Jump to content
Dogomania

Pilne!!!agresja W Stosunku Do Dziecka Pomocy!

Recommended Posts

Posted

Moja sunia zaczela ostatnio byc agresywna w stosunku do dziecka (naszego - 12 lat). Nie mam pojecia co jest powodem - ale raz juz ja ugryzla i kilka razy zawarczala - dzis np kiedy mala chciala ja przytulic przed pojsciem spac. Sunia jest rozpieszczona (niestety - wstyd sie przyznac ale tak jest), nas doroslych slucha, ale boje sie, do czego moze dojsc jesli chodzi o mala. Sunia ma 2 lata, jest owczarkiem niemieckim. Prosze was bardzo o porade, jak wyplenic to zachowanie (czy sa w ogole szanse na zmiane w zachowaniu doroslego psa), co powinnismy robic? Czy myslicie, ze udzial w szkoleniu jeszcze by cos zmienil? Dzieki wialkie za porady.

Posted

Przede wszystkim udział w szkoleniu! Ktoś musi Was nauczyć jak postępować z psem, a pies musi się nauczyć jak się z Wami dogadać...

Dobrze by tez było zaprosić szkoleniowca do domu, chociaż na jedną sesję, żeby zobaczył jakie Wasze zachowania powodują u suni agresję.

Napisz skąd jesteś to może ktoś będzie mógł Ci polecić szkoleniowca.

Posted

No i porozmawiaj z córką. Czy wcześniej suka nie dawała żadnych niepokojących objawów? Jeśli jej zachowanie zmieniło się nagle, to możliwe, że przyczyna leży w zachowaniu dziecka... Jesteś absolutnie pewna, że córka się z psem nie drażni, nie robi psu jakiejś krzywdy?

Jeśli chodzi o szkolenia w Poznaniu, to na forum wypowiadano się dobrze o tej szkole:
http://www.abc.poznan.pl./

Posted

dzieki za namiar, wyslalam juz do nich maila z prosba o porade i ew umowienie sie. Nie wiem, czy mala jej cos zrobila - ale wiesz jak to jest z dziecmi - niekiedy za nia chodzi i ja przytula, ale nie zrobila jej nigdy krzywdy. Nie wiem skad wynika jj agresja. Z sunia jest wiecej problemow "wychowawczych" - i odwieczny problem z niejedzeniem. Dotychczas dostawala tylko surowe mieso - nic innego nie chciala, ostatnio probujemy ja rzestawic na cos innego - puszki, gotowany kurczak, ale pies 'strajkuje' i malo co je. Jesli chodzi o agresje, szczegolnie wybucha wtedy, gdy Natalia chce sie z nia pobawic pilka - problem w tym, ze ona sama jej ta pilke porzynosi, ale gdy mala chce ja zabrac (by jej rzucic) ona warczy ze zloscia - tego typu zachowan nie prezentuje w stosunku do nas doroslych. Dluga droga przed nami, ale natenczas nie wiem, jak sobie poradzic i jak zakazac agresji w stosunku do dziecka. Wiesz - zwyczajnie sie boje, ze ja w koncu pogryzie - tyle sie o tym ostatnio slyszy

Posted

[quote name='kutulka']Jesli chodzi o agresje, szczegolnie wybucha wtedy, gdy Natalia chce sie z nia pobawic pilka - problem w tym, ze ona sama jej ta pilke porzynosi, ale gdy mala chce ja zabrac (by jej rzucic) ona warczy ze zloscia - tego typu zachowan nie prezentuje w stosunku do nas doroslych.
Zachowanie, które opisujesz niektórzy behawioryści nazywają "agresją kontrolującą". Ma podłoże w dominacji i - upraszczając - jest to przejaw agresji dominacyjnej okazywanej przez osobniki niezbyt mocne psychicznie.

O takiej agresji możesz przeczytać na tej stronie:
http://www.dogs.gd.pl/kliker/
W dziale Agresja w "The canine aggression workbook" Jamesa O'Heary (po polsku ;-) )

To jednak oczywiście nie zastąpi kontaktu ze szkoleniowcem.

Posted

[quote name='asher']O takiej agresji możesz przeczytać na tej stronie:
http://www.dogs.gd.pl/kliker/
W dziale Agresja w "The canine aggression workbook" Jamesa O'Heary (po polsku ;-) )
I ponad to, obowiazkowo na tej samej stronie w przekladce "Tłumaczenia, strzeszcznia..." artykuł "Twoj pies i twoje dziecko (Your dog and your baby)" - Silvia Hartmann-Kent

Posted

hej, wielkie dzieki za namiary i porady - poczytam, popracuje, mam nadzieje, ze jakos sie ja jeszcze da urobić. Dzwoniłam też dziś do szkoloniowca - po nowym roku zaczynamy wspolnie pracowac nad naszym :osiołkiem"... POzdrawiam, tzrymajcie kciuki.

Posted

kutulka napisał(a):
dzieki za namiar, wyslalam juz do nich maila z prosba o porade i ew umowienie sie. Nie wiem, czy mala jej cos zrobila - ale wiesz jak to jest z dziecmi - niekiedy za nia chodzi i ja przytula, ale nie zrobila jej nigdy krzywdy. Nie wiem skad wynika jj agresja. Z sunia jest wiecej problemow "wychowawczych" - i odwieczny problem z niejedzeniem. Dotychczas dostawala tylko surowe mieso - nic innego nie chciala, ostatnio probujemy ja rzestawic na cos innego - puszki, gotowany kurczak, ale pies 'strajkuje' i malo co je. Jesli chodzi o agresje, szczegolnie wybucha wtedy, gdy Natalia chce sie z nia pobawic pilka - problem w tym, ze ona sama jej ta pilke porzynosi, ale gdy mala chce ja zabrac (by jej rzucic) ona warczy ze zloscia - tego typu zachowan nie prezentuje w stosunku do nas doroslych. Dluga droga przed nami, ale natenczas nie wiem, jak sobie poradzic i jak zakazac agresji w stosunku do dziecka. Wiesz - zwyczajnie sie boje, ze ja w koncu pogryzie - tyle sie o tym ostatnio slyszy

Osobiście podejrzewam że przeoczyłaś jakiś moment w kontaktach dziecko - pies , nie jest normalne żeby pies dominował dziecko tak całkiem bez powodu.
Myślę że do czasu szkolenia musisz dziecko i psa mieć pod stałą kontrolą bądź też je izolować.
resztę już zrobisz pod kierunkiem szkoleniowca : na czas przejściowy sugeruję zminimalizowanie skutków niewłaściwych posunięć oraz niewzmacnianie efektów tego co się już zdarzyło poprzez mninimalizaję wzajemnych kontaktów psa z dzieckiem.
pozdrawiam i życzę sukcesów

Posted

[quote name='twa1001']na czas przejściowy sugeruję zminimalizowanie skutków niewłaściwych posunięć oraz niewzmacnianie efektów tego co się już zdarzyło poprzez mninimalizaję wzajemnych kontaktów psa z dzieckiem.
pozdrawiam i życzę sukcesów
twa1001, ale żeś to kurna mądrze ujął... :lol: ;)