ewa11211 Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Czejść mam na imię Ewa i mam pytanie. Mój piesek ma 6 miesięcy i kłopoty ze stawami . Dostaje preparaty na stawy ale słyszałam że można dodatkowo coś jeszcze mu ugotować . Może ktoś mi poleci jakieś przepisy aby wzmocnić chrząstke stawową. Quote
karjo2 Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Gotowane nogi kurze (chyba najlepsze), wieprzowe i do jedzenia daje sie wywar bez kosci. Quote
ewa11211 Posted October 26, 2009 Author Posted October 26, 2009 A dokładny przepis czy byłby z tym problem bo ze mnie zadna kucharka Quote
ewa11211 Posted October 26, 2009 Author Posted October 26, 2009 A i jak często to można podawać [piesek ma 6 miesięcy i jest średniej budowy]:lol: Quote
karjo2 Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Nawet codziennie podajesz. Kupujesz lapy kurze (toto biale, z pazurami, nie udka ;) ), zalewasz woda, dodajesz odrobine siemienia lnianego i gotujesz. Po wystygnieciu masz galaretke, ktora mozesz dorzucic do porcji, w zaleznosci czym karmisz. Jak gotowane/barf, to zalewasz tym mieso z warzywami i wypelniaczem/papke warzywno-owocowa, jak suche, to podajesz jako osobny posilek, zmieszane z startymi warzywami/owocami. Quote
Armia Drakona Posted October 27, 2009 Posted October 27, 2009 Jeśli ma kłopoty ze stawami, to możesz dodatkowo dać wit C. Jedni twierdzą, że to nic nie daje, inni odwrotnie. Ponadto możesz robic galaretkę z dodatkową żelatyną - taką z torebki. Dodatki w postaci kurzych łapek i wszelkiego rodzaju galarety nie działają od razu. Tylko długotrwałe i regularne podawanie poskutkuje Quote
karjo2 Posted October 27, 2009 Posted October 27, 2009 Tyle, ze galaretka uzyskana z "torebki" jest bezsmakowa i mocno zubozona. Z witamina jako suplementem bym nie ryzykowala na wlasna reke, wystarczy podawanie zroznicowanego pokarmu. Quote
ewa11211 Posted October 27, 2009 Author Posted October 27, 2009 A co sądzicie o Arthoflex .Czy to dobry lek. Quote
karjo2 Posted October 27, 2009 Posted October 27, 2009 Niezly i popularny. Jednak skonsultuj najpierw z wetem suplementacje, by nie przedobrzyc. Quote
ewa11211 Posted October 27, 2009 Author Posted October 27, 2009 A może ktoś zna jeszcze inny dobry lek na stawy.Ja mam pieska po operacji stawu i 2 listopada idziemy na zdięcie szwów .Wet napewno zaproponuje jakiś lek dlatego chciałabym się dowiedzieć jaki jest najlepszy. A może jakaś dobra karma w tej chwili jest na purinie. Quote
Armia Drakona Posted October 27, 2009 Posted October 27, 2009 No to jeśli wet Ci zaaplikował taki lek, to pies powinien go otrzymywać. Jeden z moich psów był na Arthroflexie i wit C - też zalecenie weta, który twierdzi że Arthroflex jest najlepszym lekiem/ suplementem na rynku. Jeśli chodzi o żelatynę z torebki - zgadzam się, że to coś zupełnie innego, ale też słyszałam o takich sposobach. Osobiście dodawałam moim psom do gotowanego mięsa z rosołem, potem kroiłam w kostki i smakowało;) Quote
ewa11211 Posted October 29, 2009 Author Posted October 29, 2009 Wielkie dzięki za wszystkie rady Quote
Nemko Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 A tak a propos stawow i leczenia to moj Nemo jak jeszcze byl wyrosnietym szczeniakiem (jak go zabralam ze schroniska to mial 4 miesiace i duuuuza niedowage, byl malutki jak na owczarkowatego) potem bardzo szybko urosl i zaczal miec problemy z tylnymi lapkamy tzn, ze stawami biodrowymi, ale cwaniak wszystko zżerał, co mial pod łapą, mimo, ze staralismy sie wszystko chowac, co w zasiegu jego wzroku. Kiedys mama zostawila na stole (na chwilke) swoje tabletki na chrzastke stawowa - Artresan. Nemo to dorwal i po cichu wyłuskiwal sobie po tabletce!!!z folii. Bylismy w szoku!! Myslelismy, ze sie zatruje, pojechalismy do lecznicy na plukanie zoladka, czy cos, ale lekarz kazal czekac. i faktycznie...Od tamtego czasu nie mial problemu ze stawami...Ech....Nemciu, Nemciu:) Oczywiscie nie polecam tego sposobu!!:P Quote
Recommended Posts