Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Niewiasta_21']Gusti prawdopodobnie znalazł dom w Niemczech. Ale wyjazd byłby dopiero w grudniu. Do tego czasu trzeba go wykastrowac i zaszczepić. Jak dowiem sie wiecej to zaraz napisze.[/QUOTE]
Na temat adopcji do Niemiec krążą różne opinie... Czy to jest pewny, sprawdzony dom i będą informacje o psie? Podobno Julek też ma wyjechać do Niemiec.
Może warto zacząć szukać domów w Polsce? Wydaje mi się, że dotąd niewiele zostało w tym kierunku zrobione.

Tak, czy siak, poogłaszam Gustiego.

Posted

[quote name='jagoda1403']Co do wyjazdu Julka do Niemiec nastąpiła pomyłka i okzało sie żę chodziło o Gustiego ...[/QUOTE]
To ja już się w tym pogubiłam... :roll:
Dziewczyny, napiszcie konkretnie jak wygląda sytuacja i czy potrzebne są ogłoszenia.

Posted

W Niemczech znalazł jak narazie dom Gusti. Jest to sprawdzona Fundacja do której wyjechało juz od nas niemal 100 psów. Mamy oczywiscie informacje od psów które pojechały, raz czekamy na niego dłużej,a raz przychodzą bardzo szybko. Dla Julka tez jest szukany tam dom,ale jak narazie moze byc takze ogłaszany w Polsce jak najbardziej.

Posted

[quote name='Niewiasta_21']W Niemczech znalazł jak narazie dom Gusti. Jest to sprawdzona Fundacja do której wyjechało juz od nas niemal 100 psów. Mamy oczywiscie informacje od psów które pojechały, raz czekamy na niego dłużej,a raz przychodzą bardzo szybko. Dla Julka tez jest szukany tam dom,ale jak narazie moze byc takze ogłaszany w Polsce jak najbardziej.[/QUOTE]
Dzięki za informację.
W takim razie trzeba się zabrać za ogłaszanie Julka.

Posted

Trzeba wiedziec ze tam w Niemczech tez ktos na Gustiego czeka. Transport jest planowany zawsze miesiąc wczesniej,a nie tak z doskoku. Do tej pory w Polsce nikt Gustiego niechciał, owszem,szkoda. Nie bedziemy ryzykowac ze cos znajdzie sie w Polsce, tam czeka go pewny dom. Mozemy szukac dla Gustiego tylko DT na czas wyjazdu,zeby bidulek nie musiał czekac w schronisku.

Posted

Juz wiem ze Gusti jedzie do domu tymczasowego. Do Marion, osoby którą poznałysmy osobiscie. Ma ona obecnie u siebie pieska z Turcji równiez niepełnosprawnego i głuchą sunie z Hiszpanii. Przebywa u niej takze nasza Czarusia. To dobry dom, Marion ma doświadczenie w zajmowaniu sie psami niepełnosprawnymi, ostatnio wyadoptowała sunie z Hiszpani która tez nie miała tylnej nogi. Była u niej az 1,5 roku.
Ja sie bardzo ciesze ze Gusti trafi własnie do Marion.

Posted

powiedzcie mi czemu za granicą a zwłaszcza w Niemczech znajdują siętakie osoby, a u nas jest problem, bo co któryś wątek pisze o wyadoptowaniu do Niemiec. To jest jakiś fenomen tego kraju czy co. Jakoś tego nie rozumiem, gdzie są ich psy, że z róznych krajów przyjeżdżają do nich inne.
Oczywiście nie jest to żaden zarzut do tego wątku, żeby tego nikt tak nie zrozumiał - tylko mnie to zastanawia

Posted

Myślę że w którymś momencie Niemcy postawili na sterylizację i kastracje wszystkich psów nierasowych i dzięki temu zmniejszyła im się bardzo ilość tych bezdomnych.

Posted

no i to jest chyba wyjście. Dziwne jest teżu Na w PL, że w niektórych miastach kastracja/sterylizacja np. kotów jest za darmo w innych np. 100zł. paranoja, powinny być własnie jakieś przepisy na to - oczywiście na korzyść bezpłatnych, bo to polepszy przecież sytuacje, która zaczyna być nie do opanowania

Posted

W Niemczech o dziwo niema obowiązku kastracji i sterylizacji. A mimo to ok 99% nawet na wsiach psów jest wysterylizowanych. Tam jest inna mentalność. U nich takze są schroniska ale w takim schronisku znajduje sie np 20 psów,kazdy ma swój oddzielny boks, to tak jak u nas hotele. Wymogi dotyczące adopcji są bardzo wysokie i byle kto psa nie dostanie. Pozatym jest bardzo duzo ludzi którzy biorą psy na DT, albo mają u siebie w domkach po kilka psów. Inny kraj, inne zwyczaje.