Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']Hm ja bym to zrozumiala tam ze albo trymujesz recznie skubiac albo ulatwiasz sobie prace trymerem,np marsem hakowym...Generalnie chodzi o zdjecie nadmiaru wlosa i podszerstka.Pozniej mozesz modelowac degazowka delikatnie by nadac forme.

Pare linkow
http://morningsagegoldens.freeservers.com/Grooming.html
http://morningsagegoldens.freeservers.com/Grooming2.html

Dzięki ;)
Zdziwiłam się trochę, że goldena się trymuje stąd moje pytanie ;)
Hakowego nie posiadam.. Spróbuję tym czym mam, aczkolwiek okrywówki to sądzę że on nie wyjmie.. Najwyżej pobawię się trochę dłużej degażówkami. Pies nie na wystawy, jedynie chęć zrobienia z nim jako-takiego porządku.

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Cockermaniaczka napisał(a):
to moze wystarczy po prostu porzadne wyczesanie i zdegazowanie tego co jest za puchate:)

Na to też liczę ;) Wyjdzie w praniu, może nawet się pochwalę efektem jak nie będzie dramatycznie :p

Posted

Justa bez trymerów zwykłego i grabkowych nie zrobi się dobrze goldena .
Pokazane zdjęcia robienia ucha ,powinno być użycie trymera a nie degażówki , tych nożyczek stosuje się sporadycznie.

Posted

Grey napisał(a):
Justa bez trymerów zwykłego i grabkowych nie zrobi się dobrze goldena .
Pokazane zdjęcia robienia ucha ,powinno być użycie trymera a nie degażówki , tych nożyczek stosuje się sporadycznie.

W takim razie zrobię go niedobrze :diabloti:

Posted

Do trymowania można też zastosować zwykły metalowy grzebień dla psa, przepleść pomiędzy jego zębami gumkę recepturkę i tym przeczesywać psa. Domowy sposób, ale działa, może nie aż tak jak fachowy sprzęt, ale zawsze coś wyciągnie. ;-)

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
Do trymowania można też zastosować zwykły metalowy grzebień dla psa, przepleść pomiędzy jego zębami gumkę recepturkę i tym przeczesywać psa. Domowy sposób, ale działa, może nie aż tak jak fachowy sprzęt, ale zawsze coś wyciągnie. ;-)
:cool3: zdecydowanie tak,zapomnialam nawet o tym sposobie :lol:Ale dziala-testowane nie raz:p

Posted

Kurcze, gorzej, że jedyny jaki mam to z obrotowymi zębami - pewnie się nie nada :shake:

Ale dzięki za radę, super ! :)

Posted

Jak ja czesał bym takim grzebieniem z gumką ,to trwało by wieki .Pisałem o tym grzebieniu jaki używam .
Justa grzebienie obrotowe , to czesanie powierzchowne , zacznij od grzebienia a przy goldenie to mogę pomóc i wszystko będziesz wiedziała , bo szkoda się męczyć .

Posted

Grey napisał(a):
Jak ja czesał bym takim grzebieniem z gumką ,to trwało by wieki .Pisałem o tym grzebieniu jaki używam .
Justa grzebienie obrotowe , to czesanie powierzchowne , zacznij od grzebienia a przy goldenie to mogę pomóc i wszystko będziesz wiedziała , bo szkoda się męczyć .

Będę musiała się pomęczyć, bo nie mam zmiaru kupować sprzętu, którego więcej nie użyję.

Dzięki wszystkim za linki, jakby ktoś jeszcze miał coś ciekawego to ja bardzo chętnie ! ;)

Posted

Dokładnie :)
Szczeniaki i koty też się fajnie trymuje grzebieniem z gumką.

Posted

Justa napisał(a):
Kurcze, gorzej, że jedyny jaki mam to z obrotowymi zębami - pewnie się nie nada :shake:

Ale dzięki za radę, super ! :)

Justa myślę, że to nie ma znaczenia, po prostu ząbki nie będą się wtedy obracały, bo gumka je zablokuje, ale sam fakt, że są obrotowe w niczym nie przeszkadza. ;)

Grey napisał(a):

Grey czy Ty człowieku kiedyś zrozumiesz, że nie każdy jest tu groomerem i nie potrzebuje najdroższego/najlepszego sprzętu i nie każdego stać na kupowanie wszystkich możliwych sprzętów, tym bardziej, gdy byłyby używane sporadycznie?
A na jednorazową potrzebę takie szybkie domowe sposoby są bardzo dobre.

Posted

Asia a Ty nie zrozumiałaś ,że ja nic takiego nie proponuję, a odnośnie sprzętu ma być w miarę tani ,uniwersalny i skuteczny .

Posted

Grey napisał(a):
Asia a Ty nie zrozumiałaś ,że ja nic takiego nie proponuję, a odnośnie sprzętu ma być w miarę tani ,uniwersalny i skuteczny .

Może kupiony od Ciebie - własnego wyrobu?:roflt:

Posted

Dysia-u przy mnie prawie wszystkie psy są bardzo spokojne.
A ten przecinak jest dla mnie tak ważny , jak dla samuraja bardzo ostra katana.

Quirk jeżeli tak to odebrałeś , to chyba tylko spokojem i dotykiem.

Posted

O mój boże, biedny seter. Może jestem dziwna ale dla mnie nie jest normalna taka uległość dorosłego psa w obcym miejscu przed obcym człowiekiem. To takie pozbawienie go godności. Wolę, jak pies po prostu stoi...

Posted

Darianna jest to 1,5 roczna suczka była u siebie i był opiekun , na początku trochę nieufna , a później spokojna i wykładała się.
Dziwię się, że tak odbieracie , a przecież uszy obrobić sfilcowane , to nie jest łatwo.

Posted

sedalinek czy cosik innego?:shake: Piekny przyklad-jak nie mozna traktowac psa...
Nie wiem po co ten pies mialby lezec,uszy spokojnie mozna zrobic w naturalnej pozycji psa jak stanie czy siad...:roll:
Tym bardziej ze to duzy seter...
Przykre...A to narzedzie-sory-przelamane naostrzone nozyczki:angryy: :angryy:dobrze ze pies sie nie ruszal bo by oko stracil :angryy:

Posted

pokazalam film mojemu szefowi:shake:
nie mogl sie nadziwic ze w XXI wieku ludzie posluguja sie takim nieprofesjonalnym sprzetem. Z jednej strony Grey uzywa profesjonalnych grzebieni (moim zdaniem bardzo niewygodnych w uzywaniu, sa inne o wiele wygodniejsze i dokladnie tak samo dobre) a z drugiej jakiegos na kamieniu klepanego nozyka, bardzo niebezpiecznego dla psa i dla czlowieka.
Grey a gdzie masz stol? przeciez to podstawa. To sie nazywa ergonomia. Tego ucza w szkolach groomerskich:roll:
rece opadaja...