Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym już zacząć kompletować wyprawkę.. ale mam zagwostkę..
http://www.krakvet.pl/szczotki-grzebienie-c-23_93.html - jakie szczotki/grzebienie powinnam mieć..?...

czy to legowisko nie będzie za małe? http://www.krakvet.pl/trixie-legowisko-sammy-oslash50cm-kolor-czarnoszary-37691-p-13334.html

http://www.krakvet.pl/trixie-stojak-miskami-2x09l-24832-p-3599.html - czy te miseczki nie będą za małe?

a witaminy?

planuję się zaopatrzyć w jednym sklepie, kupuje tam karmę dla psów rodziców(co miesiąc) - i mam przesyłkę za darmo , po za tym to jeden z nielicznych sklepów na którym się nigdy nie przejechałam i zawsze wszystko jest na czas.

mam już upatrzone :
-smycz
-obrożę
-kilka zabawek i piłek
-kocyk, który chciałabym podrzucić hodowcy na kilka dni przed odbiorem malca, żeby miała coś pachnącego mamą

mam zagwostkę co do
-szamponu
-odżywki
-witamin
-grzebienia
-legowiska

i bardzo proszę o pomoc..

piesek nie będzie wystawiany, więc nie chce przesadzać z jakimiś super hiper kosmetykami..
no i nie wiem czy o czymś jeszcze zapomniałam?

Posted

A co myslicie o szelkach dla pieska?
Mysle o takich do samochodu, zeby lala jezdzila bezpiecznie i zeby nie biegala po calym samochodzie.Sa taki ktore przypina sie do pasa a mozna ich uzywac tez ze smycza.

Posted

Mameczka napisał(a):
A co myslicie o szelkach dla pieska?
Mysle o takich do samochodu, zeby lala jezdzila bezpiecznie i zeby nie biegala po calym samochodzie.Sa taki ktore przypina sie do pasa a mozna ich uzywac tez ze smycza.

Tylko czy to nie będzie za ciężkie dla szczeniaka? Bo do samochodu szelki muszą być dość szerokie, a pas mam - i to jest kawał sprzętu ze sporym karabińczykiem. Nie widziałam mniejszych rozmiarów. Może lepiej transporterek?

Posted

Transporterek mam od kotow i to dosyc duzy, mysle ze w nim przyjedzie do nas. Szelki widzialam dla malych ras ale na poczatek chyba kupilabym male zwykle szelki i przypinala je smyczka do pasow.

Posted

to może zamiast legowiska kupie na razie kocyk dla psa :D proszę mnie nie straszyć :D bo wyjdzie na to że prawdziwą wyprawkę kupie jak pies skończy pół roku :P

może głupie pytanie.. ale jak wygląda pudlówka? ma ktoś jakieś zdjęcia?

Posted

sachma napisał(a):
proszę mnie nie straszyć :D

Sorki, może są grzeczne szczeniaczki. Ja tak własną miarką mierzę, bo wybombiłam legowisko w psie łapki, bajery, wodotryski ;) i poszło w drobiazgi :) Do końca wymiany ząbków piesio korzystał z tego, co zostało z zawartości dziecięcego wózka - kołderki, rożki itp.
Pudlówka to taka gęsta szczotka z cienkimi, metalowymi, zagiętymi na końcu drucikami, bez kulek.
Np. taka:
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6610&action=prod
Myślę, że najlepiej zapytać hodowcy - pudlówka powinna być dobrej jakości, z dobrej firmy, ale w tej sprawie to już niech się fachowcy wypowiedzą.

Posted

Ja co prawda ekspertem pudlowym nie jestem ale mój pudel to już trzeci taki pies w rodzinie więc co tam - wypowiem się:diabloti:
Sachma -tak jak napisał Matyk - legowisko i miski OK (co do psucia to moja suka nie zepsuła dosłownie nic jak była mała, za to pies mojej Mamy zeżarł drzwi, bo mu się miekkie obicie podobało:evil_lol: -no więc zależy na kogo trafisz, każdy pies jest inny i nie ma tu znaczenia czy to pudel czy inna rasa)
Jeśli chodzi o szczotki to Filodendron dała Ci link do pudlówki, która uchodzi za najlepszą, w wypadku pudla szczotka powinna być właśnie tego typu i koniecznie miękka - więc szukaj czegoś w tym stylu.
Grzebień - coś w tym stylu:
http://www.krakvet.pl/hilton-grzebie%C4%82%C4%85-metalowy-raczka-standard-p-4625.html
lub
http://www.krakvet.pl/trixie-grzebie%C4%82%C4%85-dlugowlosych-2397-p-1268.html
ale jak będziesz psa strzyc na krótko to może w ogóle nie być potrzebny.
Co do kosmetyków to może być coś takiego:
szampon: http://animalia.pl/produkt,5131,161,1_All_Systems_Super_Cleaning_and_Conditioning_Shampoo.html
odżywka: http://animalia.pl/produkt,5137,161,1_All_Systems_Super_Rich_Protein_Lotion.html
Trochę drogie ale bardzo wydajne bo się rozcieńczają (zwłaszcza odżywka starcza na długo)
Niektórzy używają też po prostu ludzkich kosmetyków np. Pantene Pro-V dla włosów suchych i zniszczonych, ale myślę, ze przy krótkim włosie sprawdzi się też jakiś delikatny szampon dla dzieci typu Bambino;)
Jesli chodzi o witaminy to musisz uważać, żeby nie przesadzić - jeśli będziesz dawać dobrej jakości suchą karmę to pewnie nie trzeba będzie dodawać dodatkowych witamin, a jeśli będzie na domowym jedzonku to spytaj weta - niech Ci coś poleci.

Mameczka - jeśli zdecydujesz się na szelki dla pudla to musisz wybrać uważnie - takie, zeby nie wykrzywiły łap szczeniakowi (żeby psiakowi który rośnie nie wyrabiały wady budowy).

Posted

filodendron, Equus, bardzo dziękuję za pomoc.. to mój pierwszy "własny" psiak.. no i pierwszy mieszkający w domu.. więc jestem trochę podekscytowana i jednocześnie przestraszona bo nie wiem czego się spodziewać.. ale powtarzam sobie moje motto życiowe i jakoś prę do przodu :P

Posted

Jestem generalnie przeciwnikiem szelek - deformują klatką piersiową, zniekształcają motorykę bo siła ciągnięcia jest przekierowana i przez to powodują mikrourazy stawów - nie mylić ze specjalnymi szorami dla psów pociagowych - tam uciąg nie idzie w górę tak, że pies dosłownie zawisa w szorach nad ziemią podciągając nieprawidłowo łapy w stawach tylko balast jest dokładnie za psem tak, że pies wbija łapy w ziemię .
I nie dać się namówić - bo ciągnie i się dusi - w szelkach będzie ciągnął dalej i dłużej niż w obroży :shake: a od obroży się naprawdę nie udusi ;)
Najlepsza to zwykła obróżka, początkowo szersza potem typu ringówka + smyczka rozwijana doczepiana do obróżki lub ringówki.
Z szamponów Bambino mi się wybitnie nie podoba - dość często spotkałam się z reakcją alergiczną :roll:. Lepszy jest Pantin, a najlepszy jednak psi - ale nie z dolnej półki czy marketowy , dobre szampony dla psów to koncentraty - starczają na b.długo i w perspektywie czasu są oszczędne :)

Posted

Z szamponów Bambino mi się wybitnie nie podoba - dość często spotkałam się z reakcją alergiczną :roll:.

Mnie hodowczyni podała ten szampon jako przez nią używany między wystawami. A co do reakcji alergicznych to niestety trzeba sprawdzić po prostu na swoim psie bo nawet na najlepszy, najdroższy psi szampon może być uczulony;)

Posted

Moje wybitnie źle reagowały na Iv St. Bernard :roll:
Jedna średnio na 1 All System
Za to na BioGroom nie ma problemów u żadnej - a mam pudle od szczenięcego puchu po starcze przerzedziałe i watowate resztki.

Posted

Ja bardzo polecam Pantene, szampon i odżywkę, miałam 1AllSystem i nie bardzo się sprawdził na psowym puchu. Szelki zdecydowanie nie, nie u dorastającego psiaka. Za to dobra rzecz to smycz automatyczna. I koniecznie klatka/transporter. Nie wyobrażam sobie życia bez niej. Szczotka pudlówka najlepiej dobrej firmy i miękka (tzw soft) żeby nie drapała psa, ja mam Lawrence soft slicker i jest ok, ale to do puszenia a na codzień czili jak się 1 raz w tygodniu czeszemy to pin brush czyli taka z igłami z Chrisa Christensena, droga jak pieron ale warta swojej ceny. Rozczesuje a ani jednego włoska na niej nie ma. Polecana przez amerykańskich hodowców i doskonale wyczesuje rzepy i inne chadziajstwo z dłuższej sierści. Plus do czesania Ice on Ice też z Christensena, co możesz zastąpić odżywką Pantene rozrobioną w wodzie i spryskiwaczu.

Posted

filodendron napisał(a):
Bura, o taką szczotkę chodzi? (Bo ja coś muszę sobie dokupić - czy to się sprawdzi na krótkiej sierści?)
OVAL GOLD PIN BRUSH - A020G - Dog Cosmetics :: sklep internetowy

Nie bardzo, za długie piny, ja mam taką 16 mm i jest ok do krótszych partii. I polecam T-brush, kosztuje, ale oszczędza nadgarstek. W USA polecają ją dla "starych" groomerów co już mają zespół cieśni nadgarstka. Ja kupiłam bo mnie dopiero czeka czesanie :)

Posted

Te T-brush'e, które google wspaniałomyślnie pokazują też mają raczej długie igły. Mnie jest potrzebna jakaś alternatywa dla pudlówki (przy codziennym rozczesywaniu i przy suszeniu), bo ten mój matołek jest na pudlówkę obrażony i nie ma w ogóle rozmowy, jak ją biorę do ręki.

Posted

filodendron napisał(a):
Te T-brush'e, które google wspaniałomyślnie pokazują też mają raczej długie igły. Mnie jest potrzebna jakaś alternatywa dla pudlówki (przy codziennym rozczesywaniu i przy suszeniu), bo ten mój matołek jest na pudlówkę obrażony i nie ma w ogóle rozmowy, jak ją biorę do ręki.

Ja mam z christensena t brush 16 mm igirłki i są malutkie i dobrze się czesze i suszy ten krótszy włos też.

O taka:
T-BRUSH – A416 - Dog Cosmetics :: sklep internetowy

zaraz cyknę fotę bo chyba oni na www się pomylili i fota tej 27 mm jest jako 16. Te igły nie są takie długie.

Shot with Canon PowerShot A510 at 2009-11-07

Shot with Canon PowerShot A510 at 2009-11-07

Tu też warto poczytać o T brush Christensena. Barbara Bird cały jej blog w ogóle warto poczytać... Pisze o składnikach kosmetyków, groomingu jako takim, technikach... co prawda skupia się na bichonach, bo to jej konik, ale i do pudli można odnieść... nie da się wkleić linka, jak ktoś chce adres to do mnie na bura4@wp.pl zapraszam

Posted

Dzięki. Przydałaby mi się z takimi igiełkami, ale jednak owalna. Niestety te owalne mają dłuższe igiełki. My się suszymy na leżąco i wtedy operowanie szczotką o takim kształcie jest mniej wygodne, ale jeszcze pomyślę, może się skuszę - coś i tak muszę kupić.

Posted

aneta napisał(a):
Jestem generalnie przeciwnikiem szelek - deformują klatką piersiową, zniekształcają motorykę bo siła ciągnięcia jest przekierowana i przez to powodują mikrourazy stawów - nie mylić ze specjalnymi szorami dla psów pociagowych - tam uciąg nie idzie w górę tak, że pies dosłownie zawisa w szorach nad ziemią podciągając nieprawidłowo łapy w stawach tylko balast jest dokładnie za psem tak, że pies wbija łapy w ziemię .
I nie dać się namówić - bo ciągnie i się dusi - w szelkach będzie ciągnął dalej i dłużej niż w obroży :shake: a od obroży się naprawdę nie udusi ;)
Najlepsza to zwykła obróżka, początkowo szersza potem typu ringówka + smyczka rozwijana doczepiana do obróżki lub ringówki.
Z szamponów Bambino mi się wybitnie nie podoba - dość często spotkałam się z reakcją alergiczną :roll:. Lepszy jest Pantin, a najlepszy jednak psi - ale nie z dolnej półki czy marketowy , dobre szampony dla psów to koncentraty - starczają na b.długo i w perspektywie czasu są oszczędne :)

No racja z tymi szelkami a co do legowiska to nie kupuj jakiegoś wypasionego bo i tak będzie w strzepach:cool1: Na kosmetykach się nie znam a pudlówka tak wygląda:
http://www.quadrupedium.com/content/produkty/images/KW3382.jpg
Z kocykiem dobry pomysł:) Ja o tym nie pomyślałam:shake: A jaką smycz i obroże ?? Jakieś foty??? Bo ja mam fioła na punkcie takich rzeczy:lol:

Posted

Śnieżynka napisał(a):
Marta prawda, że będziesz miała tą szczotke ze soba w Kielcach :D ??

Jak nie zapomnę to mogę wziąć :cool3: Chociaż za taką cenę szczotę ze sobą wozić to tylko chyba przykutą łańcuchem do klatki, żeby nikt nie zawalił :lol: Znajoma jak raz wzięła ze sobą pudlówkę z all systemu i christensena to jak przyszła z ringu już szczotek nie miała :shake:

Posted

mnie na szczęście nigdy nic nie zgineło, a na ringu mam ze soba szczotke Masona i mimo, że ja gubie jak zaczynam biegać to zawsze mi ja oddają... Będe wdzieczna jak ją weźmiesz i nawet na sam koniec wyciągniesz ze schowka po ocenie na spokojnie :)

EDIT: jestem właśnie na kupnie grzebienia i szczotki, bo moja 3 letnia lawrence zaczyna sie rozpadać :(

Posted

Śnieżynka napisał(a):
mnie na szczęście nigdy nic nie zgineło, a na ringu mam ze soba szczotke Masona i mimo, że ja gubie jak zaczynam biegać to zawsze mi ja oddają... Będe wdzieczna jak ją weźmiesz i nawet na sam koniec wyciągniesz ze schowka po ocenie na spokojnie :)

EDIT: jestem właśnie na kupnie grzebienia i szczotki, bo moja 3 letnia lawrence zaczyna sie rozpadać :(

Nie ma sprawy, wezmę. A jaką masz z Lawrenca?? Ja mam soft slicker. Jak jest dobra to kup drugą taką samą, kosztują przecież nie tak dużo... no niestety CC to koszt od 100 w górę.

Posted

a bo ja pamietam jak to jest z teo lawrenca, jaka miekka napewno, średniej wielkości :) tyle, że u grzywka wyciaa mi cały podszerstek i pies po czesaniu jest łysy :( i szukam czegoś delikatniejszego co kłaków nie powyciaga az tak...

EDIT: Manson się fajnie sprawdza, ale jak jest w oleju bądź bardziej natłuszcozny to włos się mocno elektryzuje :(