zielony Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 Witam serdecznie. Dobrze, że ktoś podjął taką próbe stworzenia takiej jednostki w Toruniu. Ale mam wrażenie po krótkiej rozmowie z straznikami, że działają zupełnie samodzielnie bez współpracy z innymi organizacjami, schroniskami. Rozmawiałem z nimi w Toruniu na wystawie i w Warszawie. SZKODA :p http://www.schronisko.infocomp.pl Quote
Dominika74 Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 zielony napisał(a): Ale mam wrażenie po krótkiej rozmowie z straznikami, że działają zupełnie samodzielnie bez współpracy z innymi organizacjami, schroniskami. Rozmawiałem z nimi w Toruniu na wystawie i w Warszawie. SZKODA :p co zrobić, żeby to zmienić? Quote
Rinuś Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 no ja właśnie się zastanawiam na jakiej podstawie to miałoby być...jest to dla mnie interesujące... Quote
katimal Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 witam wszystkich!! mysle ,ze warto pomyslec o stworzeniu takiej jednostki w toruniu, mimo wszystko.... jesli uda nam sie utworzyc taki oddzial w Toruniu, tylko od nas bedzie zalezalo jak taka placowka bedzie funkcjonowac:) dlatego zamiast narzekac ,moze warto sprobowac co zrobic???? kontakt gg 2123688 pozdrawiam Quote
45mala Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 idea piękna ,tylko ludzie nie tacy zwłaszcza na samej górze,zapytaj o Poznań i Kraków,a dostaniesz dreszczy,życzę powodzenia :diabloti: Quote
Karmi Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 Święte słowa ! :fadein: Mówię to na podstawie moich doświadczeń ze Strażą. Pomagać zwierzakom trzeba ale czy koniecznie przez SdZ ? Moim zdaniem strata czasu i energii... Quote
Karmi Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 no ja właśnie się zastanawiam na jakiej podstawie to miałoby być...jest to dla mnie interesujące... Na podstawie ustawy o ochronie zwierząt i ustawy o stowarzyszeniach Straż ma więc takie same uprawnienia jak każde inne stowarzyszenie mające w statucie szeroko pojętą ochronę zwierząt. Quote
katimal Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 powoli zaczynam byc przerazona ... ale niestety dostaje info bardzo ogolne!! zero szczegolow!!! moze ktos sie nade mna zlituje i napisze mi - moze byc na maila prywatnego - cos wiecej!! bo naprawde zaczynam w to watpic czy to w ogole ma sens!! pozdrawiam i bardzo prosze o wiecej wiadomosci!!!!! Quote
Karmi Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Nie przerażaj się ! Spoko. Do tematu SdZ tylko ze spokojem należy podchodzić. Sporo informacji jest w necie. Wystarczy wrzucić nazwisko (obecne;) ) tzw Głównego Komendanta. Samo wyjdzie ...:diabloti: Quote
45mala Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 NIestety zgadzam się i niestety nie mówię tego bez pokrycia .Człowiek nieraz patrzy ,a nie widzi dopiero po jakimś czasie jak przejrzy na oczy to nie może uwierzyć ,że tak się dał nabrać. Quote
zielony Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Tak jak w każdej dziedzinie trzeba mieć przygotowanie, aby mozna dobrze wykonywać swoją prace. Widziałem jak trwa przygotowanie inspektorów RSPCA na wyspach. Trwa to pół roku i komisja orzeka czy osoba nadaje się czy nie do pracy w terenie. Bez obrazy, ale można założyć mundur i strugać ważniaka. Przedewszyskim to współpraca ze wszystkimi służbami i organizacjami zajmującymi się zwierzętami, bo wtedy można osiągąć sukces, a tak powstaje coraz więcej organizacji, które własną marchęwkę skrobią.:shake: Dokładnie spoko. Jest to potrzebne. http://www.schronisko.infocomp.pl Quote
katimal Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 spokojnie! tak szybko sie nie zniechecam :) jednak dzieje sie to czego sie obawialam , czyli odzew jest znikomy, a jesli juz to opinie raczej negatywne.... ale zdaje sobie sprawe, ze straz w polsce nie jest i moim zdaniem dlugo jeszcze nie bedzie taj profesjonalna jak np. w Wielkiej Brytanii, ale wynika to z wielu czynnikow, niekoniecznie zaleznych od osob probujacych w strazy "sie udzielac" ... nadal jednak podtrzymuje oferte i wszyskich chenych prosze o kontakt pozdrawiam:lol: Quote
Karmi Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Zielony. Masz rację ! Współpraca, wyszkolenie, dobór odpowiednich ludzi... dodalabym jeszcze troche samokrytyki. Coś musi w tym być, ze Straż ma taką a nie inną opinię ;) Myślę, że kazda organizacja tego typu ( stowarzyszenie) powinna bardzo dbać o swoją reputacje bo długo nie przetrwa i wykazać się działaniem. Nie wystarczy powiedzieć ,, jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem zwierząt to nam pomagaj''. Quote
45mala Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Katimal,chwała Ci za to że chcesz pomagać zwierzętom,ale w tej organizacji do momentu gdy Warszawa ,a właściwie jedna osoba będzie miała prawo decyzji we wszystkim ,nic dobrego z tego nie wyjdzie.Wiecie jak się nazywają rządy jednej osoby?:diabloti: Quote
matyszawadka Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Witam Chętnych do wstąpienia w szeregi Straży dla Zwierząt działającej na terenie Grodziska Mazowieckiego i okolic prosimy o wpisywanie się w wątek.Po określeniu ilości kandydatów, napiszemy na forum dzień i miejsce spotkania. Quote
45mala Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Jak widać chętnych brak,bo to strata czasu i energii,jak nie wierzysz zapytaj jak inni działają ,bo w większości tylko na stronie Warszawy można zobaczyć tą działalność :angryy: Quote
45mala Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 katimal napisał(a):spokojnie! tak szybko sie nie zniechecam :) jednak dzieje sie to czego sie obawialam , czyli odzew jest znikomy, a jesli juz to opinie raczej negatywne.... ale zdaje sobie sprawe, ze straz w polsce nie jest i moim zdaniem dlugo jeszcze nie bedzie taj profesjonalna jak np. w Wielkiej Brytanii, ale wynika to z wielu czynnikow, niekoniecznie zaleznych od osob probujacych w strazy "sie udzielac" ... nadal jednak podtrzymuje oferte i wszyskich chenych prosze o kontakt pozdrawiam:lol: Tu nie chodzi o profesjonalizm,bo trudno go wymagać od ludzi,którzy zaczynają coś robić ,tu chodzi o pobudki z jakich ktoś to robi.Pomagaj zwierzętom,bo jest to chwalebne,ale nie w tej organizacji ,bo ona nie tych pobudek powstała.Stracisz czas i wiele więcej,uwierz wiem co piszę:roll: Quote
matyszawadka Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 My tylko podlegamy pod warszawe, a naszym rejonem jest powiat grodziski,dzialamy od dwoch tygodni i moze wedlug Ciebie jest to strata czasu ale mi ta dzialalnosc przynosi wiele satysfakcji.Lepiej jest "walczyc z wiatrakami" choc ja widze rezultaty, niz tylko udzielac sie na forach, nie? Quote
45mala Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 matyszawadka napisał(a):My tylko podlegamy pod warszawe, a naszym rejonem jest powiat grodziski,dzialamy od dwoch tygodni i moze wedlug Ciebie jest to strata czasu ale mi ta dzialalnosc przynosi wiele satysfakcji.Lepiej jest "walczyc z wiatrakami" choc ja widze rezultaty, niz tylko udzielac sie na forach, nie? Czytaj DOKŁADNIE ,bo widzę ,że masz z tym problem.Niestety nie chodzi tylko o podleganie Warszawie ,a raczej pełne od niej uzależnienie,przeczytaj uważniej Statut i zorientuj się jakie prawa ma KG skupiający władze w jednych swoich rękach.Jesteś osobą pełna nadziei i chęci zmian ,więc dlatego powinnaś się rozglądnąć dokładniej wokół siebie.Wiem o czym piszę i nie jest to wiedza z wyłącznie z forum.Bywam tu rzadko ,ale szkoda mi ludzi ,którzy mocno się angażują emocjonalnie,bo za jakiś czas podzielisz moje zdanie.O zwierzęta trzeba walczyć,ale......nie tu.:shake: Quote
matyszawadka Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 A gdzie czytałaś ten statut? też na stronie? uwierz mi w praktyce to wygląda inaczej..jednak wiem że mimo tego wszystkiego nie przysługuje nam wcale o wiele więcej niż zwykłemu obywatelowi i mnie tez to smuci.Ale jeszcze raz zaznaczam że w Grodzisku bedzie inaczej, ale potrzeba dużo czasu i woli walki aby to zmienić. i nie "powinnaś" tylko powinieneś.Mateusz Quote
45mala Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Co za różnica skąd znam Statut,grunt ,że czytałam.Gratuluję Ci zapału ,żałuję jednocześnie ,że ta a para pójdzie na darmo,tak jak w innych miastach ,gdzie również byli ludzie podobni do Ciebie ,z wielkimi planami i nadziejami i co... Scenariusz się powtórzył kilka razy i nie była to wina ludzi!!!!! Quote
matyszawadka Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 Im więcej będzie ludzi w naszym "okręgu" tym wieksza bedzie szansa ze wawa zgodzi sie go nam utworzyc a wtedy mamy dosc duza niezaleznosc,i nawet teraz kiedy straz w grodzisku liczy 3 osoby mamy pelne poparcie wladz miasta.Jezeli bedziemy juz miec wlasny okreg mozemy sie starac sami(bez pozwolenia wawy) o wieksze prawa dla inspektorow i całej naszej organizacji. Quote
45mala Posted December 23, 2007 Posted December 23, 2007 Człowieku,Ty nie słuchasz co ja mówię do Ciebie.Jeśli utworzysz Okręg w swoim mieście to tym samym będziesz podporządkowany we wszystkim Warszawie.I nie tu możliwości negocjacji o większą swobodę w działaniu.Tu władzę absolutną ma jedna osoba i robi co mu się żywnie podoba .Pytam po raz wtóry ,czy myślisz ,że w innych miastach zabrakło entuzjazmu czy zapału?NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
matyszawadka Posted December 24, 2007 Posted December 24, 2007 Słuchaj...jak wszyscy trzymaliby się statutu to gówno by było a nie straż.A na wlasna reke mozna zrobic wiecej niz Ci sie wydaje... Quote
Recommended Posts