Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

historia Czarnej i Gufiego(brazowy):
dwa bezdomne psy zatrzymaly sie w pobliżu pewnej wsi,widywano je raczej z daleka, nie podchodzily do ludzi,ich bezpiecznym miejscem stał sie stóg siana(tam mozna było je zobaczyc najcześciej)po ok.miesiącu pewien człowiek postanowił zabrac jednego-brazowego- psiak nie był w stanie uciekac,potem okazało sie,ze był połamany(staw biodrowy) i prawie nie widział(zacma młodzieńcza).Tego samego dnia do bramy tego gospodarstwa gdzie zabrano brązowego zaczeła dobijac się jego towarzyszka Czarna.Musiała iść po śladach za nim-prawdopodobnie swoim synem bo psiaki podobne do siebie.Psy zostały przypiete do łancuchow ,dostały jesc to co czesto serwuje sie psom na wsiach-śrut z wodą.Przebywały w tym gosp.ok.1,5mca kiedy przypadkiem je poznałam,bylam w odwiedzinach u tych ludzi-moich krewnych.Zapytali się mnie czy nie chcę psa,chcieli pozbyc sie obu ,miałam sobie wybrac jednego.Nie chciałam ale poszlam je zobaczyć i zobaczyłam wychudzone, przestraszone mlode psy ,które nie wiedziały dlaczego tak sie je traktuje.
a to jest Czarna

Pomyslałam,ze moze powiadomie schronisko ,przynajmniej będą miały tam jedzenie i opieke weta.Schronisko ,nie bylo jednak chętne przyjąc psiaki,pojechalam więc tam jeszcze raz(do tego gosp.)i zabralam brązowego do siebie na dt , był w gorszym stanie tj.kulał,dziwnie sie zachowywał taki przerazony, dostał imie Gufi ,obecnie jest na dt w Poznaniu gdyż potrzebował specjalistyczniej opieki weterynaryjnej.to jego wątek
Cudny Gufik-udało sie naprawić strzaskane bioderko-pomóżmy mu jeszcze odzyskać wzrok. - Dogomania Forum
Odwiedzilam znów czarną ,zawiozłam karmy(zakupionej dzieki jkp),okazalo sie ,ze obecni "opiekunowie"Czarnej juz nie bardzo chcą ja oddać-spodobala sie im ale jej sie tam napewno nie podoba:shake:U mnie sie pozmienialo nie moge dać dt Czarnej i tu przechodze do meritum ; ona nie powinna tam zostac , jej życie bedzie juz tylko w czarnych barwach jak jej imie tymczasowe...Zwracam sie o pomoc dla tej odwaznej suni ,tylko dzieki niej przezył Gufi chory,niedowidzacy pies bez troskliwej opieki Czarnej nie miał by zadnych szans.Czarna tez zasluguje na szanse...
sprawa jest skąplikowana bo nie moge powiedzieć na 100% ze oddadza Czarną ale daje 100% ,ze zrobie wszystko ,żeby ja zabrac od nich -tylko musze miec dokąd:roll:
Prośba jest o dt lub hotelik(ew.deklaracje na hotelik czy dt) jak bedzie miejsce to pojade po nią ...
ZBIERAMY DEKLARACJE NA HOTELIK DLA CZARNEJ-PROSIMY O WSPARCIE.
OBECNIE CZARNA W DT ALE TYLKO DO STYCZNIA.
HOTELIK BEDZIE POTRZEBNY OD STYCZNIA JEZIELI DO TEGO CZASU NIE ZNAJDZIE DS.
deklaracje mczne:
Ajula 50zł.
agnieszka103 15zl.

wplaty:
02.11.Ajula 50zl.
02.11.jkp 100zł.
26.11.ewelina 35zł.
26.11.smyku 100zł.
30.11.agnieszka103 15zł.
30.11.KateBono 70zł.
06.01.agnieszka103 15zł.
razem 385zł.

wydatki ;
szczepienia 50zl.
sterylka 275zł.
allegro 20zł.
2 alegro 20zl.
razem 365zł

385-365zł= 20zł.

PILNIE OGLOSZENIA!
Dane do ogłoszeń

-suczka ,lat ok.5-6,zaszczepiona p/wsciekliznie i wiursowym,odrobaczona odpchlona.
-bardzo ladnie chodzi na smyczy-nic nie ciągnie,zna komendy siad,lape,aport do reki przynosi.
-łagodna ,sopkoja(duzo spi)bardzo przylepa chce stale głaskania i przebywac przy czlowieku,jednak jak sie powie nie- idzie na swoje.
stosunek do innych zwierzat- psy lubi,toleruje koty i inne suczki-jezeli jej nie zaczepiają.
zdjecia post.81.

• Replies 867
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Czarna błąkała się w towarzystwie Gufiego (być może to jej syn). Gufiemu się poszczęściło, znalazł się w DT. Czarna zawisła na łańcuchu. Istnieje szansa, że ludzie ją wydadzą ale potrzebny jest DT na czas szukania jej domu docelowego. Jeśli jej nie pomożemy resztę życia spędzi na łańcuchu, spuszczana z niego sporadycznie, o ile w ogóle będzie to miało miejsce.
Jeżeli choć w części przypomina z charakteru wspomnianego Gufiego to jest to cudo, a nie sunia.

Posted

basia0607 napisał(a):
Czarna powiela los wiejskich psów. :placz::mad::placz:

Najsmutniejsze jest to, że jeśli opuści łańcuch ten z mety zostanie zagospodarowany dla innego psa...błędne koło. :-(

Posted

majqa napisał(a):
Najsmutniejsze jest to, że jeśli opuści łańcuch ten z mety zostanie zagospodarowany dla innego psa...błędne koło. :-(

Tak jest Majgo. Zawsze gdy odpinam z łańcucha sponiewieranego , wiejskiego burka , zabieram go do lepszego świata , wcale sie nie cieszę z tego faktu. Mam świadomośc tego, że wkrótce jego los powieli inny , często szczeniak ! Jak to bardzo boli !

Posted

Dokładnie takie mam "przemyslenia" odepniemy Czarna a za kilka miesiecy rytce serce peknie na widok np. 4 kg szczeniaka na łancuchu :shake::shake:. Ale moze jest jakis pies , ktory na takie miejsce czeka : nie naj.. miejsce pod słoncem ale sam ma gorzej i tylko na podworko sie nadaje ??. Niektore psy ze schronu wiele by dały za własna bude nawet z łancuchem tak mysle ( moze głupio). Czy to marzenie i zbyt skomplikowane do zrobienia ?

Posted

przykro mi to pisać,ale psy u nich mają zle.Nawet gdybym postarała sie o bude porzadna ,nie dopilnuje zeby pies nie był glodny:shake:zawsze tamtejsze psy rzucaly sie na suchy chleb,łykajac go na raz,rotacja pieskow duza u nich,co sie dzieje z nimi:roll: Smutne ale ja uwazam,ze w schronisku maja lepiej niz tam.

wiem,ze jej miejsce pewnie zajmnie inny psiak ale jakos nie moge sie pogodzic ,ze czarna ma tam zostac.Wszystko mi sie wali ale stale o niej mysle:roll:

ps.raz kiedy mialam 8-9lat zawiezlismy im 1,5 rocznego bernardyna Dzekiego(jechal z tyłu ze mna w maluchu)pamietam go doskonale byl b.łagodny,delikatny -my nie mamy podworka wlasnego pomyslelismy,ze tam bedzie mial lepiej,przezyl tam tydzien-podobno nie chciał jesc nic.Nie zaryzykowalabym dajac im jakiegos psa.

Posted

to prawda, że błędne koło :-(
ale trzeba próbować ratować
to tak samo, jak z wykupowaniem psów z pseudohodowli - własciwie bez sensu, ale jednak są wykupowane

Posted

togaa napisał(a):
Czarna jest krótkowłosa. Ciężko jej bedzie przeżyć zimę w tej rozlatującej się budzie.....
Ona zginie.....

tego sie obawiam a do tego jej charakter,pierwszy raz jak ja widziałam byla weselsza po 2 mcach juz byla inna...

ps.Togaa mam juz 3 ksiazeczki na podklady teraz:evil_lol: ale mam za to duze zużycie ,to sie jednak zmieni mam nadzieje i znow bede mogla zaopatrywac Lolka w to co mi zostanie:evil_lol:

Posted

BeaBono napisał(a):
(...) Na łańcuch może trafić inna bieda, więc lepiej niech Czarna tam tkwi i dogorywa :shake:

Nikt z nas nie napisał niczego podobnego.