Jump to content
Dogomania

Znaleziony goląb mlody, chyba chory - MA SWIETNY DOMEK !!!!

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj na spacerze znalazłam mlodego golebia, bo dziób ma lekko rozowy, nie mialam pojęcia dlaczego nie fruwa, był caly mokry, ma piórka.
Wzielam.. ale on chyba jest chory i wydaje mi sie ze na salmonelle.. bo glowe przekreca tzn dziob ma u gory a oczy na dole na podlodze i tak chodzi z glowa po podlodze, raz upadl i wstal, jakby nic poszedl dalej. jest ciekawski ale nie reaguje na widok pszenic i proso. Nie wygląda na chorego, nie siedzi 'puszczysty' jak to maja chore ptaki, chodzi i ciagle dziubie.
Ale jak drapię mu 'ramiona' jakby, to dziubie i zaraz glowe przekreća, po kilku sekundzie wszystko wraca do normy.
Co robic w takiej sytuacji? wyjdzie z tego? podobno jesli wyjdzie z tego to juz nigdy nie bedzie fruwać...

• 4 weeks later...
Posted

Też kiedyś znalazłam gołębia chorego- miał za mało lotek, żeby móc polecieć, wzięłam go do weta potem do domu, rodzice mi kazali go wyrzucić ale się zbuntowałam i wyleczyłam. I też nie chciał wcale jeść, weterynarz dał jakieś witaminki w zastrzyku, słabo pamiętam co jeszcze, chyba jakąś maść. Okazało się, że jakaś wrona go podziobała.

Tobie też życzę powodzenia :)

Posted

Gołąb jest już od jakiegoś czasu u mnie.Nie jest zbyt dobrze,ale żyje.Karmię go i poję.Weterynarz stwierdził zmiany pneurologiczne i nerwowe,najprawdopodobniej pourazowe.Sugerował"humanitarną eutanazję"...

• 3 months later...
Posted

Gołąb dziś poszedł do stada.Już się całkiem prosto trzymał,jadł i pił samodzielnie,próbował latać i tęsknił za towarzystwem.
Ciekawe,jak go przyjmie reszta stada...
Zobaczymy.
Ale już nie był szczęśliwy sam,więc to było jedyne rozwiązanie.

Posted

Wszystko w porządku.Byłam dziś na działce sprawdzić,jak Dodek radzi sobie w nowym miejscu.
Już się zadomowił.
Ćwiczy skrzydła i próbuje latać.Nawet mu o wychodzi,był już na górnej półce.
Jeszcze trochę i będzie latał tak dobrze,jak reszta stada.

• 2 weeks later...
Posted

Mój podopieczny ma się super.Dołączenie go do stada było strzałem w dziesiątkę.Trochę się wahałam,czy sobie poradzi,ale widzę,że radzi sobie wyśmienicie.
Potrafi już wyjść na dach,a że wyjście jest dość wysoko oznacza to,że latanie idzie mu coraz lepiej.:-)

• 2 weeks later...
Posted

Doda_ napisał(a):
Gołab ma piekne imie

No,wiesz...Nie miałam za bardzo wyboru...W końcu przyjechał od Ciebie,a Ty masz nick Doda... ;-)
Dodek ma się dobrze,dołączenie go do stada było najlepszym,co mogłam zrobić.
Być może wkrótce zostanie tatusiem...