Kaladan Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Gratulujemy! I trzymamy dalej kciuki! Quote
AniaCh Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 juz sa 4 i jeszcze czekamy na przynajmniej 2 ;D Są ciemne po tatusiu:D Quote
panienkabubu Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Irviers napisał(a): Panienkabubu- ale Wam fajnie, że już wychodzicie.Ja jeszcze czekam 2 tyg i też Figę wyprowadzę- mam nadzieję, że jeszcze się załapiemy na śnieg. W których dniach odrobaczacie i szczepicie szczeniaki? Oj Marta, zanim zaczniemy naprawdę wychodzić, to minie jeszcze sporo czasu. Chociaż Młody się rozszalał po tym kilkuminutowym spacerku, nie ma co :loveu: Frania nadal w szoku. Odrobaczałam pierwszy raz jak młody miał 3 tygodnie, potem jak miał 5 tygodni. Pierwsze szczepienie w wieku 6 tygodni. Potem za miesiąc, ale tydzień wcześniej odrobaczenie. Quote
niki_ill Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Gratulacje dla wszystkich, a za oczekujacych trzymam kciuki :) Filmik naszych-12 dni Druzyna A i mama :):evil_lol: YouTube - Druzyna A cdn. Quote
panienkabubu Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Śliczniaste :loveu: A czemu niektóre nie mają ogonków? :hmmmm: Quote
niki_ill Posted February 19, 2009 Posted February 19, 2009 Śliczniaste :loveu: A czemu niektóre nie mają ogonków? :hmmmm: Nie maja ogonkow, bo niestety mialy je zlamane:shake: Quote
panienkabubu Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 niki_ill napisał(a):Nie maja ogonkow, bo niestety mialy je zlamane:shake: A jak wygląda złamany ogonek? Pytam z ciekawości, a nie z osądzania itp (temat kopiowania mnie nie dotyczy). Quote
gidelskie-psy Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Witaj Panienkobubumnie temat kopiowania też nie dotyczy a trafił sie złamany ogonek...był poprostu w połowie długości wygięty pod kątem 90stopni Sunie sprzedalam do kochania Quote
niki_ill Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 A jak wygląda złamany ogonek? Pytam z ciekawości, a nie z osądzania itp (temat kopiowania mnie nie dotyczy). U jednego pieska zlamany byl tuz u nasady, wykrzywiony, u drugiego w polowie ogonka, u suni rowniez. MAcajac wyczuwa sie zgrubienie i skrzywienie. juz wet po cesarce zauwazyl to, a ja w domu obmacalam jeszcze jednego pieska i takze zlamany. nie mielismy wyboru.:roll: Quote
panienkabubu Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 I tyle mi wystarczy, dziekuje :) Quote
wertypolo Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Przepiękne psiaczki!!! Suuuper słodkie :) Gratulacje!!! Quote
AniaCh Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 podsumowanie porodu: 6 szczeniąt - 2 sunie i 4 pieski. Poród trwał mniejwięcej 6 godzin. Dziś okazało się, że suni zostało łożysko :( Co to oznacza? Czy już ktoś z Was miał podobną sytuację? Quote
Saskja Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 AniaCh, ja miałam taką sytuację, weterynarz kazał spokojnie obserwować, czy nie ma gorączki itd - suka się oczyści, potrwa to dłużej niż gdyby wyszło wszystko, będzie trochę zielonkawych glutów, ale to nic. Teraz jest 4 tygodnie po porodzie, nadal glutkuje, ale nic niepokojącego się nie dzieje. Niki ill - załomki na ogonku mogą być wadą genetyczną, podowiaduj się, czy inne dzieci tego reproduktora nie mają - bo jeśli tak, to jest to bardzo ważna informacja; ucięcie ogonkow zmieniło sprawę tylko estetycznie, ale jeśli w innych jego miotach się trafiło, to sama wiesz... lepiej, aby ten gen dalej nie był przekazywany. Bo teoria genetyczna mówi, że ma to związek z poważniejszymi wadami, np. z rozszczepem podniebienia. Ale jest też teoria, że załomki są defektem wynikającym z niedoboru kwasu foliowego w ciąży - u mojej suni w pierwszym miocie był taki jeden zdeformowany ogonek, kopiowaliśmy go, ale oprócz tego bardzo ciężko myślałam nad całą sprawą - u pozostałych dzieciaków tego psa było OK, potem w dwóch kolejnych miotach mojej suki OK, więc raczej nie genetyka, lecz ta teoria miałaby rację bytu. Tak czy owak, od tej pory w kolejnych ciążach, a nawet 2 miesiące przed kryciem podaję suni kwas foliowy. Quote
Mudik Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 aniach napisał(a):saskja no właśnie moja sunia ma gorączkę ... :placz: biegiem do veta!! Quote
AniaCh Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Saskja no właśnie moja sunia ma gorączkę ... :placz: Quote
AniaCh Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 To własnie od weterynarza się dowiedziałam (widać było na usg). Sunia dostała zastrzyki i juro dostanie kolejne... :wallbash::wallbash: Chciałam sie dowiedzieć czy ktoś miał już doczynienia z podobną sytuacją i jak sie sprawy dalej potoczyły... Quote
Mudik Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 To dobrze,że sunia jest pod okiem veta, trzymamy kciuki,że będzie dobrze!:loveu: Quote
g@l@xy Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 AniaCh tak siępoprostu zdarza, będzie dobrze :) grunt że czujna pańcia zareagowała szybko. Quote
milamini Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Przecież łożyska zatrzymanego trzeba się jak najszybciej pozbyć. Czekać to sobie wet niech sam czeka, to tak jakby zdechłą rybę w brzuchu nosić. U nas jedna z suk też juz gorączkowała- po długim porodzie- nie z odpuszczenia sobie wizyty sprawdzającej- nasz najblizszy wet się nie przeją zatrzymanym łożyskiem, dopiero dr. Jurko dosłownie je wyciągną (suka wielka to można było ;) ) Jak "ręcznie" się nie da to koniecznie trzeba leki podać- zostawienie sobie samego to dla mnie igranie z losem. A, że suka długo "fafluni" - każda sucz jest inna- i jedna szybciej, druga dłużej się oczyszcza. Moje prw=awnuki maja już otwarte slipka i skutecznie odmawiaja jedzenia stałego pokarmu :diabloti:- po co się wysilać ;) Quote
Mudik Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Bi kolor BOSKI:loveu::loveu::loveu: Takie sheltie mogłabym mieć:cool3: Quote
g@l@xy Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 zaraz zaraz to wet nie usunął tego łozyska?????:angryy: Quote
AniaCh Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Nie usunął. Podobno szyjka macicy jest ciagle otwarta dlatego jest szansa, że samo się usunie. Podał lek przeciwzapalny i antybiotyk... W poniedzialek usg, które ma pokazać czy coś sie zmieniło. Quote
Saskja Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Oczywiście, że samo się usunie. Mój wet powiedział wyraźnie - ja mogę ją wyczyścić chirurgicznie, ale to zrobi jej więcej krzywdy, niż czekanie, żeby samo wypłynęło - bo że wypłynie, nie ma wątpliwości. To jego słowa, nie moje. Rok temu miałam taką samą sytuację, wtedy suka też była na antybiotyku. Teraz obyło się bez leczenia, po prostu długo się oczyszcza. Mnie się wydaje, że trochę za bardzo panikujemy - te wszystkie suki na wsiach, w budach itd. rodzą same i nikt im nie liczy łożysk, potem nikt nie sprawdza, czy się długo oczyszczają... Natura sobie radzi ze zbyt mocno przyklejonym łożyskiem. Czuwać trzeba, oczywiście, sprawdzać, czy nie ma infekcji, jeśli jest, to leczyć, ale łyżeczkowanie macicy to ostateczność. Quote
Irviers Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Panienkabubu dzięki za odpowiedź :) Nie wiedziałam kiedy mam młodą odrobaczyć przed szczepieniem. Odrobaczałam gdy miała 3,5 tyg vetminthem ale pol godziny po podaniu pasty dostała biegunki więc chyba jej to nie służy. Teraz kupię coś innego. milamini napisał(a): Moje prw=awnuki maja już otwarte slipka i skutecznie odmawiaja jedzenia stałego pokarmu :diabloti:- po co się wysilać ;) Moja Figa ma już prawie 5 tygodni a do tej pory żyje tylko i wyłącznie na cycku - mam nadzieję, ze przed ukończeniem roku uda nam się ją odstawić :evil_lol: Kilka razy dziennie robię jej różne dania (miksowana karma+mleko dla szczeniat, karma+kaszka jabłkowa, sama kaszka, samo mleko, itd).. i w sumie przez całe swoje życie nie zjadła więcej niż łyżeczkę jedzenia :lol: Ale dziś wzięłam gotowanego kurczaka z rosołu, posiekałam i... CUD :drink1: zjadła wszystko co jej podałam do miseczki (w sumie ponad 2 razy więcej niż przez całe dotychczasowe życie):diabloti::diabloti::diabloti: Quote
Recommended Posts