lewana Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 tez ogladam, ale jakie tam maja warunki Quote
Cathedral Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 No fakt - tekst z wyborczej nie napawa raczej optymizmem... Moim zdaniem najlepiej kiedy jest jedna organizacja, która funkcjonuje sprawnie i na wysokim poziomie (no tego o TOZ powiedziec nie mozna). Bez popadania w euforie - CZAS pokaze. Quote
Asta Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 lewana napisał(a):Asta, generalnie chodzi mi o caloksztalt, jesli juz na wstepie jest jakis smrod, to ja do tego podchodze sceptycznie. Gdzies jeszcze czytalam negatywne opinie o p. Jandzie. Postaram sie poszukac. Teraz juz rozumiem...:angryy: Quote
yolencia Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Poszukujemy osób chętnych do pracy w charakterze STRAŻNIKA DLA ZWIERZĄT NA TERENIE KRAKOWA. Chętni proszeni są o kontakt pod nr tel. 012-358-30-30 lub e-mail yolencia@wp.pl Uprawnienia Straży dla Zwierząt 1. Straż dla Zwierząt ma prawo współdziałać z właściwymi instytucjami państwowymi i samorządowymi w ujawnianiu oraz ściganiu przestępstw i wykroczeń określonych w ustawie o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. oraz przepisach wykonawczych do ustawy. 2. Straż dla Zwierząt ma prawo wykonywać prawa pokrzywdzonego tj. uczestniczyć w postępowaniach przygotowawczych oraz występować przed sądem jako oskarżyciel posiłkowy lub powód cywilny, a przed sądem grodzkim ds. wykroczeń jako oskarżyciel publiczny. 3. Straż dla Zwierząt może składać wniosek o odebranie zwierzęcia na okres czasowy w przypadku gdy zwierzę jest rażąco zaniedbywane lub okrutnie traktowane. 4. Straż dla Zwierząt w przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawienie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta). 5. Straż dla Zwierząt w przypadku konieczności bezzwłocznego uśmiercenia w celu zakończenia cierpień zwierzęcia ma prawo stwierdzić potrzebę jego uśmiercenia. Strażnik ma bezwzględny obowiązek we wszystkich swoich działaniach, kierować się zasadami wynikającymi z postanowień statutu Stowarzyszenia Opieki nad Zwierzętami w Polsce http://www.strazdlazwierzat.com.pl/ Pod tym linkiem znajdziecie potrzebne informacje dotyczące pracy. Quote
annnka Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 ja bym bardzo chciala w moim miescie albo chociaz w poblizu pracowac w strazy Quote
efra-husky Posted March 6, 2006 Posted March 6, 2006 Yolencia napisz może jakie są stawiane wymagania dla przyszłych strażników. Z tego co mi wiadomo to kandydaci muszą ukończyć kurs i zdać egzamin. Może ktoś ma więcej informacji co to za kurs, gdzie się odbywa, ile kosztuje, itp. Quote
yolencia Posted March 6, 2006 Posted March 6, 2006 Tak zgadza się masz rację efra-husky. Potrzebne jest szkolenie na SdZ. Na takie właśnie szkolenie przyjeżdża szef jednostki z Warszawy. Szkolenie odbedzie się po zebraniu 30 chętnych kandydatów (narazie zdeklarowanych chętnych jest dopiero 5 osób-więc zdecydowanie za mało). Koszt szkolenia około 60 zł/osobaPoszukujemy zootechników, weterynarzy oraz osób mających doświadczenie w pracy ze zwierzętami.Zależy nam zwłaszcza na zootechnikach i chętnych do pracy weterynarzach. Takich chętnych narazie nie mamy. Praca na początek wolontaryjna. Kto się sprawdzi zostanie zatrudniony. Quote
Berek Posted March 6, 2006 Posted March 6, 2006 "Straż dla Zwierząt w przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawienie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta). " Podstawa prawna dla takiego działania? :crazyeye: Quote
yolencia Posted March 6, 2006 Posted March 6, 2006 Witam Polecam lektórę Ustawy o ochronie zwierząt umieszczonej na stronie; http://www.strazdlazwierzat.com.pl/ pod nazwą "PRAWA ZWIERZĄT" Artykuł 7. 1. (1) Zwierzę traktowane w sposób określony w art. 6 ust. 2 może być czasowo odebrane właścicielowi lub opiekunowi na podstawie decyzji wójta, burmistrza (prezydenta miasta) i przekazane do schroniska dla zwierząt albo pod opiekę innej osoby lub instytucji. Decyzja podejmowana jest z urzędu lub na wniosek Policji, lekarza weterynarii albo inspektora Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub upoważnionego przedstawiciela innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania. 2. Decyzja, o której mowa w ust. 1, podlega natychmiastowemu wykonaniu. 2a. (2) Od decyzji, o której mowa w ust. 1, przysługuje prawo wniesienia odwołania do samorządowego kolegium odwoławczego w terminie 3 dni od daty doręczenia decyzji. Samorządowe kolegium odwoławcze rozpoznaje odwołanie w terminie 7 dni. 3. W przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, a także inspektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub upoważniony przedstawiciel innej organizacji społecznej o podobnym statutowym celu działania może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia. 4. W przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 3, kosztami transportu, utrzymania i koniecznego leczenia zwierzęcia obciąża się jego dotychczasowego właściciela lub opiekuna. 5. Do należności z tytułu kosztów określonych w ust. 4 stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Quote
boksiedwa Posted March 6, 2006 Posted March 6, 2006 A według mnie to są pobożne życzenia, żeby straż działała tak jak na zachodzie. Organizacja pozarządowa nie dostanie takich uprawnień jak SM. Nie ma tez prawnych możliwości odebrania zwierzęcia włascicielowi. Nawet TOZ ma z tym kłopot. To wszystko są tylko marzenia i mrzonki. A straz będzie działała jeśli znajdą sie chetni na finansowanie. Quote
oliwia2005 Posted March 6, 2006 Posted March 6, 2006 OSoBY CHĘTNE DO ODDZIAŁU W ŁODZI PROSZE O KONTAKT NA MAIL oliwia@widzew.net pozdrawiam Quote
Formica Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Czy ktoś coś wie na ten temat?? wiem ,ze została utworzona jednostka w wawie , krakowie , częstochowie, ma być we wrocku , a czy gdzieś na śląsku coś się pojawiło?? napisałam do komandanta straży , ale jestem ciekawa czy ktoś z was cos wie lub już działa?? Quote
Formica Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 czy ktoś coś wie na temat działalności takiej straży na śląsku?? Quote
oliwia2005 Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Nalezy zebrać 30 chętnych osób, spisać ich dane i napisac pismo z prosbą o utworzenie oddziału terenowego. Resztę formalności załatwia "Warszawa", czyli pan Mateusz Janda. więcej onformacji na stronce http://www.strazdlazwierzat.com.pl/ Łodzianie, gdzie jesteście?! Quote
Formica Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 ja chetnie poświęce swój czas zeby coś takiego zoorganizować u nas , już pisałam tu i ówdzie , ale do tego trzeba przynajmniej 30 osób z czego 10 musi zdeklarować się na bycie straznikiem . Przekleję to czego się dowiedziałam z mojej kociej działalnośc :) : Trzeba minimum 30 osób żeby założyć oddział. Janda przyjedzie zarejestrować go w KRS jak sie zbierze grupa. Z tych osób min. 10 musi być inspektorami/strażnikami, pozostali mogą być członkami. Członek podpisuje deklaracje, wpłaca jednorazowe wpisowe min.10zl a potem opłaca składkę miesięczną 2zł (studenci, emeryci, renciści itd) lub 5zł (osoby pracujące). Może robić dla stowarzyszenie to co chce np być domem tymczasowym lub co innego. Strażnik jest umundurowany. Straznicy pelnia duzury 24h pod telefonem (na zmiane tych powiedzmy 10 lub wiecej osob). Oprocz tego jezdza na interwencje - ale nie sami tylko z patrolem strazy miejskiej lub policji. Maja za zadanie nadzorowac te interwencje od strony merytorycznej glownie, oceniac warunki. Wczesniej przechodza egzamin do ktorego trzeba sie przygotowac teoretycznie i jest szkolenie praktyczne np jak wylapywac zwierzeta. Jest tez "rozmowa kwalifikacyjna" z panem Janda podobno bo on chce ludzi naprawde powaznych i troszczacych sie o zwierzeta a nie byle kogo. Materialy juz dostalam, troche tego jest, trzeba sie nauczyc jak powinno byc w chlewie i jak pies powinien miec "przy budzie" i takie tam. Tak wiec bycie straznikiem wymaga troche wiecej zaangazowania - ale chyba warto. Sama o tym mysle. Z tego co sie dowiedzialam mozliwe jest zdobycie pomieszczenia na dzialalnosc Stowarzyszenia. Mozliwe jest prowadzenie schroniska. Statut jest na stronie SDZ - Straży dla Zwierzat. Mozliwe jest za jakis czas ze jezeli utworzy sie wiecej jednostek strazy (a sa juz podobno w Krakowie, Czestochowie i jeszcze gdzies tam) to patronat nad tym przejmie RSPCA a wtedy jest spora szansa na uzawodowienie tego tak jak jest to w Anglii - to jest zwykła praca. Sprawą zajmuje się jedna hodowczyni persow, którą znam i ona to tu nadzoruje i chce rozkrecic. Tylko trzeba rąk do pracy. Musi być min 30 osób. Zainteresowanym wyślę na maila materiały do nauki, regulamin, statut, tresc deklaracji czlonkowskiej i na straznika zebyscie zobaczyli jak to wyglada, ale najpierw musi byc 30 osob i rejestracja w KRS a potem dalej malymi kroczkami. z tego co wyczytałam egzamin kosztuje 60zł/osobę potrzebowałabym pomocy samam nie dam rady , jesli ktos jest chętny to proszę o kontakt najlepiej formica@autograf.pl lub tutaj. Quote
Mysia_ Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 To by była fajna sprawa... ale ja jeszcze niepełnoletnia jestem :( Ludzie ze Śląska co wy na to??? :razz: Quote
MilenaDz Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 (edited) [Wątek jest z mojej strony jest nieaktualny - bardzo proszę zwrócić uwagę na jego datę :) Osoby chętne do współpracy ze Strażą dla Zwierząt proszone są o kontaktowanie się bezpośrednio z tą organizacją za pośrednictwem stron poszczególnych oddziałów www ogólnie dostępnych w internecie.] Pojawił się pomysł - aby we Wroclawiu powstal oddzial Stowarzyszenia "Straż dla Zwierząt" dzialajacego juz w Warszawie a inspirowanego policja dla zwierzat w Wielkiej Brytanii. Autorytet Stowarzyszenia i jego działalność wzoruje się na Królewskim Towarzystwie dla Zapobiegania Okrucieństwa wobec Zwierząt z Wielkiej Brytanii ( RSPCA ). linki: http://www.strazdlazwierzat.com.pl/ http://www.rspca.org.uk/ i jeszcze cos europejskiego znalazlam: http://www.eurogroupanimalwelfare.org/ Trzeba minimum 30 osób żeby założyć oddział. Pan Janda przyjedzie zarejestrować go w KRS jak sie zbierze grupa. Z tych osób min. 10 musi być inspektorami/strażnikami, pozostali mogą być członkami. Członek podpisuje deklaracje, wpłaca jednorazowe wpisowe min.10zl a potem opłaca składkę miesięczną 2zł (studenci, emeryci, renciści itd) lub 5zł (osoby pracujące). Może robić dla stowarzyszenie to co chce np być domem tymczasowym lub co innego co tam potrafi. Strażnik jest umundurowany. Straznicy pelnia duzury 24h pod telefonem (na zmiane tych powiedzmy 10 lub wiecej osob). Oprocz tego jezdza na interwencje - ale nie sami tylko z patrolem strazy miejskiej lub policji. Maja za zadanie nadzorowac te interwencje od strony merytorycznej glownie, oceniac warunki, pomagac w tych interwencjach, ale to nie tak ze sami maja sobie ze wszystkim radzic jak na poczatku myslalam i czego sie obawialam. Maja dzialac na zasadzie strazy miejskiej wspomagajacej prace policji - to bedzie straz dla zwierzat wspomagajaca prace strazy miejskiej i policji. Wczesniej inspektorzy przechodza egzamin do ktorego trzeba sie przygotowac teoretycznie i jest szkolenie praktyczne np jak wylapywac zwierzeta. Jest tez "rozmowa kwalifikacyjna" z panem Janda podobno bo on chce ludzi naprawde powaznych i troszczacych sie o zwierzeta a nie byle kogo. Materialy juz dostalam, troche tego jest, trzeba sie nauczyc np. jak powinno byc w chlewie i jak pies powinien miec "przy budzie" i takie tam bo interwencje beda roznorakie. Tak wiec bycie straznikiem wymaga troche wiecej zaangazowania - ale chyba warto. Sama o tym mysle. Z tego co sie dowiedzialam mozliwe jest zdobycie pomieszczenia na dzialalnosc Stowarzyszenia tak jak to jest w Warszawie. Mozliwe jest prowadzenie schroniska. Statut jest na stronie SDZ - Straży dla Zwierzat. Mozliwe jest za jakis czas ze jezeli utworzy sie wiecej jednostek strazy (a sa juz podobno chetne duze grupy ludzi w Krakowie, Czestochowie i jeszcze gdzies tam i niedlugo cos takiego ruszy) to patronat nad tym przejmie RSPCA a wtedy jest spora szansa na uzawodowienie tego tak jak jest to w Anglii - to jest zwykła praca. Zapraszam do obejrzenia strony RSPCA podanej wyzej zeby zorientowac sie do czego jest plan by dążyć, jaki jest "ideał". Sprawą jezeli chodzi o okreg wroclawski zajmie sie odpowiedzialna i rzeczowa osoba, którą znam i ona to tu nadzoruje i chce rozkrecic. Tylko trzeba rąk do pracy. Musi być min 30 osób. Zainteresowanym wyślę na maila materiały do nauki, regulamin, statut, tresc deklaracji czlonkowskiej i na straznika zebyscie zobaczyli jak to wyglada, ale najpierw musi byc 30 osob i rejestracja w KRS a potem dalej malymi kroczkami. Kto z Wrocławian jest chętny, zwłaszcza widzi się w roli strażnika? Wybaczcie ze wkleje watek z miau: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=1587872#1587872 bo postaram sie i tu i tu pisac to co wiem, ale moge sie nie wyrabiac wiec prosze czytac oba jsli ktos jest zainteresowany. Nie kazdy musi byc inspektorem, wiec nie kazdy zdaje egzamin - ale bardzo takich wlasnie ludzi potrzeba, wiec jesli ktos czuje ze sie nadaje - to smialo! Edited May 8, 2012 by MilenaDz moje pośrednictwo w tej sprawie jest nieaktualne (wątek ma 6 lat) Quote
kiwi Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 zostala utworzona jednostka w krakowie? gdzie mozna ja znalezc? Quote
MilenaDz Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 (edited) [Wątek jest z mojej strony jest nieaktualny - bardzo proszę zwrócić uwagę na jego datę :) Osoby chętne do współpracy ze Strażą dla Zwierząt proszone są o kontaktowanie się bezpośrednio z tą organizacją za pośrednictwem stron poszczególnych oddziałów www ogólnie dostępnych w internecie.] ale to ze napisalam o miau nie znaczy ze nie mozesz - szanowny Wroclawianinie - napisac tutaj "zglaszam sie"! chyba sa jacys aktywni dogomaniacy we wroclawiu... Edited May 8, 2012 by MilenaDz patrz post 1 Quote
rebellia Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Fajne, szkoda tylko, że nie jestem dostępna 24/7 ;) Quote
MilenaDz Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 (edited) [Wątek jest z mojej strony jest nieaktualny - bardzo proszę zwrócić uwagę na jego datę :) Osoby chętne do współpracy ze Strażą dla Zwierząt proszone są o kontaktowanie się bezpośrednio z tą organizacją za pośrednictwem stron poszczególnych oddziałów www ogólnie dostępnych w internecie.] ale nie musisz byc, nikt nie jest 24/7 ma dzialac straz a jak jest np 10 lub wiecej straznikow to wypada dyzur np 1-2 razy w tygodniu, o to mi chodzilo, dużyry pełnione są zmianowo, a nie jedna osoba non stop! zreszta - na razie szukamy glownie uczestnikow, potem z nich bedzie rekrutacja na straznikow, wiec rebelio jesli chcesz dzialac to niedlugo kroi sie spotkanie organizacyjne bysmy sie wszyscy poznali koniec tego tygodnia (piatek) lub w nastepnym najpozniej. Edited May 8, 2012 by MilenaDz patrz post 1 Quote
Bea1 Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 bardzo ciekawa inicjatywa...jednak ja wolę pomagać zwierzętom tak jak dotąd... Quote
Bea1 Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 zobacz proszę ile znalazło szczęśliwy domek.., przepraszam ale nie dam rady:-( Quote
Recommended Posts