Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• shanti

1381

• alina71

1089

• szafra

1011

• monika55

947

Top Posters In This Topic

Posted

Słuchajcie, mam pytanie. Czy utworzenie hotelu dla psów w okolicy Jastrzębia troszkę by zmniejszyło liczbę psiaków na ulicy? Ferie, wakacje wtedy pewnie liczba w schronie rośnie, a tak może taki człowiek by się zastanowił i zamiast na ulice albo do schroniska, to do hotelu by dał. Tak sobie głośno myślę :) Znaleźc domy dla obecnych podopiecznych schroniska to jedno, a może udałoby się zmniejszyc ich liczbę. Zastanawiam się co można byłoby jeszcze zrobic...

Posted

Mi się wydaje, że to dobry pomysł :)
Z resztą nawet się z moim TZ zastanawialiśmy ostatnio nad tym, szukaliśmy gdzie sa takie hotele najbliżej, no i w Jastrzębiu jest na Astrów przy klinice weterynaryjnej, ale bardzo słabo "rozreklamowane".
Na taki hotel można wziąć kasę z PUP, ja w zeszłym roku dostałam 19 tysięcy, więc to jest do zrobienia :)
"Tylko" dobrą lokalizację i dużą działkę "i już" :D

Posted

Witam!

szafra napisał(a):
Zuzliku - Szila po sterylce pojedzie do domku.:loveu: !!!!!

Tak, jeśli wszystko pójdzie dobrze, bierzemy Szilę w sobotę:) czeka na nią Haker (nowofundland) i pół hektara terenu do biegania:) Proszę trzymać kciuki za to, żeby psy się polubiły, jestem jednak dobrej myśli, oboje mają spokojne usposobienie, więc powinno być dobrze.

Oficjalnie dziękuję Szafrze za cynk, że bernardynka szuka domu. :Rose:

shanti napisał(a):

Szila ma termin sterylki jutro na 10.00.

shanti napisał(a):
Szilę rano zawiozłam na sterylkę, zaraz po nią jadę.

Jak się Szila czuje po zabiegu? Zniosła trudy dzielnie?

Pozdrawiam,
Agata

Posted

Witam Paolla. Widziałyśmy się w schronisku. :lol:
Z Szilą wszystko dobrze. Została zważona przed zabiegiem i wiemy że waży dokładnie 35 kg, to ja nie wiem ile ważyła jak do nas przyszła. :shake:
Mam nadzieję że się wszystko w sobotę uda. Martwi mnie tylko to, że Szilkę trzeba było do auta na rękach wnosić bo strasznie się bała samochodu. Teraz będzie miała szwy i żeby nie popuszczały trzeba będzie to jakoś delikatniej zrobić.
Myślę że z psem się spokojnie dogada, biegała po schronisku z innymi psami i było ok.

Jorczka już siedzi w swoim domciu:lol:
Brakuje mi tego kwękacza;)

Posted

35kg?! Mam nadzieję, że uda nam się ją trochę podtuczyć. a co do samochodu - wezmę jakiś koc, może na kocu w dwie osoby bezpiecznie da się ją podnieść? Można ją włożyć do auta przez bagażnik, mam duży i otwarty na resztę samochodu, wezmę jeszcze kogoś z rodziny, żeby z nią siedział:) Powinno być dobrze :)

W takim razie widzimy się w sobotę, o jakiej porze najlepiej przyjechać?

Posted

Spróbujemy, może się nam uda.:lol:
Najlepiej będzie po 11.00, bo do 15.00 będzie mnóstwo czasu żeby Szilę namówić do dobrowolnego wejścia do samochodu:lol:

Posted

Wiem, że w schronisku był colak i ma nawet wątek na stronce Fundacji Dr Lucy, założony przez którąś z Was czy mogę prosic o informacje o jego sytuacji na dzień dzisiejszy? My nie robimy mu nawet ogloszeń bo nic o nim nie wiemy a tylko w taki sposób możemy pomóc.

Posted

monika55 napisał(a):
Wklejam
Subject: Pozdrowienia od Bezy

dzien dobry! 5.02.2011 wzięliśmy z Waszego schroniska Bezę. Minęły 2 miesiące i można się wypowiedzieć. Stwierdzamy kategorycznie, że przypadlismy sobie do gustu. Uwielbiamy tę psinkę, a sądząc z częstotliwości merdań i wesołej mordki, również i Beza nie utyskuje. Piesek jest zdrowy, wykazuje dużą ruchliwość (choć jest do upilnowania) i wilczy apetyt. W stosunkach z najmłodszą latoroślą (Milenka, lat 1,5) odznacza się zbytnią wylewnością jęzorka i nosa na co Milka nie bardzo się godzi....Obserwujemy jednak duzy postęp, poniewaz na początku obie dziewczyny musiały przebywac w osobnych pomieszczeniach, a kurtuazyjne wizyty były możliwe wyłącznie z bezpiecznego poziomu ramion mamy lub taty. Teraz dochodzi nawet do głaskań i stanowczych komend:"Beeeba!" i rzucania patyczka tudzież kopania piłki (ulubiona zabawa). Jeżeli chodzi o mnie (Tomek, starszy pan, lat 37) to codziennie rozgrywam z Bezą zawody w piłce kopanej i rzucanej, przeciąganiu liny, lamparcich skokach, czochraniu i drapaniu bez limitu. Ku utrapieniu Żony, piesek cechuje również zapal ogrodniczy i tendencja do zakładania kopalń odkrywkowych(może wygrzebie jakiś skarb Inkow?). Beza uwielbia gonic i być gonioną, energię ma rzeczywiście niespożytą! Na szczęście nie jest głosna, choć kiedy trzeba zaszczeka a głos ma "słuszny" i budzący respekt. Naprawde dobrze trafiliśmy! Pozdrawiam serdecznie całą Waszą gromadkę ze szczególnym uwzględnieniem dziewczyn z wolontariatu. W załączniku parę zdjęć z wczoraj. Tomek Zgraja

ł.

Moniko wklej fotke jeśli pan Tomek przesłał, jestem ciekawa jak odrosła po tym strzyżeniu. ;)
Ale się cieszę.
Mi się może uda w sobote wpaść na godzine do schroniska, oby bo tak strasznie mi brakuje psiaków.

Posted

ala56 napisał(a):
Wiem, że w schronisku był colak i ma nawet wątek na stronce Fundacji Dr Lucy, założony przez którąś z Was czy mogę prosic o informacje o jego sytuacji na dzień dzisiejszy? My nie robimy mu nawet ogloszeń bo nic o nim nie wiemy a tylko w taki sposób możemy pomóc.

Collak- Amigo jest do adopcji, bo co prawda zgłosiła się właścielka, ale nie bardzo mogła poznać czy to jej pies. Miała przyjechać z synem i nie przyjechała, czyli odpuściła sobie.
Z tego co wiem, będzie kastrowany ;>
Ogólnie to piękny psiak, ok. 3 lata, nieźle chodzi na smyczy, byłam z nim kilka razy na dłuższym spacerowaniu i tylko przez pierwsze 5 minut ciągnie, a potem już pięknie, przyjaźnie nastawiony do ludzi (nie wiem jak do dzieci) i innych zwierzaków.
Może Shanti coś dopowie ? :)

Posted

ala56 napisał(a):

Z nim była bardzo dziwna sytuacja. Mniejsza z tym. Właściciel go nie rozpoznał, nie odebrał, więc psiak jest do adopcji, Jutro na forum Dr.Lucy uzupełnię dane o nim. Mam chętny dom dla niego, ale na razie się waham, bo tam jest drugi pies. On podobno do innych psów jest niezbyt dobrze nastawiony.

Tu jego watek
http://www.dogomania.pl/threads/204878-Pi%C4%99kny-owczarek-collie-szuka-domu.Kto-pomo%C5%BCe-w-szukaniu

Edit: Ania mnie uprzedziła.;)
Z tym że to nastawienie do innych psów bywa różne. W zależności od psa.

Zajrzyjcie na blog Oli, tam są fajne zdięcia Niedźwiadka i nie tylko
http://schronisko-jastrzebie.bloog.pl/gal,781625,title,Bialy-Mis,index.html

Posted

To napisz cos na Dr Lucy / może być jutro również / i będziemy robic ogloszenia. Ja też wolę proponować psy różnej płci. Sliczny piesio, tam są fajne zdjęcia a dobre zdjęcia to polowa sukcesu w sprawie adopcji. Nie rozumiem jak mozna nie poznac swojego psa a colak pana też nie poznał. ?

Posted

Zero reakcji na właścicielkę, ale podobno u tej pani był dosyć krótko. Mówiła, że pies był bardziej zżyty z synem, i że z nim przyjedzie, ale już się nie pojawili.
Mimo tego, że zgadzał się dzień zaginięcia, miejsce, "znaki szczególne" to Pani swojego psa nie wzięła do domu.

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190390_190359764333975_186764528026832_423107_4583273_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/199722_190359337667351_186764528026832_423105_1342392_n.jpg

Posted

Dziewczyny, ja myślę nad tą stroną www, taką, która budową przypomina moją, bo miałabym już szablon i zrobiłabym ją w miarę szybko. Wydaje mi się też, że jest przejrzysta.

Mogłabym ją zrobić, tylko jest kwestia kasy -
domena z .pl na końcu przez pierwszy rok nie kosztuje nic, a później 123 zł z vat,
serwer ok 35 zł na rok, dałoby się to jakoś zorganizować?
co Wy na to?

Posted

szafra napisał(a):
Zuzliku - Szila po sterylce pojedzie do domku.:loveu: !!!!!

Nie chciałam jeszcze sciągac ze strony adopcyjnej benków, ale widzę,że nowa Pańcia już na dogo i pilnuje Szileczki...więc jednak i ze stronki cudną wyrzuce z data sobotnią!Powodzenia piekna!... Idź szczśliwie do domku i do swojego kolezki...niufek- cudnie!
Paolla- pilnuj ślicznej i witam cieplutko! Bardzo się cieszę!

Posted

Zuzlikowa, a tego miśka nie dałoby się jakoś wkręcić jako mix benia?
Fajny, ale lękliwy, musi mieć odpowiedzialnego i doświadczonego pana/panią.

http://pu.i.wp.pl/k,NjU2NDQ4NjYsNDkyNTkwODQ=,f,134823_SDC11375_big.jpg

Ten beżowy kudłaczek, przywieziony we wtorek pojechał dziś do domku odebrany przez właściciela. Wczoraj Ania mu robiła zdjęcia.

Hotel - bardzo dobry pomysł. Sama o tym myślałam, mam dużą działkę 100 metrów od najbliższego domu, ale zaczęłam pracować w schronisku i pomysł padł.

Strona internetowa to też fajna rzecz, ale to już przerasta moje możliwości komputerowe. Ale coś mi się kojarzy, że proponowano kiedyś nam moderowanie tej strony
http://www.pies.jastrzebie.pl/
Ostatnio do nich pisałam maila żeby to uaktualnili i zero odzewu. Ale może zawalczyć o tą stronkę? Byłaby darmowa, co Wy na to?