Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

AngelOfDeath napisał(a):
moim zdaniem wywolujecie burze w szklance wodny

proceder byl ...jest ... i bedzie :evil: :evil: :evil:

a poza tym taki Klub Psow Rasowych czy jak to sie tam zwie tez niby organizacja kynologiczna , ale dla mnie te psy tez nie sa psami rasowymi :lol: :lol: :lol: :lol:

walka z wiatrakami i nic poza tym :evilbat: :evilbat: :evilbat:
Co Ty Aniołku opowidasz. Właśnie tacy młodzi ludzie jak Ty, powinni przedewszystkim starać ię o naprawę sytuacji. Taki tumiwisizm, do niczego dobrego nie prowadzi

Posted

Nesjanka napisał(a):
ja osobiście nie mam nic przeciwko osobom, które mają 1 czy 2 mioty szczeniąt bez dokumentów - ponieważ bardzo szybko przekonują się, że odchowanie szczeniąt wcale nie jest taką prostą sprawą .... , a same koszty są niewspółmierne do przychodów.
Ni zgodziłabym sie tutaj z toba. Koszty odchowania szczeniąt bez rodowodu sa nieewspółmiernie niższe. Odpadają wszystkie koszty jakie oplacamy Zk, ponadto koszty wytaw, tatuaży szczepień itp. Przecież wiadomo też, że szczenięta u pseudohodowcow, nie są tak odżywiane, jak w dobrych hodowlach. W hodowlach zrzeszonych w ZK też niejednokrotnie sprzedwane są chore szczenięta, zabiedzone, zarobaczone i zapchlone. A warunki w niektórych hodowlach, są nieraz takie same, albo gorsze niż w schronisku. Głównie takie hodowle powodują, że do uczciwego hodowcy ludzie nie maja póżniej zaufania i zaczynją kupować pieski bez rodowodu

Posted

Jak dobrze wnioskuje rodzice szczeniat z tego ogloszenia maja METRYKI,a nie rodowody,wiec nie sa zarejestrowane w ZK,a co za tym idzie nie biora udzialu w wystawach psow rasowych....ZK nie ma wiec nie ma zadnej wladzy nad nimi.Co wam da rozszczekanie na wystawie nieprawosci tych ""hodowcow""" jak i tak ich na tej czy innej wystawie nie bedzie i nie beda slyszeli Waszych roszczen??????
Wydaje mi sie ,ze szanujacy sie hodowca powinien dopisywac w umowie sprzedazy szczeniecia akapit o tym ,ze szczenie ma byc wystawiane ,a jesli ktos nie zamierza wystawiac to szczenie w odpowiednim wieku wysterylizuje/wykastruje.
Jesli ta czesc umowy nie bedzie spelniona to szczenie wraca do hodowli.

Posted

resuruss napisał(a):
Jak dobrze wnioskuje rodzice szczeniat z tego ogloszenia maja METRYKI,a nie rodowody,wiec nie sa zarejestrowane w ZK,a co za tym idzie nie biora udzialu w wystawach psow rasowych....ZK nie ma wiec nie ma zadnej wladzy nad nimi.Co wam da rozszczekanie na wystawie nieprawosci tych ""hodowcow""" jak i tak ich na tej czy innej wystawie nie bedzie i nie beda slyszeli Waszych roszczen??????
Wydaje mi sie ,ze szanujacy sie hodowca powinien dopisywac w umowie sprzedazy szczeniecia akapit o tym ,ze szczenie ma byc wystawiane ,a jesli ktos nie zamierza wystawiac to szczenie w odpowiednim wieku wysterylizuje/wykastruje.

i o to mnie chodzilo :lol:

Posted

resuruss napisał(a):
Res przpraszam Cie najmoniej, ale wiele przyzwoitych ludzi kupuje psy nie do hodowli, a do kochania i nigdy nie maja zamiaru ich rozmnażać. Dlaczego mieliby je sterelizować. Może są przeciwnikami sterelizacji. Kupują w renomowanych hodowlach, bo chcą mieć zdrowe i ładne psy. Dużo szczeniąt sprzedałam do takich rodzin. Jeśli pies, czy suka jest prawidłowo dopilnowany, to nie zajdzie w ciążę, a właściciel prawidłowo pilnując jedynego psa nie dopuści do przypadkowego krycia.

Posted

Draczyn!Ja napisalam tylko moje zdanie....Teraz sterylizacja /kastracja jest juz coraz bardziej powszechnym zabiegiem.Wydaje mi sie ,ze lepiej suczke wysterylizowac (oczywiscie nie planujac jej kryc) niz dwa razy w roku ( oczywiscie rozne suczki maja inaczej cieczki) ja pilnowac,meczyc sie z namolnymi adoratorami,przezywac kolejne ciaze urojone,a na starosc miec czesto zdarzajace sie problemy z ukladem rozrodczym.To samo sie tyczy psow - kastracja nie jest inwazyjnym zabiegiem i przy odpowiedniej diecie nie ma wplywu na kondycje psa,a on sam staje sie mniej pobudliwy,grzeczniejszy i wlasnie bardziej do kochania.
Niemniej powtarzam ,ze to moje zdanie i nikt nie musi sie do niego stosowac.

Posted

Magdunia napisał(a):
Wiecie co, wracając do tematu: dla mnie produkcja kundelków i sprzedawanie ich jako psy określonej rasy jest po prostu nieuczciwa i trzeba z tym walczyć!

dla większości jest to nieuczciwy proceder, podaj przykłady jak z tym walczyć.
To, że napiszemy o tym na jednym czy drugim forum niczego nie zmieni, dopóki będzie zainteresowanie szczeniętami "rasowymi" bez udokumentowanego pochodzenia to sytuacja będzie się powtarzała niestety.
Handlarze zrobią wszystko żeby zarobić, także na psach...

Posted

a ja powiem jeszcze tyle :

bardzo często przychodzą do mie osoby które "tanio" kupiły psa bez papierów i którym ten psiak zdechł.

Uważam, że hodowca - taki z prawdziwego zdarzenia - zawsze bedzie dbał o swoje wydane psy, zapewni pomoc i w szczególnych przypadkach nawet przyjmie psa z powrotem do hodowli, umie zarówno ocenić jak i odpowiednio wycenić szczeniaka, a także przekonać i szczgółowo wytłumaczyć dlaczego pies powinien mieć rodowód i dlaczego tyle kosztuje - ja staram się tak robić !

Osobiście ubolewam tylko nad tym, że ludzie najpierw kupią sobie taniego, biednego nierasowca - a później wnikają w szczegóły i mocno "plują sobie w brodę"

Posted

Nesjanka napisał(a):

bardzo często przychodzą do mie osoby które "tanio" kupiły psa bez papierów i którym ten psiak zdechł.

Uważam, że hodowca - taki z prawdziwego zdarzenia - zawsze bedzie dbał o swoje wydane psy, zapewni pomoc i w szczególnych przypadkach nawet przyjmie psa z powrotem do hodowli, umie zarówno ocenić jak i odpowiednio wycenić szczeniaka, a także przekonać i szczgółowo wytłumaczyć dlaczego pies powinien mieć rodowód i dlaczego tyle kosztuje - ja staram się tak robić !

Osobiście ubolewam tylko nad tym, że ludzie najpierw kupią sobie taniego, biednego nierasowca - a później wnikają w szczegóły i mocno "plują sobie w brodę"
Ale tak jak pisałam jest dużo hodowli w Polsce, które produkują zarówno z rodowodem jak i bez rodowodu i między tymi szczeniętami nie ma żadnej rożnicy. Jak wytłumaczysz potencjalnemu nabywcy, który kupił w hodowli zarejestroanej w ZK szczenię rodowodowe Chore, zamorzone, zapchlone itp., że powinien kupować zawsze szczenię z rodowodem. A takich fabryk psów, jest naprawdę sporo

Posted

Draczyn napisał(a):
Nesjanka napisał(a):

Ale tak jak pisałam jest dużo hodowli w Polsce, które produkują zarówno z rodowodem jak i bez rodowodu i między tymi szczeniętami nie ma żadnej rożnicy. Jak wytłumaczysz potencjalnemu nabywcy, który kupił w hodowli zarejestroanej w ZK szczenię rodowodowe Chore, zamorzone, zapchlone itp., że powinien kupować zawsze szczenię z rodowodem. A takich fabryk psów, jest naprawdę sporo

Draczyn - WIEM I O TYM - ale jak do tej pory spotkałam się wyłącznie z chorymi, źle pielęgnowanymi lub z wadami często powiedzmy "urody" - szczeniąt bez rodowodu.
Natomiast - każdy kupując psa z rodowodem - ma linię obrony : może zwrócić się do Związku ze skargą (pewnie też musiałby wszystko udokumentować) - ALE MOŻE coś zrobić w przeciwieństwie do tego gdy kupuje bez rodowodu.
Ja osobiście polecam podpisywanie umów - gdzie zawarte są prawa i obowiązki stron.

Posted

Może ktoś z Was kojarzy, co to za hodowla
[quote name='Draczyn']Rejestruj Loguj Nowości Szukaj Kategorie

Jeśli chcesz dodać BEZPŁATNE ogłoszenie zarejestruj się, a jeśli masz konto zaloguj się.
ogłoszenie - szczegóły
Kategoria PSY sprzedam
Rasa BULDOGI FRANCUSKIE DOROSŁE
Dodano 15/12/05
Dni do wygaśnięcia 28
Treść: BULDOGI FRANCUSKIE 2 DOROSŁE SUKI RODOWODOWE PO SZCZENIEKACHKOLOR MARENGO,SPRZEDAM LUB ZAMIENIĘ
np ;buldog angielski,beagiel, mops ,york. west, sznałcer miniatura sharpej ,labrador
Cena:
Telefon: 0603-509-527
e-mail: broniarki@wp.pl
Strona internetowa: ogloszenia.e-karmy.pl
Wyślij e-mail do ogłoszeniodawcy Wyślij do znajomego
Sklep Regulamin PŁATNE BANERY Nasz baner Firma
nazwa.pl

Design by TR&Y Polska 2004

PHU TR&Y Polska nie odpowiada za treść, aktualność ogłoszeń oraz podane dane kontaktowe.
Wszystkie eksponowane na witrynie materiały są własnością ogłoszeniodawców.
Zastrzegamy sobie prawo do usunięcia ogłoszenia jeśli jego treść będzie niezgodna z regulaminem.

Posted

To ze suki sa rodowodowe to nie znaczy ze sa w hodowli - ja o maly wlos nie sprzedalam Veronicy 'rozmnarzaczom', ktorzy jak im odmowilam sprzedazy kupili od innego hodowcy i rozmnozyli suke 12 miesieczna (szczeniaki urodzily sie kiedy miala 14 miesiecy) oczywiscie nie byla wystawiana bo po co...

az sie boje pomyslec jak to by wygladalo u Very, ktora pierwsza cieczke miala w wieku 10 miesiecy :o 0X :evil: