Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Jasza']Mam pytanie....
Dzisiaj o czwartej rano bylam na spacerze ze swoimi psami.
Pod domem kultury w Świętochłowicach przybiegł do mnie młody amstaff...
Pies ewidentnie wyrucony, przyklejał się do mnie, mimo moich psów atakujących go ( były na smyczach)
Obejmował moje nogi łapkami,...
Zadzwoniłam na Straż Miejską - działają od 9.00.
Zadzwonilam na Policję - odmówili przyjazdu.
Po moich "kłótniach" - radiowoz przyjechał - komisariat jest kilkadziesiąt metrów dalej.
Spisali mnie a psa zostawili, biegającego w panice i plątającego się między samochodami...
Powiedzieli, że musiałby przyjechać ktoś ze schroniska w Chorzowie...

Co robić w takiej sytuacji???
Wyszlam potem zostawiając psy w domu - z jedzeniem - ale go już nie było....
Rozmawiałem ze schroniskiem w Chorzowie. Powiedzieli, że w Świętochłowicach za wyłapywanie psów jest odpowiedzialne Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej (tel. 32/3451570). Należy dzwonić pod nr. 986 Straży Miejskiej, a oni powiadamiają MPGK. MPGK wyłapuje zwierzę i zawozi do schroniska. Jeśli policja nie jest przeszkolona, to nie zawsze wie jak postąpić w zaistniałej sytuscji.

• Replies 802
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Problem w tym, że Straż Miejska pracuje od 9.00 - tak mi powiedziano, i nic wcześniej się nie da zrobić.
To kpina.

Dwa lata temu byłam w podobnej sytuacji - po ulicy między samiochodami biegał wielki owczarkowaty pies -bardzo przyjazny - niestety z moim psem miotającym się na smyczy za każdym razem kiedy tamten podbiegał - miałam problem.
I znowu była to 4 rano - moja pora spacerów.
Zadzwoniłam na straż, na policję, nic.
Zaprowadziłam psa do domu, przygotowałam jedzenie - wyszłam, psa już nie było.
Na drugi dzień leżał martwy w kałuży krwi ciągnącej się od przystanku przez całą ulicę...

Posted

Jasza napisał(a):
Problem w tym, że Straż Miejska pracuje od 9.00 - tak mi powiedziano, i nic wcześniej się nie da zrobić.
To kpina.

Dwa lata temu byłam w podobnej sytuacji - po ulicy między samiochodami biegał wielki owczarkowaty pies -bardzo przyjazny - niestety z moim psem miotającym się na smyczy za każdym razem kiedy tamten podbiegał - miałam problem.
I znowu była to 4 rano - moja pora spacerów.
Zadzwoniłam na straż, na policję, nic.
Zaprowadziłam psa do domu, przygotowałam jedzenie - wyszłam, psa już nie było.
Na drugi dzień leżał martwy w kałuży krwi ciągnącej się od przystanku przez całą ulicę...

Dzwoniłem do Wydziału Gospodarki Miejskiej i Ekologii w Świętochłowicach. Poinformowano mnie,że w takiej sytuacji należy zadzwonić do Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Ludności, któremu podlega Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego i które to Centrum pełni dyżur całodobowo: nr. nr. tel.: 32/349 19 64, 32/348 08 90. Centrum powiadamia dyżurnego w MPGK. MPGK przyjeżdża i wyłapuje bezdomne zwierzę. Należy zawsze zaznaczyć przy zgłoszeniu: "bezdomny pies".

Posted

hektor2461 napisał(a):
Dzwoniłem do Wydziału Gospodarki Miejskiej i Ekologii w Świętochłowicach. Poinformowano mnie,że w takiej sytuacji należy zadzwonić do Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Ludności, któremu podlega Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego i które to Centrum pełni dyżur całodobowo: nr. nr. tel.: 32/349 19 64, 32/348 08 90. Centrum powiadamia dyżurnego w MPGK. MPGK przyjeżdża i wyłapuje bezdomne zwierzę. Należy zawsze zaznaczyć przy zgłoszeniu: "bezdomny pies".

tylko żeby to jeszcze wszystko sprawnie i szybko poszło...

Posted

ewunian napisał(a):
Zamiast kłócić się na wątku, proszę pomóc tym psiakom, którym grozi śmierć w śląskiej umieralni! Nie mamy za wiele czasu...

http://www.dogomania.pl/threads/188498

Znikną, jak wiele innych psiaków w Mysłowicach - schronisku działającym nota bene pod egidą TOZu... Jeszcze o tym nie wiedzą, ale życie mają podarowane tylko do końca tygodnia...

Czy nie warto sie zajac tym schroniskiem
Co sie stalo z psami?

Posted

Część w DT - niezastąpiona TeresaBorcz, niektóre już w DS - na ich miejscu ciągle nowe... To przechowalnia gminna. Więcej info na wątku, lub u forumowej Klaudus_

Posted

ewunian napisał(a):
Jeśli w Polsce, to Pszczyna i Mysłowice aż się proszą o kontrolę...

Jeśli przeprowadzona byłaby kontrola w tych schroniskach, czy weźmiesz udział w tych
kontrolach? Odpowiedz serio.

Posted

Niestety, nie mam uprawnień. Nie należę do żadnej organizacji prozwierzęcej - jestem tylko "szarym obywatelem" mówiącym co mu się nie podoba.

Posted

ewunian napisał(a):
Niestety, nie mam uprawnień. Nie należę do żadnej organizacji prozwierzęcej - jestem tylko "szarym obywatelem" mówiącym co mu się nie podoba.

W towarzystwie inspektora d/s zwierząt możesz wziąć udział w kontroli schroniska.
Podaj dokładny adres schroniska, które należy skontrolować.

Posted

czytam, czytam i mózg mi się lasuje
hektor2461 pisze: ''W towarzystwie inspektora...''
mysłowickie schronisko jest schroniskiem TOZ-u- proponuję ci hektor weź sobie od nich inspektora, będzie szybciej
schronisko w Mysłowicach ma za sobą nie jedną kontrolę weta powiatowego, więc twojej, czy innego inspektora SDZ się nie wystraszą

Posted

hektor, w Mysłowicach mogłabym równie dobrze prosić o oprowadzenie mnie po schronisku przez kierownika. To mnie najbardziej przeraża - tak zaniedbane i udręczone psy w schronisku działającym pod egidą i przyklaskiem TOZu

Posted

ewunian napisał(a):
hektor, w Mysłowicach mogłabym równie dobrze prosić o oprowadzenie mnie po schronisku przez kierownika. To mnie najbardziej przeraża - tak zaniedbane i udręczone psy w schronisku działającym pod egidą i przyklaskiem TOZu

Dlaczego nie chcesz wziąć udziału jako bezstronny świadek w kontroli tego schroniska.
Wolisz ograniczyć się do pisania postów. Tak samo kuba, z góry zakłada, że sytuacja jest beznadziejna i, że nic się nie da zrobić. Myślę, że powinniśmy spróbować. Są sygnały, że miasto ma budować nowe schronisko, tylko gmininy muszą zdeklarować się w partycypacji kosztów.

Posted

Przecież macie swoich wolontariuszy SDZ, macie dobrze przeszkolonych (?) inspektorów SDZ więc dlaczego nie zbierzecie się i nie pojedziecie na kontrolę do schroniska w Mysłowicach? Wydaje mi się, że jeśli dotarły do Was takie sygnały to jak najszybciej powinniście się tam udać. Wydaje mi się też, że namawianie osób prywatnych do uczestniczenia w kontroli jest w tym wypadku nie na miejscu. Bo kto będzie chciał słuchać zwykłego, szarego człowieka. Owszem w późniejszym postępowaniu jako świadek to się zgodzę, ale uważam, że kontrolę powinny przeprowadzać osoby do tego uprawnione i przeszkolone.
W końcu od tego jesteście.

Posted

Co na tragedie schroniska myslowieckiego mowia wladzeTOZ (P.rygiel)we warszawie.Co mowi wet powiatowy?,org.prozwierzece?
Czy macie materialy dowodowe?Czy ktos wniosl do Prokuratury oskarzenie o lamanie praw ochrony zwierzat?Czy wylsno list do Pasla Suskiego z prosba o interwencje?
Ps SDZ moze byc swiadkiem w sprawie i jej zeznanai i dokumenty z kontroli moga w duzym stopniu pomoc zwierzetom w tym schronisku

Posted

hektor2461 napisał(a):
w towarzystwie inspektora d/s zwierząt możesz wziąć udział w kontroli schroniska.
Podaj dokładny adres schroniska, które należy skontrolować.

a kto tam pojedzie ? Bo w sdz wątpię za bardzo są leniwi i nie chcą mieć problemów ze zwierzętami więc kto na ochotnika :)?
A możE z ulicy ktoś przyjdzie i wyręczy inspektorów sdz :)

Posted

OBSERWATOR 2012 napisał(a):
a kto tam pojedzie ? Bo w sdz wątpię za bardzo są leniwi i nie chcą mieć problemów ze zwierzętami więc kto na ochotnika :)?
A możE z ulicy ktoś przyjdzie i wyręczy inspektorów sdz :)

Jak na razie SDZ ograniczyła się do szukania osób, które "odwalą robotę" za nich. Po co się przemęczać jak może uda się znaleźć jakieś wrażliwe duszyczki, które zrobią co mają zrobić za SDZ a na koniec inspektorzy SDZ sobie przypiszą udział w akcji.

Posted

ZXC napisał(a):
Jak na razie SDZ ograniczyła się do szukania osób, które "odwalą robotę" za nich. Po co się przemęczać jak może uda się znaleźć jakieś wrażliwe duszyczki, które zrobią co mają zrobić za SDZ a na koniec inspektorzy SDZ sobie przypiszą udział w akcji.

Dlaczego z gory przekreslacie ta organizacje?Dziwlania wasze sa destrukcyjne ,a nie budujace.
Poczekamy zobaczymy

Posted

xxxx52 napisał(a):
Dlaczego z gory przekreslacie ta organizacje?Dziwlania wasze sa destrukcyjne ,a nie budujace.
Poczekamy zobaczymy

Dlaczego?
Sam się przekonasz, jeśli poprosisz tą organizację o jakąkolwiek pomoc.
Mam nadzieję, że w końcu coś się zmieni ale szczerze powoli przestaję w to wierzyć.
Prosty przykład- użytkowniczka forum zwróciła się z prośbą o kontrolę w schronisku, które jej zdaniem jest godne uwagi organizacji zajmującej się ochroną zwierząt. I co? Zaproponowano jej by SAMA dokonała kontroli...oczywiście z asystą inspektora SDZ. A ja się pytam dlaczego? Przecież oni są od tego by to robić. Oni są w tym celu przeszkoleni i do tego przygotowani.

Posted

jestem innego zdania,uwazam ,ze kazdy niech czyni co najlepiej umie.wierze ,ze pomagaja zwierzetom,a czy kontrole schronisk przeprowadza ,to tez oni sami musza decydowac.
znam SDZ co dobrze wychodza tylko w telewizji,robia zdjecia ,mowia jak zle ,wyjada i wszystko jest po staremu,ale mysle ,ze duzo org takich czy innych ma rece zwiazane,bo np.istenieje w niektorych schroniskach system "mafijny" trudny do przebicia,albo wejda do schroniska i co ,gdzie maja te psy z interwencji zabrac jak schroniska sa przepelnione do bolu wytrzymalosci,kasa jest skapa,mozliwosci minimalne,czlonkow malo,powiazania znikome itd.mysle natomiast ,ze gdyby wsoplnie sie wszystkie org zebraly to mozna i dobre kontrole i skuteczne wykonac.mysle tez ,ze SDZ ratuja zwierzeta ,ale w mniejszym zakresie i sa jak najbardziej skuteczne.mysle ,ze org.prozwierzece powinnismy wspierac jedne mniej jedne wiecej ,ale nie niszczyc,czy prowadzic mobing.To tylko zwierzeta ucierpia ,a nie ludzie.

Posted

ZXC napisał(a):
Dlaczego?
Mam nadzieję, że w końcu coś się zmieni ale szczerze powoli przestaję w to wierzyć.
Prosty przykład- użytkowniczka forum zwróciła się z prośbą o kontrolę w schronisku, które jej zdaniem jest godne uwagi organizacji zajmującej się ochroną zwierząt. I co? Zaproponowano jej by SAMA dokonała kontroli...oczywiście z asystą inspektora SDZ. A ja się pytam dlaczego? Przecież oni są od tego by to robić. Oni są w tym celu przeszkoleni i do tego przygotowani.

Wyjaśniam, że w moim rejonie nie ma okręgu ani delegatury SdZ. Działam jednoosobowo. Do interwencji jest potrzebna druga osoba. Nie musi to być członek organizacji prozwierzęcej.

xxxx52 napisał(a):
jestem innego zdania,uwazam ,ze kazdy niech czyni co najlepiej umie.wierze ,ze pomagaja zwierzetom,a czy kontrole schronisk przeprowadza ,to tez oni sami musza decydowac.
znam SDZ co dobrze wychodza tylko w telewizji,robia zdjecia ,mowia jak zle ,wyjada i wszystko jest po staremu,ale mysle ,ze duzo org takich czy innych ma rece zwiazane,bo np.istenieje w niektorych schroniskach system "mafijny" trudny do przebicia,albo wejda do schroniska i co ,gdzie maja te psy z interwencji zabrac jak schroniska sa przepelnione do bolu wytrzymalosci,kasa jest skapa,mozliwosci minimalne,czlonkow malo,powiazania znikome itd.mysle natomiast ,ze gdyby wsoplnie sie wszystkie org zebraly to mozna i dobre kontrole i skuteczne wykonac.mysle tez ,ze SDZ ratuja zwierzeta ,ale w mniejszym zakresie i sa jak najbardziej skuteczne.mysle ,ze org.prozwierzece powinnismy wspierac jedne mniej jedne wiecej ,ale nie niszczyc,czy prowadzic mobing.To tylko zwierzeta ucierpia ,a nie ludzie.

Działacze prozwierzęcy dzielą się na trzy grupy:
1.ci, którzy zwierzętom pomagają i wydają na ten cel własne pieniądze,
2. pomagają ziwierzętom ale nie wyłożą na ten cel jednego centa,
3. ci, którzy zwierzętom pomagają, ale chcą na nich zarabiać pieniądze
Między tymi działaczami zachodzi sprzeczność interesów i dlatego to rodzi ciągłe konflikty.

ZXC napisał(a):
Dlaczego?

Jestem inspektorem wolontariuszem. Na rzecz schroniska wykonuję: pielęgnacja szaty psów (czesanie, szczotkowanie), wyprowadzanie psów na spacer, karmienie, zakup za własne pieniądze misek i karmy. Poza tym wożę koty do sterylizacji i leczę na własny koszt chore osobniki. Uważam, że w Schronisku w Mysłowicach działalność wolontariuszy poprawiłaby byt psów tam ulokowanych. Na razie schronisko mysłowickie wolontariatu nie posiada.

ZXC napisał(a):
Przecież macie swoich wolontariuszy SDZ, macie dobrze przeszkolonych (?) inspektorów SDZ więc dlaczego nie zbierzecie się i nie pojedziecie na kontrolę do schroniska w Mysłowicach? Wydaje mi się, że jeśli dotarły do Was takie sygnały to jak najszybciej powinniście się tam udać. Wydaje mi się też, że namawianie osób prywatnych do uczestniczenia w kontroli jest w tym wypadku nie na miejscu. Bo kto będzie chciał słuchać zwykłego, szarego człowieka. Owszem w późniejszym postępowaniu jako świadek to się zgodzę, ale uważam, że kontrolę powinny przeprowadzać osoby do tego uprawnione i przeszkolone.
W końcu od tego jesteście.

W moim województwie jestem jednoosobowo inspektorem wolontariuszem SdZ. Najbbiższy inspektor SdZ, którego mógłbym prosić o współpracę, jsst oddalony od mojego miejsca zamieszkania 400 km.
Zatem zaaranżowanie spotkania nie jest łatwe.

xxxx52 napisał(a):
Co na tragedie schroniska myslowieckiego mowia wladzeTOZ (P.rygiel)we warszawie.Co mowi wet powiatowy?,org.prozwierzece?
Czy macie materialy dowodowe?Czy ktos wniosl do Prokuratury oskarzenie o lamanie praw ochrony zwierzat?Czy wylsno list do Pasla Suskiego z prosba o interwencje?
Ps SDZ moze byc swiadkiem w sprawie i jej zeznanai i dokumenty z kontroli moga w duzym stopniu pomoc zwierzetom w tym schronisku

Schronisko w Mysłowicach jest prowadzone przez Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Nad schroniskiem czuwa Urząd Miasta i do niego należy zgłaszać bezdomne zwierzęta. Kto usiłuje zmierzyć się ze schroniskeim, ten musi skonfrontować się z organizacją prozwierzęcą TOZ. Jest to grupa ludzi, która murem stoi za kierownikiem schroniska. Schronisko ma również osłonę w Zarządzie Głównym TOZ w Warszawie. Dlatego schronisko może korzystać z darczyńców deklarujących 1% swojego podatku.

Posted

hektor2461 napisał(a):
Schronisko w Mysłowicach jest prowadzone przez Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Nad schroniskiem czuwa Urząd Miasta i do niego należy zgłaszać bezdomne zwierzęta. Kto usiłuje zmierzyć się ze schroniskeim, ten musi skonfrontować się z organizacją prozwierzęcą TOZ. Jest to grupa ludzi, która murem stoi za kierownikiem schroniska. Schronisko ma również osłonę w Zarządzie Głównym TOZ w Warszawie. Dlatego schronisko może korzystać z darczyńców deklarujących 1% swojego podatku.

Nie zgodze sie mozna walczyc o zwierzeta w schronisku myslowickim omijajc TOZ i ich wladze .Tak jak napisalam powyzej.Rozpoczynajac od wet powiatowego itd.Mozna zaprosic do kontroli inna org.prozwierzeca,miec zeznana wolotariatu czy pracownikow schroniska.wykonac film ,zdjecia

Posted

xxxx52 napisał(a):
Nie zgodze sie mozna walczyc o zwierzeta w schronisku myslowickim omijajc TOZ i ich wladze .Tak jak napisalam powyzej.Rozpoczynajac od wet powiatowego itd.Mozna zaprosic do kontroli inna org.prozwierzeca,miec zeznana wolotariatu czy pracownikow schroniska.wykonac film ,zdjecia

Masz rację. Skompletowanie ludzi z różnych organizacji wymaga czasu. Inne organizacje nie chcą wchodzić na teren, gdzie już działa jakaś organizacja. W schronisku zabraniają robienia zdjęć, czy filmowania. W schronisku mysłowickim nie ma wolontariuszy, którzy mogliby kontrolującym pomóc. Musisz wiedzieć, że część weterynarzy nie dba o dobrostan zwierząt. Aby mieć klijentelę, muszą na wiele spraw przymykać oczy. Poza tym wety nie mają zamiaru narażać się komukolwiek w imię zwierząt. Fakty to smutne ale prawdziwe.

Posted

hektor2461 napisał(a):
Działacze prozwierzęcy dzielą się na trzy grupy:
1.ci, którzy zwierzętom pomagają i wydają na ten cel własne pieniądze,
2. pomagają ziwierzętom ale nie wyłożą na ten cel jednego centa,
3. ci, którzy zwierzętom pomagają, ale chcą na nich zarabiać pieniądze
Między tymi działaczami zachodzi sprzeczność interesów i dlatego to rodzi ciągłe konflikty.

a do której grupy zaliczasz sdz ? oprócz pierwszej !