Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Evelina']
Spis tresci mamy juz od pierwszych dni istnienia topiku :evil_lol:
To Teklunia tak pracowicie go dopieszcza :multi:

Wyjdę na straszną ciemniaczkę :oops::oops::oops:, ale trudno!..... Jak się dostać do tego spisu treści?:roll:

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Rogaliki krucho-drożdżowe
[SIZE=2]50 dkg mąki

1 jajko
1 kostka margaryny / ja daję Palmę /
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli

Składniki zmieszaćze sobą , uformować kulę i zanurzyć na 15 minut w garnku z zimną wodą .Kula powinna wypłynąć na powierzchnię .
Następnie wyciągnać kulę i zarobić ciasto , podzielić na 4 części .
Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części
Nadzienie kładziemy od zewnętrznej strony i zawijamy rogalik .
Pieczemy do zezłocenia .Można rogalikiposypać cukrem pudrem lub lukrować .
Nadzienie dowolne: marmolada , powidła , masa makowa , masa serowa , farsz mięsny , grzybowy etc......

A po co trzeba zanurzyć w wodzie? To jakoś polepsza smak? Może dlatego do tej pory mi rogaliki nie wychodziły? A takie mokre ciasto to nie przykleja się do stolnicy?

Posted

olcha napisał(a):
Ok sama sopie odpowiadam na moje późno nocne pytanie. Wypłynie dopiero wtedy kiedy drożdże odpowiednio "nagazują" ciasto :p
:multi:no prosze jaka ty błyskotliwa jesteś :razz:
A ciastko po wyjęciu z wody trzeba trochę podsypać mąka ;)

Posted

Chciałam nadmienić ,że niedawno robilam placek karmelowy według przepisu Hanki Rupczewskiej , nawet poczęstowałam Alicję R. i stwierdzam ,że jest PYSZNY !
Następnym sprawdzonym przeze mnie przepisem jest Pizza Alicji R. Również przepisik wart polecenia !

Posted

[quote name='Alka']Chciałam nadmienić ,że niedawno robilam placek karmelowy według przepisu Hanki Rupczewskiej , nawet poczęstowałam Alicję R. i stwierdzam ,że jest PYSZNY !
Następnym sprawdzonym przeze mnie przepisem jest Pizza Alicji R. Również przepisik wart polecenia !
Alu, zaraz przepisy te dostana po gwiazdeczce :lol:

Posted

[quote name='Evelina']A tak dokladnie to Gosiek go podala ;)
:oops: Myślałam, że tak ładnie mi wyszedł, że od razu widać, że to Gosieczkowy omlet:lol: :oops: . Był przepyszny, zasługuje na gwiazdkę!!!!

Posted

[quote name='olcha'] Ok sama sopie odpowiadam na moje późno nocne pytanie. Wypłynie dopiero wtedy kiedy drożdże odpowiednio "nagazują" ciasto :p

[quote name='Alicjarydzewska']:multi:no prosze jaka ty błyskotliwa jesteś :razz:
A ciastko po wyjęciu z wody trzeba trochę podsypać mąka ;)

:oops: no bardzo błyskotliwa

A ten omlet to Gosiek wstawiła na pokuszenie mas :lol:

Posted

Poświata napisał(a):
:oops: Myślałam, że tak ładnie mi wyszedł, że od razu widać, że to Gosieczkowy omlet:lol: :oops: . Był przepyszny, zasługuje na gwiazdkę!!!!

on juz ma 3 gwiazdki :)
to znany omlet ;)

Posted

Poświata napisał(a):
I to wszystko co może mieć? Nie ***** (5)? Cos mi się tak hotelowo skojarzyło:roll: :lol: .

ustalilysmy z Evelina, ze tylko 3, bo osoba je dodajaca jest zbyt leniwa na ciagle dodawanie nowych :oops: :evil_lol:

Posted

Teklunia napisał(a):
ustalilysmy z Evelina, ze tylko 3, bo osoba je dodajaca jest zbyt leniwa na ciagle dodawanie nowych :oops: :evil_lol:

No i wszystko jasne :), dobre wytłumaczenie :)!!!

Posted

[quote name='Alka']Chciałam nadmienić ,że niedawno robilam placek karmelowy według przepisu Hanki Rupczewskiej , nawet poczęstowałam Alicję R. i stwierdzam ,że jest PYSZNY !
Następnym sprawdzonym przeze mnie przepisem jest Pizza Alicji R. Również przepisik wart polecenia !potwierdzam Placuszek karmelowy konsumowałam i nawet jest gdzies fotka i był .....pyszny :eviltong:

A ja proszę o gwiazdkę dla ciasteczek wg przepisu Alki , piekłam je na świeta / fotki saw galerii jakby kto nie wierzył , no i rodzina cała żyje ;)/

Posted

Alu - zrobione!!! :)

Ale pojawil sie problem - otoz w wiadomosci moze byc max. 30 obrazkow (czyli zdjec, emotek, obrazkow...). Tak zdecydowal admin.
I w tym momencie w pierwszym poscie jest juz 30 obrazkow (a i tak 2 emotki juz wywalilam :()
To oznacza, ze juz ani jedna gwiazdka sie nie zmiesci :(
Co teraz???
Evelina, ratuj :oops:

Posted

Mam dziś dla Was danie jarskie :lol:

KROKIETY WARZYWNE Z SOSEM POMIDOROWYM

• [SIZE=2]opakowanie mrożonej zupy kalafiorowej z ziemniakami i koperkiem (moze oczywiście być jakakolwiek mieszanka warzywna+ 2 ziemniaki) - należy ugotować na parze
  • [SIZE=2]1 jajko
  • [SIZE=2]bułka tarta
  • [SIZE=2]4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki
  • [SIZE=2]3 duże ząbki czosnku
  • [SIZE=2]1 średnia cebulka (najlepiej czerwona)
  • [SIZE=2]1 kosteczka smaku - bazylia
  • [SIZE=2]pieprz i sól

1. [SIZE=2]Ugotowane warzywa należy zmiksować malakserem, dodać jajo, sól, pieprz do smaku i tyle bułki tartej by dało się robić "kotleciki".
  2. Uformować podłużne krokiety, obtoczyć je w bułce tartej i podsmażyc na gorącej oliwie na złoty kolor.
  3. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyzkę oliwy, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, nastepnie przeciśniety przez praskę czosnek.... chwilkę poddusić(nie wolno dopuścić do zbrązowienia czosnku bo gorzknieje), dodać koncentrat pomidorowy/pomidory i kostkę smaku..... poddusić. Można dolać trochę wody jeśli sos wyjdzie bardzo gesty.
[SIZE=2][SIZE=2]Ja do sosu dodaję jeszcze pół pęczka natki pietruszki .

smacznego :p

[SIZE=2]

[SIZE=2]