Jump to content
Dogomania

Znaleziony goląb mlody, chyba chory - MA SWIETNY DOMEK !!!!

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Witam ,
Przed moim oknem na drzewie gołębie założyły gniazdo , złożyły jajka i wykluły się młode.
Cały czas doglądaliśmy z okna jak sobie radzą aż pewnego dnia moja mama wracając ze sklepu zauważyła , że jeden z młodych leży na chodniku i jest cały pokaleczony.
Wzięła kobiecina go do domu , bo się jej żal ptaszka zrobiło.
Następnie była wizyta u weterynarza i powrót do domu.
Gołąbek jeszcze nie lata i jest karmiony , cały problem na tym , że kompletnie nie mamy pojecia jak się nim opiekować - zero wiedzy o gołębiach.
Poczytałem w necie i robimy jakieś papki ale nie wiem czy to jest odpowiednie jedzenie aby prawidłowo się rozwijał i nabierał sił.
I tu pojawia się moja prośba o poradę co mu podawać , jak często i ile tego jedzenia.
w domu jest od tygodnia i wygląda już lepiej niż przed " ratunkiem " ale mam obawy co do dobrego odżywiania.
Bardzo proszę :crazyeye:

Posted

Sposób karmienia zależy od wieku malucha...Jeśli jest jeszcze bardzo malutki,musisz mu robić specjalną mieszankę.Jeśli jest już starszy wystarczy,że będziesz go karmić ziarnem i poić wodą (ja poiłam strzykawką).
Gołębie jedzą pszenicę,kukurydzę,groszek,słonecznik...
Szczegółowe porady jak wykarmić małego gołębia znajdziesz na moim wątku o gołębiach.Zapraszam do lektury.

http://www.dogomania.pl/threads/108133-Go%C5%82%C4%99bie.