Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Myślę, że na początek warto się skonsultować ze szkoleniowcem - problem jest dość typowy...
Szczerze mówiąc, nie znam żadnego behawiorysty we Wrocławiu.

Posted

Moze faktycznie szkoleniowiec. Opisze po krotce. Dwie male suczki ( po 6 kg kazda )trafily w kwietniu do schronu. Tak przerazone w boksie, ze nie moglismy ich tam zostawic. Wyciagnelysmy obie ( obie byly przywizane w centrum miasta do smietnika, mysle, ze to matka z corka ale wychowywane byly na pewno razem ) i trafily do domu tymczasowego. Tam byly inne psy i koty i suczki zaadoptowaly sie dobrze, nie bylo widac, ze rozdzielone placza jedna za druga. Po jedna zglosila sie rodzinka, wygladali OK ale potem okazalo sie ( oczywiscie wczesniej nie mowlili o tym ), ze chcieli mala trzymac na dworze a ta im drapala w drzwi. Wiec ja oddali. Mala wrocila do domu tymczasowego i za jakies 3-4 tyg zglosila sie po nia pani z Wroclawia. Suczka wlasnie tam jest i pojawil sie problem. Od razu napisze, ze znam to tylko z maili, nie mam mozliwosci pojechac do Wroclawia aby zobaczyc co o i jak. Problemem jest szczekanie i szalenstwa suczki jak zostaje sama w domu. Ponoc spokojnie siedzi w pokoju drugim zamknieta jak wlasciciele sa w mieszkaniu ale tak tylko widzi/czuje, ze wlasciciele sie ubieraja jakby wpadala w szal i nie potrafi sie uspokoic. Suczka jest tam niecale 2 tyg, moze to za malo aby zaczac ja uczyc zostawania? Pani chciala tak po malutku zaczac ja uczyc ale widze, ze jest przerazona zachowaniem malej. Mysla o oddaniu jej. Dlatego chcialabym im pomoc, szukam kogos kto moglby sie tam wybrac i ocenic sytuacje. Bo jak wiadomo przez maila, nie widzac zachowwania to ciezko cos doradzac.

Czy znalazlby sie ktos chetny do pomocy?

Beata

Posted

Psa uczy sie zostawania od samego poczatku.
A tu wyglada na dosc duzo pracy z wyrobieniem zaufania do czlowieka.
I znow standartowo, pies po dlugim spacerze, ze szkoleniem, wybieganiem, zostaje z wlaczonym radiem, noszonym ciuchem nowych domownikow i miesnym gnatem/kongiem ze smakami.
Domownicy zaczynaja sie krecic przy drzwiach, ubierac sie, rozbierac, brac klucze, otwierac drzwi wyjsciowe, wychodzic, poczatkowo ich nie zamykajac, jak sunia przestanier reagowac, to zamykaja i zaraz otwieraja i tak stopniowo do zamkniecia drzwi i wyjscia.
Ale to praca na cala dobe, moze kilka, meczaca, skuteczna i chyba najszybsza z mozliwych.
Za to nie trzeba na tym etapie behawiorysty, szkoleniowca, nie zrobi nic za ludzi, ktorzy przygarneli sunie.
Do stresu po nieudanej adopcji moze sie nakladac stres rozdzielenia, wiec i reakcja moze byc silniejsza i dluzej trwac oduczanie.

Posted

BeataJ napisał(a):
dzieki, przekaze choc marne szanse, bo widze, ze ludzi sie chyba juz poddali :-( Zalamka, bo suczka znow wroci z adopcji.

Po 2 tygodniach?
Oni nie byli świadomi tego, czego się podejmują?
A dokąd trafiła druga suczka? Może warto je ponownie połączyć?

Tak jak już tutaj pisano - wychowanie psa to proces ciągły, od pierwszego dnia, kiedy stworzenie pojawi się w naszym domu... Nie da się "poczekać" a potem zrobić itp.

Posted

No na to wychodzi, po 2 tyg....W domu tymczasowym nie bylo takich problemow, druga suczka nadal jest na tymczasie. Mozliwe, ze to wynik rozdzielenia, sama juz nie wiem.
Staram sie ludzi zrozumiec, nie mowilysmy im o tym problemie, bo go nie bylo. Oni chcieli psa spokojnego a okazalo sie, ze sa problemy. Tak mi tej suni szkoda....

Posted

Beata, ale wiekszosc psow bedzie sprawiala jakies problemy...
Moze tylko starszy schorowany psiak bedzi siedzial cichutko w kacie.
Wszystko inne trzeba niestety wypracowac. Nawet jesli pies w jednym domu bedzie ok, to sie moze okazac po zmianie wlasciciela i zasad, ze zachowuje sie zupelnie inaczej.
Tu trzeba checi ludzi i pracy z ich strony, a nie podrzucania psiaka od domu do domu, niestety..Bo kazdy powrot bedzie coraz mocniej obciazal sunie :(.
Szkoda futerka, idealnie by bylo znalezc dom dla niej i towarzyszki.

Posted

Dla mnie, trudną, ale podstawową zasadą w adopcjach jest uświadomienie ludziom, że JUŻ się pożegnali z nowymi meblami, laptopem, maja osikane łóżko :) Pies wsadzony w nowe warunki może zacząć prezentować zachowania, których nigdy wcześniej nie przejawiał - stąd tak częste problemy po jakichś zmianach (przeprowadzkach, wprowadzeniu/wyprowadzeniu się kogoś). Strasznie ciężko się szuka wtedy domów i wiele osób pędzi, gdzie pieprz rośnie, ale niestety, daje to większe prawdopodobieństwo adopcji zakończonej sukcesem.
I należy się pożegnać z określeniami "spokojny piesek lubiący dzieci" :-) Nie da się zamówić takiego psa. Bierze się go pod swój dach, a potem się okazuje, jaki mamy "egzemplarz" :P

Posted

karjo2 napisał(a):
Beata, ale wiekszosc psow bedzie sprawiala jakies problemy...
(...)

Tu trzeba checi ludzi i pracy z ich strony, a nie podrzucania psiaka od domu do domu, niestety..Bo kazdy powrot bedzie coraz mocniej obciazal sunie :(.
Szkoda futerka, idealnie by bylo znalezc dom dla niej i towarzyszki.

Ja to wiem i zawsze takie cos mowimy ale wiadomo jak jest. Nie podrzucamy jej od domu do domu ale nigdy na 100% nie wiesz jak bedzie. Jedziesz na kontrole przed adopcja, pytasz sie co i jak, ludzie mowia, ze pies bedzie w domu, ze oczywiscie. A za tydzien dzwonia, ze trzymaja ja na dworze a ona drapie w drzwi bo chce do domu wiec oni takiego psa nie chca...Zreszta, sami znacie takie przypadki pewnie.

Posted

[quote name='karjo2']Szkoka, ze ludzie zywcem z artykulu:
http://pies.onet.pl/33865,13,16,nalezy_mi_sie_grzeczny_pies,artykul.html
Rece opadaja ....

Nie zgadzam sie z tym. Ci Panstwo sie starali, nie maja do nas pretensji, nie chca suczki oddac zaraz juz i teraz, nie obarczaja nas wina. To ich pierwszy pies, nie maja doswiadczenia. Pytali nas czy sunia sama w domu zostanie. Wydawalo sie, ze nie bedzie z tym problemow bo na tymczasie zostawala.

Tak wiec prosze nie wkladajmy wszystkich do jednego worka...

Posted

[quote name='BeataJ'] Pytali nas czy sunia sama w domu zostanie. Wydawalo sie, ze nie bedzie z tym problemow bo na tymczasie zostawala.
[/QUOTE]

No i dlatego powtórzę: nie można powiedzieć nikomu, że "to miły i grzeczny piesek, lubi dzieci, zostaje sam w domu" - oni pewnie uwierzyli, wy powiedzieliście w "dobrej wierze", ale właśnie dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane.
Teraz są w zasadzie 2 opcje: oni przejdą wyboistą drogę, dowiedzą się jak obsługiwać psa albo oddadzą psa (już nigdy nie wezmą następnego, skoro na wyboistą drogę nie są gotowi), a wy będziecie szukać domu, który jest zdecydowany na psa (bez względu na to, ile pracy będzie to kosztować).

Posted

Beata, moge tylko podpisac sie pod wypowiedzia Szmaji, na ogol problemy wynikaja z dobrych checi i braku znajomosci realiow...
Moze uda sie ludzi troche poprowadzic i wyjasnic pewne rzeczy, jesli faktycznie dobre miejsce, to moze podsunac pomysl na starszego, o malej aktywnosci psiaka.
Tyle ze problem z reakcja na zostawanie samemu moza sie zdarzyc w kazdym przypadku, to dosc standartowy klopot.