mmbbaj Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Evelina'] Spis tresci mamy juz od pierwszych dni istnienia topiku :evil_lol: To Teklunia tak pracowicie go dopieszcza :multi: Wyjdę na straszną ciemniaczkę :oops::oops::oops:, ale trudno!..... Jak się dostać do tego spisu treści?:roll: Quote
Teklunia Posted February 4, 2006 Author Posted February 4, 2006 mmbbaj napisał(a):Wyjdę na straszną ciemniaczkę :oops::oops::oops:, ale trudno!..... Jak się dostać do tego spisu treści?:roll: pierwsza strona :lol: ZAPRASZAMY :) Quote
mmbbaj Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Teklunia']pierwsza strona :lol: ZAPRASZAMY :) No mówiłam! Quote
olcha Posted February 4, 2006 Posted February 4, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']Rogaliki krucho-drożdżowe [SIZE=2]50 dkg mąki 1 jajko 1 kostka margaryny / ja daję Palmę / 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki zmieszaćze sobą , uformować kulę i zanurzyć na 15 minut w garnku z zimną wodą .Kula powinna wypłynąć na powierzchnię . Następnie wyciągnać kulę i zarobić ciasto , podzielić na 4 części . Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części Nadzienie kładziemy od zewnętrznej strony i zawijamy rogalik . Pieczemy do zezłocenia .Można rogalikiposypać cukrem pudrem lub lukrować . Nadzienie dowolne: marmolada , powidła , masa makowa , masa serowa , farsz mięsny , grzybowy etc...... A po co trzeba zanurzyć w wodzie? To jakoś polepsza smak? Może dlatego do tej pory mi rogaliki nie wychodziły? A takie mokre ciasto to nie przykleja się do stolnicy? Quote
olcha Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Ok sama sopie odpowiadam na moje późno nocne pytanie. Wypłynie dopiero wtedy kiedy drożdże odpowiednio "nagazują" ciasto :p Quote
Teklunia Posted February 6, 2006 Author Posted February 6, 2006 ładna historia :) ale dla Omleta skonczyla sie tragicznie :shake: Quote
Alicja Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 olcha napisał(a):Ok sama sopie odpowiadam na moje późno nocne pytanie. Wypłynie dopiero wtedy kiedy drożdże odpowiednio "nagazują" ciasto :p:multi:no prosze jaka ty błyskotliwa jesteś :razz: A ciastko po wyjęciu z wody trzeba trochę podsypać mąka ;) Quote
aga1215 Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 [quote name='Poświata'] Beata - a przepis gdzie????? Quote
asher Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 aga1215 napisał(a):Beata - a przepis gdzie?????A to nie jest przypadkiem omlet robiony wedle przepisu z tego wątku? :cool3: Quote
Evelina Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 [quote name='asher']A to nie jest przypadkiem omlet robiony wedle przepisu z tego wątku? :cool3:A tak dokladnie to Gosiek go podala ;) Quote
Alka Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 Chciałam nadmienić ,że niedawno robilam placek karmelowy według przepisu Hanki Rupczewskiej , nawet poczęstowałam Alicję R. i stwierdzam ,że jest PYSZNY ! Następnym sprawdzonym przeze mnie przepisem jest Pizza Alicji R. Również przepisik wart polecenia ! Quote
Teklunia Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 [quote name='Alka']Chciałam nadmienić ,że niedawno robilam placek karmelowy według przepisu Hanki Rupczewskiej , nawet poczęstowałam Alicję R. i stwierdzam ,że jest PYSZNY ! Następnym sprawdzonym przeze mnie przepisem jest Pizza Alicji R. Również przepisik wart polecenia ! Alu, zaraz przepisy te dostana po gwiazdeczce :lol: Quote
Poświata Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 [quote name='Evelina']A tak dokladnie to Gosiek go podala ;) :oops: Myślałam, że tak ładnie mi wyszedł, że od razu widać, że to Gosieczkowy omlet:lol: :oops: . Był przepyszny, zasługuje na gwiazdkę!!!! Quote
olcha Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 [quote name='olcha'] Ok sama sopie odpowiadam na moje późno nocne pytanie. Wypłynie dopiero wtedy kiedy drożdże odpowiednio "nagazują" ciasto :p [quote name='Alicjarydzewska']:multi:no prosze jaka ty błyskotliwa jesteś :razz: A ciastko po wyjęciu z wody trzeba trochę podsypać mąka ;) :oops: no bardzo błyskotliwa A ten omlet to Gosiek wstawiła na pokuszenie mas :lol: Quote
Teklunia Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 Poświata napisał(a)::oops: Myślałam, że tak ładnie mi wyszedł, że od razu widać, że to Gosieczkowy omlet:lol: :oops: . Był przepyszny, zasługuje na gwiazdkę!!!! on juz ma 3 gwiazdki :) to znany omlet ;) Quote
Poświata Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 Teklunia napisał(a):on juz ma 3 gwiazdki :) to znany omlet ;) I to wszystko co może mieć? Nie ***** (5)? Cos mi się tak hotelowo skojarzyło:roll: :lol: . Quote
Teklunia Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 Poświata napisał(a):I to wszystko co może mieć? Nie ***** (5)? Cos mi się tak hotelowo skojarzyło:roll: :lol: . ustalilysmy z Evelina, ze tylko 3, bo osoba je dodajaca jest zbyt leniwa na ciagle dodawanie nowych :oops: :evil_lol: Quote
Poświata Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 Teklunia napisał(a):ustalilysmy z Evelina, ze tylko 3, bo osoba je dodajaca jest zbyt leniwa na ciagle dodawanie nowych :oops: :evil_lol: No i wszystko jasne :), dobre wytłumaczenie :)!!! Quote
Alicja Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 [quote name='Alka']Chciałam nadmienić ,że niedawno robilam placek karmelowy według przepisu Hanki Rupczewskiej , nawet poczęstowałam Alicję R. i stwierdzam ,że jest PYSZNY ! Następnym sprawdzonym przeze mnie przepisem jest Pizza Alicji R. Również przepisik wart polecenia !potwierdzam Placuszek karmelowy konsumowałam i nawet jest gdzies fotka i był .....pyszny :eviltong: A ja proszę o gwiazdkę dla ciasteczek wg przepisu Alki , piekłam je na świeta / fotki saw galerii jakby kto nie wierzył , no i rodzina cała żyje ;)/ Quote
Teklunia Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Alu - zrobione!!! :) Ale pojawil sie problem - otoz w wiadomosci moze byc max. 30 obrazkow (czyli zdjec, emotek, obrazkow...). Tak zdecydowal admin. I w tym momencie w pierwszym poscie jest juz 30 obrazkow (a i tak 2 emotki juz wywalilam :() To oznacza, ze juz ani jedna gwiazdka sie nie zmiesci :( Co teraz??? Evelina, ratuj :oops: Quote
Gosiek Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Mam dziś dla Was danie jarskie :lol: KROKIETY WARZYWNE Z SOSEM POMIDOROWYM [SIZE=2]opakowanie mrożonej zupy kalafiorowej z ziemniakami i koperkiem (moze oczywiście być jakakolwiek mieszanka warzywna+ 2 ziemniaki) - należy ugotować na parze [SIZE=2]1 jajko [SIZE=2]bułka tarta [SIZE=2]4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki [SIZE=2]3 duże ząbki czosnku [SIZE=2]1 średnia cebulka (najlepiej czerwona) [SIZE=2]1 kosteczka smaku - bazylia [SIZE=2]pieprz i sól [SIZE=2]Ugotowane warzywa należy zmiksować malakserem, dodać jajo, sól, pieprz do smaku i tyle bułki tartej by dało się robić "kotleciki". Uformować podłużne krokiety, obtoczyć je w bułce tartej i podsmażyc na gorącej oliwie na złoty kolor. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyzkę oliwy, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, nastepnie przeciśniety przez praskę czosnek.... chwilkę poddusić(nie wolno dopuścić do zbrązowienia czosnku bo gorzknieje), dodać koncentrat pomidorowy/pomidory i kostkę smaku..... poddusić. Można dolać trochę wody jeśli sos wyjdzie bardzo gesty. [SIZE=2][SIZE=2]Ja do sosu dodaję jeszcze pół pęczka natki pietruszki . smacznego :p [SIZE=2] [SIZE=2] Quote
Teklunia Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Gosiu - piekne i zachecajace sa te krokieciki... Zostaly Ci jeszcze jakies? ;) Quote
Gosiek Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 Teklunia napisał(a):Gosiu - piekne i zachecajace sa te krokieciki... Zostaly Ci jeszcze jakies? ;) nie - taki miałam dziś obiadek :cool1: Quote
Recommended Posts