PUENTA imszar Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 Troszkę zmieniam pytanie bo chciałam je ciut inazcej ułożyć. Chodziło mi głównie o miesce szukania reprokuktora?CZy można zaufać ZK bo ja czasami się zawiodłam :( Quote
Gonia Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 Sądzę,że najlepszy sposób na znalezienie reproduktora,to obecność na wystawach.Nie kryje się suczki osiągnięciami psa,ale takim który daje dobre potomstwo i jest prawidłowy pod wzgledem eksterierowym i psychicznym.Na wystawach możesz zobaczyć jak wyglądają jego dzieci i jakie dostają oceny.W ZK możesz się dowiedzieć czy interesujący cię pies jest reproduktorem i ile dał miotów.Możesz spróbować skontaktować się z właścicielami,a nade wszystko sprawdzić rodowody! Quote
PUENTA imszar Posted December 21, 2005 Author Posted December 21, 2005 bardzo dzięki Gonia :) Tak naprawdę bardzo to się rozejrzę na klubówce ale to dopiero wrzesień. Quote
Agasia Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 Ja bardzo odradzam szukanie "dobrych" repdoruktorow w zk! Znam oddzial w ktorym informacje o reproduktorach udziela przewodniczacy sekcji, ktory ma swoje 2 reproduktory... i tylko nimi kryje :) Na zmiane raz jednym raz drugim... oczywiscie doradzajac ze pies super pasuje do suni.. :) Obydwa reproduktory maja powyzej 8 lat, efekty nigdy olsniewajace nie sa.. Quote
Draczyn Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 PUENTA imszar napisał(a):bardzo dzięki Gonia :) Tak naprawdę bardzo to się rozejrzę na klubówce ale to dopiero wrzesień.Bardzo często szczenięta dziedziczą cechy po dziadkach. Musisz dobrze przejrzeć rodowód przyszłego tatusia, czy ma on dobre pochodzenie Quote
PUENTA imszar Posted December 21, 2005 Author Posted December 21, 2005 jeżeli chodzi o rodzice Soni czyli dziadkowie z naszych stron to zastrzeżeń nie mam :) Bardzo wam dziękuję, wszystkim za cenne i naprawdę potrzebne mi rady. Tylko, że sama nie znam się na tyle na rodowodach i boję się o popełnienie jakiegoś błędu bo dopiero zaczynamy.. Quote
Godelaine Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 Zgadzam się z poprzednikami. Porozglądaj się trochę, popytaj, poszperaj w internecie. Dowiedz się wszystkiego (czy też wszystkiego co się da) o rodzinie potencjalnego "tatusia". A więc o jego rodzicach, ale również i rodzeństwie. Nie wiem czy sznaucery są obciążone jakimiś chorobami, ale warto na to zwrócić uwagę. No i oczywiście patrz przede wszystkim na szczenięta po tym psie. Pies może być intechampionemm, ale niekoniecznie musi swoje dobre cechy przekazywać potomstwu. I odwrotnie - niby przeciętniak, a daje ładne, wyrównane mioty. Aaa... No i nawiązując do Twojego tematu z innego działu. CHARAKTER! To powinien być dla Ciebie priorytet. Nawet za cenę eksterieru. Życzę owocnych poszukiwań. Quote
PUENTA imszar Posted December 22, 2005 Author Posted December 22, 2005 :) jeżeli chodzi o choroby to: -kamica mocczowa -wnetrostwo -przełyk olrzmyni -nowotwory jąder i jeszcze parę,... Jeżeli chodzi owygląd eksterrier to moja sunia jest bardzo ładna...piekne wypalanie, piękna sierść, idealny wręcz chud, szorstki czarny jak smoła włos i wiele innych zalet. Charakterem większościowo to sznaucer -inteligentny -szybko sie uczy -oddany panu -bardzo zwiazany z panem -zwinny chętny do zabaw i szalony -odważny i tu mój problem mój pies nie tyle, ze nie ma odwagi to jeszcze szczerze lekki tchórz.. jakiego wtedy szukać reproduktora by zakrył tę wadę suczki, zresztą właśnie czytam tematy o szkoleniu.. Quote
Agasia Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 No wiadomo- szukac reproduktora mocnego psyhicznie ;) Zycze powodzenia w poszukiwaniu... Ciesze sie ze nie mam suczki - nie zdecydowalabym sie :P Quote
Godelaine Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 A w stosunku do czego lub też kogo Twoja suńka jest bojaźliwa? Lęk w jej przypadku jest raczej odziedziczony czy też wynika z błędów socjalizacyjnych (choć to czasem ciężko jednoznacznie określić)? Ja, jeśli już zdecydowałabym się na krycie, to przede wszystkim skoncentrowałabym się na poszukiwaniach psa naprawdę BARDZO DOBREGO charakterowo. I o którym wiedziałabym, że ów charakter przekazuje szczeniakom. I nawet jeśli eksterierem nie powalałby na kolana, wzięłabym go bez wahania. Quote
PUENTA imszar Posted December 22, 2005 Author Posted December 22, 2005 dziękuję :) ja naprawdę nie chcę by szczenięta też to miały.. Jest to odnośność do dużych psów (czego nie ma się co dziwić bo jak była mała to zaatakowała ją najgorsze do mogło-duży, czarny, kudłaty kundel) Do ludzi raczej się nie boi choć czasami jej coś odwala ale to tylko do niektórych!!Jagby mi mówiła "ta osoba jest zła" Quote
Recommended Posts