Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam,
jestesmy nowe - ja i moja 3 miesieczna sunia wyzelka - Figa.
O diecie barf dowiedzialam sie czytajac fora - poniewaz mala jest na cos uczulona [dokladnie jeszcze nie wiadomo na co] postanowilam jej zaaplikowac te diete..
No i od samego poczatku pojawily sie klopoty - sunia zaczela wymiotowac po surowym indyku oraz szyi indyczej. Zaczelam od indyka poniewaz kurczaka nie jestem pewna czy nie powoduje on uczulenia. A indyka jadla juz gotowanego. Wyglada mi na to ze jej surowe mieso nie podpasowalo - w zwiazku z tym moje pytanie jest - czy probowac dalej ja do tej diety przystosowywac, czy dac sobie spokoj ?
pozdrawiam

Posted

Moim zdaniem próbować. Też się zraziłam po wymiotach, ale dalej próbujemy i jest coraz lepiej - wiem mniej więcej co wyeliminować a co jest ok. Po surowych kościach indyczych (też od nich zaczęłam) moja mała też wymiotowała, więc na jakiś czas odstawiłam i przerzuciłam na kości cielęce, później wołowe, korpusy i skrzydełka z kurczaka. Ogólnie kurczaka unikam raczej, bo mała kupkuje po nim straszliwie i mam mieszkanie do sprzątania i wietrzenia :roll:. Najczęściej podaję szyje indycze, kości wołowe i cielęce. Chrząstki też mile widziane ;).

Posted

surowa szyje indycza podana z reki. Owszem jadla ja szybko jednak odgryzane kawalki nie byly zbyt duze.
To samo dzialo sie jak dostala nieduze [1 cm] surowe kawalki uda indyczego.
Zastanawiam sie co dalej robic - na razie wrocilysmy do jedzenia poprzedniego - czyli gotowanego indyka z warzywami...

Posted

Również jestem nowa, mam ten sam problem, może zadam trochę głupie pytanie, ale napisz proszę czym mielisz te kości? Jakaś specjalna maszynka, czy zwykła? Wymioty pojawiły się u moich dwóch suczek - tylko po korpusach. Jedzą je tak łapczywie, właściwie to "łykają". Po podaniu dużych kości cielęcych nie mam tego problemu,muszą nad nią dłużej "popracować".

Posted

Drobne kosci mozna mielic w domowej maszynce do miesa.
Podejrzewam, ze problem wynika z lykania dosc jednak duzych, jak na zoladek szczeniora, kawalkow. Czesto sie zdarza, ze psy przestawiane na surowizne, "rzucaja sie", sa dosc lapczywe w pierwszym okresie wprowadzania.
Dlatego warto zaczynac od przemielonych mieszanek, z czasem sprobowala z duzymi koscmi, wymagajacymi troche wysilku i wtedy stopniowo coraz wiecej calych elementow, ewentualnie krojonych, zamiast mielonki.

Posted

Dobrze bedzie. Z czasem mloda podrosnie, wymieni zeby (przy wymianie podaje sie papki i miekkie jedzenie, zeby zmniejszyc bolesnosc), to i przywyknie, ze takie smaki ma co dzien i latwiej jej bedzie rozdrabniac porcje.

Posted

no i po sprawie... maszynka mielic owszem mili - ale jak sie przyjrzalam to na miesie byly opilki metalowe z maszynki!!!
a maszynka renomowanej firmy..
jak grubo mozna posiekac to to ?
bo pozostaje mi tylko mlotek i noz..