Mysia_ Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Ludzie! To jest prawda :) i nie czepiajcie się Ganji , tylko sprawdzcie :) Quote
Marlenka-Ganja:) Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 Przykro mi że tak to odebraliście. Po pierwsze pewna osoba mająca wątpliwości nie przeczytała dokładnie postów z naszego forum do których dałam link:( Po drugie Marka twoja kultura wypowiedzi świadczy o tobie, interesuje nas wasze zdanie na temat fundacji te dobre i te złe tylko nie w takim stylu jaki ty reprezentujesz. Dzięki temu, że podpieliśmy sie pod istniejącą już fundację savika nie musieliśmy tyle czekać i tracić pieniędzy. Dopiero zaczynamy i nasza fundacja jest jeszcze nieznana. No i narazie przez to zajmujemy sie tylko zbieraniem pieniążków. Też na początku mieliśmy wątpliwości, czy nie podpiąć się pod inną istniejącą już fundację. Ale zdecydowaliśmy tak a nie inaczej. Spokojnie statut będzie stronka działa dopiero 3 dni:) Quote
Marka Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Marlenka-Ganja:) napisał(a):Dopiero zaczynamy i nasza fundacja jest jeszcze nieznana. No i narazie przez to zajmujemy sie tylko zbieraniem pieniążków. No to obawiam się, że wiele nie uzbieracie, bo my tu nie zajmujemy się wspieraniem działalności poetyckiej (choć wierszyk na wstępie sympatyczny) tylko konkretną pomocą cierpiącym psom - i chyba niepotrzebnie zaśmiecacie ten dział tym tematem - bo jak na razie nie pomagacie żadnemu psu w potrzebie. Ale tupet macie na wstępie przebojowy 8) Quote
Faro Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 nikt rozsądny nie prześle pieniedzy jakiejs nieznanej fundacji choćby nie wiem jak szczytne cele miała zapisane w planach swego działania. Najpierw trzeba zdobyć zaufanie ludzi, przekonac , ze jest sie wiarygodnym w swych działaniach . Jesli chodzi o ten dział to taką wiarygodnośc i zaufanie mozna tu"zdobyć" tylko poprzez konkretna pomoc psom w potrzebie - tak jak napisałi to moi przedmówcy - szukanie domów, wolontariat itd. Dopiero potem mozna prosic o wsparcie pieniężne podając konkretny jego cel. Taka jest kolej rzeczy ( i albo moi drodzy ktoś o tym nie wie, albo ma zbyt dużo tupetu). Quote
beria Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Marlenko fundacji się nie "podpina". To, że nie ma treści statutu na waszej stronie www, to nie problem, bo statut ma być sporządzony w formie aktu notarialnego. Po ustaleniu statutu, fundacja musi zostać wpisana do KRS-u (Krajowy Rejestr Sądowy), bez tego wpisu nie ma osobowości prawnej (de facto nie istnieje), a wydanie postanowienia sądu w tym zakresie trwa niestety więcej niż 2 tygodnie. Tu masz linka do ustawy o fundacjach: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19840210097&type=3&name=D19840097Lj.pdf Poczytaj :wink: I polecam wszystkim osobom, którym się nie chciało przedzierać przez kilkanaście stron topiku na dogs, do przeczytania pierwszych 2 postów savik z tej strony: http://forum.dogs.pl/viewthread.php?fid=63&tid=23706&page=14. Na tej stronie, nieco niżej można się też dowiedzieć od kogo pochodzi wzruszająca historia o psie puli :wink: . Quote
MonikaP Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 [quote name='beria'] I polecam wszystkim osobom, którym się nie chciało przedzierać przez kilkanaście stron topiku na dogs, do przeczytania pierwszych 2 postów savik z tej strony: http://forum.dogs.pl/viewthread.php?fid=63&tid=23706&page=14:wink: . Hehe, got the message 8) Quote
Lagunka Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 [quote name='beria']I polecam wszystkim osobom, którym się nie chciało przedzierać przez kilkanaście stron topiku na dogs, do przeczytania pierwszych 2 postów savik z tej strony: http://forum.dogs.pl/viewthread.php?fid=63&tid=23706&page=14 :lol: :lol: :lol: Quote
asiuniap Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 Cóż pierwsze koty za płoty. Dzieciarnia niech się uczy i działa. Mam nadzieję, że ich kieszonkowe pójdzie naprawdę na szczytny cel... Quote
Iwa-R Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 Wiecie co... tak czytam to wszystko i aż się wierzyć nie chce. Założyli coś (nie ważna czy nazywa się to fundacja, czy nie), dzięki czemu chcą pomagać zwierzętom, a tu proszę...... sama krytyka. Chcą pomagć, niech pomagają. Niech każdy bierze się za swoją robotę, a nie krytykuje chęć pomocy przez innych. Nie chcesz pomóc? OK, ale to nie znaczy, że musisz ich skutecznie do tej pomocy zniechęcać. Tu chyba liczy się KAŻDA POMOC! Nieważne jaka, ważne że JEST! Pozdrawiam Quote
Lagunka Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 Iwa-R napisał(a):Tu chyba liczy się KAŻDA POMOC! Nieważne jaka, ważne że JEST! To już kompletnie chore:-D Iwa, czy sugerujesz, ze zamiast pomagać w taki sposób, jak robi się to na dogomanii, powinniśmy wszyscy zacząc wpłacać haracz na jakąś kancelarię prawniczą? Przepraszam, ale dla mnie tak to wygląda.:vamp: Świetnie, że dzieciaki chcą pomagać, ale ich szczytne ideały mogą szybko upaść na bruk, kiedy okaże się, że na ich dobrych chęciach próbuje skorzystać "jakaś fundacja" - nieistniejąca zresztą....:nonono2: Dla założycieli "Fundacji Dogs" mam propozycję - moje dzieci właśnie organizują w szkole zbiórkę na schronisko. W gronie ludzi, którzy ich znają i dla konkretnego schroniska - może zacznijcie od tego zamiast wyciągać rękę po pieniądze, nie wiadomo dla kogo, nie wiadomo na co i nie wiadomo po co? Na pewno możecie zdziałać dużo dobrego, każdy na własnym podwórku. Zbiórki pieniędzy mają to do siebie, że trzeba określić jasny cel i potem, rozliczyć się z zebranej kwoty. Rozumiem, ze zbliżają się Święta, ale chyba każde z nas woli samo wybrać, kogo obdarować...... Pozdrawiam Quote
Bodziulka Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 Marlenka-Ganja:) napisał(a): Po drugie Marka twoja kultura wypowiedzi świadczy o tobie (...) tylko nie w takim stylu jaki ty reprezentujesz. :lol: Wiesz, po Waszym zachowaniu i sposobie pisania tego wszystkiego, to ja się nie dziwię Marce i innym tu piszącym, że ich posty są w takim a nie innym tonie. Czasami po prostu trzeba się zastanowić co i jak się pisze, i gdzie się to umieszcza ;) Marlenka-Ganja:) napisał(a): Dopiero zaczynamy i nasza fundacja jest jeszcze nieznana. No i narazie przez to zajmujemy sie tylko zbieraniem pieniążków. Powtarzając za innymi: Tak nie przetrwacie, bo nie zdobędziecie zaufania i przez to funduszy, nikt nie da pieniędzy nieznanej fundacji/organizacji. Proponuję zacząć na przykład od organizacji grupy wolontariuszy, odwiedzania jakiegoś schroniska, zbierania dla nich darów (nie koniecznie pieniężnych), wyprowadzania psów itp. Taka pomoc jest zdecydowanie bardziej potrzebna, niz zbieranie pieniędzy. Jeżeli poczytasz jakieś tematy na PWP, to zauważysz, że jak są potrzebne pieniądze dla jakiegoś psa (na leczenie czy transport), to zrzucamy się na to, wpłacamy sobie wzajemnie a potem z tego rozliczamy na forum. Są też różnego rodzaju akcje, np bransoletki, które są przeprowadzanie przez znane i zaufane osoby, a zyski (np zebrane pieniądze minus koszt wyprodukowania) są w całości przeznaczane na psy i ich potrzeby. Gdyby przechodziły one przez fundację, to ubywało by 2% kwoty, bo tyle może wziąźć fundacja na swoje funkcjonowanie. Moze sie to wydawać mało, ale gdy chodzi o życie psa, to każdy grosz może mieć znaczenie. Quote
Figolandia Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 Przeczytałam cały temat i oto, co myślę: Nie wiem dlaczego, ale macie się za lepszych, ważniejszych, mądrzejszych... Uzurpujecie sobie prawo do obrażanie i poniżania innych, w dodatku bez wyraźnej przyczyny! Czyżbyście aż tak bali się konkurencji, że najchętniej stłamsilibyście ją szykanami? Na Dogsach, tak, jak i na Dogomani są różni ludzie - i dzieci i dorośli, zaawansowani psiarze i nowicjusze... Staramy się wszystkich traktować tak samo - życzliwie! A co do ogółu - zawiść to jest to, na czym Polacy najwięcej tracą. My, psiarze, narzekamy, że jesteśmy dyskryminowani, że ciągle nowe zakazy... ale sami najchętniej byśmy się pozagryzali, "bo zupa za słona". Jakie znaczenie ma to, na którym forum ktoś jest aktywny?! Chyba ważniejsze (przynajmniej powinno) jest to, jakim jest człowiekiem, co sobą reprezentuje! WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Maćka Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 Koszmar, ktos napisal w watku " zagladajcie na inne " pytam sie jednak po co ??? Po co tutaj wchodzic, czy tylko po krytyke i zniechecenie adoptowania psiaka ?? Moze to jest glowny temat " Innych " bo odnosze dziwne wrazenie ze tak jest. Ja wchodze tutaj z duza doza niecheci, uslyszalam juz, ze jestem zla posiadczka psa bo nie wkastruje swojego Grasa, dlaczego nikt sie nie spytal dlaczego ?? Dlaczego zaraz uslyszalam ze jestem zla osoba ?? A moze mnie najzwyczajniej nie stac ?? To drogi zabieg a taka sume przeietnie wydaje miesiecznie na leczenie syna, no tak ale jestem zla osoba o juz uzgodnione, potem uslyszalam, ze nie jestem milosnikiem psow, dlaczego ?? Bo dopusclam swoja suczke czy dwie do mlodych i potem za szczeniaki nie bralam pieniedzy a znajdowalam im domy w rodzinie gdzie bylam pewna ze beda mialy dobrze. Takie zachowanie to juz nie milosc to nie pomoc to czysty fanatyzm, mieszanie ludzi z blotem bo nikt nie ma prawa pomagac tylko co poniektorzy, kazdy inny pomocnik to zlodziej i idiota, mieszacie ludzi z blotem nie znajac ich i ich problemow. Oni sie rozwiajaja, a Wy zamiast cos doradzic, w czyms pomoc to tylko krytyka, plucie i wycieranie sobie butow. Ja sie dowiedzialam, ze ta fundacja bedzie organizowac rowniez zbiorki, prosza tylko o porady a nie naskoki na ih dzialalnosc. A jak im sie powiedzie czego im zycze, jezeli beda wstanie zapewnic pomoc nie jednemu schronisku i zaproponuja znaczna pomoc schronisku w ktorym dzialacie to co zrobicie ??? Ja bym przyjela ta pomoc ze wzgledu na zwierzeta ale byloby mi niezmiernie wstyd za wczesniejsze szykany. A wracajac do sterylizacji, jedni sterylizuja psiaki zeby ich wiecej nie bylo, inni dla uspokojenia psa, moze jednak Wy powinniscie cos wziac na uspokojenie i zastanowienie sie co robicie ?? Za wzor moge podac dziewzyny ktore dzialaja od jakiegos czasu na rzecz Ostrowskiego schroniska, nie dosc ze znjduja domki dla psiakow to jeszcze np. mi sa w stanie pomoc finansowo w leczeniu tych psow, ja sie staram tez im pomagac jak moge, ale to dziewczyny sa zlotymi raczkami robia co tylko moga i nie krytykuja na prawo i lewo tylko wspieraja psychicznie innych. Tez bedzie tworzone stowarzyszenie majace na celu pomoc temu schronisku, czy tez uslysza takie slowa krytyki ??? Quote
Recommended Posts