olcha Posted June 27, 2007 Posted June 27, 2007 CORN FLAKES składniki: -paczka corn flakes (lub cornflejksopodobnych) -pół szklanki cukru -cukier waniliowy -miód (najlepiej sztuczny to taniej wychodzi :eviltong: ) - pół szklanki - 3/4 margaryny (też może być z tych tańszych) -2 łyżki stołowe gorzkiego kakao Bieremy gar, powolutku rozpuszczamy margarynę. Po mału, po łyżce dosypujemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym, i mieszamy, mieszamy, mieszamy, powoli, dodajemy miód (mniej więcej z pół szklanki lub mniej). Mieszamy tak żeby cukier się rozpuścił i zaczął karmelizować (inaczej nie wyjdzie musi być skarmelizowane). Na koniec dorzucamy kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i po trochu dorzucamy cornflejksy, dorzucamy mieszamy, dorzucamy mieszamy. Wywalamy najlepiej na tortownicę i porządnie ugniatamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztkę można na ciepło wyjjeść z garnka mówię wam PYCHUUUNIAAAAAAA. Quote
Teklunia Posted June 27, 2007 Author Posted June 27, 2007 mmm :p słodkie i szybkie - to coś dla mnie ;) czy to cudo jest podobne do takich jakby sezamków z corn flakesami? bo nie porafie sobie za bardzo wyobrazić tego smaku... Quote
olcha Posted June 27, 2007 Posted June 27, 2007 [quote name='Teklunia']mmm :p słodkie i szybkie - to coś dla mnie ;) czy to cudo jest podobne do takich jakby sezamków z corn flakesami? bo nie porafie sobie za bardzo wyobrazić tego smaku... Hmm no właśnie zaczęłam w tym poście pisać o smaku, ale w końcu skasowałam bo nie za bardzo umiem go okreslić. Smakuje jak taki lepki karmel plus kakao, plus miód, tych kornflejksów nie czuć za bardzo. Dają taki smak mniej więcej jak w tych batonikach "nesquick, cheerios, corn flakes" tylko nie są mleczne tylko kakaowe. A ten połysk to ten skarmelizowany cukier daje więc takie jest trochę jak takie lizaki duże okrągłe w smaku: Quote
Teklunia Posted July 5, 2007 Author Posted July 5, 2007 no dziewczyny, mam nadzieję, że się zaślinicie całe :evil_lol: KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 pierś z kurczaka, ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm), 2 plastry żółtego sera, 2 płąsterki szynki, 1 jajko, oregano, sól, pieprz Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" ;) Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. O tak: Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :) Oto moje dzieło. Pyszne wyszło, a że jeszcze do tego efektowne, to chyba zostanie moim popisowym daniem przyjęciowo-imprezowym :) i w przekroju ;) Przepis zaczerpnęłam z forum GAZETA.PL i lekko zmodyfikowałam :) Quote
olcha Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 Mniam pychuniaa! "Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte" A tu to nacinamy tą pierś??? Quote
e.v.a Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 http://img502.imageshack.us/img502/9739/p1080088kw5.jpg :mdleje: to juz przegiecie:evil_lol: tak tyrać Ewusie z rana:placz: wygląda bajecznie :eating: :sabber: Quote
Teklunia Posted July 6, 2007 Author Posted July 6, 2007 olcha napisał(a):Mniam pychuniaa! "Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte" A tu to nacinamy tą pierś???nie pierś tylko ciasto!:eviltong: fajne, co? :cool3: Quote
olcha Posted July 7, 2007 Posted July 7, 2007 Teklunia napisał(a):nie pierś tylko ciasto!:eviltong: fajne, co? :cool3: BOMBOWE!!!! :cool3: Quote
Martens Posted August 3, 2007 Posted August 3, 2007 Że ja dopiero trafiłam na ten temat :evil_lol: No to ode mnie przepisik: Kurczak po meksykańsku Składniki Pierś z kurczaka (1 podwójna) Czerwona fasolka (1 mała puszka np. Bonduelle) Sos sojowy pikantny (3 łyżki) Oliwa z oliwek (2-3 łyżki) Cebula (1 duża sztuka) Koncentrat pomidorowy (1 mała puszka) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka pokroić na małe kawałki i namoczyć w sosie sojowym na 10 minut. Posiekać cebulkę i lekko obsmażyć na oliwce, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Fasolkę razem z zalewą wymieszać z koncentratem, dodać do obsmażonego kurczaka z cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku, dusić pod przykryciem 15-20 minut. Najlepsze z ziemniaczkami. To jest porcja na 2-3 osoby. Dość niskokaloryczne i zdrowe raczej. A smaczne? - każdy kto jadł mojego kurczaka, pyta, kiedy robię znowu :eviltong: Quote
bigos Posted September 21, 2007 Posted September 21, 2007 A co tu taka cisza:cool1::cool1::cool1: Przejrzałam całe 60 stron w poszikawniu pysznosci na obiad <zasliniona podłoga>:p:p:p Quote
e.v.a Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 kobitki ratujcie:placz::evil_lol: jako ze zapomnialam o dniu faceta w kwietniu:siara: a zbliza sie dzien chłopaka:evil_lol: ponoc 30 wrzesnia jest ...wymyslilam sobie ze zrobie TZtowi pudlo ciasteczek :evil_lol: no i nie mam zadnego prostego, szybkiego i pysznego przepisu na ciacha:placz: myslalam o ciasteczkach z francuskiego ciasta a w srodku nutella albo nie wiem co :roll: a moze wy macie jakies przepisiki :loveu: Quote
Martens Posted September 27, 2007 Posted September 27, 2007 Przepis na ciasteczka chętnie pożerane przez osobników płci męskiej (i nie tylko): Składniki 300 g mąki 200 g cukru pudru 100 g masła 100 g margaryny 3 żółtka 300 g dżemu lub marmolady 2 białka wanilia 200 g cukru pudru Przygotowanie Do mąki dodać masło i margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka, przesiany cukier puder, i wyrobić ciasto. Zostawić je nakryte ścierką na 10 minut, w chłodnym miejscu. Zrobić lukier: białka utrzeć z cukrem pudrem, doprawić do smaku wanilią (lub cukrem waniliowym). Ciasto rozwałkować na 3-4 mm i wykrajać foremką ciasteczka. następnie posmarować je z wierzchu lukrem i piec ok. 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Gdy wystygną, sklejać po 2 za pomocą dżemu lub marmolady, lukrem do zewnątrz. Ostrzegam, ciastka są niesamowicie sycące - mi po 5-6 takich chce się rzygać z przejedzenia :eviltong: Quote
aga1215 Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 Porządki świąteczne czas zrobić jak tam wypieki???????? Quote
asher Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 Ja postanowiłam się w tym roku zmierzyć z plackiem karmelowym według przepisu Hanki R. :cool1: A mamusia piecze mi sernik z zapiekaną pianką :loveu: Quote
Poświata Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 A ja nietypowo postanowiłam zrobić zapleśniaka vel skubańca vel kruszańca. Sto lat go już nie jadłam, a dzięki temu że mam metę na niebiańskie powidła śliwkowe, ten skubaniec chodzi za mną już od pewnego czasu. A na drugie z masą makową zgubiłam przepis :-(, to sie nazywa zrobić porządki :roll:. Quote
aga1215 Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 Poświata napisał(a):A ja nietypowo postanowiłam zrobić zapleśniaka vel skubańca vel kruszańca. Sto lat go już nie jadłam, a dzięki temu że mam metę na niebiańskie powidła śliwkowe, ten skubaniec chodzi za mną już od pewnego czasu. A na drugie z masą makową zgubiłam przepis :-(, to sie nazywa zrobić porządki :roll:. :crazyeye:tysz go robię :loveu: ale w tym roku zrobię z morelami :loveu:u nas on nazywa się mazurkiem :hmmmm: Jedziemy do siostry mojej mamy a ja dostałam zlecenie na ciasta :eviltong: zrobię jeszcze serowca o godnej nazwie "Isaura":evil_lol: i odświętną szarlotkę - do jabłek dodaję orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej a ciasto pokrywam lukrem mniam..... :oops: Quote
Sabina1 Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 Łomatko, jak to dobrze, ze się odezwałyście. Błaam o jakiś przepisik na przepyszne ciasto, bo juz mi sie wszystko znudziło. Co to za jakis np. skubaniec? Quote
aga1215 Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Sabina1 napisał(a):Łomatko, jak to dobrze, ze się odezwałyście. Błaam o jakiś przepisik na przepyszne ciasto, bo juz mi sie wszystko znudziło. Co to za jakis np. skubaniec? Pyszne a proste w wykonaniu:multi: Robisz króche ciasto bez cukru - za zawsze ucieram do ciasta skórk z cytryny:loveu:. Dzielisz na 3 części. Do jednej z nich dodajesz kakao i całość mrozisz (no, bardzo dobrze schładzasz). Ubijasz białka od żółtek, co to je dałaś do ciasta, do nich dodajesz słodki dźem(Beata jak rozumiem daje powidła śliwkowe- muszę kiedyś spróbować) Na wysmarowaną blaszkę ścierasz na grubej tarce jedną porcję białego ciasta. Na nie sypiesz duuuuużo bakalii różnistych. Na to ścierasz czarne ciasto, wykładasz ubitą pianę a na wierzch ścierasz pozostałe białe - PYCHA:loveu::loveu::loveu: Quote
Sabina1 Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 No to znam .U nas to się nazywa pleśniak i na kakaowe daję pianę z białek, na wierzch kapię polewą. No ro jeszcze baaaaaaaaardo prosze o inny jakiś, pyszniutki,a prosty. Pleśniaka bardzo lubimy, ale dopiero co robiłam na imieniny 8 grudnia. Quote
Alicja Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='Sabina1']No to znam .U nas to się nazywa pleśniak i na kakaowe daję pianę z białek, na wierzch kapię polewą. No ro jeszcze baaaaaaaaardo prosze o inny jakiś, pyszniutki,a prosty. Pleśniaka bardzo lubimy, ale dopiero co robiłam na imieniny 8 grudnia. [FONT=Arial]Witanko :multi:[/FONT] [FONT=Arial]ja mam 2 proste ale takie naj naj najzwyklejsze http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1177395&postcount=182 http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5035116&postcount=1153[/FONT] [FONT=Arial] A życzonka od Nas są tutaj http://www.dogomania.pl/forum/showth...78#post9136678[/FONT] Quote
Poświata Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='aga1215']Pyszne a proste w wykonaniu:multi: Robisz króche ciasto bez cukru - za zawsze ucieram do ciasta skórk z cytryny:loveu:. Dzielisz na 3 części. Do jednej z nich dodajesz kakao i całość mrozisz (no, bardzo dobrze schładzasz). Ubijasz białka od żółtek, co to je dałaś do ciasta, do nich dodajesz słodki dźem(Beata jak rozumiem daje powidła śliwkowe- muszę kiedyś spróbować) Na wysmarowaną blaszkę ścierasz na grubej tarce jedną porcję białego ciasta. Na nie sypiesz duuuuużo bakalii różnistych. Na to ścierasz czarne ciasto, wykładasz ubitą pianę a na wierzch ścierasz pozostałe białe - PYCHA:loveu::loveu::loveu:Dla mnie najlepszy smak ma zapleśniak wtedy gdy słodkie (bita piana z cukrem) przeplata się z czyms kwaskowym. Poza tym ja i do ciasta dodaję cukru :hmmmm:. Kiedyś dawno, dawno temu do ciasta dodawałyśmy z mamą własnoręczne powidła śliwkowe z własnej działki :cool3:. A że w naszym "wiejskim" markecie dorwałam powidła śliwkowe o smaku maminych powideł, to i od pewnego czasu zapleśniak zaczął za mną chodzić. Ostatnio to już nawet do mnie krzyczy, więc nie mam wyjścia :lol:. Quote
Poświata Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Dziewczynyyyyyyyy, a ja bym jeszcze chciała zrobić szarlotkę, bo mam pół spiżarki słoików z przecierem jabłkowym :roll: :oops:. Moja mama robiła taką delikatnie kruchą i przepyszną, ale nie mam przepisu, ponoc dodaje się ugotowane ziemniaki :hmmmm:. Poratujecie ????????? Bo ja generalnie jestem noga do pieczenia :oops: :-(. Quote
aga1215 Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 Poświata napisał(a):Dziewczynyyyyyyyy, a ja bym jeszcze chciała zrobić szarlotkę, bo mam pół spiżarki słoików z przecierem jabłkowym :roll: :oops:. Moja mama robiła taką delikatnie kruchą i przepyszną, ale nie mam przepisu, ponoc dodaje się ugotowane ziemniaki :hmmmm:. Poratujecie ????????? Bo ja generalnie jestem noga do pieczenia :oops: :-(. Beatko - cuś mamy podobne gusta :evil_lol: Właśnie zrobiłam odświetną szarlotkę :loveu: Nie daję żadnych ziemniaków:shake: Na ok 60 - 70 dag mąki daję 1 i 1/2 kostki margaryny, 4 surowe żółtka, dużą łygę gęstej, kwaśnej śmietany i ok 3/4 torebki proszku do pieczenia takiego na 1 kg. Ucieram skórkę z całej cytryny, cukru wg uznania. Jabłka mam gotowe w słoiku - już z gośdzikami i cynamonem. Dodałam do nich sporo smażonej skórki pomarńczowej i namoczonych w syropie grubo siekanych orzechów (z własnego ogródka:multi:) Teraz jeszcze planuję lukier cytrynowy. Do zapleśniaka dodałam namoczoych poprzednio i pokrojonych suszonych moreli i takich samych orzechów - pychaaaaaaaaa Jeszcze robię (mam już część gotowaną) murzynka. Planuję go przełożyć masą z suszonych śliwek. I jeszcze Isaura ........... Quote
Alicja Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Podobno jakieś święta się zbliżają :hmmmm: a tu CISZA :diabloti: Quote
Recommended Posts