Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli chodzi o mnie to i p. Matuszewska mogłaby poprzestać na ocenianiu II grupy. Jeśli sędzina oceniająca psa pasterskiego, poruszającego się pięknym wyciągniętym kłusem prosi aby zwolnić, bo jak tak szybko pies biega, to ona nie może prawidłowo ocenić jego ruchu to o czym my mówimy? :-o Tak więc z wielkim żalem, ale wiosenną wystawę sobie odpuszczam. :-(

• Replies 676
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:shocked!: Jak tak dalej pójdzie, to nie będzie nikogo, kto by się zgłosił w gr. I.... Trochę szkoda tej wystawy, bo blisko, ale...

Posted

joanna napisał(a):
Jeśli chodzi o mnie to i p. Matuszewska mogłaby poprzestać na ocenianiu II grupy. Jeśli sędzina oceniająca psa pasterskiego, poruszającego się pięknym wyciągniętym kłusem prosi aby zwolnić, bo jak tak szybko pies biega, to ona nie może prawidłowo ocenić jego ruchu to o czym my mówimy? :-o Tak więc z wielkim żalem, ale wiosenną wystawę sobie odpuszczam. :-(

Co do p. Matuszewskiej - serio?!:shocked!:
Pzdr.

Posted

:)
no to ja myslałam że może do pani Matuszewskiej się wybiorę jakbu aussie miała, ale z tego co Joanna pisze to lepiej nie :)

To my tez odpuszczamy - nie ma do kogo jechać :) Może innym, razem jak zdecydują się na zmianę obsady w I grupie

Posted

Niestety serio. Mój mały miał u niej wystawowy debiut i taką uwagę usłyszałyśmy. Lubi też psy przygłuche, bo niepodobało jej się że tylko na kilka sekund skupiał się na niej i po chwili dalej "strzygł" sobie uszami. (bo w końcu tyle nowych dzwięków) No i obniżyła mu ocenę do bdb za cytuję: "stresowe zachowanie", czyli poszczekiwanie na ringu. Dodam że Lairdi miał wtedy ledwie skończone 9 miesięcy i pierwszy raz w życiu był na wystawie, a szetlandy, nawet te dorosłe słyną ze szczekliwości.

Posted

:) ja od znajomych też dostałam czarną listę sędziów którzy nie znają się na rasach a je oceniają :) szkoda że musze ja powiększać :((

niedługo nie będzie do kogo jeździć :) czyżby została nam zagranica?? lub sedziowie z zagranicy??

Posted

Musiałek napisał(a):
:) ja od znajomych też dostałam czarną listę sędziów którzy nie znają się na rasach a je oceniają :) szkoda że musze ja powiększać :((

niedługo nie będzie do kogo jeździć :) czyżby została nam zagranica?? lub sedziowie z zagranicy??

Bez przesady, nie wszyscy zagraniczni sedziowie to eksperci, tam tez zdarzaja sie sedziowie tzw "z przypadku".

Ale co do obsady na I gr w Legionowie to zgadzam sie - malo tu urozmaicenia.

Aha, i jeszcze - odnosnie p. Matuszewskiej. Ja mam PONa - bylismy oceniani przez p. Matuszewska w pazdzierniku. I jakos nie kazala nam zwalniac :confused: :niewiem:

Posted

Może od maja do października nabrała doświadczenia i już potrafi ocenić psa idącego w szybszym tempie? ;) Ja w każdym razie nie będę ryzykować aby to sprawdzić.

Posted

W maju też mnie sędziowała ( w Słupsku ) i z tego co widziałam to wygrywały psy pięknie się poruszające. Jeśli o szetlandy chodzi to suczka z Vesca Montana, której dużem atutem jest właśnie ruch. Nie sądzę więc żeby sędzina nie zwracała na ten "szczegół" należytej uwagi. Tyle :-)

Posted

truflaistrucel napisał(a):
Bez przesady, nie wszyscy zagraniczni sedziowie to eksperci, tam tez zdarzaja sie sedziowie tzw "z przypadku".

Ale co do obsady na I gr w Legionowie to zgadzam sie - malo tu urozmaicenia.

Aha, i jeszcze - odnosnie p. Matuszewskiej. Ja mam PONa - bylismy oceniani przez p. Matuszewska w pazdzierniku. I jakos nie kazala nam zwalniac :confused: :niewiem:

Widocznie po "stopowaniu" wszystkich szetlandów już nie chciała się powtarzać. Jednak Szetland "idący" nie prezentuje się tak dobrze jak w wyciągniętym kłusie... Co kraj to obyczaj!

Posted

Ale ostatecznie powygrywaly psy bardzo dobrze sie ruszajace.............ok, juz nie ciagne dlaej.

Co do oceny w ruchu to kiedys gdzies za granica, chyba w Czechach, sedziowal mnie jakis Slowak ktory wlasnie kazal isc a nie biec bo uwazal ze w chodzie zobaczy wiecej szczegolowbudowy (?!!?) niż w klusie.......no coz - co sedzia to obyczaj :D

Posted

:) nie lista na szczęcicie !! nie jest długa :) i nie moja i nie tylko I grupy. W I grupie jest bardzo dużo sędziów i mam nadzieję że moja doświadczenia będą bardziej pozytywne jak te z Legionowa :)

Posted

truflaistrucel napisał(a):
Ale ostatecznie powygrywaly psy bardzo dobrze sie ruszajace.............ok, juz nie ciagne dlaej.

Co do oceny w ruchu to kiedys gdzies za granica, chyba w Czechach, sedziowal mnie jakis Slowak ktory wlasnie kazal isc a nie biec bo uwazal ze w chodzie zobaczy wiecej szczegolowbudowy (?!!?) niż w klusie.......no coz - co sedzia to obyczaj :D

To bardzo częste, ponieważ w marszu ujawnia się więcej wad anatomicznych.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Ja czekam na oficjalne potwierdzenie od np. Marzenki, że p. Janusz Opara będzie oceniał baski.
Pzdr.

Więc się przyłącze i poczekam z Tobą :) Tyle, że ja na p. Mrugasiewicza i Dogi niemieckie :)

Posted

KORONA napisał(a):
To bardzo częste, ponieważ w marszu ujawnia się więcej wad anatomicznych.

Ok zgoda ale on w ogole nie kazal biegac. A przeciez wykrok najlepiej obserowac jednak w klusie a nie w marszu.

Asiaczek, Korona -
Wy czekacie na (oby) dobre wiesci od p. Marzenki.....ehh ja juz nei czekam na nic :) Co to bedzie, co to bedzie z ta nasza pierwsza grupa :shake: