Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='*hania']Shih tzu :loveu:
http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2200000003cfc81e/1/199/gu_14cmW2T8P-W_nocyjWnhCXN26abi1.jpg
Cóż, obcięty jest dość ładnie, ale.. po co?! Nie rozumiem po co kupować psa długowłosego, a potem go obcinać o_O Nie po to przez kilkaset lat hodowano tą rasę, żeby "wyszły" długie włosy, aby teraz je ciachać. Przyznam się, że kiedyś mojego shih tzaka też obcięłam u fryzjera "na szczeniaka", ale wtedy po 1 wyszło to okropnie po 2 uznałam, że bardziej mi się podobają shih tzaki z długim włosem, a po 3 nie byłam wtedy doświadczona i dopiero później pomyślałam jaka to ja jestem głupia, że ją ściełam. Teraz minęło już kilka lat, a ona nadal nie ma takich włosów jak psiak mojej kuzynki, który nigdy nie był ścięty :( . Żałuję, moja wina, moja wina.. Teraz 2-3 razy do roku przycinamy jej u fryzjera łapy i wyrównujemy włosy, aby jednak nie były aż takie "do ziemi", bo mieszkamy na wsi, mamy dość wysoką trawę na podwórku, a wiadomo, iż niszczy ona włos.
Nie podoba mi się też to, że związano mu gumkami uszy :shake: .

P.S. Zna ktoś może jakiegoś dobrego, a niedrogiego psiego fryzjera w Krakowie? To niestety tak znana miejscowość, że za takie przycięcie i ew. rozczesanie płacimy ponad 100zł, a właśnie u mojej kuzynki, w głogowie, mniej znany psi salon fryzjerski przez 2 godziny rozczesał, podciął itp. dość zaniedbaną Majkę i wziął za to jedyne 40zł (20zł za godzinę) o_O !

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Jesli ten sznaucer smiedzi do takiego stopnia ze właścicielka go kapie 2 razy w tygodniu a efektu nie ma to bardzo przykre ale pies zwyczajnie jest chory, znam dwa psy ktore sa bardzo zadbane, ale jesli sie je poglaszcze od razu czuc ze rece smeirdza, a przeciez mam psa w domu wiec nie powinnam w ogole czuc takich zapachow bo moj nos sie przyzwyczaił ;)

Posted

[quote name='Asiok133'] Teraz minęło już kilka lat, a ona nadal nie ma takich włosów jak psiak mojej kuzynki, który nigdy nie był ścięty :( .

Genetyka, genetyka i jeszcze raz genetyka.
Do mnie przychdzą shih od waciaków po twardowłose.
Strzyżenie lub nie ma znaczenie ale z psa watowatego jedwabisty nie wyjdzie choć byś nie wiem co z nim robiła.

Nie podoba mi się też to, że związano mu gumkami uszy :shake: .

A kitki Ci się podobają?
Ta suczka nienawidzi kitek... warkoczyki jej nie przeszkadzają :lol:

Teraz 2-3 razy do roku przycinamy jej u fryzjera łapy i wyrównujemy włosy, aby jednak nie były aż takie "do ziemi"
przez 2 godziny rozczesał, podciął itp. dość zaniedbaną Majkę

Własnie dlatego shih są strzyżone :lol:

Posted

*hania napisał(a):
Bo włos nie jest jednakowej długości.
Nawet jeśli kolor nie jest jednolity to przejścia powinny być tak zrobione żeby nie rzucały się w oczy, mają wyglądać naturalnie.
W tej chwili pies jest podziabany maszynką.

No własnie tak myslałam, wzorki wyszły, bo po prostu akurat w tych miejscach maszynka moze nie ciac z włosem na taka długosc jak trzeba - pies ma tam dłuzszy włos po strzyzeniu.

Niukunia, mozna spróbowac zmienic kat cięcia, a najlepiej ciac innym ostrzem ale pod włos - i co równiez jest bardzo wazne - pies powinien byc swiezo wykapany, a szczególnie taki, który tak szybko sie natłuszcza. Jesli nastepnym razem wyjda Ci takie wzorki - to znaczy, ze w tych miejscach trzeba np. spróbowac ciac - nawet ta 10 ale pod włos - ale kontrolowac długosc ciecia.

Posted

przegladam ten topic od czasu kiedy powstal, bardzo lubie ogladac fotki "przed" i "po". dotychczas chyba nie wyrazilam tutaj swojej zadnej opinii ( chyba) bo nie widzialam takiej potrzeby. natomiast cos co mnie ( i pewnie wiele innych obserwatorow) dobija czytajac ten watek to fakt ze starsznie sobie skaczecie do oczu :cool1:, jak tylko na jakiejs fotce pies nie wyglada jak z katalogu to od razu odpowiedzi typu- ty sie musisz jeszcze wiele nauczyc, lepije sie za to nei zabieraj, nie umiesz strzyc, zajmij sie czyms innym itp. nie rozumiem zupelnie takiego podejscia, zamiast sobei pomagac ( choc rowneiz sa tutaj takie glosy- nei zaprzecze) to obrzucacie siebie bagnem.. coz wiadomo- konkurencje trzeba tepic :diabloti: taka ot nasza polska cecha narodowa... przykre to troche...
a przeceiz praktyka czyni mistrza wiec jakos trzeba dojsc do "formy" a poki co modelow psich u nas nei robia :eviltong: na ktorych moznaby bylo sie uczyc jak i szlifowac ciecia :evil_lol:

pozdrawiam

Posted

[quote name='*hania']A kitki Ci się podobają?
Ta suczka nienawidzi kitek... warkoczyki jej nie przeszkadzają :lol:
Tak, kitki mi się podobają, ale i tak są one konieczne przy nieobstrzyzonym shih tzaku. Warkoczyki są urocze, ale ponoć niszczą włos. :roll: (to prawda? sama też czasem zaplatam Majce warkocze, ale nie zauważyłam, żeby niszczyło :cool1:) .

Własnie dlatego shih są strzyżone :lol:

Majka była wtedy zaniedbana, gdyż było to na wakacjach, gdzie spędziła miesiąć z drugim psiakiem shih tzu. W przedostatni dzień razem obie musiały odwiedzić fryzjera, bo przez cały czas szalały, tarmosiły się (ochładzały wodą ze spryskiwacza :shake:), pływały w jeziorze, biegały po mokrej trawie itp. itd., a ja wraz z kuzynką po prostu nie nadąrzałyśmy z rozczesywaniem kołtunów, a niektóre były tak zbite, że trzeba było je częściowo ciąć nozyczkami, a że nie chciałyśmy im zniszczyć fryzurki pozostawiłyśmy to fryzjerowi. Ot cała filozofia.

Prawie każdego kołtuna da się rozczesać- fryzjerka opowiadała, że mój psiak nawet nie jest tak zaniedbany, bo ostatnio był u niej shih tzak, który wyglądał jak jednen wielki kołtun, a że jego właścicielka nie chciała go ciąć fryzjerka przez, uwaga, 8 GODZIN czesała tego psa (nie wiem, jak on to wytrzymał, przecież można było czesać "na raty"), ale dało się.

Powtarzam: po co kupować psa z długą sierścią skoro wiadomo, że sobie z nią nie poradzimy??? Ja zazwyczaj sobie z nią radzę (u mnie wystarczą dobre kosmetyki, ale zależy to od rodzaju włosa- moja kuzynka musi swoją sunię czesać codziennie po 2-3 godziny i raz w tygodniu kąpać, u mnie wystarczy rozczesywać ew.kołtuny 2 razy na tydzień, codziennie tylko "poprawić" fryzurkę, a kąpię ją jedynie 2x w miesiącu), tak jak pisałam- do fryzjera chodzę tylko na podcięcie włosków, a ten jeden raz musiała ją 2 godziny rozczesywać itp., bo było to w takiej, a nie innej sytuacji :) .

Posted

Asiok133 napisał(a):
Tak, kitki mi się podobają, ale i tak są one konieczne przy nieobstrzyzonym shih tzaku. Warkoczyki są urocze, ale ponoć niszczą włos. :roll: (to prawda? sama też czasem zaplatam Majce warkocze, ale nie zauważyłam, żeby niszczyło :cool1:) .

Nie ważne gdzie robione są kitki, warkoczyki, itp. tylko jakiego materiału się do tego użyło i jak potem się tego z włosa pozbyło.

Są ludzie którym strzyżone shih podobają się bardziej niż te w pełnej szacie. Jak dotąd nie wyhodowano rasy, która wygląda jak ostrzyżony shih tzu więc nic dziwnego, że ludzie je strzygą żeby mieć w domu to co lubią i łatwiejsze w utrzymaniu :)

Posted

Są też ludzie, którym podoba się charakter shih, a nie chce mi się bawić z sierścią ;)... zdarzają się też psy, które z całego serca nie cierpią czesania, więc dla ich wygody lepiej je obcinać krócej :)

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Są też ludzie, którym podoba się charakter shih, a nie chce mi się bawić z sierścią ;)... zdarzają się też psy, które z całego serca nie cierpią czesania, więc dla ich wygody lepiej je obcinać krócej :)

Nie zapominajmy tez o tym ze w lecie takim psom jest bardzo goraco wiec po takim ostrzyzeniu czuja sie o niebo lepiej.

Posted

bonsai_88 napisał(a):

dokładnie, shi tzu to super psiaki, ale zarosniete w ogole mi sie nie podobaja poza tym jak miec psa to po to aby mogl biegac nawet po zaroslach, blocie itp. a nie trzymac na smyczy bo sie pieseczek pobrudzi... albo martwic sie jak wyciagniemy z siersci te wszystkie galezie, jak rozczeszemy kultony.. shi tzu ladnie wygladaja obciete, nadaja sie do bloku, sa psami aktywnymi ale nie do przesady ;) takze wybacz ale nie kazdemu podoba sie jego szata wzorcowa, a charakter owszem maja slodki :) i gdybym miala miec takiego psa to nigdy w zyciu niebylby zarosniety :) kupilabym go tylko z powodu charakteru, czy komus sie to podoba czy nie ;)

poza tym psu jest jedno czy jest obciety czy zarosniety, wazne aby byl szczesliwy :)

Posted

Kamila napisał(a):
Nie zapominajmy tez o tym ze w lecie takim psom jest bardzo goraco wiec po takim ostrzyzeniu czuja sie o niebo lepiej.

Bzdura. Włosy shih tzaków właśnie ochraniają je przed gorącem- wystarczy czasem ochłodzić ich włosy letnią wodą, żeby gorące włosy "odparowały". To tak jak w gorących krajach ludzie ubierają na siebie wiele warstw ubrań, to chroni ich przed słońcem.

Posted

Asiok133 napisał(a):
Bzdura. Włosy shih tzaków właśnie ochraniają je przed gorącem- wystarczy czasem ochłodzić ich włosy letnią wodą, żeby gorące włosy "odparowały". To tak jak w gorących krajach ludzie ubierają na siebie wiele warstw ubrań, to chroni ich przed słońcem.

Nie chodzilo mi o ta konkretna rase tylko ogolnie.I nie uwazam ze to bzdura.Nie raz widzialam jak pies odzywal po takim zabiegu ;)

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Też słyszałam, że sierść chroni przed gorącem, ale Birma na wakacje dużo lepiej czuła się z krótkim włosem... tego nie umiem wyjaśnić - po prostu widziałam co woli

Bo nikt na słońce nie wyjdzie w futrzanej czapie tylko co najwyżej w czapce z daszkiem...
I na odwrót :lol:

Posted

zaba14 napisał(a):
wy tu gadu gadu, a zdjec nie ma.. od jakiegos czasu :)

Jak mają dostać zje*kę za dwa krzywe włski, tudzież niewytrymowanego sznaucera lub też za ostrzyżenie długowłosego psa, to nie wstawiają, bo co i po co? :evil_lol:

Posted

[quote name='zaba14']wy tu gadu gadu, a zdjec nie ma.. od jakiegos czasu :)
To ja wstawie właśnie shih tzu

Sunia jest strzyżona co kilka miesięcy,
bo klientka nie ma czasu na czesanie :-(

Posted

wezcie przestancie, dawajcie te zdjecia nawet niewzorcowych psiakow :) ja fryzjerem nie jestem i nie bede, ale gdybym miala dlugowlosego psa to pewnie sama bym sie na nim uczyla :diabloti::diabloti:

Posted

a ja mam pytanko - jak często oliwicie ostrze podczas pracy maszynki? dużo tego oleju trzeba dawać? mam nadzieję, że sobie nie popsułam maszynki :placz: bo obcinałam ostatnio bez oleju - nie wiedziałam że trzeba często oliwić :placz:

Posted

powiem tak oliwieniem taką oliwą ,która dołanczaja do zestawu jak kupujesz to ostrze sobie można załatwić i ja tego tez nie wiedziałam bo instrukcja mówi co innego...dowiedziałam się ,ze się oliwi tylko wtedy gdy ostrze będzie długo nie używane a ogólnie do tego aby schłodzić ostrze przy strzyżeniu,zdezynfekować itp to powinno uzywać się specjalnych preparatów ja używam Andisa Blade Care Plus 7in1 i jest super ostrza po nim nawet przyrdzewiałe tną lepiej,dezynfekuje, chłodzi i można uzywac podczas strzyżenia polecił mi to germapol