Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
Spanielka super! :p :cool3:

Yorczek też fajnie wyszedł, jak maskotka ma tą sierść. :p

O to to! :multi:

Spanielka pięknie, a york jak pluszak z półki w sklepie z zabawkami:loveu:

Eh... Jak oglądam Wasze dzieła to zachciewa mi się psa, którego mogłabym prowadzać do fryzjera i oglądać efekty... A tu w domu dwa wyżły:diabloti:...

Posted

Grey napisał(a):
Czekunia co Ty piszesz ,bardzo szybko zmieniłabyś zdanie .

Grey, domyślam się, że szybko by mi się odechciało:evil_lol:, dlatego teraz mam psy krótkowłose.
Co nie zmienia faktu, że wszystkie pokazane tu psiaki są pięknie zrobione.

Posted

Cockermaniaczka napisał(a):
Czekunia ja sie z checia zamienie :cool3::lol: Gladkowlose psy sa super;)

A ja mysle, ze szorstkie sa super - dosc latwa pielegnacja, znikome wlosy w domu no i efektowny wyglad. Dlugowlose strzyzone tez sa fajne, ale napewno nie welniaczki, bo te to niestety ciesza oko tylko po wyjsciu z salonu.

Posted

cockermanka napisał(a):
Ooo..szorstkie - nigdy w życiu !

Mowie tak, bo mam 3 dlugowlose jedwabniaki w domu. A wlascicie dlaczego nie szorstkie ?? Regularna pielegnacja i w mieszklaniu czysto, psiak wyglada schludnie i nie trzeba uwazac na wlos tak jak w przypadku wystawowych dlugowlosych, bo oczywiscie mam na mysli pielegnacje psow wystawowych, bo oczywiscie mozna zgolic dlugowlosego na "lyso" i jest lepszy niz krotkowlosy, ale nie o to chodzi.

Posted

letaa napisał(a):
Mowie tak, bo mam 3 dlugowlose jedwabniaki w domu. A wlascicie dlaczego nie szorstkie ??

Ja mam 10 cockerów w domu ;)
Szorstkie nie, bo po pierwsze zupełnie nie ten typ charakteru,a po drugie kompletnie nie odpowiada mi szorstki włos ... jako włos go głaskania.
Wolę moje sypiące kłakami stadko :D

Posted (edited)

Cockermaniaczka napisał(a):
Czekunia ja sie z checia zamienie :cool3::lol: Gladkowlose psy sa super;)

Gładkowłose łatwe w pielęgnacji ale sierść się we wszystko wbija i jest trudna do usunięcia. ;-)

cockermanka napisał(a):
Ooo..szorstkie - nigdy w życiu !

Mam tak samo. ;)

cockermanka napisał(a):
Ja mam 10 cockerów w domu ;)
Szorstkie nie, bo po pierwsze zupełnie nie ten typ charakteru,a po drugie kompletnie nie odpowiada mi szorstki włos ... jako włos go głaskania.
Wolę moje sypiące kłakami stadko :D

Nie ma to jak mięciutka sierść, w którą aż chce się wtulić. :loveu:
Kiedyś, gdy byłam nad morzem z moją Gingerką dopadła nas jakaś kobieta i koniecznie chciała głaskać i całować Gingerkę. Mówiła, że kiedyś miała spanielkę, teraz ma teriera i bardzo brakuje jej tych miękkich włosów. Musiałam się ewakuować, bo zagłaskałaby mi psa na śmierć. :lol:

Edited by Asia & Ginger
Posted (edited)

Macie może gdzieś jakieś zdjęcie/grafikę z liniami jak przygotować teriera walijskiego? Chodzi mi głównie o pysk.

Tylko nie wiem,łapy nie powinny tworzyć szerszych kolumn?

Edited by szysz
znalazłam :P
Posted

[url]http://images35.fotosik.pl/1619/d9972cdd5619dd36med.jpg[/url]

Zdjęcia suni jeszcze w pierwsze dni w schronisku, potem została ostrzyżona, a właściwie podstrzyżona przez groomera. Kolor sierści zaczął już zmieniać się na kruczoczarny, jednak widać jeszcze, że włos miejscami jest matowy. Sporo czasu minie zanim sierść będzie lśniła. mam pytanie do bardziej doświadczonych właścicieli, jakie preparaty(odżywki, nabłyszczacze, dodatki do karm) wspomogą odbudowę sierści?

Na lato chętnie ostrzygłabym ją, więc jak przygotować sierść do pierwszego strzyżenia i może polecicie jakąś fryzurę dla tej dziewczyny.

Posted

Rotek ładny piesek .Nie jest u niego istotne strzyżenie ,a systematyczna pielęgnacja , oczywiście dobre jedzenie .Ładnie będzie wyglądać w swoim naturalnym włosem , może małe skrócenie .Potrzebny gęsty grzebień , trymery grabkowe .

Posted

[quote name='Grey']Rotek ładny piesek .Nie jest u niego istotne strzyżenie ,a systematyczna pielęgnacja , oczywiście dobre jedzenie .Ładnie będzie wyglądać w swoim naturalnym włosem , może małe skrócenie .Potrzebny gęsty grzebień , trymery grabkowe .[/QUOTE]

Zgodzę się z Greyem, cała uroda takich psów to ich sierść, odpowiednia karma, częste czesanie i pielęgnacja i będzie cudo :)

Posted

Szysz , myślę, że podałaś kiepski przykład ;)
jeśli jesteś zainteresowana, mogę Ci zorganizować skan z książki 'notes from the grooming table'

Posted

[quote name='eria']Szysz , myślę, że podałaś kiepski przykład ;)
jeśli jesteś zainteresowana, mogę Ci zorganizować skan z książki 'notes from the grooming table'[/QUOTE]

Kompletnie się nie znam na terrierach, jedyną rasą którą robię są jamniki szorstkowłose :P Ale pojawił mi się taki walijski kawaler, ma teraz 4,5 miesiąca, pierwsza wystawa w lutym więc w sam raz żeby coś zacząć modelować w futerku. Chętnie przyjmę wszelką pomoc :)
mój e-mail [email]biesyiczadyfci@gmail.com[/email]

Posted

Szysz teraz to jeszcze za młody , nie ma co modelować , odpowiedni grzebień i czesanie .Trymuje się od 6 m-cy.wszystko zależy jaki będzie włos .Jest wzorzec robienia teriera .Trymować umiesz , linię boczną pokazałaś , Ważna jest ta dolna skośna linia , wyrobienie łagodnych przejść na nogach .

Posted

[quote name='Grey']Rotek ładny piesek .Nie jest u niego istotne strzyżenie ,a systematyczna pielęgnacja , oczywiście dobre jedzenie .Ładnie będzie wyglądać w swoim naturalnym włosem , może małe skrócenie .Potrzebny gęsty grzebień , trymery grabkowe .[/QUOTE]

była właśnie skrócona, groomerka podcięła ją tak, że klatka piersiowa wydaje się większa niż w rzeczywistości, ona także chce jej zostawić długi włos, ale ja już widzę że pies przegrzewa mi się zimą a co dopiero kiedy będzie upał po 30 st. Dodatkowo szelki, które będzie nosić w góry będą jej plątać sierść. Postaram się wkleić jej zdjęcia zaraz po wizycie w salonie, bo wtedy wyglądała zupełnie inaczej

Posted

[quote name='Grey']Trymuje się od 6 m-cy.wszystko zależy jaki będzie włos .Jest wzorzec robienia teriera .[/QUOTE]

No właśnie nie wiem, wydaje mi się, że skoro włos wychodzi, to trzeba go wyrwać. A teraz mu właśnie zaczyna wychodzić (szczenięcy "puch"). Ale też nie chcę wyskubać za dużo.

Posted

[quote name='Agucha']Aż takich zdolności nie posiadam ;)

A co byś zrobiła z falbaną u tego psa?
[URL]http://i1198.photobucket.com/albums/aa455/agucha1/DSCN1736-1.jpg[/URL][/QUOTE]

Ja bym położyła tego psa na boku i porządnie wytrymowała tę okropną falbanę.
Najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Też ma być twarda. Potem nadała kształt półgiętymi nożyczkami

Posted

Moj dzisiejszy yoreczek, niestety przed nie zrobilam, bo miala byc klasyczka glowka, ale wslaciciele sa ok wiec stwierdzilam ze sprobuje, moze sie nie wqrza i zrobilam ciut inaczej - stad zdjecia po strzyzeniu. Nie komentujcie, ze yorka nie goli sie na pinczerka, bo to zyczenie wlascicieli - moja inwencja jest tylko glowa.

[IMG]http://imageshack.us/a/img571/7840/60286453.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img16/1782/55325448.jpg[/IMG]
[IMG]http://imageshack.us/a/img62/6310/84723201.jpg[/IMG]

Jak sie podoba ??