Czarne Gwiazdy Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Niedługo wybieram sie z moją psicą fo fryzjera i przydałby się jakiś wzór. Poszukaj wzorca :evil_lol: Wejdź na stronę dobrej hodowli i zobaczysz ładnie zrobione spaniele ;) Quote
Asia & Ginger Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Dzięki, szukałam już. Ale poszperam jeszcze trochę. Ale myślałam o jakimś takim spanielku niewystawowym, bo jak wyskoczę u fryzjera z takim ślicznym wystawianym cudem, to jeszcze szoku dozna, że ja z mojego kopciuszka chcę taką królewnę zrobic. ;) A tak na marginesie, to już jedna fryzjerka mi powiedziała, że ona się nie podejmuje, bo mam za wysokie wymagania. A pierwsze o co spytała, gdy weszłam, to: czy strzyżemy całą psinę maszynką? :crazyeye: :mad: I ona jeszcze podobno kursy strzyzenia psów robi. :cool3: :lol: Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Ale myślałam o jakimś takim spanielku niewystawowym, bo jak wyskoczę u fryzjera z takim ślicznym wystawianym cudem, to jeszcze szoku doznaspaniel to spaniel, chyba, ze chcesz go ogolić na łyso albo pół-łyso, ewentualnie na sznaucera :evil_lol: A tak na marginesie, to już jedna fryzjerka mi powiedziała, że ona się nie podejmuje, bo mam za wysokie wymagania. A pierwsze o co spytała, gdy weszłam, to: czy strzyżemy całą psinę maszynką? Dobre. Są i tacy... Quote
eria Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 może się spotkała z właścicielami spanieli którzy sobie życzą obcinać psa prawie na łyso maszynką . Znam spaniela ,który regularnie jest cały maszynką strzyżony i takich właścicieli jest więcej...Tylko nie wiem czemu taki ktoś brał spaniela a nie psa krótkowłosego:cool1: Quote
Asia & Ginger Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 No to ona też pewnie jako profesjonalistka strzyże psy szorstkowłose zamiast trymowac, bo często się zdarza, że zwykły szary człowiek w ogóle nie słyszał o czymś takim jak trymowanie, a i ona też nie podpowie, bo przecież strzyżenie trwa krócej, a przy trymowaniu trzeba trochę się namęczyc. A na psa rezerwuje 2 godziny włacznie z kąpielą. Jak mówiłam, że ma moją spanielkę wytrymowac tu i ówdzie to tak jakoś dziwnie na mnie patrzyła, :-o jakbym była pierwszą osobą u niej, która chce wytrymowac psa. :lol: Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 wiesz asia. Ludzie są niereformowalni i tłumaczenie każdemu i namawianie staje się po jakimś czasie nudne, a w dodatku myślą, że chcesz wyciągnąć od nich kase, bo przecież trymowanie jest droższe ;) Quote
Asia & Ginger Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Racja, ale wiele osób jednak nie wie o takim zabiegu pielęgnacyjnym i nie wie, że jest to lepsze dla sierści ich szorstkowłosych psiaków. No ale strzyżenie trwa znacznie krócej, więc po co się przemęczac, skoro można całego psa przejechac maszynką, a efekt niby taki sam. ;) Quote
*hania Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Akurat w przypadku spanieli łatwiejsze jest trymowanie niż strzyżenie na krótko maszynką > przynajmniej dla mnie;) . Niektórzy chcą żeby ich spaniele były ostrzyżone maszynką ponieważ różnica między "przed" i "po" jest wyrażniejsza niż w przypadku trymowania. Niektórzy uważają, że ich pies będzie przez to mniej kłaczył> tych jest najgorzej skierować na prostą;) . Mam zdjęcie ostrzyżonego spaniela maszynką ale nie wiem czy je tu wrzucić:roll: Quote
Kasztanka Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Mam 3 miesięcznego szczeniaka sznaucera i wygląda już jak owieczka. Chciałabym go sama trymować. Nigdy wcześniej tego nie robiłam, dlatego wiele poczytałam na ten temat i oglądałam wiele fotek. Nie wiem jednak czy głowę można także trymować czy strzyc i co zrobić z futerkiem na klatce piersiowej (zostawić czy ostrzyc). Mam trymer ręczny firmy Trixi (rzadki) - czy to wystarczy na początek? Jak poradzić sobie z głową i uszkami nie mając profesjonalnego sprzętu? Proszę o poradę (ewentualnie fotki). Quote
eria Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 *hania napisał(a):Akurat w przypadku spanieli łatwiejsze jest trymowanie niż strzyżenie na krótko maszynką > przynajmniej dla mnie;) . Niektórzy chcą żeby ich spaniele były ostrzyżone maszynką ponieważ różnica między "przed" i "po" jest wyrażniejsza niż w przypadku trymowania. Niektórzy uważają, że ich pies będzie przez to mniej kłaczył> tych jest najgorzej skierować na prostą;) . Mam zdjęcie ostrzyżonego spaniela maszynką ale nie wiem czy je tu wrzucić:roll: możesz mi na maila wysłać to wkleję :) niufka[malpa]interia.pl ;) Quote
*hania Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Dzięki eria. Wiem jak je wstawic;) boje sie tylko,że niektórzy mogą mnie zlinczować za profanację rasy:evil_lol: Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Mam 3 miesięcznego szczeniaka sznaucera i wygląda już jak owieczka. Chciałabym go sama trymować. Nigdy wcześniej tego nie robiłam, dlatego wiele poczytałam na ten temat i oglądałam wiele fotek. Nie wiem jednak czy głowę można także trymować czy strzyc i co zrobić z futerkiem na klatce piersiowej (zostawić czy ostrzyc). Mam trymer ręczny firmy Trixi (rzadki) - czy to wystarczy na początek? Jak poradzić sobie z głową i uszkami nie mając profesjonalnego sprzętu? Proszę o poradę (ewentualnie fotki). Głowę możesz wyskubać, ale ona i tak nie będzie szorstka i tak. Niektórzy skubią, niektórzy nie. Za to front wszyscy (przynajmniej ci, których znam) golą maszynką. W tym miejscu skubanie boli i nie daje efektów. A ten nieprofesjonalny sprzęt to jaki? Quote
Asia & Ginger Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Haniu, wrzuc, sama jestem ciekawa jak wygląda. :cool3: Poza tym rozumiem, że własciciel tak sobie życzył i był niereformowalny, więc nie miałaś wyjścia, albo może psiak był tak zarośniety i skołtuniony, że też nie było innej rady. Jak masz zdjęcie przed to też wrzuc. A jak masz zdjęcia innych spanieli, takich nie strzyżonych w całości maszynką, to też wrzuc, byłabym wdzięczna. :loveu: Quote
*hania Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Jednak nie umiem wstawiać zdjęc:placz: Teraz musicie poczekać na erie aż je wrzuci. Quote
Kincia Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 *hania napisał(a):Jednak nie umiem wstawiać zdjęc:placz: Teraz musicie poczekać na erie aż je wrzuci. Wystarczy wgrac je np w tinypic albo gdzies jakos jesczez bylo na img czy cus:eviltong: i tutaj na taki zolty obrazek wkleic URL i jest :cool3: :cool3: Quote
Kasztanka Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Czarne Gwiazdy napisał(a):Głowę możesz wyskubać, ale ona i tak nie będzie szorstka i tak. Niektórzy skubią, niektórzy nie. Za to front wszyscy (przynajmniej ci, których znam) golą maszynką. W tym miejscu skubanie boli i nie daje efektów. A ten nieprofesjonalny sprzęt to jaki? Ten nieprofesjonalny sprzęt to nożyczki i maszynka do strzyżenia dla ludzi (ale nie wiem czy można taką strzyc psa). Quote
*hania Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Kasztanka napisał(a):Ten nieprofesjonalny sprzęt to nożyczki i maszynka do strzyżenia dla ludzi (ale nie wiem czy można taką strzyc psa). Można;) tylko staraj się za dużo nie poprawiać maszynką w jednym miejscu , szczególnie jeśli masz bardzo "krótkie" ostrze bo możesz podrażnić skórę. Wykąp psa w miejscach gdzie chcesz strzydz bo inaczej Twoja maszynka za długo nie pozyje;) Quote
Kincia Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 :cool3: :cool3: Czekaj spruboje ci to wytlumaczyc xD Wejdz tu http://www.imageshack.us/ pozniej nacisnoj na przegladaj znajdz ta fotke i na (host it) czekasz az sie zaladuje :cool3: i zjerzdzasz na sam dol i sa 3 tabelki i bierzesz kod do tej ostatniej o z tej (Direct link to image) i pozniej wchodzisz tu gdzie piszesz na dogomani i masz powyzej narzedzia i i jest B?.... i wkoncu 5 od prawej taki zolty obrazeczek z gora jak by i tam klikasz i wklejasz ten link i koniec :multi: Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Ten nieprofesjonalny sprzęt to nożyczki i maszynka do strzyżenia dla ludzi (ale nie wiem czy można taką strzyc psa).Wiesz... Móc można, ale może jej to ciężko iść z frontem. po prostu się zatnie i koniec zabawy. No i jak mówi hania... daję jej 3 strzyżenia max - jeszcze zalezy jaka. Chyba, że możesz do niej założyć ostrza od ostera na przykład :] Quote
Kasztanka Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Czy maszynką można ostrzyc także uszka (na zewnątrz i wewnątrz)? A co z ogonkiem i pupcią - ostrzyc? Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 17, 2007 Posted April 17, 2007 Czy maszynką można ostrzyc także uszka (na zewnątrz i wewnątrz)? A co z ogonkiem i pupcią - ostrzyc? Wszystko golisz :D Ofkors do łysa to moze nie :evil_lol: Quote
Recommended Posts