Błyskotka Posted December 3, 2008 Posted December 3, 2008 A ja mam pytanie co do pępowiny. Lepiej jest ją przerywać czy ucinać nożyczkami ? Czy nitka do zawiązania pępowiny ma być jakaś specjalna czy wystarczy zwykła ? Słyszałam że nie można za bardzo ścisnąć podczas zawiązywania :roll:. Wstążeczki do oznakowania maluchów są jakieś specjalne ? No i jak wygląda łożysko ? Quote
Błyskotka Posted December 3, 2008 Posted December 3, 2008 mrowa23 napisał(a): sluchajcie a ja mam pytanie odnosnie badan zeby okreslic najplodniejszy dzien u suki, od kiedy je sie robi, jak wyglada rowszytsko itd? Ja robię wymazy. Tym razem teoretycznie suka nie miała sposobności mieć pustego krycia bo miała robione wymazy i inseminację kilka razy. Quote
mrowa23 Posted December 3, 2008 Posted December 3, 2008 my w okolicach stycznia planujemy krycie zagraniczne we wloszech, i to bedzie pierwze krycie naszej suni i tak nei bardzo wiemy jak to przebiegnie stad pomysl na badania... nam lekarz powiedzial ze jak powie ze to juz godzina zero to mamy niecale 24 h na dojazd...szkoda ze do wloch az ;) Quote
Delay Posted December 3, 2008 Posted December 3, 2008 Różnie z tym "trafieniem w dni płodne" bywa, wiadomo. Za to wyniki "skuteczności przewidywań" które ma np. dr.Niżański są imponujące. No ale to jest bodaj najlepszy specjalista w Polsce. mrowa - ja jechałam do Francji 2 dni (z noclegiem na trasie) Badania były w sumie 3 razy powtórzone w trakcie cieczki, z tego co wiem dobry lekarz jest w stanie na podstawie przyrostu progesteronu, cytologii i Dramińskim określić kiedy ta godzina 0 ma wystąpić. Poza tym wiadomo, że lepiej jest kryć ciut wcześniej, niż ciut później. Moja suka jest z tych "późnoowulacyjnych" (po 13 dniu cieczki) a w terminie do krycia (z odliczeniem trasy) suka kryła się jak złoto(to pierwsze krycie w jej żuyciu, 2 dni po pierwszym w życiu odstawieniu gogona ;) ) a francuski hodowca, właściciel reproduktora sam robił cytologię żeby sprawdzić i moment okazał się idealny. No, teraz mam nadzieję niedługo się przekonać czy się poszcześciło.;) Z wyjazdem zagranicznym jest o tyle problem, że nie wszystkie suki dobrze go znoszą, niektóre w końcu potrafią sobie przesunąć owulację np... Quote
PANGEA Posted December 3, 2008 Posted December 3, 2008 mrowa23 napisał(a):my w okolicach stycznia planujemy krycie zagraniczne we wloszech, i to bedzie pierwze krycie naszej suni i tak nei bardzo wiemy jak to przebiegnie stad pomysl na badania... nam lekarz powiedzial ze jak powie ze to juz godzina zero to mamy niecale 24 h na dojazd...szkoda ze do wloch az ;) A kogo bedziesz kryc wnusiu?? ;) Quote
ACTINA Posted December 3, 2008 Posted December 3, 2008 [quote name='Błyskotka']A ja mam pytanie co do pępowiny. Lepiej jest ją przerywać czy ucinać nożyczkami ? Czy nitka do zawiązania pępowiny ma być jakaś specjalna czy wystarczy zwykła ? Słyszałam że nie można za bardzo ścisnąć podczas zawiązywania :roll:. Wstążeczki do oznakowania maluchów są jakieś specjalne ? No i jak wygląda łożysko ? Jeśli chodzi o tą pępowinę to wydaje mi się,że zbyt mocne przewiązanie sznurkiem może ją po prostu przeciąć i pewnie dlatego tak słyszałaś. Można zacisnąć kleszczykami chirurgicznymi (oczywiście też bez przesady) i przyciąć nożyczkami, i ważne jest też odkażenie. Ja nie stosuje wstążeczek bo u collie zawsze widać minimalne różnice ale rzeczywiście przy niektórych rasach może być problem, ale zamiast wstążeczek warto np. pomalować pazurek, poduszki łapek lub inne miejsce niezmywalnym mazakiem. A oto moje pociechy :-D Quote
rekus Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Karolka- "Moje słoneczka, mamy 3 mahoniowe i 2 czerwono-płowe" Wzorzec shar-pei nie dopuszcza dwukolorowego ubarwienia. Quote
APPALACHIAN Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 [quote name='Crazy@']Kala urodziła terminowo jednak to był długi i ciężki poród 14h, wody płodowe przy ostatnich maluchach aż zielone, musiałam wyciągać je bo traciła siły. Ale udało się i tak na świat przyszyło 11 maluchów :multi: - ale to było 7 miesięcy temu :diabloti: 11 maluchow w 14 godzin?? Tylko pogratulowac tempa:cool3: A co powiecie na 26 godzin?? :shocked!:Tak rodzila moja suczka 11 szczeniat. Miala 2 przerwy po 6 godzin i 2 po 2 godziny. To bylo 5 lat temu i chyba wlasnie wtedy dostalam pierwszych siwych wlosow ;) Moje obecne maluchy koncza jutro 4 tygodnie. Urodzilo sie 9 chlopakow (zadnej dziewczynki:-o). Pierwszy maluch urodzil sie w czwartek 6.11. o godz. 17:40 a ostatni nad ranem 8.11. Wszystko sie dzialo jak w zwolnionym tempie. Przerwy miedzy dziecmi po 3-4 godziny. Miedzy kolejnymi szczeniakami suczka zwyczajnie sobie spala. Nie bylo sapania, niepokoju (u niej;))... sapanie zaczynalo sie pare minut przed urodzeniem szczeniaka. I tak prawie cala noc spedzilam przy jej poslaniu, caly dzien i kawalek nastepnej nocy. Nad ranem sie zdrzemnelam, a pozniej trzeba bylo juz wstawac i jechac na wystawe do Poznania. Patrze i oczom nie wierze!!! Licze kilka razy... no 9!! Nie chce byc inaczej :lol: Tak bylo wtedy A tu 3-tygodniowe (zdjecie z ubieglego piatku) Quote
mrowa23 Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 PANGEA napisał(a):A kogo bedziesz kryc wnusiu?? ;) powiem jak juz wszystko si euda zeby nei zapeszyc.... Quote
panienkabubu Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 APPALACHIAN ciekawi mnie jaką datę urodzenia szczeniąt podasz do metryk :razz::razz: rekus jeszcze jeden tego typu złośliwy komentarz w kierunku Karolki i lecą punkty. Quote
Guest Agata_B Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 vikiii napisał(a):Jaki grubiutki brzusio:lol: To już niedługo znowu się maluszki pojawią:multi: Oj zazdroszczę Ci tego oczekiwania. My narazie czekamy, żeby potwierdzić czy randka była owocna:eviltong: Jakiej rasy będa twoje szczeniaczki?:loveu::loveu: Quote
APPALACHIAN Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 [quote name='panienkabubu']APPALACHIAN ciekawi mnie jaką datę urodzenia szczeniąt podasz do metryk :razz::razz: [quote name='Agnieszka K.']7.11. bedzie ok :cool3: I tak wlasnie bedzie:evil_lol:. Quote
rekus Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Panienkobubu - czyzby sie juz poskarżyła? Złośliwy?Niee, po prostu udzielam fachowych porad Karolce nie znającej wzorca nr 309, ktory powinna przeczytac i zakuc zanim wziela sie za "hodowanie". tak to ludziska mnożą "kundelki" dla kasy, zamiast przygotowac sie najpierw fachowo do hodowli. Pochwalic mozna Karolke ze szuka rad tutaj, a nie kombinuje ze zdrowiem maluchow sama. chociaz lepiej by bylo gdyby napierw poczytala a dopiero potem wziela sie za bzykanie i macierzynstwo. i chetnie sluze Karolce w przyszłosci pomoca moze uda sie uniknac nastepnnych "wadliwych" oraz moze bede mogl pomoc przetrwac Karolce okres macierzynstwa bezstresowo i odchowac w maire zdrowe maluszki, skoro juz jej sie przytrafily. kochajmy wszystko co zywe.. Quote
Agnieszka K. Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 [quote name='APPALACHIAN']I tak wlasnie bedzie:evil_lol:. Ale trafiłam :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Obejrzełam własnie na Twojej stronie zdjęcia maluchów. ALASKAN MALAMUTE - MIOT "M"/3 tygodnie Czy ten maluch juz "spiewa:crazyeye:" :loveu::loveu:???? Quote
Błyskotka Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Ja mam jeszcze małe pytanko :cool3:. Czy po porodzie wasze suczki dostają zastrzyk na wyczyszczenie i w jakim czasie od porodu może najpóźniej go dostać. Nie wiem czy jak suczka skończy rodzić i będzie noc czy mam ją pakować do samochodu i do weta czy mogę np. poczekać do rana. Quote
Jogurt Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 rekus napisał(a):Karolka- "Moje słoneczka, mamy 3 mahoniowe i 2 czerwono-płowe" Wzorzec shar-pei nie dopuszcza dwukolorowego ubarwienia. Nawet jeśli to w przeciwieństwie do niektórych przyznaje sie do tego, a to sie ceni :p Quote
Elitesse Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Błyskotka napisał(a):Ja mam jeszcze małe pytanko :cool3:. Czy po porodzie wasze suczki dostają zastrzyk na wyczyszczenie i w jakim czasie od porodu może najpóźniej go dostać. Nie wiem czy jak suczka skończy rodzić i będzie noc czy mam ją pakować do samochodu i do weta czy mogę np. poczekać do rana. a co to jest ? :crazyeye: szczerze mowiac nigdy o czyms takim nie slyszalam :roll: Quote
rekus Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 ano czasem podają oksytocynę., a podac mozna ją w czasie gdy ujscie macicy jest jeszcze otwarte. mozesz poczekac do rana. Quote
Elitesse Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 jedna z moich dziewczyn dostawala oksytocyne ale w trakcie porodu - aby pobudzic skurcze :roll: co ma na celu podanie jej juz po wszytkim ? Quote
Błyskotka Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Matka mojej suni zmarła 2 tygodnie po porodzie bo najprawdopodobniej nie była do końca wyczyszczona. Słyszałam że podaje się zastrzyk po porodzie i dlatego pytam się tych bardziej doświadczonych czy może też go stosują. Quote
karolka Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 [quote name='rekus']Panienkobubu - czyzby sie juz poskarżyła? Złośliwy?Niee, po prostu udzielam fachowych porad Karolce nie znającej wzorca nr 309, ktory powinna przeczytac i zakuc zanim wziela sie za "hodowanie". tak to ludziska mnożą "kundelki" dla kasy, zamiast przygotowac sie najpierw fachowo do hodowli. Pochwalic mozna Karolke ze szuka rad tutaj, a nie kombinuje ze zdrowiem maluchow sama. chociaz lepiej by bylo gdyby napierw poczytala a dopiero potem wziela sie za bzykanie i macierzynstwo. i chetnie sluze Karolce w przyszłosci pomoca moze uda sie uniknac nastepnnych "wadliwych" oraz moze bede mogl pomoc przetrwac Karolce okres macierzynstwa bezstresowo i odchowac w maire zdrowe maluszki, skoro juz jej sie przytrafily. kochajmy wszystko co zywe.. Nikomu się nie skarżyłam, a twoje posty na mnie wrażenie nie robią, zbyt wiele dużo bardziej wulgarnych napisanych przez ciebi pod miom adresem przeczytałam. Co taki człowiek jak ty może powiedzieć o mnie lub moich psach, ani mnie ani moich psów nigdy nie widziałeś. A odnośnie koloru to czy najpopularniejsze umaszczenie shar peików red-fawn przetłumaczone na polski nie oznacza czerwono-płowy??? Zainteresowanych odsyłam do stron poświęconych rasie shar pei. Cześć Ewa, GRATULACJE, twoje maluszki już tak urosły? Na championy do Leszna jedziesz, jak by coś to się piszę jak w ubiegłym roku. A tutaj moje szczeniaczki: Quote
aneta Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Błyskotka napisał(a):Matka mojej suni zmarła 2 tygodnie po porodzie bo najprawdopodobniej nie była do końca wyczyszczona. Słyszałam że podaje się zastrzyk po porodzie i dlatego pytam się tych bardziej doświadczonych czy może też go stosują. Myślę że suka zdechła na pewno nie z powodu tego że sie "nie wyczyściła" W macicy mogło zostać szczenię bądź łożysko i wtedy doszło do obumarcia , mógł się wdać proces gnilny a co za tym idzie ogólnoustrojowe zakażenie, bądź nastąpiło jakieś zakażenie wirusowe bądź bakteryjne ale na to wtedy mało co podziała ... Mogła też wystąpić tężyczka - aby temu przeciwdziałać musisz podawać wapno. Tężyczka a raczej predyspozycje do niej są raczej dziedziczne ... Tężyczkę musisz wtedy leczyć . Mógł być jeszcze inny powód ... ale tego nikt już nie dowie się ['] Natomiast oksytocyna podana za wcześnie może podziałać na .... za wczesne odklejanie się łożysk i co za tym idzie śmierć szczeniąt wskutek uduszenia . Po oksytocynie jak szybko nie nastąpi wyszczenienie wielu zaleca aby ciąć . Tak samo lepiej ciąć przy przedłużającym sie porodzie. Do weterynarza możesz jednak podjechać jeżeli nie jesteś pewna że suka się wyszczeniła do końca, jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenie że w macicy jest jeszcze płód bądź liczba łożysk jest mniejsza od ilości szczeniaków. Robisz wtedy u weta USG. Łożysko łatwo poznasz - jest prawie wielkości szczeniaka, raczej trudno go przeoczyć - no chyba że suka sam rodzi i je zjada :shake: a o to że suka sobie sama rodzi żadnego z Forumowiczów nie podejrzewam :razz: Raczej podejrzewam że wydaje im się że sami rodzą :razz::razz::razz: Quote
Atik Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 karolka, A odnośnie koloru to czy najpopularniejsze umaszczenie shar peików red-fawn przetłumaczone na polski nie oznacza czerwono-płowy??? a'propos, wg najnowszych odgórnych wytycznych, od nowego roku w kartach miotu i metrykach należy wpisywać TYLKO polskie nazewnictwo umaszczenia. Quote
Ilka21 Posted December 5, 2008 Posted December 5, 2008 Przepraszam za odejście od tematu ale jak przeliczyć nmol/l na ng/ml? Robiłam progesteron u suki i mam wynik w nmol/l Quote
Recommended Posts