Victoria Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 immortal napisał(a):Sugerujesz że każdy rasowy pies musi być idealny aby można było go nim nazwać? :lol: nie, dlatego napisałam 'jak na rasowca' Quote
Doginka Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 Rwanie + upiększanie i kąpiel zajęły mi półtorej godziny:crazyeye: Aż byłam w szoku, że tak szybko:lol: Quote
evel Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 Za każdym razem, jak widzę tutaj sznupa rwanego na łyso to się zastanawiam, jak ludzie na spacerach reagują na takiego gołodupca :evil_lol: Quote
Ilka21 Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 a biewiery są chyba jeszcze nie uznane więc tak na prawdę każdy sobie może je stworzyć...mi się nie bardzo podoba pies w tej fryzurze bo nie wiem po co ta mikro falbanka , łapek tak krótko tez nie lubię bo wtedy wygladają jak wyciapane byle jak ale o gustach się podobno nie dyskutuje... Można yorkowi zrobić głowę nie typowo westową i nie sznaucerowatą tzw yorkową czyli góra bez kokardki jak ktoś chce bez ale cieniowanie przechodzi delikatnie i nie cieniuje się na maksa włosów z policzków ;) a nawet łepek tego psiaka taki mi sie podoba ale ja bym inaczej zrobiła łapki i tą falbanę albo dłuższa albo neich jej nei ma Jak ktos chce małego żywego pieska to wystarczy kupić grzywacza hl i nie trzeba z psa długowłosego robić łysego ;P Quote
chrupcia Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Ilka21 napisał(a): Jak ktos chce małego żywego pieska to wystarczy kupić grzywacza hl i nie trzeba z psa długowłosego robić łysego ;P niby tak, ale jednak jest "ale", charakter też się liczy a z tego co wiem i co się dowiedziałam to grzywki są strasznie delikatne psychicznie.. mnie samej podoba się ta rasa, nawet myślałam o nich naprawdę poważnie, ale szczerze boje się że zepsułabym takiego psa i na tą chwile nie podejmę się takiego pieska ;) taki mały off. Quote
Yuveza Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Doginka a wlasciwie to jak to jest z tym rwaniem sznupów do łysej skóry? no bo to jest trymowanie, ale tak do łysej skóry? i to wszystko tak wychodzi bez bólu? ciekawa jestem, jak rwalam westa, to równie tez w niektórych miejscach jest do skóry powyrywane 'dziury' ale tak calkiem calkiem to chyba by nie poszlo, bo wtedy to juz są te swierze włosy :hmmmm: Quote
Cockermaniaczka Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 ale przeciez westowi kaza zostawic podszerstek?Wiec nie powinno sie rwac na lyso ? Quote
NightQueen Posted April 15, 2012 Posted April 15, 2012 Ilka21 napisał(a):a biewiery są chyba jeszcze nie uznane więc tak na prawdę każdy sobie może je stworzyć... nie są uznane w ZK, ale w innych polskich związkach już tak Quote
Ilka21 Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 chrupcia napisał(a):niby tak, ale jednak jest "ale", charakter też się liczy a z tego co wiem i co się dowiedziałam to grzywki są strasznie delikatne psychicznie.. mnie samej podoba się ta rasa, nawet myślałam o nich naprawdę poważnie, ale szczerze boje się że zepsułabym takiego psa i na tą chwile nie podejmę się takiego pieska ;) taki mały off. wszytskie mały rasy są delikatne i powiem szczerze bardzo rzadko widzę yorka zachowującego się normalnie, nie lękliwego. Grzywacz ma prawo nie kochac wszytskich ludzi i podchodzić z rezerwą ale nie powinien być lękliwy...niestety tj w każdej rasie miniaturowej jest tak że dużo psów takich się trafia, wystarczy popatrzeć po hodowlach, pojechać i zobaczyć, porozmawiac z właścicielami psów co juz kupili z tej hodowli. Ja osobiście kładę duży nacisk na socjalizację i uczulam na to właścicieli, jak się psa dobrze zsocjalizuje to bez wzgledu na rasę będzie to pies mocniejszy psychicznie. Przykładem tego jest moja Molly, która pracuje ze mną w dogoterapii, szczenię z mojego miotu B też zdało test predyspozycji niestety nieżyje(pies wpadł pod samochód). Więc to o czym piszczesz dla mnie nie jest do końca prawdą, chcesz spawdzić zapraszam do mnie i przekonasz się. jedyne co moge powiedziec że nagusy są delikatneijsze psychicznie od owłosionych i mają swoje dziwactwa,które nie mają wpływu na kontakt ich z człowiekiem czy z innymi psami. Każda rasa ma swoje "ale"....ale wystarczy wiedzieć jak nią pokierować ;) Nightqueen ZKwP nie uznał bo FCI nie uznał, moze za kilkanaście lat uznają jak bedzie to wyrównany typ gdzie do rozrodu są uzywane tylko i wyłącznie psy powstałe już z mieszanki i z pokolenia na pokolenie są to biwiery a teraz to łączy się co chce i ma się co chce w typie tego co się chciałoby mieć ;) Ale trzymam kciuki dla wytrwałaych i za nowo powstającą rasę i oby zainteresowanie nią nie spaliło jej na panewce... Quote
NightQueen Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Ilka21 napisał(a): Nightqueen ZKwP nie uznał bo FCI nie uznał, moze za kilkanaście lat uznają jak bedzie to wyrównany typ gdzie do rozrodu są uzywane tylko i wyłącznie psy powstałe już z mieszanki i z pokolenia na pokolenie są to biwiery a teraz to łączy się co chce i ma się co chce w typie tego co się chciałoby mieć ;) Ale trzymam kciuki dla wytrwałaych i za nowo powstającą rasę i oby zainteresowanie nią nie spaliło jej na panewce... tak wiem, mówiąc inne związki miałam na myśli PKPR Quote
Yuveza Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Cockermaniaczka napisał(a):ale przeciez westowi kaza zostawic podszerstek?Wiec nie powinno sie rwac na lyso ? szczerze nie wiem, nie zagłebiałam się we wzorcowe wymogi, poza tym że trymuję, za argumentem że to jest zdrowe dla skóry itd, bo pewnie z chęcią bym goliła, stad tez zaciekawilo mnie to rwanie do 0 sznupów;) Quote
Doginka Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Rwaniem sznupów do "0" poprawiasz jakość i kolor włosa;-) Quote
Yuveza Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Doginka napisał(a):Rwaniem sznupów do "0" poprawiasz jakość i kolor włosa;-) yhymm kumam;) dzięki, ja teraz męcze psa co chwila, ale chyba już nie jestem w stanie jej bardziej 'ukrócić' Quote
Evelynkaa Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Justynko u westów trymujemy włos okrywowy, tylko, podszerstek jest bardzo pożądany i zostaje. Quote
Yuveza Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Evelynkaa napisał(a):Justynko u westów trymujemy włos okrywowy, tylko, podszerstek jest bardzo pożądany i zostaje. No to rwe to rwe;) kurde twarda sie zrobiła jak nie wiem O.O Quote
Karolina. Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Ilka21 napisał(a): Jak ktos chce małego żywego pieska to wystarczy kupić grzywacza hl i nie trzeba z psa długowłosego robić łysego ;P A może komuś się podobają łyse yorki? :cool3: Quote
Ilka21 Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 Karolina. napisał(a):A może komuś się podobają łyse yorki? :cool3: a o gustach sie nie dyskutuje ale zaryzykuję stwierdzenie że podoba się bo nie ma problemów z czesaniem, plątaniem różnych rzeczy w kłaki czy wnoszenie brudu do domu a nie ze względów wizualnych bo każdy klient mowi mi ze chciałby miec takiego z długim bo piękny ale i tu następuje to co wyżej napisałam... Quote
Doginka Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 W trakcie, po kąpieli:lol: Wysuszona: Gotowa: Quote
Iza. Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 https://lh4.googleusercontent.com/-0b__owl5CSo/T5G-w_i7W1I/AAAAAAAAJsM/ykxQmSvvZOU/s640/Kony%20%2818%29.JPG ależ pięknie wygląda i jaka intensywna czerń! Quote
Doginka Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 [quote name='Iza.']https://lh4.googleusercontent.com/-0b__owl5CSo/T5G-w_i7W1I/AAAAAAAAJsM/ykxQmSvvZOU/s640/Kony (18).JPG ależ pięknie wygląda i jaka intensywna czerń! No właśnie trochę za mało tych znaczeń srebrnych:sad: Quote
Yuveza Posted April 23, 2012 Posted April 23, 2012 jak zrobić takie słupki na nogach? wytrymować o na krótko a potem ciąć w słupki? Quote
Recommended Posts