Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no nieprawda, spójrz na tamtego pieska Co prawda po zdjęciach nie lubię oceniać, ale jeśli kreska została dobrze narysowana.. no to fu ;D Oczywiście zależy dużo od tego co się z resztą zrobi. Bo gdyby w ogóle całego na łyso obciąć to by wyglądał jak cala masa innych kundelków, na które większość krzywo nie patrzy.

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Takie strzyżenie yorka jest to amatorszczyzna, ja wiem że dla większości dużym problemem jest prawidłowa pielęgnacja ( zwykłe czesanie ) ale kilka minut dziennie to można pieskowi poświęcić . Ja tak yorka nikomu nie ostrzygę , trzeba mieć jakieś zasady .
Trzeba pamiętać ,że u zwierząt włos ma chronić skórę i także być ozdobą .

Posted

leepa napisał(a):
no nieprawda, spójrz na tamtego pieska Co prawda po zdjęciach nie lubię oceniać, ale jeśli kreska została dobrze narysowana.. no to fu ;D Oczywiście zależy dużo od tego co się z resztą zrobi. Bo gdyby w ogóle całego na łyso obciąć to by wyglądał jak cala masa innych kundelków, na które większość krzywo nie patrzy.

no pies yorkomanki będzie gorzej wyglądał w tej fryzurze niż ten pise co ja pokazałam ale wg mnie nie na tyle źle by go tak nie obcinać. Ta fryzura musi zostać dobrze wykonana a jak patrze na jego strzyżenia to wątpię by tak było nawet to z falbanką jest bardzo złe wg mnie. Co do lini którą narysowała yorkomanka to wg mnie(ja to tak odebrałam) ta linia ma tylko pokazać o co jej chodzi a nie że pies jest taki chudy ale może się mylę.

Grey po tym co mówisz widać że nie masz wielu klientów bo jakbyś miał full to byś wiedział jacy ludzie są. Powiedz mi a jaka różnica byłaby gdyby ten pies co wstawiałam miał falbankę bo nie kumam ona by go ochroniła bardziej? -wg mnie ona nie spełnia takiej funkcji. Ten pies jest ostrzyżony 6mm jest srebrny i nie ma super gęstego włosa więc wygląda jakby był ostrzyżony jeszcze krócej ale tak nie jest.Mało tego wg mnie piesek wygląda bardzo ładnie w tej fryzurce a to że tobie sie nei podoba to każdy ma inny gust i nie musi.

Posted

Ilka no właśnie nie kwestia jest tego że jestem (ja czy inni) przyzwyczajona do falbanki, choć nie ukrywam że lubię falbanki :loveu: tylko tego że pies Yorkomanki pokazany jest strasznie drobny, chudziutki, a do tego dość długi i nie będzie dobrze wg. mnie wyglądał bez falbanki. :p

Jak już jest tak uparta na krótką falbankę to można ją ciachnąć jak najwięcej, ale nie całkowicie

Posted

Grey napisał(a):
Yorkomanka chcesz strzyc swojego yorkusia na pinczerka ? Ciapnij kukuryku , ale falbanki nie dotykaj .!

Przyznam że podzielam tą wypowiedz. Też uważam że osoby które tną swoje Yorki powinny kupić sobie pinczera a nie yorka...Po jakiego grzyba ktoś kupuje yorka i go ścina tak krótko? Brzydko będzie wyglądać ze ściętą firanką.
A kukuryku to dość komiczne ale fajne określenie kucyka :) uśmiałam się przynajmniej

Posted

ja osobiscie wole yorki albo z dlugim wlosem do ziemi albo ostrzyzone bez firanki, bo ta firanka to takie niewiadomo co
tyle ze ja zostawiam dluzszy wlos na udzie przy robieniu brzuszka na krotko

Posted

Ludzie,dajcie spokój.Jak chce-niech tnie;)
Poza tym jak jesteście tacy 'akuratni' to przecież yorki we wzorcu nie nosza żadnych falbanek...Mają włos długi ,do ziemi.A chyba mało kto jest w stanie sobie pozwolicie na trzymanie czegość takiego.Yorka nie bierze sie tylko ze względu na wygląd.Bo takim sposobem to ja bym musiałabym mieć na 50 m 2 bernardyna co chyba niebyło by zbyt dobrym pomysłem...
Wzięłam yorka bo chciałam małego,żywiołowego teriera,wygląd-może być,ale musiałbyć koniecznie czarny:evil_lol:Tnę go na 3mm,włos na łapach latem pójdzie też pod nożyczki(tak na 2cm)i bo już mnie denerwuje pies który w lesie co 5m staje bo w łapkę zaplątał sie badyl.Głowe zawsze ma okrągłą,kucyków nie ma,ogon na ok. 5cm. Pies wybiegany,szczęśliwy,kochany.Cos nie tak?
Kurde,bo mam wrażenie ,że zaraz naślecie TOZ na wszystkie osoby które nie mają w domu psa o włosie do ziemi,kokardzie i nie wiążą mu papilotów.:shake: Nie przesadzajmy.Ważne jest to czy ktoś tego psa kocha a nie czy psiur ma kłaki do ziemi czy jest opitolony na krótko.;)

Posted

Doginka napisał(a):
To podobno miała być galeria, a nie pogaduchy;-)

lepsze takie niż typowe przegadywanki z greyem :evil_lol:

Ja skończyłam przed chwilą strzyc shih, ale zdjęć nie ma bo i nie byłoby co pokazać, była kombinacja nie czesania psa długi okres i przedświąteczna inwencja twórcza właściciela, czyli ciachanie nożyczkami gdzie popadnie, w efekcie dłużej niż 3 mm zostały tylko uszy i ogon, także nie ma się czym chwalić :p Jutro mam yorka więc jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia

Posted

NightQueen napisał(a):

i przedświąteczna inwencja twórcza właściciela, czyli ciachanie nożyczkami gdzie popadnie

jak ja to lubie .... a potem staje na glowie jak zatuszowac takie wyciete dziury ....

Posted

Ja dziś zrobiłam 3 sznupy maszynką:cool3: A jutro mam suczkę do skubania na łysielca;-) Z dziś fot brak, bo bateria padła, ale na jutro to już naładuje;-)
Zresztą foty byłyby nudne, bo u mnie sznupy jak spod sztancy wychodzą:roflt:

Posted

Ilka21 takie strzyżenie jak zdjęciu , jak bym zrobił , to byłaby antyreklama dla mnie.
Taka falbanka powstała ze względów praktycznych i jest jako ozdoba .
Właściwie to wszystko napisałem w ostatnim postcie i bardzo dobrze napisała NightQueen oraz świetnie podsumowała Evelynka.
Elitesse przesadzasz ,po co yorkowi długi ciągnący się po ziemi włos.

Posted

Grey,no przecież poto się kupiło yorka,no nie?:razz: Nie można go ciąć bo nie po to się kupuje YT coby potem go dawać pod nożyczki!!!:shake:I ty tego nie rozumiesz?Tak jest we wzorcu panie greyu:loveu:
a jakie jest praktyczne zastosowanie falbanki?No chyba ,ze pies siedzi cały dzień na kanapie to może umilać widok kudłatej maskotki czas właścicielowi ale poza tym?U mnie taka falbanka to byłaby masaaakra.Haha już to widzę-trawa pół metra i Francu z falbanką buhahahah:laugh2_2:

Posted

wbrew pozorom taka falbanka nie jest tak całkiem zbędna, przy psach niskopodłogowych które prowadzą aktywny tryb życia się sprawdza, w czym? a w tym że pies latając po krzakach, chaszczach np. w lesie, ma chronione podwozie przez włos i jest mniejsze zagrożenie że podrapie sobie brzuch, w moim przypadku się to sprawdza, bo psa mam takiego że wiecznie sobie rany robi od właśnie takich chaszczy na spacerze, szyja jest często podrapana, brzuch dzięki falbance mniej, teraz staram się jak najwyżej zostawiać włosy na piersi by też była chroniona ;)

Posted

no mojemu psu włosy się rozwiewają(mam nadzieję ,ze wiecie o co chodzi)i jak leci a ma dłuższe to mu się podwiewają,nie trzymają się skóry.Nie wiem czy ma takie cieńkie,czy to kwestia szamponu.A u mnie pies i tak codzinnie wraca podrapany-na działce nawiewa do bagnistego lasu i łazi po chaszczach.Po 2 godzinach zawsze wracał cały, zdrowy,podrapany i z powplątywanymi liściami.Nie wyobrażam sobie 30 centymetrowych kłaków do oporządzania po takiej wycieczce....Dlatego tez mam zamiar ciachnąć mu włosy na lapach.Zostanie tylko dłuższa głowa ;)

Posted

Większośc psów ma tą falbanke robioną tj yorkomanki pies więc nie wmawiajcie mi że wtedy chroni bo nie. Grey może dla ciebie antyreklama ale dla mnie nie bo psu fryzura pasuje i jest dobrze wykonana.Ja osobiscie nie lubię dłuższego włosa na udzie jak nie ma falbaki bo dla mnie to też takie nei wiadomo co wisi

Posted

Ilka no to jest fakt, jeśli ktoś wygoli środek brzucha że zostają tylko brzegi to to niewiele się ma do praktycznego zastosowania :p

zerduszko napisał(a):
Wydłuży nogi, więc pies na pewno nie będzie wydawał się dłuższy.

popatrz na zdjęcie jakie pokazała i linie w jakich chciała ciąć