Jump to content
Dogomania

WSZYSTKO O NOWOFUNDLANDACH (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

moje marzenie o niufku jest jak na razie czysto teoretyczne - moze kiedys, no, na pewno kiedys sie spelni (gora optymizm!). Na razie zatem mam niufka...na emblemacie, jak widac:) i zbieram wiedze. Pozdrawiam wszystkich wlascicieli tych wspanialych olbrzymow i ich futrzaste pociechy!

• Replies 663
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

szukam kogoś (właściciela niufka lub innego giganta) z okolic Bytomia, chciałabym, aby moja mała miała z kim poszaleć, u mnie na osiedlu są same miniaturki, co powoduje, że moja sunia czuje się osamotniona :(, bo właściciele maluszków boją się, że moja psiunia zrobi im niechcąco krzywdę...

Posted

Lori a skad dokladniej jestes ? Ja jestem z dzielnicy Bytomia polozonej przy Tarn.Gorach i mam 11m-cznego irlandczyka jednak jak narazie niestety z transportem nie za dobrze (samochod ukradli i pewnie poszedl na konserwy :lol: ) :hand:

• 3 weeks later...
Posted

Mam szczęście posiadać 3,5 letnią nowofundlandkę.Starałam się podzielić swoimi doświadczeniami, ale moja wypowiedź w zadziwiający sposób zniknęła :cry: Chyba muszę się jeszcze trochę poduczyć w wysyłce.

Posted

oooo to czekam na cenne uwagi co do wychowania pieska bo mam roczna sunie :D zreszta tesh mam jush jakies doswiadczenie wiec chetnie wymienie sie informacjami :D

Guest Guśka
Posted

No to może i ja się ujawnię :wink:

Witam i tych którzy mnie znają ( z posiadania szarpka) i tych którzy mnie jeszcze nie znają - w chwili obecnej mam 3-miesięczną niufkę Maszę i pozdrawiam wszystkich z Wrocławia. :hand:

Posted

Ze względu na gramatyczno-kynologiczny błąd w nazwie poprzedniego topicu pozwalam sobie na skromniejsze rozpoczęcie tematu skupiającego miłośników czarno-brązowo-łaciatych misiów...

Mam nadzieję, że nasze wypowiedzi pomogą w jeszcze większym spopularyzowaniu tej rasy.

Pozdrawiam

Andrzej z Helu

Posted

Mam pytanie. Czy macie może jakieś "cudowne metody" wyszukiwania chodzących jeszcze kleszczy na waszych niufkach? Temat podobny jest na weterynarii, ale mnie barsziej interesuje metoda szukania u futrzaczków. Ja swoją sukę (zabazpieczoną frontlinem oraz inymi "ludzkimi") w warunkach domowych odkurzam i przeczesuję, w warunkach wyjazdowych tylko wyczesuję (naprawdę starannie) a i tak następnego dnia znajduję wczepione kleszcze. :evil: Do ich wyciągania używam specjalnej łapki (podobnej do szerokiej plasitkowej pęsety), którą kupiłam w zoologicznym za jakieś śmieszne pieniądze (ok. 3zł). Macie może jakieś inne sposoby???

Posted

Oczywiście masz rację co do nazwy. A swoją drogą ciekawe jest, że nigdy nie zwróciłam na to uwagi. Myślę, że podobnie jak większość tu obecnych każdy czyta nowof........ a reszty się domyśla. Może to wtórny analfabetyzm? Chyba warto byłoby połączyć te dwa tematy z pominięciem błędów w nazwie.

Posted

O tyle można usprawiedliwić twórców poprzedniego tematu, że w bardzo wielu starszych (a - wstyd powiedzieć - i współczesnych, np. katalog wystawy w Bydgoszczy z tego roku, Młody Prezenter) publikacjach występuje właśnie "połknięty" - nowofun<>land; kiedyś próbowano także wprowadzić nazwę "owczarek nowofunlandzki"...

Pozdrawiam

Posted
To ja jeszcze poproszę o zmianę na "Wszystko" a nie "wszytsko"...

Z czepialskim pozdrowieniem

Andrzej z Helu

juz zrobione,panie i wladco :wink:

Pozdrawiam z unizenie pochylona glowa

carry

Posted

BalticStorm napisał: kiedyś próbowano także wprowadzić nazwę "owczarek nowofunlandzki.

Ciekaaaaaaaaaawe?

A słyszeliście kiedyś na ulicy : o! jaki piękny czarny bernardyn, czy to rasowy??????????

:lol:

Posted

"chow-chow", "ale chyba skundlony"

"lablador długowłosy"

"golden retrajwer, ale jakiś przerośnięty"

"kaukaz z nieciętym uchem"

"coś rasowego, ale nie wiem, co"

"skundlony podhalan"

:o

Guest Guśka
Posted

W przypadku małego niufka:

"jaki piękny niedźwiadek" lub "ale miś" słyszę to na każdym spacerze po czym standartowe pytanie "a co to za rasa?" :D

Ale ostatnio pani nas zaskoczyła podczas spaceru z szarpkiem i naszą małą stwierdzeniem "szarpeja to ja znam a to co za rasa?" :D

• 2 weeks later...
Posted

Ostatnio byłamj z moja sunią w zoologicznym i sprzedawczyni powiedziała że mam bardzo ładnego hovarta...wcześniej jak moja psiana miała 5miesiecy jakaś babka zapytała mnie czy to GOLDEN RETRIVER-hmm...dziwne bo moja sunia jest czarna :D

• 4 weeks later...
Posted
"chow-chow", "ale chyba skundlony"

"lablador długowłosy"

"golden retrajwer, ale jakiś przerośnięty"

"kaukaz z nieciętym uchem"

"coś rasowego, ale nie wiem, co"

"skundlony podhalan"

:o

na moją jak była mała wołali "jaki śliczny chow-chow !" -kurcze-przecież ogon ma prosty i do ziemi prawie...ale cóż .Teraz muszę powiedzieć ,że większość ludzi już wie i poznaje . teraz słyszę "O! Wodołaz idzie ! A umie pływać? " No i niestety wiele osób oglądało telewizję i wie ,że one są łagodne .A ja chciałam robić nią wrażenie bez strachu o dalszy ciąg (pogryzienie )
  • 2 weeks later...
Posted

Witam

Oto macie prawdziwego hodowcę niufów. Witam także Hel :) , który ostatnio zdradza niufy na rzecz landseerów...

Więc tak-

-woda jest im potrzebna tak, jak goldenowi czy labradorowi polowanie !!!

- w bloku są niewidzialne i niesłyszalne,

-ich szczęście zależy od bliskości Pana lub Paniusi a nie od metrażu !!! . zresztą czy mieszkając w domku biegają po nim ??? od biegania są spacery na zew.

- niuf doskonale współmieszka z każdą rasą - oto dowód: zapraszam na www.vivazabajka.beep.pl do "aktualności". Mam dwie suki : Era waży ok. 60 kg a Ułanka jakieś 1,70 dkg !!! Jakoś się nie zjadają....

- żywienie niufa musi być takie by zawsze był szczupły ! żadnego karmienia wiaderkami czy na kilogramy ! największym nieszczęściem niufa jest ZAPASIENIE a nie mieszkanie w bloku....

- a z tym życiem 9 lat, to bym nie przesadzała.... Znam mnóstwo niufów żyjących 10 czy 12 latek....

Ufff....

Pozdrawiam- E.

PS. Andrzeju, pomóż prostować te przesądy i gusła dot. niufa.....

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...