Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja mam pytanie co do pępowiny. Lepiej jest ją przerywać czy ucinać nożyczkami ?
Czy nitka do zawiązania pępowiny ma być jakaś specjalna czy wystarczy zwykła ? Słyszałam że nie można za bardzo ścisnąć podczas zawiązywania :roll:.
Wstążeczki do oznakowania maluchów są jakieś specjalne ?
No i jak wygląda łożysko ?

Posted

mrowa23 napisał(a):

sluchajcie a ja mam pytanie odnosnie badan zeby okreslic najplodniejszy dzien u suki, od kiedy je sie robi, jak wyglada rowszytsko itd?

Ja robię wymazy. Tym razem teoretycznie suka nie miała sposobności mieć pustego krycia bo miała robione wymazy i inseminację kilka razy.

Posted

my w okolicach stycznia planujemy krycie zagraniczne we wloszech, i to bedzie pierwze krycie naszej suni i tak nei bardzo wiemy jak to przebiegnie stad pomysl na badania... nam lekarz powiedzial ze jak powie ze to juz godzina zero to mamy niecale 24 h na dojazd...szkoda ze do wloch az ;)

Posted

Różnie z tym "trafieniem w dni płodne" bywa, wiadomo. Za to wyniki "skuteczności przewidywań" które ma np. dr.Niżański są imponujące.
No ale to jest bodaj najlepszy specjalista w Polsce.
mrowa - ja jechałam do Francji 2 dni (z noclegiem na trasie)
Badania były w sumie 3 razy powtórzone w trakcie cieczki, z tego co wiem dobry lekarz jest w stanie na podstawie przyrostu progesteronu, cytologii i Dramińskim określić kiedy ta godzina 0 ma wystąpić. Poza tym wiadomo, że lepiej jest kryć ciut wcześniej, niż ciut później.
Moja suka jest z tych "późnoowulacyjnych" (po 13 dniu cieczki) a w terminie do krycia (z odliczeniem trasy) suka kryła się jak złoto(to pierwsze krycie w jej żuyciu, 2 dni po pierwszym w życiu odstawieniu gogona ;) ) a francuski hodowca, właściciel reproduktora sam robił cytologię żeby sprawdzić i moment okazał się idealny.
No, teraz mam nadzieję niedługo się przekonać czy się poszcześciło.;)
Z wyjazdem zagranicznym jest o tyle problem, że nie wszystkie suki dobrze go znoszą, niektóre w końcu potrafią sobie przesunąć owulację np...

Posted

mrowa23 napisał(a):
my w okolicach stycznia planujemy krycie zagraniczne we wloszech, i to bedzie pierwze krycie naszej suni i tak nei bardzo wiemy jak to przebiegnie stad pomysl na badania... nam lekarz powiedzial ze jak powie ze to juz godzina zero to mamy niecale 24 h na dojazd...szkoda ze do wloch az ;)

A kogo bedziesz kryc wnusiu?? ;)

Posted

[quote name='Błyskotka']A ja mam pytanie co do pępowiny. Lepiej jest ją przerywać czy ucinać nożyczkami ?
Czy nitka do zawiązania pępowiny ma być jakaś specjalna czy wystarczy zwykła ? Słyszałam że nie można za bardzo ścisnąć podczas zawiązywania :roll:.
Wstążeczki do oznakowania maluchów są jakieś specjalne ?
No i jak wygląda łożysko ?

Jeśli chodzi o tą pępowinę to wydaje mi się,że zbyt mocne przewiązanie sznurkiem może ją po prostu przeciąć i pewnie dlatego tak słyszałaś. Można zacisnąć kleszczykami chirurgicznymi (oczywiście też bez przesady) i przyciąć nożyczkami, i ważne jest też odkażenie.

Ja nie stosuje wstążeczek bo u collie zawsze widać minimalne różnice ale rzeczywiście przy niektórych rasach może być problem, ale zamiast wstążeczek warto np. pomalować pazurek, poduszki łapek lub inne miejsce niezmywalnym mazakiem.

A oto moje pociechy :-D

Posted

[quote name='Crazy@']Kala urodziła terminowo jednak to był długi i ciężki poród 14h, wody płodowe przy ostatnich maluchach aż zielone, musiałam wyciągać je bo traciła siły. Ale udało się i tak na świat przyszyło 11 maluchów :multi: - ale to było 7 miesięcy temu :diabloti:

11 maluchow w 14 godzin?? Tylko pogratulowac tempa:cool3:
A co powiecie na 26 godzin?? :shocked!:Tak rodzila moja suczka 11 szczeniat.
Miala 2 przerwy po 6 godzin i 2 po 2 godziny. To bylo 5 lat temu i chyba wlasnie wtedy dostalam pierwszych siwych wlosow ;)
Moje obecne maluchy koncza jutro 4 tygodnie. Urodzilo sie 9 chlopakow (zadnej dziewczynki:-o). Pierwszy maluch urodzil sie w czwartek 6.11. o godz. 17:40 a ostatni nad ranem 8.11. Wszystko sie dzialo jak w zwolnionym tempie. Przerwy miedzy dziecmi po 3-4 godziny. Miedzy kolejnymi szczeniakami suczka zwyczajnie sobie spala. Nie bylo sapania, niepokoju (u niej;))... sapanie zaczynalo sie pare minut przed urodzeniem szczeniaka. I tak prawie cala noc spedzilam przy jej poslaniu, caly dzien i kawalek nastepnej nocy. Nad ranem sie zdrzemnelam, a pozniej trzeba bylo juz wstawac i jechac na wystawe do Poznania. Patrze i oczom nie wierze!!! Licze kilka razy... no 9!! Nie chce byc inaczej :lol:
Tak bylo wtedy

A tu 3-tygodniowe (zdjecie z ubieglego piatku)

Guest Agata_B
Posted

vikiii napisał(a):
Jaki grubiutki brzusio:lol:
To już niedługo znowu się maluszki pojawią:multi:
Oj zazdroszczę Ci tego oczekiwania. My narazie czekamy, żeby potwierdzić czy randka była owocna:eviltong:

Jakiej rasy będa twoje szczeniaczki?:loveu::loveu:

Posted

Panienkobubu - czyzby sie juz poskarżyła? Złośliwy?Niee, po prostu udzielam fachowych porad Karolce nie znającej wzorca nr 309, ktory powinna przeczytac i zakuc zanim wziela sie za "hodowanie". tak to ludziska mnożą "kundelki" dla kasy, zamiast przygotowac sie najpierw fachowo do hodowli.
Pochwalic mozna Karolke ze szuka rad tutaj, a nie kombinuje ze zdrowiem maluchow sama. chociaz lepiej by bylo gdyby napierw poczytala a dopiero potem wziela sie za bzykanie i macierzynstwo.
i chetnie sluze Karolce w przyszłosci pomoca moze uda sie uniknac nastepnnych "wadliwych" oraz moze bede mogl pomoc przetrwac Karolce okres macierzynstwa bezstresowo i odchowac w maire zdrowe maluszki, skoro juz jej sie przytrafily. kochajmy wszystko co zywe..

Posted

Ja mam jeszcze małe pytanko :cool3:.
Czy po porodzie wasze suczki dostają zastrzyk na wyczyszczenie i w jakim czasie od porodu może najpóźniej go dostać. Nie wiem czy jak suczka skończy rodzić i będzie noc czy mam ją pakować do samochodu i do weta czy mogę np. poczekać do rana.

Posted

rekus napisał(a):
Karolka- "Moje słoneczka, mamy 3 mahoniowe i 2 czerwono-płowe"

Wzorzec shar-pei nie dopuszcza dwukolorowego ubarwienia.

Nawet jeśli to w przeciwieństwie do niektórych przyznaje sie do tego, a to sie ceni :p

Posted

Błyskotka napisał(a):
Ja mam jeszcze małe pytanko :cool3:.
Czy po porodzie wasze suczki dostają zastrzyk na wyczyszczenie i w jakim czasie od porodu może najpóźniej go dostać. Nie wiem czy jak suczka skończy rodzić i będzie noc czy mam ją pakować do samochodu i do weta czy mogę np. poczekać do rana.

a co to jest ? :crazyeye: szczerze mowiac nigdy o czyms takim nie slyszalam :roll:

Posted

Matka mojej suni zmarła 2 tygodnie po porodzie bo najprawdopodobniej nie była do końca wyczyszczona.
Słyszałam że podaje się zastrzyk po porodzie i dlatego pytam się tych bardziej doświadczonych czy może też go stosują.

Posted

[quote name='rekus']Panienkobubu - czyzby sie juz poskarżyła? Złośliwy?Niee, po prostu udzielam fachowych porad Karolce nie znającej wzorca nr 309, ktory powinna przeczytac i zakuc zanim wziela sie za "hodowanie". tak to ludziska mnożą "kundelki" dla kasy, zamiast przygotowac sie najpierw fachowo do hodowli.
Pochwalic mozna Karolke ze szuka rad tutaj, a nie kombinuje ze zdrowiem maluchow sama. chociaz lepiej by bylo gdyby napierw poczytala a dopiero potem wziela sie za bzykanie i macierzynstwo.
i chetnie sluze Karolce w przyszłosci pomoca moze uda sie uniknac nastepnnych "wadliwych" oraz moze bede mogl pomoc przetrwac Karolce okres macierzynstwa bezstresowo i odchowac w maire zdrowe maluszki, skoro juz jej sie przytrafily. kochajmy wszystko co zywe..

Nikomu się nie skarżyłam, a twoje posty na mnie wrażenie nie robią, zbyt wiele dużo bardziej wulgarnych napisanych przez ciebi pod miom adresem przeczytałam.

Co taki człowiek jak ty może powiedzieć o mnie lub moich psach, ani mnie ani moich psów nigdy nie widziałeś.

A odnośnie koloru to czy najpopularniejsze umaszczenie shar peików red-fawn przetłumaczone na polski nie oznacza czerwono-płowy???

Zainteresowanych odsyłam do stron poświęconych rasie shar pei.

Cześć Ewa,

GRATULACJE, twoje maluszki już tak urosły?

Na championy do Leszna jedziesz, jak by coś to się piszę jak w ubiegłym roku.

A tutaj moje szczeniaczki:

Posted

Błyskotka napisał(a):
Matka mojej suni zmarła 2 tygodnie po porodzie bo najprawdopodobniej nie była do końca wyczyszczona.
Słyszałam że podaje się zastrzyk po porodzie i dlatego pytam się tych bardziej doświadczonych czy może też go stosują.

Myślę że suka zdechła na pewno nie z powodu tego że sie "nie wyczyściła"
W macicy mogło zostać szczenię bądź łożysko i wtedy doszło do obumarcia , mógł się wdać proces gnilny a co za tym idzie ogólnoustrojowe zakażenie, bądź nastąpiło jakieś zakażenie wirusowe bądź bakteryjne ale na to wtedy mało co podziała ...
Mogła też wystąpić tężyczka - aby temu przeciwdziałać musisz podawać wapno. Tężyczka a raczej predyspozycje do niej są raczej dziedziczne ... Tężyczkę musisz wtedy leczyć .
Mógł być jeszcze inny powód ... ale tego nikt już nie dowie się [']

Natomiast oksytocyna podana za wcześnie może podziałać na .... za wczesne odklejanie się łożysk i co za tym idzie śmierć szczeniąt wskutek uduszenia .
Po oksytocynie jak szybko nie nastąpi wyszczenienie wielu zaleca aby ciąć . Tak samo lepiej ciąć przy przedłużającym sie porodzie.
Do weterynarza możesz jednak podjechać jeżeli nie jesteś pewna że suka się wyszczeniła do końca, jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenie że w macicy jest jeszcze płód bądź liczba łożysk jest mniejsza od ilości szczeniaków.
Robisz wtedy u weta USG.
Łożysko łatwo poznasz - jest prawie wielkości szczeniaka, raczej trudno go przeoczyć - no chyba że suka sam rodzi i je zjada :shake: a o to że suka sobie sama rodzi żadnego z Forumowiczów nie podejrzewam :razz: Raczej podejrzewam że wydaje im się że sami rodzą :razz::razz::razz:

Posted

karolka,

A odnośnie koloru to czy najpopularniejsze umaszczenie shar peików red-fawn przetłumaczone na polski nie oznacza czerwono-płowy???

a'propos, wg najnowszych odgórnych wytycznych, od nowego roku w kartach miotu i metrykach należy wpisywać TYLKO polskie nazewnictwo umaszczenia.