madalenka Posted December 25, 2005 Posted December 25, 2005 Czy 3-4 miesieczne szczenie goldena moze w lutym przebywac na dworzu? Powiedzmy, ze przez 3 godz. Ma dobrze ocieplona bude i przestrzen, gdzie moze hasac. Zaluzmy 3 sytuacje: 0 stopi, minus 5 stopni i powyzej minus 10 stopni. Jesli nie, to od jakiej temperatury moze zostawac na dworze? Oczywiscie reszte dnia i noc spedza w cieplym domu. Jak myslicie? :scramble: ?? Quote
Gazuś Posted December 26, 2005 Posted December 26, 2005 Ja myslę, że jasne - szczególnie jak psiak ma już te 4 miesiące około :) Temperatura mu tak nie zaszkodzi, tylko trzeba uważać, zeby szczeniaka nie przeforsować - tylko taki bardzo delikatny wysiłek, wolne spacerki, zeby uważać na inne psy :) Quote
madalenka Posted December 26, 2005 Author Posted December 26, 2005 Ufff... kamien spadl mi z serca. To mi bardzo ulatwia sprawe. Wielkie dzieki!:-D :-D Quote
malku Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Halo, Gazuś, Madalence chodzi o pozostawianie szczeniaka SAMEGO na dworze w lutym. Madalenka, pomijajac ewentualna wizyte w ogordzie zlodzieja, zlego czlowieka, trucizny, fakt, ze takie szczenie niekoniecznie bedzie chcialo samo siedziec w BUDZIE i inne niebezpieczenstwa, to pomysl nadal uwazam za dosc koszmarny. Quote
madalenka Posted January 8, 2006 Author Posted January 8, 2006 Boze, odczep sie sie ode mnie!!!!!! Ja sie nie pytam, czy moge go zostawic samego, tylko czy moze zostac!!! Przeczytaj, to zobaczysz. :angryy: Quote
Gazuś Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Hmm, chyba post Madalenki inaczehj wyglądał jak komentowałam. Więc, oczywiście psiak nie może zostawać SAM. Przecież coś może się mu stać, ktoś go moze ukrać, moze sie zatruć, jakieś zwierzęta mogą wejśc na posesje i coś mu zrobić. No i spacer przez 2-3 godizny ok. Ale na ogrodzie, gdzie będzie sie nudził i nie ruszał? Niezbyt dobry pomysł. Takie moje zdanie. Quote
malku Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Madalenka, nie denerwuj sie. Sadzac ze wczesniejszych rozmow i fragmencie o goldenie w budzie - tu i w watku 'golden i praca', sprawa jest jasna i nie wydaje mi sie, zebym przeczytala cos na opak. A i od tego jest to forum, zeby majac na uwadze dobro psa, wypowiedziec sie na wszelkie tematy w postach. Jeszcze raz mowie: szczenie nie powinno zostawac samo, a juz tym bardziej w lutym na dworze - obojetnie czy jest buda czy nie. Mowie to ze wzgledu na dobro psa, a nie zeby sie czepiac Ciebie. Quote
madalenka Posted January 8, 2006 Author Posted January 8, 2006 Wiem, ze od tego jest to forum, ale poza forum tez sie dowiaduje roznych rzeczy, a tam maja inne zdanie. No ja juz nic nie wiem!!! Co ja mam w takiej sytuacji zrobic??????????? Jak kazdy mowi co innego... A i on nie bedzie zostawal w lutym, bo ja go biore luty-marzec. Po zimie. Quote
madalenka Posted January 8, 2006 Author Posted January 8, 2006 Zastanawiam sie, czy jest ktos, kto bardziej chce mnie zniechecic, Delta. Z kazda zima tak mowia... Quote
Sonika Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Madalenka posłuchaj sie bardziej doswiadczonych osob np. malka(tak to sie odnienia? :oops: ) Najczesciej sąsiedzi i napotkane osoby malo co wiedza o psach(nie mowie ze wszyscy) Quote
Gosia_i_Luka Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 madalenka - problem by NIE ISTNIAL, gdybys wziela szczeniaka na wakacje! Quote
BabyCakes Posted January 8, 2006 Posted January 8, 2006 Czy 3-4 miesieczne szczenie goldena moze w lutym przebywac na dworzu? Powiedzmy, ze przez 3 godz Moze albo i nie moze. Zastanow sie: szczenie w tym wieku nie ma jeszcze siersci psa doroslego i ma chociazby goly brzuszek. Moj pies jako szczenie mial problemy z przeziebionym pecherzem. Spacer dluzszy niz okolo 30 minut na mrozie konczyl sie infekcja i niekontrolowanym sikaniem w domu. Wyrosl z tego i teraz moze smialo smigac po sniegu do woli, co nie oznacza, ze jest zostawiany sam na podworku - nie jest, nie byl i nie bedzie. Z tego co pisalas w innym watku, w szkole jestes dluzej niz 3 godziny... Naprawde, szczenie na mrozie to nie jest dobry pomysl, o zostawianiu goldena samego na podworku nie wspominajac. Quote
madalenka Posted January 9, 2006 Author Posted January 9, 2006 Sluchajcie: jesli chcecie kontynuowac temat to zapraszam na watek: golden i praca. Nie mam ochoty pisac tego samego w dwoch miejscach... :evil_lol: Quote
Gazuś Posted January 10, 2006 Posted January 10, 2006 Daa mi ktoś link do GLDEN I PRACA? :) A co do zdania - dla mnie to ŻADEN golden (biorąc pod uwagę, że jednak sa to psy nawine i wierzące wsyztskim którzy mają coś do zjedzenia) mie powinien zostawać sam na drorzu, ze względu na Jego bezpieczeństwo. Ot to. Quote
malku Posted January 10, 2006 Posted January 10, 2006 podaje Ci sciezke do watku Madalenki 'golden i praca' : sport i praca - psy uzytkowe - golden i praca Quote
Recommended Posts