Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

PaulinaBemol napisał(a):
Czy to jest możliwe że pies źle widział spode brwi/daszka ?? Bo pozbyłam się ich i nagle przestał się potykać zawsze myślałam że taka jego chaplinowska uroda że potrafi się o własne łapy albo krawężnik potykać a teraz przestał.
Możliwe! Jak naszej (post wyżej) suni odrosła grzywka, wpadła parę razy w drzewo, w krzaki, a raz w przechodnia.. też myślałam, że się po prostu 'rozkręca' i wychodzi z niej roztrzepaniec... ;) ale kiedy w domu wpadła w futrynę drzwi... przycięłam grzywkę i sunia przestała wpadać na 'przedmioty'... :D
Wcześniej koleżanka opowiadała mi o psie znajomego, któremu przycinali grzywkę, bo inaczej nic nie widział i się o wszystko potykał... przyznam, że myślałam, że to tylko śmieszna anegdota.. a jednak..;)

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

...Ma ktoś pomysł na fryzurkę dla naszej małej...na spaniela, sznaucera, puwder puffa..co radzicie? ;) Strzyc jej łebek, jak teraz, czy może zostawić pełną grzywkę i długie włoski na głowie, a może całkiem wszystkie skrócić?
Chcemy Jej tułów ostrzyc na krótko - i pytanie ile zostawić na łapach - do pach, do kolan..? Może ktos coś doradzi.. :(

Za wszelkie rady i tipy będę bardzo wdzięczna.. bo kto powiedział,ze kundelek niemoze miec ładnej fryzurki? :)

Mam już zdjęcie jak stoi... (reszta zdjęć- w długich i krótkich kłaczkach parę postów wyżej) KLIK ;)

[quote name='PaulinaBemol']ale to przecież sznaucer inne nie mają problemu a to nie przez jednego groomera był robiony.Będę obserwować dalejSama napisałaś, że po przycięciu się poprawiło. :P Ja tylko napisałam, że u nas właśnie tak było - grzywka odrosła, pies wpadał w przedmioty, przycięłam jej grzywkę, przestała wpadać..wniosek nasuwa się sam.

Edited by sundari
Posted

Sundari pieska trzeba dokładnie wyczesać ,oraz spróbować trymerami .Po dokładnym przygotowaniu można skrócić włos ,lepiej strzyżenie z włosem , a styl dobiera się po dokładnym przygotowaniu . Robię takie pieski , mogę nauczyć .

Posted (edited)

Yorkomanka, właśnie ku temu się chyba skłaniam... w sumie pyszczek już ma na sznupka.:) Tylko co z łapami..?

[quote name='Grey']Sundari pieska trzeba dokładnie wyczesać ,oraz spróbować trymerami .Po dokładnym przygotowaniu można skrócić włos ,lepiej strzyżenie z włosem , a styl dobiera się po dokładnym przygotowaniu . Robię takie pieski , mogę nauczyć . Dziękuję za odpowiedź. Czeszę ją min. raz na dwa dni - pudlówką, na mokro... bezpośrednio po czesaniu wygląda tylko minimalnie 'lepiej' niż na przedstawionych zdjęciach. ;)

Sama raczej nie wezmę się za trymowanie/strzyżenie. Chcę pójść do groomera... tylko chcę iść z pomysłem.
Łebek pewnie zostawimy na sznupka.. a co radzicie z łapami zrobić - tez wg standardów fci na sznupka, czy może całe nóżki kudłate zostawić aż do pach..? zupełnie nie mam pomysłu...

Jak na kundelka ma dość nietypową sierść. W ogóle nie linieje, a futerko ma takie puchate, jak bawełna. (Mam nadzieję, że nie będzie się filcować) wszędzie gładkie, mięciutkie.. tylko tak na wysokości łopatek na grzbiecie teraz przy 3-4cm długości włosa ma taką twardszą sierść. Reszta mięciutka i puchata jak shih-tzu, czy maltańczyk. Wstępnie myśleliśmy, że to włosie (jak u wymienionych psiaków).. ale teraz kiedy na karku ma już twardsze włosy, nie mam pojęcia co to. ;) hehe. Ale brudzi się jak włos.. po każdym spacerze każdą łapę płuczemy z minutę, bo tak bardzo łapie brud.

Edited by sundari
Posted

łapki też na sznupka i zapuść jej taką falbankę jak ma sznupek:p
płukanie po każdym spacerze:crazyeye: mój może łazić po wszystkim i nie zbiera brudu chyba że jest mokro:crazyeye:

Posted (edited)

Yorkomanka napisał(a):
łapki też na sznupka i zapuść jej taką falbankę jak ma sznupek:p
falbankę? Masz na myśli pod brzuszkiem? Przejrzałam właśnie fotki ostrzyżonych sznupków -myślę, że takie cięcie - zwłaszcza tylnych nóg - mogłoby Jej pasować. Dzięki!:)

Yorkomanka napisał(a):
płukanie po każdym spacerze:crazyeye: mój może łazić po wszystkim i nie zbiera brudu chyba że jest mokro:crazyeye:
Z tym 'każdym' to przesadziłam.. ;) ale ostatnio ciągle było mokro, lub tylko wilgotno na dworze i wtedy - owszem. Jak jest mokro to przeważnie wraca z piaskiem nie tylko na łapach..ale i na brzuchu.. :roll:

Edited by sundari
Posted

nie próbowałam ,nie wiem
ale na pewno nie kupuj maszynek firmy 'kogucik' , przynajmniej ja bym postawiła na oster lub moser , większe prawdopodobieństwo,że sobie z włosem poradzą

Posted

[quote name='necianeta89']Małe pytanie, może wiecie gdzie znajdę dobrego psiego fryzjera dla mojego spaniela w bielsku i jego bliskich okolicach?[/QUOTE]
Necianeta89 pisz do Cockermanki, lepszego fryzjera dla spaniela nie znajdziesz w swojej okolicy. ;-)

Posted

[quote name='lolka75']a w Polsce nie jest dostepny Andis? to wspaniala maszynka, tutaj wszyscy przechodza na Andisa[/QUOTE]

Ja mam Andisa i jest mega ;)

• 1 month later...
Posted

Co myślicie?

Chciałam po prostu ściąć jej te kudły i jak dla mnie jest o niebo lepiej, ale zdania są podzielone, czego nie rozumiem :evil_lol: