AngelOfDeath Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 orsini napisał(a):Angel??? a gdzie Ty go widzisz????:puppydog: :puppydog: :puppydog: :puppydog: na pw :bigok: germanika mi sie wydaje , ze kazdy wie co anna1 chciala nam powiedziec!! wystarczy popatrzec na championy spanieli , pudli pekinczykow , papillonow 30 lat temu i dzis i kazdy zobaczy roznice :-D:-? a moze to tylko ja widze ... no coz dla mnie jest .... i w foxach tez wystarczy popatrzec na zdjecia ale moze ja sie nie znam :) Quote
anna1 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 tu juz jest tyle watkow ze nie wiem ktory czytac; moze bysmy ograniczyli sie do 3 tak jak kiedys???off, galeria i wystawy:))) Quote
sh_maniak Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 anna1 napisał(a):nie no moje semi maja zarosniete grzbiety , uda i troche lapatki; boki sa cale lyse, brzuch i piers tez; sa czasem takie ze maja tylko lysa latke na szyi i prawie goly brzucha le czy eliminowac z hodowli- to juz sprawa bardzo dyskusyjna; A ja mam takie pytanie ;-) To jaki procent w populacji jest faktycznych thl? Bo z tego co tu widziałam na forum, to kazdy mniej lub bardziej podgala swojego psa, czyli większosc to semiki ? Quote
anna1 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 procent jest mysle nadal pol na pol bo wiekszosc semi gania po wystawach a thl teraz nie tak modne wiec wiekszosc do kochania; Quote
sh_maniak Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 czyli dobrze rozumiem, że hl, którym rośnie tzw. szczecinka to semiki? Quote
miniaga Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Nio właśnie:cry: :cry: :cry: chyba to jest jeden z problemów rasy, ze niektórzy hodowcy stawiają na modę a psy zgodne ze wzorcem ida do kochania. Quote
sh_maniak Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 A czy te thl to te nagie grzywce, które maja taki "wypłoszasty włos" czytaj po trzy włoski na łapkach ogonie i grzywie ? Quote
miniaga Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 przedewszystkim chodzi o to, że thl sa idealnie gładkie tam gdzie powinny byc łyse i nie porostaja nawet meszkiem. I nie każdy thl ma skape owłosienie na grzywie, łapkach i ogonie. (o ile dobrze sie orientuję) Quote
sh_maniak Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 No to ja juz sama nie wiem :puppydog: Piszecie o innej strukturze wosa u semi i u thl, tu szorstki tu gładki i piekna, gładka skóra u thl ( ale to trzeba dotknąc aby wiedzieć) bo jak ktos wyżej napisał gęstosc włosa nie ma tu znaczenia, czyli ciezko jest odróznic dobrze przygotowanego semika od thl? Quote
Candy Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Przyznaję się bez bicia, że nie jestem posiadaczem grzywacza ale bardzo bym chciał mieć takie cuda. Nie wiem jednak czy ta rasa nadaje się do domu gdzie jeden z domowników ma łuszczycę, czy jakieś zmiany skórne. W tym wypadku chodzi mi tylko i wyłącznie o dobro psiaka. Quote
Ania i Psy Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Tu można sobie zobaczyć różne stopnie owłosienia nagusów "przed" i "po". Anna1 poruszyła problem podejścia sędziego do grzywków, bardzo słusznie. Moje dziewuchy są bardzo odważne , Camille w ogóle nie jest nieufna w stosunku do obcych, Wenecja umiarkowanie, a mimo to też trafiłam na sędziów,przed którymi najchętniej zwiałyby ze stolika. Quote
Candy Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Od prawie trzech lat bacznie obserwuję grzywacze na naszych wystawach i powiem, że jestem pełen podziwu dla trzech polskich hodowli: SUA SPONTE, GERMANIKA i SASQUHANNA. Naprawdę macie bajecznych przedstawicieli tej rasy. Życzę Wam dalszych sukcesów na ringach. Quote
resuruss Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 AngelOfDeath napisał(a):cos mi tu ktos kreci :bigok: Kto i co??? Quote
paniMysza Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 AngelOfDeath napisał(a):cos mi tu ktos kreci :bigok: kto kręci?:thinkerg: Quote
maga18 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Moj Toffi to typowy semi :D I powiem szczerze ze mi sie takie psy o wiele bardziej podobaja jak thl... gdyby nie istniały 'semi' to pewnie dzis bym nie miala grzywacza, poniewaz nagie grzywacze ze skąpym owłosieniem jakos nie bardzo mi sie podobaja Quote
góral Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 A tak zmieniając nieco grzywaczowy wątek...Angel zasugerował, że pudle przed 30 laty były gorsze. Nic bardziej mylnego. Pudel jest rasą, na którą trzeba spojrzeć w nieco inny sposób, to co widzimy na zdjęciach, w wielu przypadkach mija się z rzeczywistością. Pudle z dawnych czasów mogą dla laika wydawać się dziwne, brzydkie czy poprostu inne....ale nie zapominajmy, jak świat poszedł do przodu przez te 30 lat. Różnica w tych psach polega głównie na sposobie przygotowania szaty, (oczywiście sa również detale anatomiczne, inne, bardziej wyrafinowane głowy, dynamiczny ruch) 30 lat temu nie mogliśmy sobie pozwolić na taki sprzęt i kosmetyki jak teraz... Pudel to także rasa, która, jak żadna inna, nieustannie poddaje się modzie. W latach 70 królowało seadlle clip (to taki zaspomniany dzisiaj styl strzyżenia), w dodatku hodowcy wpadli w manierę pozostawiania przesadnie obfitego włosa, teraz strzyżenie baaaardzo się zmieniło, obecnie zwraca się uwagę na podkreślenie zalet budowy psa, a nie tylko na ukazanie jego fenomenalnej szaty. Tak się składa, że obecnie sporo psów, które wydają się doskonałe w rzeczywistości są psami, których anatomia jest tylko "zrobiona" włosem. Nagminnie zdarzają się słabe fronty, górne linie, płytkie klatki piersiowe. Nie twierdzę, że te wady kiedyś nie występoway....pewnie tak, ale nie można uogólniać, że teraz to mamy super poziom, a kiedyś to nic nie było. Jest wiele pięknych psów, które nawet w obecnych czasach były by marzeniem niejednego hodowcy. Nie chcę tutaj zanudzać przydomkami czy nazwami, ale takie hodowle jak Wicliffe, Ale Kai, Puttencove...do dzisiaj wzbudzają emocje, a to nie sa psy sprzed 30, a sorzed 50 lat!! Takiego białego średniaka jak Tedwin Top Billing próżno obecnie szukać!!!!! Zarówno wtedy, jak i dzisiaj byli ludzie, którzy z pasja hodowali psa, obecnie mamy większe możliwości, swiat jest otwarty, przypływ informacji błyskawiczny. 30 lat temu dla polskiego hodowcy wyjazd na zagraniczne krycie był pomysłem, którego realizacja była niemożliwa, ale pomimo tego znaleźli się ludzie, którze robili co mogli by podnieśc poziom rasy. Myśle, że powinniśmy pamiętać o przeszłości, każdy postęp musi byc oparty na stabilnych fundamentach, nie można iśc do przodu bez szacunku dla tradycji. Przepraszam za moją przydługą dygresje, mam nadzieję, że Was nie zanudziłem:-D Quote
Iwona Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 góral napisał(a): Przepraszam za moją przydługą dygresje, mam nadzieję, że Was nie zanudziłem:-D Nie zanudziłeś:-D, a z Twojego postu przebija miłość i znajomość rasy i jej ewolucji. Quote
Iwona Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Wracając do problemu nagusków owłosionych:-): Quote
góral Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Iwona napisał(a):Nie zanudziłeś:-D, a z Twojego postu przebija miłość i znajomość rasy i jej ewolucji. Dzięki:-D pudle to moja największa pasja, nie mogę beż nich żyć!! Quote
Iwona Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 To właśnie się czuje czytając jak o nich piszesz :-) Quote
Dorota_33 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 maga18 napisał(a):Moj Toffi to typowy semi :D I powiem szczerze ze mi sie takie psy o wiele bardziej podobaja jak thl... gdyby nie istniały 'semi' to pewnie dzis bym nie miala grzywacza, poniewaz nagie grzywacze ze skąpym owłosieniem jakos nie bardzo mi sie podobaja Czytam to wszystko z wielką uwagą,nie wypowiadam się bo jestem amatorem-ale dochodzę do wniosku,że jednak miałam rację nie wystawiając swojego psa.Wydaje mi się,że jednak bardziej podobają się semi-wyglądają dużo atrakcyjniej od typowych golasów,dużo lepiej prezentują się na ringu.to kwestia gustu oczywiście,ale jednak przeważająca. Quote
AngelOfDeath Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Dorota_33 napisał(a):Czytam to wszystko z wielką uwagą,nie wypowiadam się bo jestem amatorem-ale dochodzę do wniosku,że jednak miałam rację nie wystawiając swojego psa.Wydaje mi się,że jednak bardziej podobają się semi-wyglądają dużo atrakcyjniej od typowych golasów,dużo lepiej prezentują się na ringu.to kwestia gustu oczywiście,ale jednak przeważająca. a my wlasnie tu o tym rozmawiamy nie mozna wykluczyc zadnych psow z hodowli , bardzo wazna jest budowa anatomiczna i ruch , psychika ,a owlosienie jest mniej wazne i wszyscy chyba jestesmy w tym zgodni :bigok: Quote
Recommended Posts