Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znowu na wystawie na Węgrzech patrzyłam z żalem na ich- tak je nazwałam - ksiażeczki wystawowe.Każda wystawa wpisana, każda ocena,itd

Niedawno dostałam od Niemców informacje na temat ich psa - to samo cała księga formatu A4 - na wpisy, a jak zabraknie miejsca dokłada klub kolejne.
Czy my nie możemy też mieć takich? W naszym rodowodzie już na nic miejsca nie ma.

Posted

an3czka napisał(a):
dziewczyny przyblizcie temat tych ksiazeczek? nie jezdze na wystawy zagraniczne i nie wiem o co chodzi :siara:

Chodzi o to,że każdy wystawowy pies ma taką książeczkę, do której się wpisuje wyniki wystaw : miejsce wystawy, klasa, sedzia ,ocena, ranga wystawy.
Masz w jednym miejscu wszystkie osiągnięcia psa potwierdzone przez organizatorów wystaw.To widzę jest w wielu krajach obowiazkowe.

Może trzeba do naszego ZG wystąpić z jakąś gremialną inicjatywą jednak.
rodowód powinien być rodowodem, a nie broszurką do notatek.Po kilku wystawach za granicą - panie w sekretariatach zastanawiają sie gdzie postawić pieczątkę.

Posted

psi 'dzienniczek ucznia' - podoba mi sie! :bigok:

ja w sumie w segregatorze prowadze tabelki z wynikami wszystkich wystaw, robie to tez na stronie www... ale taka ksiazeczka fajna sprawa... :roll: :D

Posted

[quote name='maga18']psi 'dzienniczek ucznia' - podoba mi sie! :bigok:

ja w sumie w segregatorze prowadze tabelki z wynikami wszystkich wystaw, robie to tez na stronie www... ale taka ksiazeczka fajna sprawa... :roll: :D

maga prawie każdy z nas to robi, ale tu chodzi o formę oficjalną.

Posted

Moja suczka ma rodowód holenderski, zafoliowany i nie sposób tam nic wpisać, był nawet problem z dopisaniem PKR i nr oddziałowego, więc ma takie paskudnie podoklejane "plasterki"
Dla niej zrobiłam tabelkę w excelu i tam wpisuję wyniki wystaw i podbijam na wystawach zagranicznych

Posted

jostra napisał(a):
Moja suczka ma rodowód holenderski, zafoliowany i nie sposób tam nic wpisać, był nawet problem z dopisaniem PKR i nr oddziałowego, więc ma takie paskudnie podoklejane "plasterki"
Dla niej zrobiłam tabelkę w excelu i tam wpisuję wyniki wystaw i podbijam na wystawach zagranicznych

To na własny użytek dobry pomysł, tylko dlaczego musimy się posiłkować takimi pół-środkami? Nie można tego usankcjonować?

Posted

Pomysł bardzo dobry :)
W Polsce takie książeczki posiadaja tylko psy, które biorą udział w zawodach sportowych. A dlaczego nie rozszerzyć tego tez na wystawy? Dla niektórych wystawianie, to tez sport ;)

Posted

Robull napisał(a):
Pomysł bardzo dobry :)
W Polsce takie książeczki posiadaja tylko psy, które biorą udział w zawodach sportowych. A dlaczego nie rozszerzyć tego tez na wystawy? Dla niektórych wystawianie, to tez sport ;)

Nie to też , tylko to jest sport! A dokumentowanie osiągnięć- rzecz ważna.

Posted

Szczeze mowiac to nie zauwazylam nigdzie takich ksiazeczek, a za granica pare razy sie bylo... moze po prostu nie zwracalam uwagi :) Ale pomysl jest bardzo dobry! Szczegolnie ze my pomimo sporych osiagniec miejsce w rodowodzie na ich wpisanie mamy pusciutkie... bo do czego to?

Posted

Agasia napisał(a):
Szczeze mowiac to nie zauwazylam nigdzie takich ksiazeczek, a za granica pare razy sie bylo... moze po prostu nie zwracalam uwagi :) Ale pomysl jest bardzo dobry! Szczegolnie ze my pomimo sporych osiagniec miejsce w rodowodzie na ich wpisanie mamy pusciutkie... bo do czego to?

żeby w razie utraty danych udowodnić te osiągnięcia

Posted

No... fajna sprawa takie ksiazeczki... Mozna by je wprowadzic, tylko... I tak wiadomo,ze takie ksiazeczki beda posiadali glownie wlasciciele tych "wiodacych" psow,skoro to nie bedzie obowiazek...

Posted

Ja z takimi "książeczkami wystawowymi" spotkałam się na Węgrzech. Na jednej z pierwszej wystaw węgierskich, koleżanki, te bardziej zaprawione w bojach "kazały" mi kupić za 1 Euro takie "coś" i tam wpisywać osiągnięcia na węgierskich wystawach. Tak też zrobiłam. I prowadziłam tę dokumentację przez 3-4 wystawy wegierskie. Dlaczego tak krótko? Przyczyna jest prosta: po prostu zapomniałam wziąść książeczkę na wystawę, a potem to juz świadomie nie brałam. Nie jest to obowiązkowe i pewnie dlatego tak do tego podeszłam.

A w rodowodach moich psiaków praktycznie nie mam żadnego wpisu z wystaw. Wszystkie dane są wpisane na tzw. kartę sztywną w Oddziale. A ponieważ i tam brakuje już miejsca, to po prostu dokleiłam kartę i tam dopisuję osiągnięcia. Jest to trochę upierdliwe (to wpisywanie), bo wystaw jest sporo, ale jakoś daję radę.
I też mam jednego psiaka z holenderskim rodowodem: zafoliowany, a nr rejestracji oddziałowej wpisany jest na karteczkę i przyklejony na ten zafoliowany rodowód. Wygląda to tak sobie, ale co robić...

Czy w PL zostanie wprowadzony obowiązek posiadania takich książeczek? Nie sądzę. Uważam natomiast, że wszelkie dane powinny być wpisane w kartę sztywną w rodzimym oddziale. A poza tym - w razie zagubienia - mamy przecież dokumentację własnych psiaków w domu, prawda?
Pzdr.

• 3 months later...
Posted

we Wloszech tez sa ksiazeczki wystawowe...od klasy mlodziezy sa juz one obowiazkowe! jesli ktos jest czlonkiem Klubu rasy to ma znizke a jesli nie to taka ksiazeczka nawet 50 euro :)

Posted

ja zrobiłam sobie segregator ze wszystkimi psimi papierami...każda wystawa każda ocena kazdy dyplom oddzielnie..podzielone wszystko na sezony...do tego w jednej koszulce papiery potwierdzeniowe w drugiej zgłoszenia wpłaty itp itd na końcu dwie koszulki z dwoma rodowodami i oddzielna koszulka z kserokopiami + koszulka na książeczka zdrowia i paszport ;-)

Ja tak to sobie zrobiłam żeby wszystkie papiery mieć w jednym miejscu i wrazie czego szybko wziąść...

Posted

u mnie póki co jest psia półka z książkami biuletynami i katalogami plus papierkami i szuflada z psim sprzętem ale co wystawa to tego wszystkiego przybywa ;-))

A Segregator to naprawde bardzo wygodna rzecz

Posted

Właśnie wczoraj rozmawiałam z koleżanką że ona zaraz nie będzie miała miejsca w rodowodzie na stempelki i co ona ma zrobić a w sobotę widziałam u Czechów takie fajne książeczki - może i u nas takie są ???

Posted

Szczerze mówiąc rodowody moich psów są "dziewicze" (za wyjątkiem potwierdzenia uprawnień hodowlanych), a psy są interami. Osobiście uważam taki indeks za niepotrzebny. Przecież i tak wszystkie osiągnięcia gromadzę w segregatorach dla każdego psa oddzielnie. Zawsze do wglądu dla zainteresowanych.

Posted

jo-jo napisał(a):
ja zrobiłam sobie segregator ze wszystkimi psimi papierami...każda wystawa każda ocena kazdy dyplom oddzielnie..podzielone wszystko na sezony...do tego w jednej koszulce papiery potwierdzeniowe w drugiej zgłoszenia wpłaty itp itd na końcu dwie koszulki z dwoma rodowodami i oddzielna koszulka z kserokopiami + koszulka na książeczka zdrowia i paszport ;-)

Ja tak to sobie zrobiłam żeby wszystkie papiery mieć w jednym miejscu i wrazie czego szybko wziąść...
Ale z ciebie pedantka ;)
Super pomysł, muszę sobie założyć taki segregator
a na medale może się przydać specjalna koszulka numizmatyczna :razz:

Posted

Tez uważam że to zbyteczne, byłaby dodatkowa kolejka w sekretariacie po wpisy do ksiązeczek.Ja takze mam dla kazdego psa osobną teczkę w której sa wszystkie karty i oceny.Jeden z moich psów ma prawie 200 wystaw ,gdzie bym zmiesciła w rodowodzie te wpisy?A stać po wpis do ksiązeczki na wystawie w kolejce nie mam ochoty.