Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Doceniając wagę tego zabiegu dla ograniczenia bezdomności psów WOLONTARIUSZE SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT:MAMANABANK i ROMKA doprowadziły do sterylizacji 14 suczek z naszej miejscowości oraz wsi naszego powiatu...DZIAŁANIE TO NIE NALEŻY DO OBOWIĄZKÓW WOLONTARIUSZY,MAMY TYLKO ŚWIADOMOŚĆ WAŻNOŚCI PROBLEMU.Do sterylizacji w wielu przypadkach dokładaliśmy z prywatnych pieniędzy swoich i darczyńców.Oto niektóre suczki:

Posted

Oto ja, życzliwy obserwator, rzekłbym, admirator łowickiego schroniska… trę powieki, ócz wejrzeniu nie dowierzam; do dziś komplementujący zgodne zabieganie osób ku humanizowaniu problemu „przetrzymywania zwierząt” – zatem mądre zarządzanie, sumienności pracowników, zaangażowanie grona wrażliwych emocjonalnie wolontariuszy, oto teraz miotam się, nic nie pojmujący, za sprawą…

Zjawia się w schronisku, co zaliczyć należy do wydarzeń na miarę… upadku meteorytu tunguskiego, przedstawicielka Łowickiego Stowarzyszenia Przyjaciół Zwierząt. Sterując ręcznie, choć niezręcznie, doprowadza do zaniechania kastracji psiny w typie azjaty, ekspresowej adopcji z pogwałceniem schroniskowego obyczaju - dobrego p r a w a wyrażonego regulaminem(!) adopcji. Psisko przekazane zostaje nieświadomym obowiązujących norm (choćby wizyta przeadopcyjna) nowym właścicielkom.
A r m a g e d o n!!!

Na mój nos - jakaś wysoka zwierzchność wspomogła przedstawicielkę, i wydała decyzję o ściągnięciu psiaka z lecznicy weterynaryjnej p. Mai, tuż przed zabiegiem. Na mój, rozdęty tabaką nos, rzeczona zwierzchność działała w oparciu o… rachunek ekonomiczny np.; przecież nie wszystkie schroniska mają tak wyśrubowane normy adopcyjne. Ergo, wyż wzmiankowana zwierzchność, kierując się dobrze(?!) pojętym interesem podatnika rozciągnie, nie daj Boże, precedensowy przypadek na inne, przyszłe adopcje – żadnych tam, psia mać sterylizacji, kastracji za nasze… ups, wasze pieniądze. A jeśli tak się stanie…

Jedynym zasadnym elementem frazy – Łowickie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierzątpozostanie przydawka… ł o w i c k i e

Posted

Czasami taniej wychodzi profilaktyka tu:sterylizacja niż samo leczenie tu:utrzymywanie psa w schronisku To TEŻ WARTO PRZEKALKULOWAĆ!No ale jeżeli same działaczki organizacji prozwierzęcych myślą inaczej to dlaczego dziwimy się urzędnikom ,których działania tak często są krytykowane w prasie i telewizji...

Posted

Zapisuję wątek. Dziewczyny wielką robotę czynicie. Romka, Mama - szacun. Już myślałem, że 'babcine' poglądy o okaleczaniu z powodu sterylki czy kastracji wyginęły , zdechły ostatecznie - no ale żeby Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt :crazyeye::crazyeye::crazyeye: , gdzie takie tumany się uchowały, co oni ćpają ? :shake::shake::shake:, zaraz granatem rzucę :mad:
Zaraz napiszę do sądu rejestrowego wniosek o rozwiązanie tego przybytku głupoty z powodu działania niezgodnego ze statutem.

Posted

Romciu, co Cię naszło na wklejanie informacji o kastracji/sterylizacji?
Jakieś dziwne są te ostatnie posty na łowickim, nie rozumiem ich, ale nie będę wnikać, w końcu to nie mój interes...

Posted

[quote name='mamanabank']Romciu, co Cię naszło? Co Cię naszło! Litości!!!
Kajciu czytaj uważnie! Do ciężkiej choroby nagłej!!! POST 4970 - TO JEST TWÓJ INTERES, jeśli jest inaczej...

I ponowne zaproszenie, otwórzcie oczy! Akcja jeszcze trwa
http://www.dogomania.pl/threads/130324-Akcja-kastracja-Przyjaciele-Czterech-%C5%81ap?p=16965506#post16965506
:oops: Jakoś duzo tego było i nie przeanalizowałam wszystkiego. Teraz wiem o co chodzi. I nie chodziło mi o to, ze Romka pisze źle ( nawiązując do ,,Litości!!!") tylko dlaczego nagle zaczęła o tym pisać.

Posted

Kaja10014 napisał(a):
:oops: Jakoś duzo tego było i nie przeanalizowałam wszystkiego. Teraz wiem o co chodzi. I nie chodziło mi o to, ze Romka pisze źle ( nawiązując do ,,Litości!!!") tylko dlaczego nagle zaczęła o tym pisać.

Jako wolontariuszka w schronisku powinnaś wiedzieć i rozumieć więcej...i wiedzieć,że mamy jedno z najlepiej zorganizowanych schronisk,także pod względem procedur kastracji i sterylizacji...nie tylko adopcyjnym...w postach wyżej napisałam czemu służył mój wywód.

Posted

[quote name='mamanabank']No, bo Romcię tak nachodzi, naszło ją na wątku Feliksa, teraz tutaj. No naszło ją! Patrz pan, Romcię coś naszło! Egzorcystę trzeba będzie wezwać pewnie. Romcia to jest ta pani, którą nachodzi, a reszta nie wie co z tym zrobić, bo miało być przecież miło... A tu kurczę miło nie jest!
Nie napisałam, że przeszkadzają mi Romki ,,nachodzenia", w mojej wypowiedzi o to ,,najście" nie było żadnej uszczypliwości, sama ciekawość, bo Romka najpierw wkleiła informacje, a na samym końcu wyjaśniła o co jej chodzi.

Posted

[quote name='Romka']Donato,świetny pomysł...taka wymiana informacji jest bardzo ważna...niektóre psiaki nie wychodziły w ogóle na spacer a inne były kilka razy...nie zawsze te same osoby są w schronisku w sobotę i w niedzielę...teraz proponuję,żeby to był zwyczaj,jutro napiszemy,kto był na spacerku...proszę też wolontariuszy o poświęcanie czasu wszystkim możliwym psiakom,tak,żeby nie było psiaków"ulubionych"...taka postawa prowadzi do tego,że inne psiaki są mniej zauważane...Dopiszcie do listy,jeśli były na spacerze jeszcze inne psiaki!

Czy pomysł Donaty dzisiaj się sprawdził? Został wprowadzony w życie?

Posted

Dziś w schronisku na spacerze były:Lobo,Serwus,Tajga,Rupert,Tramp,Karol,Laseczka,Reks,Hera,Refleks,Irys i Paula oraz Rufus,Easy.Próbowałyśmy wziąć na spacer Barrego ale bał się wyjść poza schronisko...biegały po dziedzińcu Jantar i Figaro(ma chorą łapę)...oraz Deki,Falko i Koreczek,tym chcieliśmy zrobić zdjęcia...Był także Leon i Smyk oraz Tośka.

Posted

[quote name='mamanabank']Romciu, co Cię naszło? Co Cię naszło! Litości!!!
Kajciu czytaj uważnie! Do ciężkiej choroby nagłej!!! POST 4970 - TO JEST TWÓJ INTERES, jeśli jest inaczej...

I ponowne zaproszenie, otwórzcie oczy! Akcja jeszcze trwa
http://www.dogomania.pl/threads/130324-Akcja-kastracja-Przyjaciele-Czterech-%C5%81ap?p=16965506#post16965506
Na http://www.dogomania.pl/threads/184498-Akcja-STERYLIZACJA-%28by-bezdomniak%C3%B3w-by%C5%82o-mniej%29?p=16913653#post16913653forum jest jeszcze taka akcja-AKCJA STERYLIZACJA(by bezdomniaków było mniej)

Posted

Romka napisał(a):
Dziś w schronisku na spacerze były:Lobo,Serwus,Tajga,Rupert,Tramp,Karol,Laseczka,Reks,Hera,Refleks,Irys i Paula oraz Rufus,Easy.Próbowałyśmy wziąć na spacer Barrego ale bał się wyjść poza schronisko...biegały po dziedzińcu Jantar i Figaro(ma chorą łapę)...oraz Deki,Falko i Koreczek,tym chcieliśmy zrobić zdjęcia...Był także Leon i Smyk oraz Tośka.

Jeszcze Kasia i Kiko...

Posted

Naliczyłam, ze bylo 19 psiakow na spacerze a 5 biegalo na placu schroniska . to bardzo dużo. Poza tym chodzi mi o Barego - chociaz probowal wyjsc z tej swojej klatki. Jak bede w sobote bede sie starala wziac na siebie aby go w jakis sposob wyciagnac poza schronisko, może mi sie uda. Bo to on jednen z tego towarzystwa adopcyjnego nie wychodzi, szkoda mi go bardzo ...

Nie byli w takim razie:
Figuś, Edzia, Erni, Zośka, Bary, 2 Czarodzieje, Kuba Cichacz, Lolek, Brenda, Elmo i chyba Antoska.

Ja zrobie z tego wykaz na arkuszu z podzialem na kazde weekendy i w skali miesiąca zrobie podsumowanie tych psich spacerków.

Posted

[quote name='Donata']Naliczyłam, ze bylo 19 psiakow na spacerze a 5 biegalo na placu schroniska . to bardzo dużo. Poza tym chodzi mi o Barego - chociaz probowal wyjsc z tej swojej klatki. Jak bede w sobote bede sie starala wziac na siebie aby go w jakis sposob wyciagnac poza schronisko, może mi sie uda. Bo to on jednen z tego towarzystwa adopcyjnego nie wychodzi, szkoda mi go bardzo ...

Nie byli w takim razie:
Figuś, Edzia, Erni, Zośka, Bary, 2 Czarodzieje, Kuba Cichacz, Lolek, Brenda, Elmo i chyba Antoska.

Ja zrobie z tego wykaz na arkuszu z podzialem na kazde weekendy i w skali miesiąca zrobie podsumowanie tych psich spacerków.
Figuś jest jeszcze na kwarantannie,Erni i Elmo są w hoteliku u Sylwiaso...Zośka trochę biegała ale jak zwykle był problem z obrożą i smyczą,Bary,też prawie wyszedł ale za schroniskiem natychmiast zawrócił...
Kuba Cichacz jest w hoteliku u UMilki...Lolek i Uzi biegali po dziedzińcu...Uzi nigdy jeszcze nie pozwolił dotknąć się poza boksem...Brenda trochę biegała.Nie wyszli w ogóle Edzia,2 Czarodzieje, Antośka...i Nuka.Ale Nuka i Antośka biegały po dziedzińcu...

Posted

Donato,Bary wyszedł ze swojego boksu...choć jak się weszło do niego do boksu to nie chciał wyjść z budy...dopiero jak pozwoliliśmy mu wyjść samemu,zaczął biegać...nie pozwolił założyć sobie obroży ale jak wyszłam do niego i pogłaskałam go to pozwolił sobie założyć...potem położył się i nie chciał wyjść...dopiero jak wyszłam z Herą i zachęciłam go a Hera była szczęśliwa to wyszedł za bramę ale zaraz zawrócił...biegał po 1 dziedzińcu i był potem problem z zagonieniem go do boksu...wszedł do boksu jak przestraszył się łapaka po,który sięgnął p.Grzesiek...trochę się przestraszył ,boję się ,ze znów cała robota z oswajaniem go poszła na marne...zobaczymy w sobotę...mam zdjęcia...

Posted

Wlasnie chcialam sie poprawić o te psiaki ktore są w hotelikach bo się dopiero dopatrzyłam, ze nie ma ich w schronisku. A Nuka to który to psiak?

Posted

[quote name='Donata']Wlasnie chcialam sie poprawić o te psiaki ktore są w hotelikach bo się dopiero dopatrzyłam, ze nie ma ich w schronisku. A Nuka to który to psiak?
To jest Nuka:

Zapomniałam,że Deki też dziś biegał po dziedzińcu...poczciwina z tego psiaka...starszy,kochany pies...tylko do głaskania...

Posted

A ten psiak nie ma już tej okropnej kolczatki...Mamanabank zdjęła mu ją z głowy...jutro spróbuję ustalić co dzieje się z właścicielem psiaka...

Posted

Kaja10014 napisał(a):
Jeszcze Kasia i Kiko...

Brenda tez była. Bardzo grzecznie idzie na smyczy. Nie ma z nia najmniejszego problemu na spacerze.:lol:
Bary tez trochę pospacerował poza schroniskiem. Jednak lepiej się czuje na terenie.Wyszła tez Edzia. Bardzo pozytywnie przebiegła dzis socjalizacja Edzi. Pozwoliła się głaskać i łapką prosiła o więcej. Bardzo fajna sunia. Nie powiedziałabym, że jest mama Kajki, raczej jest strasznie podobna do Jantara ale to pewnie przypadek.

Posted

edzia.71 napisał(a):
Brenda tez była. Bardzo grzecznie idzie na smyczy. Nie ma z nia najmniejszego problemu na spacerze.:lol:
Bary tez trochę pospacerował poza schroniskiem. Jednak lepiej się czuje na terenie.Wyszła tez Edzia. Bardzo pozytywnie przebiegła dzis socjalizacja Edzi. Pozwoliła się głaskać i łapką prosiła o więcej. Bardzo fajna sunia. Nie powiedziałabym, że jest mama Kajki, raczej jest strasznie podobna do Jantara ale to pewnie przypadek.

Koniecznie napisz to na wątku Edzi...wysyłam przed adopcją wątki psiaków,zeby przyszli opiekunowie poznali bliżej psiaka,ta informacja jest bardzo ważna z punktu widzenie jej postępów socjalizacyjnych...

Posted

edzia.71 napisał(a):
Czy cos wiadomo co z naszymi szczeniętami ?

Przed chwilą dzwoniłam,wszystko dobrze...wróciła dr Maja,rozmawiałam z nią osobiście...pewnie niedługo wrócą do schroniska na jednego jest już ktoś chętny...