Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

yolencia napisał(a):
Trafne spostrzeżenia mateuniop. Masz sporo racji. Jest w nas trochę zacietrzewienia, ale wydaje mi się że zdrowego. Skorzystam ze wskazówek przed zebaniem we czwartek, abym mogła odpowiedzieć na to frapujące sporo osób pytanie o statut.

Co to zacietrzewienie to ja wiem z autopsji :)
Ale chyba lepiej i skuteczniej jest działać spokojnie, choć wiem, że to bywa trudne. A co do racji to trzeba wspomnieć, że to ARKA pierwsza poruszyła tę kwestię a ja jedynie dołączyłem.

Co mnie martwi to możliwość, że organizacja mająca za zadanie m. in. pilnowanie poszanowania prawa (zapobieganie okrucieństwu wobec zwierząt) w tym jakże szlachetnym celu sama mogła by prawo łamać (umyślnie bądź nie). Byłaby to, mówiąc nieco klokwialnie, lipa :)

• Replies 802
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mateuniop po co od razu taki skrywany pesymizm. Stowarzyszenie dopiero się rozwija i niby poco miałoby łamać prawo (umyślnie badź nie). Nie rozumiem takiego podejścia. Wytłumacz mi proszę dlaczego miałoby tak być. Po co? Wokół tego jest za dużo szumu. Dziennikarze z resztą mają szósty zmysł do wykrywania afer i zaraz by coś wyniuchali. Zgadzam się z tobą że trzeba wszystko sprawdzić. Choćby po to aby wiedzieć. Ale nie jestem zdania aby od razu popadać w jakieś wyimaginowane podejrzenia co do intencji i działania tej organizacji.

Posted

Sposoby realizacji celu:
1)Podejmowanie wszelkich interwencji i kontroli dotyczących dobrostanu
zwierząt, do których upoważnia Patrol interwencyjny SAtraz dla
Zwierząt obowiązujące prawo.

2)Inicjowanie wspólnie z instytucjami państwowymi i samorządowymi
działań mających polepszyć egzekwowanie prawa dotyczącego zwierząt
oraz rozwój Patrolu Interwencyjnego Stowarzyszenia.

3)Wspólnie z Policją, Strażą Miejską oraz Izbą Celną w ujawnianiu i
ściganiu sprawców przestępstw i wykroczeń przeciwko zwierzętom.

4)Współdziałanie z Państwową Inspekcją Weterynaryjną w zakresie
kontroli dobrostanu zwierząt i przestrzegania przepisów i rozporządzeń
ustawy o ochronie zwierząt.

5)Kontrolę dobrostanu zwierząt w schroniskach, ubojniach, hodowlach,
handlu i transporcie.

6)Kierowanie wniosków do organów ścigania o podjęcie czynności
zmierzających do wykrycia i ukarania sprawców.

7)Uczestnictwo w sprawach karnych toczących się przed sądami
powszechnymi.

8)Opiniowanie i nadzorowanie akcji wyłapywania zwierząt.

9)Współpracę ze środkami masowego przekazu w nagłaśnianiu
najważniejszych tematów związanych z realizacją przepisów ustawy o
ochronie zwierząt przez Patrol Interwencyjny Stowarzyszenia.

10)Występowanie z inicjatywami w zakresie wydawania przepisów
dotyczących praw zwierząt oraz współuczestniczenie w tworzeniu aktów
prawnych z tym związanych.

11)Prowadzenie działań zmierzających do zmniejszenia populacji
bezdomnych zwierząt.

12)Organizowanie i prowadzenie lecznic i klinik dla zwierząt.

13)Tworzenie schronisk dla bezdomnych zwierząt i prowadzenie we
własnym zakresie oraz działanie na rzecz tworzenia schronisk dla
bezdomnych zwierząt i prowadzenie ich w formie zleconej.

14)Podejmowanie działań profilaktycznych w zakresie ochrony zwierząt.

15)Prowadzenie działalności propagandowej i wydawniczej w zakresie
ochrony zwierząt.

16)Prowadzenie szerokiej działalności edukacyjnej w zakresie ochrony
zwierząt.

17)Współpraca z instytucjami oświatowo-wychowawczymi w zakresie
wychowania dzieci i młodzieży w duchu humanitarnego stosunku do
zwierząt.

18)Propagowanie i organizowanie szkoleń dla Patrolu Interwencyjnego
etatowych i społecznych Stowarzyszenia.

19)Współpraca z krajowymi, zagranicznymi i międzynarodowymi
instytucjami oraz organizacjami zajmującymi się ochroną zwierząt.

Posted

yolencia napisał(a):
mateuniop po co od razu taki skrywany pesymizm. Stowarzyszenie dopiero się rozwija i niby poco miałoby łamać prawo (umyślnie badź nie). Nie rozumiem takiego podejścia. Wytłumacz mi proszę dlaczego miałoby tak być. Po co? Wokół tego jest za dużo szumu. Dziennikarze z resztą mają szósty zmysł do wykrywania afer i zaraz by coś wyniuchali. Zgadzam się z tobą że trzeba wszystko sprawdzić. Choćby po to aby wiedzieć. Ale nie jestem zdania aby od razu popadać w jakieś wyimaginowane podejrzenia co do intencji i działania tej organizacji.

Moje wątpliwości nie dotyczyły całej organizacji (nieprecyzyjnie się wyraziłem, za co przepraszam). W wyobraźni pojawił mi się obraz młodych ludzi (żeby nie było - sam jestem młody:)), którzy po założeniu munduru poczują się szeryfami i będą "nadgorliwi", co całej - jakże słusznej - sprawie mogłoby tylko zaszkodzić.

Posted

Dziekuje bardzo. No coz w takim razie pozostaje miec nadzieje, ze to sie uda. Prawo jakie jest wszyscy wiemy... Niedoskonale, delikatnie mowiac. Miejmy nadzieje, ze wladza bedzie liczyc z projektami czy opiniami takiej organizacji.

Posted (edited)

[Wątek jest z mojej strony jest nieaktualny - bardzo proszę zwrócić uwagę na jego datę :) Osoby chętne do współpracy ze Strażą dla Zwierząt proszone są o kontaktowanie się bezpośrednio z tą organizacją za pośrednictwem stron poszczególnych oddziałów www ogólnie dostępnych w internecie.]

dla formalnosci ostatni raz przypominam ze dzis o 17 spotkanie

Edited by MilenaDz
Posted (edited)

[Wątek jest z mojej strony jest nieaktualny - bardzo proszę zwrócić uwagę na jego datę :) Osoby chętne do współpracy ze Strażą dla Zwierząt proszone są o kontaktowanie się bezpośrednio z tą organizacją za pośrednictwem stron poszczególnych oddziałów www ogólnie dostępnych w internecie.]

i po spotkaniu
bylo owocne mimo ze nikt z dogomaniakow sie nie zjawil :-(
jest juz zapisanych 13 osob i jeszcze kilka w najblizszych dniach ma umowione wizyty u Rashid na podpisywanie listy (ktora zostanie wyslana dopiero jak wszystko bedzie dopiete na ostatni guzik, nie wczesniej)
mozna kontaktowac sie z Rashid celem umowienia sie na takowe spotkanie tel 668837245

Edited by MilenaDz
patrz post 1
Posted

:multi: nareszcie ktos pomyslal! super pomysl, mam nadzieje ze dojdzie do skutku jak najpredzej, ja bardzo czesto ogladam interwencje policji dla zwierzat na animal planet, a rspca to dla mnie wzor, tak powinno byc i u nas! szkoad tylko, ze w Polsce prawo dla zwierzat jest takie nieprzyjazne! mam jednak szczera nadzieje, ze i to sie zmieni i jak spoleczenstwo sie bardziej "ukulturalni" to i dla zwierzakom bedzie lepiej! szkoda ze wyjezdzam niedlugo wiec poki co nie moge sie deklarowac, ale kto wie:lol: zycze wszystkim zaangazowanym samej udanej pracy!!!!! oby zwierzaczki coraz mniej cierpialy!

Posted

MilenaDz napisał(a):
i po spotkaniu
bylo owocne mimo ze nikt z dogomaniakow sie nie zjawil :-(
jest juz zapisanych 13 osob i jeszcze kilka w najblizszych dniach ma umowione wizyty u Rashid na podpisywanie listy (ktora zostanie wyslana dopiero jak wszystko bedzie dopiete na ostatni guzik, nie wczesniej)
mozna kontaktowac sie z Rashid celem umowienia sie na takowe spotkanie tel 668837245

Ja siedzialam ostatecznie z Aksą :shake: [zapewne czytasz dział psów w potrzebie, sunia ma zlamany kręgosłup, potrzebne są regularne wizyty, aby odciążyć Ulv]

Posted

Mam nadzieję,że ta straż ma rzeczywiście skutecznie interweniować.Jak doniosłam do TOZu na faceta głodzącego psy,to mu posłali straż miejską a ci mu pokazali pismo z moimi personaliami i adresem i nie znależli podstaw do interw.Czekałam,czy się ten socjopata nie zemści,ale mi się udało.Pies całymi dniami wył na balkonie i sąsiedzi wezwali TOZ.P.inspektor napisała kartkę o której przyjdzie i wsadziła w drzwi.Jak przyszła to pies był wysikany,nażarty i leżał na kanapie.I poszła.A pies dalej spędza życie na balkonie.czasem po kilkanaście godz.dziennie.Tak działa krakowski TOZ.Dla chętnych mam więcej przykładów.Więc Straż tak,tylko niech działa!

Posted

Jeżeli wprowadzimy obowiązkowe chipowanie np przy okazji szczepienia p.wściekliżnie i Straż wyposażymy w czytniki to zarobi sama na siebie.Bardzo wiele psów jest nie szczepionych regularnie (a jest to obowiązk.)Poza tym za psa wałęsającego się po osiedlu niech właściciel zapłaci np 1000zł.Za porzuconego-1000zł.Powinno zadziałać

Posted

Poszukuję jednej chętnej osoby do zorganizowania oddziału Straży dla Zwierząt na Śląsku. Jest sporo chętnych piszących do mnie do Krakowa (ja tworzę oddział krakowski) z takim pytaniem. Potrzebna jest jedna konkretna obrotna osoba, która zdecyduje się do zwerbowania 30 tu chetnych kandydatów na Strażników. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o e maila lub telefon do Warszawy pod nr. 022-353-50-60 lub zg@strazdlaziwerzat.com.pl

znalazłam cos takiego nikt nie jest chetny do współpracy, ja sama nie dam rady.:shake:

Posted

Ja też dostałem meila o tej straży dla zwierząt. Może mi ktoś powiedzieć czy za szkolenie na strażnika trzeba sobie samemu zapłacić ? Czy będąc strażnikiem dostaje się jakieś pieniądze czy też to jest wolontariat poprostu ? Jeśli to wolontariat to po co pisze że praca ? :shake:

Posted

Jak narazie to jest wolontariat i chyba długo jeszcze tak pozostanie. Za szkolenia podobno też sie płaci z własnej kieszenie. W sumie to wychodzi dośc droga zabawa i to raczej bez przyszłości. Ztego co sie orientuję to w warszawie miasto nie jest zainteresowane bo ostatnio inwestowało w eko patrole SM.

Posted

Podobno teraz jest to wolontariat , za szkolenie każdy sam płaci jest to coś ok 60 zł , w przyszłości mają z tego być normalne służby państwowe i normalna płatna praca.

no zobaczymy jak to sie rozwinie.

a dyzury 24 h to fakt problem ...

Posted

[quote name='Formica']Podobno teraz jest to wolontariat , za szkolenie każdy sam płaci jest to coś ok 60 zł , w przyszłości mają z tego być normalne służby państwowe i normalna płatna praca.
no zobaczymy jak to sie rozwinie.
a dyzury 24 h to fakt problem ...

Moga byc w przyszlosci jak ustawy odpowiednie beda zmienione i panstwo znajdzie na taka dzialalnosc pieniadze. RSPCA sama oplaca swoich straznikow. Oplacaj bo maja olbrzymie wplywy-wsparcie finansowe od ludzi i szeroka dzialnosc, ktora daje tez wplywy. Wzieli sprawe w swoje rece-milosnicy zwierzat- a nie ogladali sie na panstwo. Jedyne co, to maja zapewne uprawnienia wieksze niz u nas, organizacje przy interwencjach.

Poza tym jestem bardzo sceptyczna aby straz miejska czy policja, ot tak, z marszu, chciala jezdzic ze straznikami na interwencje wspolne...

Posted (edited)

ktos jeszcze? podobno jest juz 20 osob :-) czyli juz blizej niz dalej

Edited by MilenaDz
patrz post 1