Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy możecie mi powiedzieć, co to oznacza jeśli mój pies chodzi za mną ze swoim gryzakiem-śmierdzielem??? Ja do łazienki - Aria za mną. Ja myję ręce, a ona w tym czasie gryzie tego śmierdziela tuż obok moich nóg. Ja do kuchni - ona ze śmierdzielem za mną i znowu umiejscawia się jak najbliżej moich nóg i sobie gryzie tego gryzaka.. Jak interpretować takie zachowanie? Dlaczego nie zaniesie śmierdziela na swoje legowisko i tam go gryzie, tylko chodzi z nim za mną po całym domu?

Posted

moim zdaniem pies chce poprostu zwrocic swoja uwage na siebie, bys sie nim zajela, poglaskala, pobawila. Moja tez tak robi, i zazwyczaj cos chce. Bedzie za mna lazila, siedziala kolo mnie do tej pory, az nie wyjde z nia, nie bobawie sie chwile, lub ni dam jedzenia. Pozniej daje mi spokoj i idzie spac :infinity:

Posted

A może to dowód zaufania ? Pies się czuje ze swoim skarbem bezpiecznie w Twojej obecności. Czy szturcha Cie tym gryzakiem ? Czy tylo sobie spokojnie konsumuje w pobliżu ?

Posted

Witam:-D
Psy są bardzo dobrymi psychologami i doskonale wiedzą co zrobić zeby , wymóc na nas to czego oczekują .Nie opisujesz dokładnie sytuacji, czy mozesz zabrac gryzaka w kazdym momencie ,jak sie przy tym zachowuje ? , czy warczy czy bez problemu oddaje.Moze to być chec sprowokowania cię do zabawy, droczenia sie ,lub zachowania związane z hierarchia stada . Z Twojego krótkiego opisu wynik ,moim zdaniem oczywiscie ze pies ma za wysoka pozycje i wten wlasnie sposób okazuje bierna dominacje, polecam ksiązki Johna Fishera -okiem psa - dlaczego mój pies- sa bardzo pomocne w zrozumieniu psiej psychiki.:)

izka

Posted

No właśnie nie szturcha, nie zaczepia, tylko sobie gryzie i nawet na mnie nie patrzy... Pewnie bym nie zwróciła na to uwagi, ale ten gryzak naprawdę bardzo śmierdzi..... No i ten smród tak za mną chodził to tu to tam, aż w końcu zaczęło mnie to zastanawiać.
coztego, nie uczyłam jej, że śmierdziele się je na legowisku. Nawet nie wiem jak to zrobić. ..
izka - śmierdziela mogę odebrać w każdej chwili, sunia oddaje bez warknięcia. Książki Fischera czytałam.
Wydaje mi się właśnie, że ona mnie nie zaczepia i dlatego pytam jaki jeszcze może być powód takiego chodzenia za mną ze śmierdzielem.

Posted

izka napisał(a):
Witam:-D
Z Twojego krótkiego opisu wynik ,moim zdaniem oczywiscie ze pies ma za wysoka pozycje i wten wlasnie sposób okazuje bierna dominacje, polecam ksiązki Johna Fishera -okiem psa - dlaczego mój pies- sa bardzo pomocne w zrozumieniu psiej psychiki.:)

izka

No nie moge!...
Pies czuje sie bezpiecznie w obecności Marianny i manifestuje to tym, że ciągle za nią łazi a do tego gryzie smakołyk. Gdzie tu dominacja???
:puppydog:

Posted

Marianna dodam tylko, że w moim rozumieniu takie chodzenie za opiekunem jest bardzo miłe i uwielbiam jak mój mnie śledzi. Jeśli przeszkadza Ci smród gryzaka, to kup jakiś mniej wonny;-)

Posted

Marianna napisał(a):
nie uczyłam jej, że śmierdziele się je na legowisku.

No to skąd ma wiedzieć, że Ci śmierdzi ;)

Dajesz psu śmierdziela na posłaniu, możesz postać nad nim chwilkę, żeby zaczął żuć. Odchodzisz, jak pies idzie za Tobą ze śmierdzielem, to bierzesz śmierdziela z psiego pyska i zanosisz spowrotem na posłanie.
Oczywiście jeśli pies zna komendę "na miejsce" to po prostu ją wydajesz, bez zabierania śmierdziela... ;)

Moja wie, że żuje się na posłaniu, ale czasem przyłazi za mną do pokoju i kładzie się z takim czymś na tapczanie :vamp: Wtedy wystarczy, ze powiem "Gdzie z tym śmierdzielem?!" i suka idzie na miejsce ;-)

Posted

Moja lubi sobie kosc na mojej stopie polozyc i ja tam wlasnie obgryzac jesli akurat siedze, jak sie ruszam to znajduje sobie na te czynnosc inne miejsce. Jak stoje przy zlewozmywaku to mam glowe psa na stopach a lape z tylu, przy pietach - calkiem to mile nawet. Ze smierdzielem rozprawia sie w kilka sekund tak ze problem nie istnieje. Nawet tego smrodu nie zdaze dobrze poczuc. :)

Posted

Figek dokładnie. Wlaśnie o to mi chodziło, że to takie przyjemne jak pies sie na Tobie uwala z miłoscią w oczach, emanując błogim zadowoleniem i spokojem:iloveyou:
A noszenie smakosza za pańcią, to taka namiastka, ale również miła

Posted

izka napisał(a):
Z Twojego krótkiego opisu wynik ,moim zdaniem oczywiscie ze pies ma za wysoka pozycje i wten wlasnie sposób okazuje bierna dominacje, polecam ksiązki Johna Fishera -okiem psa - dlaczego mój pies- sa bardzo pomocne w zrozumieniu psiej psychiki.

Moim zdaniem z opisu wynika, ze pies czuje sie przy Tobie bezpiecznie, kocha Cie i nie chce cie tracic z oczu. Nie czytalam Fishera, ale jesli z jego ksiazek wynikaja takie bzdury, powinno sie je spalic.

Posted

Kayla
Niestety wiele osób powołujących się na teorię dominacji Fishera nie wie, że sam autor po latach napisał booklecik traktujący o tym, że teoria trafną nie była...
John Fisher "Understanding the Behaviour of the Pet Dog" 1995 r.
W Polsce się tego nie dostanie, a szkoda.

:sabber:

Posted

Ludzie przyjmuja, ze toeria dominacji jest prawdziwa, bo czytali o niej w wielu ksiazkach. Tymczasem behawiorysci na swiecie dawno juz od niej odeszli, jest to taki poglad z lamusa (jak to kiedys napisalam - rownie skuteczny, jak sredniowieczne puszczanie krwi polecane na wszelkie dolegliwosci). Niestety, niewiele z tych nowych ksiazek do nas dociera.
Ale - idzie ku lepszemu. W ciagu ostatnich lat wydano Karen Pryor, Pat Miller, Turid Rugaas, czekam z utesknieniem na Jean Donaldson (mam w oryginale, ale ze wzgledu na jezyk i cene nie kazdemu mozna polecic), a stare niesprawdzone teorie (tak, nazwa "teoria" nawiazuje do tego, ze w praktyce nie zostalo to stwierdzone!) pojda do lamusa, gdzie ich miejsce.

Posted

Ja początkowo uwierzyłam książkom p. Fennel (też o dominacji), ale po przeczytaniu wielu innych opracowań o psach doszłam do wniosku, że coś w tej teorii nie gra. Przecież stado wilków współpracuje ze sobą, a nie zwalcza nieustannie próby dominacji. A jak jeszcze przeczytałam książki p. Mrzewińskiej, to już zupełnie utwierdziłam się w przekonaniu, że nie o dominację chodzi..... Co prawda swojej suni nie pozwalam na wszystko, bo uważam, że muszą być określone pewne granice - tak samo jak przy wychowywaniu dzieci ;-) ..

Posted

J. Fennel i Fisher mieli odrębne teorie odnośnie zachowania po powrocie do domu. Fennel twierdzila, że psa należy ignorować a Fisher całkiem odwrotnie... Po tym jak to przeczytałam stwierdziłam, że trzeba wrzucić na luz z tymi poradnikami:-D

Posted

Pod wzgledem witania (jak i pod innymi) p. Fennel jest bardzo niekonsekwentna: Pies wita mnie, zeby pokazac ze jest alfa, wiec ja mam go ignorowac, zeby pokazac ze jestem alfa. Gdzie w tym logika?

Posted

Mój FOx zawsze nosi gryzaka- takiego ze skóry, za nami: na powitanie, jak siecieszy, jak chce być po prostu blisko. Bardzo często jak oglądamy film- a ja wtedy siedzę na podłodze, przynosi gryzaka wkłada do ręki, i dopiero przystępuje do konsumpcji :lol:
Pewnie lepiej trzymam niż on, i więcej można obgryźć:-D Ja odbieram to jako kompletne zaufanie do mnie, żanen przejaw dominacji- po prostu spokojne wyrażenie że mu jest dobrze i chce być koło mnie.