Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Grey']Dowiedziałem się , że masz specjalizację - tylko małe sznaucerki.[/QUOTE]
Nie do końca prawda:roflt: Tylko małe sznaucerki robię na wystawy;-) Robię także inne psy, ale nie na wystawy i w sumie dużych nie biorę, bo mi się po prostu nie chce, a chyba mam prawo wybierać sobie, co lubię robić a czego nie;-)

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='WeronikaM']doginka- bardzo pozytywnie!!! ;)
długo to zajęło ? :D[/QUOTE]
2 godziny z kąpielą, suszeniem i rozkołtunianiem;-)
Dodatkowo w tym czasie jeszcze wyczyściłam uszy ;-)

Posted

Mam pytanko, bo już któryś raz ktoś mi pisze na forum, że mój pies jest brzydko ostrzyżony :)
Nie znam się na tym kompletnie, więc nie wiem, co jest nie tak. Strzyżemy ją w domu, po swojemu, tak, jak nam się podoba.
Pytam z czystej ciekawości osób doświadczonych: Co tu wygląda źle?

Posted

http://iv.pl/images/18695531024449212843.jpg
Linia falbany jest za wysoko. W sumie... nawet mogłaby taka zostać, ale sama falbana za bardzo odstaje.
Przedpiersie powinnaś zjechać niżej bądź przynajmniej zdegażować, żeby się nie robiła taka "buła" ;)
Przy uszach powinno być ścięte bardziej pod skosem, żeby tworzyły z głową równą linię.

Tak ja to widzę :)

Posted

Omry styl jest dobry ,teriera .Zdjęcia dokładnie nie pokazują , chodzi o linię boczną falbany ,wg mnie jest za nisko . Strzyżenie za krótkie , lepiej z włosem .Linia boczna powinna mieć przejście łagodne mało widoczne .Aby uzyskać taki efekt potrzebne są trymer grabkowy i przejście cieniuje się .Podobna sytuacja na głowie ,trzeba zlikwidować te napuszenie , ja usuwam specjalnym grabkowym .Oczywiście sprawa warkocza na głowie , włosy skraca się degażówką , grzywka , włosy luźne , szkoda psa .Skrócenie włosów koło nosa .
Falbanę można podcinać pod skosem .
Brak odpowiednich narzędzi utrudnia prawidłową pielęgnację , ( podstawowy jest grzebień ).
Uszy dobre , za dużo włosów przy otworze ucha.

Posted

Dzięki, dziewczyny. Nie wiedziałam, że aż tak źle :) Kiedyś chodziłyśmy do fryzjera, ale teraz strzyżemy ją w domu i szczerze teraz bardziej mi się podoba. A psu robi to jakąś różnicę? Jest codziennie czesana cała, nie robią jej się żadne kołtuny, włoski do pyszczka nie wchodzą, tylko codziennie muszę jej włosy z oczek po każdym spaniu wyciągać.

Posted

Ja doświadczenia w ogóle nie ma, ale co tam ;) Osobiście nie lubie takiej bomby z dołu z włosów, trochę bym zdegażowała, główka jest piękna, równiutka jak od linijki - mam nadzieje że następnym razem i mi taka wyjdzie :) Tori chyba jest dość niska i to takie wykończenie u dołu ją jeszcze dodatkowo poszerza, ale jeśli Wam się podoba to jest ok :)

Posted

[quote name='chrupcia']Ja doświadczenia w ogóle nie ma, ale co tam ;) Osobiście nie lubie takiej bomby z dołu z włosów, trochę bym zdegażowała, główka jest piękna, równiutka jak od linijki - mam nadzieje że następnym razem i mi taka wyjdzie :) Tori chyba jest dość niska i to takie wykończenie u dołu ją jeszcze dodatkowo poszerza, ale jeśli Wam się podoba to jest ok :)[/QUOTE]

Tori ma 23 cm w kłębie. Nigdy nie patrzałam na tą spódniczkę jak na jakąś bombkę. Serio, nawet mi do głowy nie przyszło, że to może tak wyglądać :) Tym bardziej, że poza forum wszyscy są zachwyceni. Ja się nie znam w ogóle i ciekawi mnie tylko, czy ta fryzura w jakiś sposób przeszkadza Torice? Bo szczerze nie zauważam nic takiego, włos ma bardzo miękki i jedwabisty, spódniczka jest mięciutka i na pewno nie jest jej niewygodnie. Tylko te włoski w oczy wchodzą i ciągle je wyciągam :)

Posted

Chrubcia falbany nie robi się degażówką ,trzeba użyć trymera grabkowego , który zlikwiduje napuszenie .Omry a po co męczysz pieska tym warkoczem .
Włosy koło oka skraca się .

Posted

[quote name='Grey']Inaczej mówiąc te wiązania na głowie.[/QUOTE]

Nie no, proszę, nie przesadzajmy już.. Niby w jaki sposób to miałoby ją męczyć?

Posted

moim zdaniem nie ma tutaj nic do niewygody, jedynie chodzi o wygląd, ale jak Ci się podoba to czemu nie ?;)
Grey - nie wiem czym robi się falbanę, ja degażowałam troche, nie mam trymera grabkowego i nie będę na pewno się w niego zaopatrywać. Robiłąm to na swoim psie i mi sie podoba, reszta mnie nie obchodzi - chociaż i tak słyszałam dużo pochwał o Jazzowej fryzurce.

Posted

[quote name='chrupcia']moim zdaniem nie ma tutaj nic do niewygody, jedynie chodzi o wygląd, ale jak Ci się podoba to czemu nie ?;) [/QUOTE]

No masz rację, to jest chyba najważniejsze, żeby nam się podobało i psu było wygodnie :)

Posted

[quote name='Grey']Chrubcia falbany nie robi się degażówką ,trzeba użyć trymera grabkowego , który zlikwiduje napuszenie .Omry a po co męczysz pieska tym warkoczem .
Włosy koło oka skraca się .[/QUOTE]
Ja nie używam trymerów grabkowych przy yorkach. Czemu miałyby służyć przy tak delikatnym włosie bez wyraźnego podszerstka?
Moim zdaniem wystarczy grzebień, no i ewentualnie degażówki.
A może się mylę i stosuję nieprawidłową technikę?

Posted

mi osobiście też nie podoba się ta bombka, za to głowa wygląda super i pasuje takie ścięcie do niej. Ale to wszystko kwestia gustu, więc bym się nie przejmowała krytyką innych, w końcu twój pies a krzywda mu się nie dzieje ;)

Posted

Omry pytała się , więc opisałem jak ja robię i jakich używam narzędzi i nie mam zamiaru nikogo krytykować.
Agucha trymery grabkowe używa się do różnych włosów,wyciągają niepotrzebne zagęszczenia (wygładzają ), a degażówka skraca włosy nie zostawiając śladu cięcia.

Posted

wczoraj miałam yorka , chudzina , włos chudziutki jak i sam pies ale takie splątania i supełki , szkoda że nie wiedziałam o grabkowym bo pewnie żeberka bym psu wygrabiła

Posted

[quote name='omry']Mam pytanko, bo już któryś raz ktoś mi pisze na forum, że mój pies jest brzydko ostrzyżony :)
Nie znam się na tym kompletnie, więc nie wiem, co jest nie tak. Strzyżemy ją w domu, po swojemu, tak, jak nam się podoba.
Pytam z czystej ciekawości osób doświadczonych: Co tu wygląda źle?

Generalnie...powiedzmy poza głową (tu małe korekty by się przydały,ucho zgolone tylko do 1/3 i poprawiona zewnętrzna linia głowy, bo się "buły" robią przy uszach i głowa wygląda na nieforemnie dużą)...to wszystko. Pies wygląda jakby zwiał groomerowi w połowie roboty...góra zgolona, reszta nie ruszona...
Przejście między włosem krótkim a długim powinno być płynne,a dłuższy włos nie tak sterczący.Na łapach włos jest krótszy niż ten poniżej włosa zgolonego, co powoduje,że psiak wygląda niezgrabnie, jak baryłka...
Włos spomiędzy oczu albo zbierać do kitki, albo wystrzyc (ale wtedy trzeba często strzyc,żeby odrastający nie wchodził do oczu).

Posted

[quote name='cockermanka']Generalnie...powiedzmy poza głową (tu małe korekty by się przydały,ucho zgolone tylko do 1/3 i poprawiona zewnętrzna linia głowy, bo się "buły" robią przy uszach i głowa wygląda na nieforemnie dużą)...to wszystko. Pies wygląda jakby zwiał groomerowi w połowie roboty...góra zgolona, reszta nie ruszona...
Przejście między włosem krótkim a długim powinno być płynne,a dłuższy włos nie tak sterczący.Na łapach włos jest krótszy niż ten poniżej włosa zgolonego, co powoduje,że psiak wygląda niezgrabnie, jak baryłka...
Włos spomiędzy oczu albo zbierać do kitki, albo wystrzyc (ale wtedy trzeba często strzyc,żeby odrastający nie wchodził do oczu).[/QUOTE]

Szczerze to ja myślałam że te 'okropności' związane z fryzurą mojego psa to naprawdę jakieś poważne rzeczy, a to tak naprawdę tylko kwestia tego, że osoby zajmujące się strzyżeniem zrobiłyby to zupełnie inaczej. Pytałam z ciekawości i szczerze dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Posted

A mi się za bardzo nie podoba - głowa wydaje się długa, przy uszach za bardzo ciachnięte - nie tworzy efektu okrągłej główki, linia firany za wysoko, przód tragiczny - tworzy bułę, piesek wygląda nieproporcjonalnie, ale najważniejsze, że właścicielce się podoba i chyba o to chodzi;-)

Posted

Wiadomo to nie jest sznupek Doginki jak z taśmy wychodzący .Jak by Omry ktoś pokazał , jak się yorkusia robi , to by wiedziała .A umiesz zrobić przejście boczne "terierowe " i na odpowiedniej wysokości.