Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie! w końcu się zalogowałam!
Jestem szczęśliwa posiadaczką już 2 ślicznych panienek, jednej łysej, drugiej kudłatej!!!
Są z małych hodowli, z czego łysa jest siostrzenicą kudłatej :) wybrane raczej poprzez serce, niż przez rozum i względy wystawowe... :)
Po przodkach ze stanów, więc od P. Supronowicz

Mam takie dość pewnie niepoważne dla Was pytanie:

co myślicie o "produkcji" grzywaczy bez rodowodów??, bo ja się spotkałam z tymże. W skrócie. Produkuje się maluszki bez odbioru w związku, bez metryk, bez dziary w uchu a "papiery rodziców do wglądu"... Oczywiście sprzedaż po cenach "hurtowych"
Dla mnie to produkcja kundelków, która powinna być conajmniej źle odbierana "w srodowisku". Co Wy na to??

Posted

takie rozmnażanie psów jest nie tylko w przypadku grzywaczy... a niestety z przykrościa musze przyznac że coraz bardziej popularne staja sie grzywacze chińskie co mnie martwi no ale jak to bywa pieniądz rządzi siwatem...

ktos nawet pisłał tutaj,ze widział na jakiejs giedzie mieszance ogolone na łyso i sprzedawane jako chinski grzywacz nagi... Polak potrafi...

Posted

Ja jestem przeciw, ale najbardziej wkurzają mnie hodowcy, którzy oprócz rodowodowego miotu produkuja sobie drugi nierodowodowy miot. ONi są gorsi od handlarzy, bo maja pełną świadomość tego co robią.Powinno się ich wytykac palcami, bo przyczyniaja sie do cierpienia.

Posted

miniaga napisał(a):
Ja jestem przeciw, ale najbardziej wkurzają mnie hodowcy, którzy oprócz rodowodowego miotu produkuja sobie drugi nierodowodowy miot. ONi są gorsi od handlarzy, bo maja pełną świadomość tego co robią.Powinno się ich wytykac palcami, bo przyczyniaja sie do cierpienia.
To jest przez Związek Kynologiczny zabronione, ale niestety ZK dowiaduje się o takich przypadkach i może je rozpatrywaćna podstawie imiennych donosów, a na takie nikt nie ma ochoty. To jest nasza polska tragedia kynologiczna.

Posted

Witam,

myślę Draczyn, że nie tylko Polska to tragedia !!!
jednak ZK nie jest bez winy !!! - ponieważ nie karze takich hodowców, a z tego co mi wiadomo czasami tylko upomina .... :x

Posted

Nesjanka napisał(a):
Witam,

myślę Draczyn, że nie tylko Polska to tragedia !!!
jednak ZK nie jest bez winy !!! - ponieważ nie karze takich hodowców, a z tego co mi wiadomo czasami tylko upomina .... :x
To nie jest tak. Owszem są kary. Pierwszy raz to ostrzeżenie, a następnym razem zawieszenie, ale aby to nastąpiło, to któryś z członków ZK musi napisać imienna skarge do sądu koleżenskiego, ktora następnie przez ten sąd jest rozpatrywana. Kary w tym przypadku są nakładane

Posted

Nesjanka napisał(a):
Draczyn - myślisz, że jedna taka skarga wystarczy do zawieszenia członkostwa ??? przecież i skarga hodowcy może okazać się pomówieniem...
Właśnie sprawdzana jest prawdomówność skarżącego, powoływani są świadkowie. To jest taki mini proces sądowy. Komisja powoływana jest spośród członków sądu koleżeńskiego, która rozpatruje wnikliwie taką kargę. Byłam przez 2 kadencje w ądzie i możesz mi wirzyć, że było to wnikliwie i sprawiedliwie rozpatrywane

Posted

Ja mysle, ze gdyby hodowcy ostro reagowali na takie lewe mioty to mozna by było z tym walczyć, Bo przecież chyba lepiej sprzedać szczeniak za 1500 zł a 500?Więc choćby z ekonomicznego punktu widzenia nie oplacaloby sie mieć szczeniaczków z lewgo miotu, jezeli mogłoby to zaskutkować niemożnością otrzymania rodowodów dla właściwego miotu.

Posted

miniaga napisał(a):
Ja mysle, ze gdyby hodowcy ostro reagowali na takie lewe mioty to mozna by było z tym walczyć, Bo przecież chyba lepiej sprzedać szczeniak za 1500 zł a 500?Więc choćby z ekonomicznego punktu widzenia nie oplacaloby sie mieć szczeniaczków z lewgo miotu, jezeli mogłoby to zaskutkować niemożnością otrzymania rodowodów dla właściwego miotu.
Czy podkablowałabyś Miniaga znajomą, jeśli byś wiedziala, że ma lewy miot. Ja niestety tego nie potrafię. Najczęściej jednak bezpapierowe mioty mają hodowcy, nie należący do ZK, których psy z takich czy innych powodow nie zostały dopuszczone do hodowli

Posted

Wiesz Draczyn i na tym polega problem, że jest onbierane jako robienie czegoś złego drugiej osobie (mała szkodliwość społeczna?) a co ze szczeniakami, które trafią póżniej do schroniska, bo nie wmówisz mi że taki hodowca ma na uwadze ich wzglądy. Co do znajomej - moi bliscy znajomi brzydzą się takim rzeczami, ale jeżeli taka sytuacja miałaby miejsce to napewno ta osoba usłyszałaby co o tym myślę i chociaż nigdy na nikogo nie donosiłam - to prędzej złożyłabym skargę na znajomą niż obcą osobę.

Nie mam wzwyczju narzekać na cos tylko po to by narzekać - jestem człowiekiem czynu i jezeli widze szansę aby zmienić coś co mnie bulwersuje to to robię. Przepisy są takie same dla wszystkich i uwazam, że skoro ty ich przestrzegasz to masz prawo rząać by inny robił tak samo.

Posted

miniaga napisał(a):
Wiesz Draczyn i na tym polega problem, że jest onbierane jako robienie czegoś złego drugiej osobie (mała szkodliwość społeczna?) a co ze szczeniakami, które trafią póżniej do schroniska, bo nie wmówisz mi że taki hodowca ma na uwadze ich wzglądy. Co do znajomej - moi bliscy znajomi brzydzą się takim rzeczami, ale jeżeli taka sytuacja miałaby miejsce to napewno ta osoba usłyszałaby co o tym myślę i chociaż nigdy na nikogo nie donosiłam - to prędzej złożyłabym skargę na znajomą niż obcą osobę.

Nie mam wzwyczju narzekać na cos tylko po to by narzekać - jestem człowiekiem czynu i jezeli widze szansę aby zmienić coś co mnie bulwersuje to to robię. Przepisy są takie same dla wszystkich i uwazam, że skoro ty ich przestrzegasz to masz prawo rząać by inny robił tak samo.
Oczywiście masz rację, ale to wszystko nie jst takie proste

Posted

ja osobiście nie mam nic przeciwko osobom, które mają 1 czy 2 mioty szczeniąt bez dokumentów - ponieważ bardzo szybko przekonują się, że odchowanie szczeniąt wcale nie jest taką prostą sprawą .... , a same koszty są niewspółmierne do przychodów.

Mamy demokrację i każdy kupujący szczenię może sobie wybrać czy chce zapłacić troszkę więcej i mieć ładnego, godnego przedstawiciela danej rasy czy byle psiaka z którego może wyrosnąć kundelek lub psiak który będzie miał poważne wady genetyczne, rozwojowe itp i za nim dojdzie do wieku młodzieńczego wyda na jego leczenie 2x więcej niż za psa z rodowodem.

NATOMIAST NIEDOPUSZCZALNE - dla mnie jest jak słyszę, że hodowca zrzeszony w ZK ma mioty szczeniąt bez rodowodów !!! - ja osobiście bardzo to potępiam.
Tak samo potępiam - krycie psem reproduktorem suk bez rodowodów i uprawnień hodowlanych - takie przypadki powinny być tępione przez wszystkich hodowców.

Posted

Em-ka - chyba się spotkałyśmy :)

A własnie, jak zaglądam chociażby na e-bay to bardzo często są tam chińczyki ze schronisk na licytacjach charytatywnych.
Dla mnie to jest po prostu skandal, szczególnie, że robią to też "wprawieni" hodowcy!
ale możecie tez kuknąć na allegro!

zobaczcie: łysolki od 300!!! tragedia!

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75927641

zastanawiam się, czy zgłoszenie tegoż do ZK mogłoby czymś
P.S. jak pościągam z telefonu zdjęcia moich ukochanych popłoszków, to je wkleje.....

Posted

[quote name='Magdunia']Em-ka - chyba się spotkałyśmy :)

A własnie, jak zaglądam chociażby na e-bay to bardzo często są tam chińczyki ze schronisk na licytacjach charytatywnych.
Dla mnie to jest po prostu skandal, szczególnie, że robią to też "wprawieni" hodowcy!

P.S. jak pościągam z telefonu zdjęcia moich ukochanych popłoszków, to je wkleje.....Zgłoszenie tego do ZK, powinno za soba pociągnąć reakcje i sankcje

Posted

miniaga napisał(a):
Czy ja wiem? to jest proste. Mozna przymykac oczy - lub nie i tyle.
Tylko najwięcej można przeforsować na walnym zebraniu Zarządu. Mam nadzieję Miniaga, że będę Cię tam widywać, bo samo pisanie na dogo niczego nie z.ałatwi. Najgorsze jest to ,że na zebrania przychodzi znikoma ilość członkow i w związku z tym trudno jes przegłosować jakieś rozsądne wnioski

Posted

[quote name='Draczyn'][quote name='Magdunia']Em-ka - chyba się spotkałyśmy :)

P.S. jak pościągam z telefonu zdjęcia moich ukochanych popłoszków, to je wkleje.....Zgłoszenie tego do ZK, powinno za soba pociągnąć reakcje i sankcje

ale jak ta osoba nie jest zreszona w ZK to ZK nic nie moze :roll:

Posted

maga18, a to można łatwo zweryfikowac, poprzez wgląd do rodowodów rodziców :)
A i tak uważam, że taki proceder powinien być narażony na ostentacyjny ostracyzm czy obszczekanie, chociażby na wystawach....

Posted

Ja członkiem Zk jeszcze nie jestem(dopiero w styczniu) i nie widze sensu dyskutowac, skoro odpowiednie przepisy już sa, albo się je respektuje albo nie ma sensu by były. Nie ma zamiaru walczyc z wszystkim hodowcami, choć jeżeli bede wiedziała o takiej hodowli grzywków to wówczas zajme stanowisko, ale śledczym nie jestem i nie mam zamiaru sprawdzac czy ktoś kto sprzedaje pieski bez papierów jest w zk czy nie.

Posted

miniaga napisał(a):
Ja członkiem Zk jeszcze nie jestem(dopiero w styczniu) i nie widze sensu dyskutowac, skoro odpowiednie przepisy już sa, albo się je respektuje albo nie ma sensu by były. Nie ma zamiaru walczyc z wszystkim hodowcami, choć jeżeli bede wiedziała o takiej hodowli grzywków to wówczas zajme stanowisko, ale śledczym nie jestem i nie mam zamiaru sprawdzac czy ktoś kto sprzedaje pieski bez papierów jest w zk czy nie.
Miniaga sama sobie przeczysz. Jeśli piszesz, że takie sytuacje są niewybaczalne i trzeba je zwalczać, to powiedz mi w jaki sposób masz zamiar to robić. Moim zdaniem można to robic właśnie zda pośrednictwem, organizacji do tego poołanych. A jeśli działają one nie tak jak trzeba, to my wszyscy jesteśmy po to, aby je uzdrawiać. Mamy ju demokrację, a nie system nakazowo rozdzielczy. Wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za to co u nas w kraju się dzieje

Posted

Draczyn
Masz rację!
przede wszystkim nalezy ludziom uświadomić, że pies bez metryki i uroczej dziary to KUNDEL
a po kochane kundelki można zajrzeć do schroniska, a nie kupować ich od pseudohodowców

Posted

moim zdaniem wywolujecie burze w szklance wodny

proceder byl ...jest ... i bedzie :evil: :evil: :evil:

a poza tym taki Klub Psow Rasowych czy jak to sie tam zwie tez niby organizacja kynologiczna , ale dla mnie te psy tez nie sa psami rasowymi :lol: :lol: :lol: :lol:

walka z wiatrakami i nic poza tym :evilbat: :evilbat: :evilbat: