Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja ostatnio często miękkie westuchy spotykam.. Takie które naprawdę się brudzą, bo im miększy włos tym szybciej chłonie ten brud, wolniej się wykrusza itp. Moj pies ostatnio na działce władował się w wodę ale nie przewidział, ze to było starorzecze, strasznie bagniste. Wyciągnęłam go z tej "wody", cała czarna firanka, łapy, podbrzusze, klata... No masakra. Wszyscy byli przerażenie, ze "o boze ile będzie kąpania". Wróciliśmy z tego spacerku po pół godzinie, pies znowu miał piękny biały włos :diabloti: zero kąpania - wystarczy ze troche wyczesałam, ze juz powrocil totalnie to poprzedniego stanu. Więc my sie brudu ani kaluż nie boimy. Naszym pogromem są rzepy...

A co to tego strzyzenia i golenia - to oczywiscie ludzie robią z lenistwa. Po pierwsze pies wygląda DUŻO GORZEJ, po drugie, trochę pozbawia sie je tej naturalnej warsty ochronnej - ile ja w lecie ogolonych westie widziałam.. Kurna... "żeby im chłodniej było"... A potem przegrzania , przegrzania, przegrzania. A ludzie się dziwią.
No a włos po ogoleniu odrasta fatalny. Wystarczy spojrzeć na miesca gdzie westika sie troche przejezdza maszynką czasem - np. klata (chociaz ją się chyba powinno degazowkami robic... ), jak odrastają na niej włosy to są kręcone i takieś jakieś żółtawe... :roll:

Oscilka napisał(a):
. Ostatnio nawet miałam klienta ze ślicznym Westikiem. Miał 5 mscy. Włos piekny, ostry, prosty a nie u każdego sie taki zdarza. Udało mi się namówic Pana na trymowanie

Akurat taki młody westik to najlepiej podobno jak ma miększą sierść. To ona z czasem przerabia sie nie poprawną, lekko twardą, szorstką szatę. Jak maluch jest szorstki to moze z niego miękki wyrosnąć.

A co do sznupków.. Ja znam kilku ich właścicieli, ktorzy nawet NIE WIEDZĄ co to jest trymowanie. I nie chodzi mi nawet o tych wlascicieli psow w typie rasy, ktorzy sie niestety mnożą. Pseudohodowca nie powie im raczej duzo o pielęgnacji. Ale znam tez kilka osób, ktore maja sznaucia z hodowli i mimo to.. nie wiedzą , ze sznaucera naprawdę duzo lepiej jest trymować...

W ogóle.. trymowanie rulz :eviltong:

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...
Posted

an_bzik napisał(a):

...Akurat taki młody westik to najlepiej podobno jak ma miększą sierść. To ona z czasem przerabia sie nie poprawną, lekko twardą, szorstką szatę. Jak maluch jest szorstki to moze z niego miękki wyrosnąć...

:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Większej bzdury w życiu nie słyszałam.Jeżeli westik od "małego" jest szorstki to szczęście dla właściciela i duma dla hodowcy.
Taki szorstki pies do śmierci pozostanie szorstki(chyba, że właściciel zacznie go golić maszynką).Wypracować włos(by ze średnio miękkiego stał się bardziej szorstki) można tylko przez regularne trymowanie.Natomiast "waciak" pozostanie dalej "waciakiem" żeby nie wiem co z nim robić
i koniec.

Posted

[quote name='white']Natomiast "waciak" pozostanie dalej "waciakiem" żeby nie wiem co z nim robić
i koniec.

Z tym nie do końca mogę się zgodzić, ale faktycznie dużo lepiej rokuje pies, który od początku jest szorstki.

bichon frise

A właśnie że nie :eviltong:

Posted

*hania napisał(a):
Nie.
W moich stronach to dosyć popularna rasa :razz:

Ja obstawiam takze Bichonka , fryzurka wzorcowa wlasnie dla rasy .
Jesli nie, to co to, powiedz Haniu nam nieswiadomym :lol: !

Posted

Aszita napisał(a):
Chryste, chyba nie chesz powiedziec, ze to bedlington?

Tez o nim pomyślałam ale przecież figura nie ta :lol:

No właśnie, a może kundelek?

Ale zagwozdke nam dałaś:diabloti:

Posted

anetta napisał(a):
Tez o nim pomyślałam ale przecież figura nie ta :lol:

No właśnie, a może kundelek?

Ale zagwozdke nam dałaś:diabloti:

No wlasnie, ale zdjecie jest tak zrobione, ze przez wlos przeswiyuje lekko zarys tulowia. Albo ja mam omamy. Wydaje mi sie ze on ma klasycznego garba. W glowie tez cos jest, tylko te uszy... no coz, pewnie to jednak cos zupelnie innego.

Posted

[quote name='Bakteria']A może to "zwykły" kundelek :evil_lol:?

No nie taki zwykły :evil_lol:
W końcu to Bolonka Wielkopolska z poznańskiego schroniska :eviltong:

A już myślałam , że zajmie wam to trochę więcej czasu :diabloti:

I jeszcze jedno zdjęcie tego samego psiaka :)

Posted

westie222 napisał(a):
Kurcze i faktycznie ktoś oddał takiego psa do schronu?:shake:

Dużo jest takich psów w schronisku :(
i niestety nie ma się kto nimi zająć.