsze wieksze , efektowniejsze itd ale nie wiem czy dobrze myśle :) Quote
martitaa Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 dawno Was tu nie odwiedzalam,mamom gratuluje a tym co czekaja dalej zycze bezproblemowych porodow i slicznych dzieciatek.A takie cos znalazl moj znajomy-moze sie wam przyda,wpisuje sie date krycia i potem sam termin wyskakuje.Szkoda,ze po Czesku:shake:ale fajne zdjecia z kazdego dnia ciazy,pozdrawiam,napiszcie,czy bylyscie zobaczyc. [url=http://www.rr.sk/modules.php?name=Preg_kal]Ofici Quote
Jogurt Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Dzidtka_Gl napisał(a):ja tam gratuluje, najważniejsze że wszystko z maluchami i mamą ok chociaż znam ból braku suczek.... a tak z ciekawości czy u Was ( tu pytanie do wszystkich ) też więcej chętnych jest na suczki ??? ja teraz miałam w miocie 4 suki i 1 psa, suczek już nie ma a rodzynek z zagranicznego krycia typowy SHOW szuka chętnego ( fakt warunek musi być wystawiany może odstraszać ) :/ a sunie nawet gorsze, do kochania już dawno w nowych domkach... to samo zauważyłam u kotów... mam fakt pierwszy miot nevek pannice już zamówione dawno no fakt kocurek też ale najwiecej zapytań o dziewczynki :) czy jest jakaś rasa gdzie szybciej chłopaki znajdują nowe domy ? tak pomyślałam o molosach... samce zawsze wieksze , efektowniejsze itd ale nie wiem czy dobrze myśle :) Jogurtowy był w miocie gdzie było 7 sztuk z czego dwójka chłopców, którzy zostali zaklepani w ciągu tygodnia od urodzenia :evil_lol: czyli zanim chociażby jedna suczka :lol: z kolei w drugim miocie w tej hodowli była jedna suczka na pięć i to właśnie ona "poszła" pierwsza :evil_lol: więc chyba nie ma reguły ;) Quote
panienkabubu Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 U mnie z zamówieniami na szczenięta pół na pół, dokładnie 50% na suczki, 50% na pieski. Ja sama poszukuję pieska :cool3: Więc nie ma reguły :) Chociaż znam ludzi, którzy nigdy psa nie kupią - pragną tylko suczki:) Quote
Jogurt Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 a wiesz, ja tez sobie czasem pluje w brode ze Jogurtowy nie jest suka :evil_lol: bo podejzewam ze łatwiej byłoby namowci domowników na miot niż na kupno suki :evil_lol: :lol: co nie zmienia faktu ze cholera nie wiem kim bym ja wtedy pokryła :mad: :lol: Quote
panienkabubu Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Właśnie.... :) Masz suki bez psa - problem z partnerem. Masz psa bez suk - problem z suką. Masz suki i psy - problem rozwiązany. Hehehehehe ;) Quote
Błyskotka Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 U mnie jakoś "od zawsze" większe zapytanie o pieski :roll:. Ale co tam siedzi i ile to wie tylko sama Fjona :evil_lol:. No a potem jak przyjdzie do odbierania maluchów to również dużo może się zmienić :evil_lol:. Quote
Delay Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 A u mnie praktycznie sami chętni na suczki...może jednego chętnego namówię na pieska...może:p Mam pytanie, macie jakieś doświadczenia z macaniem brzuchów i wyczuwaniem ampuł?:cool3: Dzisiaj 24 dzień po kryciu i przy delikatnym macaniu odniosłam wrażenie że wyczułam coś w mojej rudej mamuśce, ale ciągle się obawiam, że to tylko moja bujna wyobraźnia... Quote
Asiaczek Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 [quote name='martitaa']dawno Was tu nie odwiedzalam,mamom gratuluje a tym co czekaja dalej zycze bezproblemowych porodow i slicznych dzieciatek.A takie cos znalazl moj znajomy-moze sie wam przyda,wpisuje sie date krycia i potem sam termin wyskakuje.Szkoda,ze po Czesku:shake:ale fajne zdjecia z kazdego dnia ciazy,pozdrawiam,napiszcie,czy bylyscie zobaczyc. [url=http://www.rr.sk/modules.php?name=Preg_kal]Ofici Wogóle nie otwiera mi się ten link... A chętnie bym tam zajrzała. Pzdr. Quote
Ilka21 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 dgm zamienia na takie dziwne coś...skopiuj sobie sam link od "http" do "Preg_kal" i wstaw w swoją przeglądarkę, to ci wyskoczy. Bardzo fajny ten kalendarz Quote
Noelani Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 [quote name='Dzidtka_Gl'] a tak z ciekawości czy u Was ( tu pytanie do wszystkich ) też więcej chętnych jest na suczki ??? Taa.. Ludzie wola suki bo im sie wydaje ze hodowac beda ;) U mnie tez bylo wiecej pytan o suczki, a mialam wiecej chlopakow. Ja w sumie troche zaluje ze moja pierwsza suka nie jest psem, psy jakos bardziej mi podchodza :razz: Asiaczku, link juz kiedys byl tu podawany ale nie potrafie wkleic linka bez tego przydlugiego opisu :mad: Ofici�lne str�nky plemien Rhodesian a Thai Ridgeback na Slovensku zastre�en� SKCHR Quote
vikiii Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Delay napisał(a):A u mnie praktycznie sami chętni na suczki...może jednego chętnego namówię na pieska...może:p Mam pytanie, macie jakieś doświadczenia z macaniem brzuchów i wyczuwaniem ampuł?:cool3: Dzisiaj 24 dzień po kryciu i przy delikatnym macaniu odniosłam wrażenie że wyczułam coś w mojej rudej mamuśce, ale ciągle się obawiam, że to tylko moja bujna wyobraźnia... Podłączam się do pytania:lol: Ja dziś też przy czesaniu delikatnie dotykałam i... coś wyczułam, ale... to napewno jest jest moja wyobraźnia hihiiii bo to dopiero 17 dzień:p Quote
panienkabubu Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Ja nigdy nie próbowałam tego robić ze stresu, że coś uszkodzę :evil_lol: Quote
Delay Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 No właśnie wielu znanych mi hodowców samodzielnie "maca" i nawet polecają takie delikatne badanie, bo nie jest ryzykowne jak to bywa z USG. Podobno najlepszy moment jest około 28 dnia po kryciu, kiedy ampuły z zarodkami są jeszcze w końcowej fazie napiętej (dosłownie dzień -dwa potem przechodzą w fazę miękką). Przy delikatnym macaniu w fazie "napiętej" nie ma możliwości cokolwiek uszkodzić ;) Sam dr.Niżański mnie w tej materii oświecał. Quote
*hania Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 bo nie jest ryzykowne jak to bywa z USG. Jakie ryzyko niesie ze sobą USG :confused: Quote
panienkabubu Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Elitesse - urodzone już dzieciaki ? :cool3: Quote
Recommended Posts