Musiałek Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 sirion napisał(a):Szczerze mówiąc rodowody moich psów są "dziewicze" (za wyjątkiem potwierdzenia uprawnień hodowlanych), a psy są interami. Osobiście uważam taki indeks za niepotrzebny. Przecież i tak wszystkie osiągnięcia gromadzę w segregatorach dla każdego psa oddzielnie. Zawsze do wglądu dla zainteresowanych. Ja się na tym jeszcze tak nie znam ale to nie jest tak że to co w rodowodzie to później przenoszą na rodowody dzieci??? Quote
Yoshko Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Nie jest tak. Osiągnięcia rodziców w rodowodach potomstwa, wpisywane są na podstawie tego co w ZG mają w komputerze. Quote
Musiałek Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 aha czyli trzeba zgłaszać do ZK tytuły które się zdobyło ?? dobrze rozumiem a nie trzeba ich wbijać do rodowodu ?? Quote
jo-jo Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Eurasierka napisał(a):Ale z ciebie pedantka ;) Super pomysł, muszę sobie założyć taki segregator a na medale może się przydać specjalna koszulka numizmatyczna :razz: wypraszam sobie pedantyzm :lol: to zdecydowanie nie nalezy do mnie :lol: co do medali to póki co kazdy przeczepiam na kółeczko na którym nie długo zawiśnie na specjalnym łańcuszku medalowym (no tylko trzeba takowy jakiś zakupić 8)) Quote
Elitesse Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 Musiałek napisał(a):aha czyli trzeba zgłaszać do ZK tytuły które się zdobyło ?? dobrze rozumiem a nie trzeba ich wbijać do rodowodu ?? czasem odnosze wrazenie ze ZG wpisuje tytuly wg uznania, przeiez Championaty ma odnotowane u siebie bo inaczej byc nie moze a czesto nie pojawiaja sie one w rodowodach :shake: Quote
SuperGosia Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 Musiałek napisał(a):aha czyli trzeba zgłaszać do ZK tytuły które się zdobyło ?? dobrze rozumiem a nie trzeba ich wbijać do rodowodu ?? Nie trzeba, ale można jeśli się chce ;) My mamy zamiar łazić do oddziału po wstemplowanie i wpis, ale tylko championatów. Jeden już mamy wpisany na odwrocie - to żaden problem poprosić, tylko trzeba wziąść ze sobą dypolm. Quote
Yoshko Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 Piszę jeszcze raz aby było jasne.Aby szczenięta miały w rodowodach osiągnięcia rodziców, to osiągniecia muszą być wprowadzone w komputer Zarządu GŁÓWNEGO , a nie oddziałów zwiazku. Quote
SuperGosia Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 A ZG wydaje chamionaty, więc i automatycznie wprowadza te dane w komputer ;) Wpisy do rodowodu, to fanaberia właściciela - piszę jeszcze raz - nie są konieczne, ale można o nie poprosić. Quote
Ostatni Samuraj Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 A mnie się pomysł z książeczkami bardzo podoba :lol: Nigdy nie pamietam ile czego mają moje psy. Ciężko jest, bo co tydzień prawie dochodzi coś nowego dla kilku z nich, i za kazdym razem jak ktoś mnie pyta o osiągnięcia moich psiaków lub jednego z nich to siadam przed szufladą z psimi teczkami i liczę... Nie chodzi o to, zeby taka książeczka była koniecznością, ale było by miło (jeśli ktoś ma zamiar zbierać takowe wpisy i nie będzie mu przeszkadzać stanie w kolejce do sekretariatu) gdyby dało się ją nabyć w formie, np. czytelnego notesu. Quote
Yoshko Posted April 15, 2006 Posted April 15, 2006 Ostatni Samuraj , to zrób sobie taką ksiązeczkę we własnym zakresie na swój prywatny uzytek. SuperGosi ,ja takze wpisy w rodowód uważam za zbyteczne , przecież są psy które mają duzą ilosc wystaw i gdzie by się to wszystko zmisciło w rodowodzie. A co do ZG, to oni automatycznie wpisują tylko polskie championaty, bo o zagranicznych championatach jak i innych osiagnieciach typu Zwyc Klubu ,wyniki konkursów to oni nie wiedzą , bo skąd .Więc jak własciciel danego psa im tego nie wyslę, to potomstwo tych psów nie bedzie miało tych osiągnieć rodziców w swoim rodowodzie. Quote
sylrwia Posted April 15, 2006 Posted April 15, 2006 A czy jak szczeniak ma na metryce powypisywane te wszystkie osiagniecia to na rodowodzie bedzie to czy nie? Quote
Ostatni Samuraj Posted April 16, 2006 Posted April 16, 2006 sylrwia napisał(a):A czy jak szczeniak ma na metryce powypisywane te wszystkie osiagniecia to na rodowodzie bedzie to czy nie? Będzie na 100% nad imieniem rodzica którego dotyczą te osiągnięcia Quote
Jakaranda Posted April 16, 2006 Posted April 16, 2006 Ostatni Samuraj napisał(a):A mnie się pomysł z książeczkami bardzo podoba :lol: Nigdy nie pamietam ile czego mają moje psy. Ciężko jest, bo co tydzień prawie dochodzi coś nowego dla kilku z nich, i za kazdym razem jak ktoś mnie pyta o osiągnięcia moich psiaków lub jednego z nich to siadam przed szufladą z psimi teczkami i liczę... Nie chodzi o to, zeby taka książeczka była koniecznością, ale było by miło (jeśli ktoś ma zamiar zbierać takowe wpisy i nie będzie mu przeszkadzać stanie w kolejce do sekretariatu) gdyby dało się ją nabyć w formie, np. czytelnego notesu. W Regulaminie Hodowli Psów Rasowych jest złącznik 7b - Wyniki Wystaw (str. 23). Nie wiem kto to ma prowadzić, może w oddziale ale ja sobie to sama prowadzę i nic nie muszę liczyć, bo po kazdej wystawie dopisuję. Nie ma tam rubryki na potwierdzenia, więc to tylko czysta statystyka na własny użytek. Quote
Elitesse Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Ostatni Samuraj napisał(a):Będzie na 100% nad imieniem rodzica którego dotyczą te osiągnięcia wcale nie na 100 % - w metrykach mouich szczeniat sa wpisywane osiagneca a w rodowodach niestety nie zawsze :shake: Quote
Kika Posted April 17, 2006 Author Posted April 17, 2006 [LEFT]Kiedy wysyłac w takim razie kopie zagranicznych championatów do ZG?Jak już sie spodziewamy potomstwa naszych psów, czy na bierząco ,po ich potwierdzeniu dyplomem? [/LEFT] Quote
Yoshko Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Oczywiscie Elitese masz rację , przez to wyzej już napisałam ,że aby szczenięta miały w rodowodach wszystkie osiągniecia rodziców, to nalezy je wysłać do ZG. , aby wprowadzili te osiągnięcia w komputer. Quote
Ostatni Samuraj Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 wcale nie na 100 % - w metrykach mouich szczeniat sa wpisywane osiagneca a w rodowodach niestety nie zawsze :shake: Jestem członkiem oddziału Warszawskiego i w przypadku urodzonych u mnie szczeniąt zawsze tak było, nawet ilość BOS i BOB A na metrykach wpisujesz sama, czy już ci drukują z osiągnięciami? Bo jeśli sama, to (tak jest przynajmniej w Warszawie) to trzeba podbićpieczęć związku, w ramach potwierdzenia. Quote
sylrwia Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Yoshko napisał(a):Oczywiscie Elitese masz rację , przez to wyzej już napisałam ,że aby szczenięta miały w rodowodach wszystkie osiągniecia rodziców, to nalezy je wysłać do ZG. , aby wprowadzili te osiągnięcia w komputer. Tylko co w przypadku kiedy ojciec nie jest z Polski? Przecież nie ma jego w komputerze ZG? To co wpisza mi tylko matki szczeniaków? Quote
Yoshko Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Jezeli ojciec nie jest z Polski to i tak musisz dosłać do ZG kopie rodowodu ojca ( bo jak mają wystawić rodowód szczeniakom ?) i przy okazji wszystkie jego osiągnięcia. Quote
sylrwia Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Od hodowcy dostałam kopie rodowodu ojca ale w oddziale nie chcieli jej. Powiedziałam, że mam metryke i kopie rodowodu ojca. Pani wielce zdziwiona powiedziała, że kopia jest nie potrzebna. Nawet nie zdążyłam powiedzieć co to za pies i skąd ojciec.:roll: Jest starsze rodzenstow po tych samych rodzicach także mam nadzieję, że maja gdzieś zapisane dane ojca jak wyrabiane były rodowody poprzedniego miotu. Chyba w piatek podejdę do oddziału zapytać jak tam nasz rodowód. :cool1: Quote
Yoshko Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 Jezeli jest starsze potomstwo po tym psie ,to kopie rodowodu ojca ZG ma napewno już u siebie w komputerze. Quote
Elitesse Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 Ostatni Samuraj napisał(a):Jestem członkiem oddziału Warszawskiego i w przypadku urodzonych u mnie szczeniąt zawsze tak było, nawet ilość BOS i BOB :crazyeye: czegos takiego jeszcze w polskich rodowodach nie widzialam, tzn u starych psow tak ale u tych z ostatnich lat nie A na metrykach wpisujesz sama, czy już ci drukują z osiągnięciami? Bo jeśli sama, to (tak jest przynajmniej w Warszawie) to trzeba podbićpieczęć związku, w ramach potwierdzenia. nigdy nic sama nie wpisuje, zawsze mam drukowane przez pania wystawiajaca metryki no i mimo ze na metrykach mam powpisywane championaty i tytuly to na rodowodach nie zawsze sie pojawiaja i co dziwne u jednych szczeniat sa a innych nie kiedys pokserowalam championaty przodkow moich psow i wyslalam je z pismem przewodnim do ZG zeby szczenieta mialy w papierach te tytuly ale widac poszlo to na marne najfajniejszy rodowod jaki mam to ten mojej suczki z Czech - tam jest wpisane wszytko i to nie tylko w pierwszym pokoleniu Quote
puli Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Czyli to jest tak,że mimo naszych starań i informacji wpisują co chcą,komu chcą, i kiedy chcą? To ja pytam czy hodowcy są do czegoś potrzebni Paniom Wpisującym????? PS jedna Pani Wypisująca dypl.ChPL zrobiła w 4 słowach 7 błędów,a gdy zadzwoniłam to mi powiedziała ze "zły rodowód dałam"(!?) Quote
Asiaczek Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 Jakaranda napisał(a):W Regulaminie Hodowli Psów Rasowych jest złącznik 7b - Wyniki Wystaw (str. 23). Nie wiem kto to ma prowadzić, może w oddziale ale ja sobie to sama prowadzę i nic nie muszę liczyć, bo po kazdej wystawie dopisuję. Nie ma tam rubryki na potwierdzenia, więc to tylko czysta statystyka na własny użytek. Ja tez prowadzę taką statystykę! Pzdr. Quote
Recommended Posts