Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

anowi napisał(a):
Dzięki za zrozumienie Oczywiście że nie chodziło o czesanie !!!!!!!!!!! litości!!!!!!!!!!!! Pytałam tylko czy jak zostanie taki kudłaty to nic mu się nie stanie (jakieś np choroby skóry itp)Piesek będzie typowo domowy ,wystawy i inne nie wchodzą w grę

Moja sunia miał problemy skórne gdy nie była "trymowana", tylko golona. Ale to zapewne nie reguła. Może lepiej kupić kudłatą rasę? Np. Terier tybetański, charaktery też mają niczego sobie ;)

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

dokładnie, ja mam sznaucera, który w porównaniu do wielu wcale szybko się nie kołtuni,a le jak ma dłuższy włos to dwa razy w tygodniu trzeba czesać przy gorszej pogodzie, już nie mówię jak "fajnie" się w tym kleszczy szuka ;D
Co prawda wybór należy do ciebie, mi się bardzo zarośnięty sznaucer zwyczajnie nie podoba i nic dziwnego bo ta rasa nie została stworzona by w takim włosie wyglądać dobrze. ale przecież o gustach się nie dyskutuje. Masz prawo lubić i mieć. Przycinałabym jednak grzywkę i sierść w okolicach intymnych ;D
Co do zdrowia warto też napomknąć, że twierdzi się, że sznaucer nietrymowany może mieć kłopoty skórne. Jest to zrozumiałe bo sierści jest dużo i zalega włos martwy, skóra nie jest przewietrzona. Natomiast dowodu dać ci nie mogę, wiele osób nie trymuje i jest raczej ok.

edit: o widzę że jednak jakiś pies miał problemy skórne :)

Posted

Tak jak napisała Ariss i Leepa, sznaucera raczej powinno sie trymować, a jeśli nie to chociaż strzyc. Bez tych zabiegów straci swoja klasę, bedzie zwykłym zarośniętym psem, jakich wiele i nawet najlepiej wyczesany bedzie wygladał na zaniedbanego;-) Poza tym Leepa ma rację, nietrymowany sznup może (ale nie musi) mieć problemy skórne!;-)
Ja myślę tak, jak Ariss - jest wiele ras, które wystarczy przeczesać, wykąpać i karmić, bawić się, więc może trzeba coś wybrać z tych ras;-)

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
A my wciąż czekamy aż szanowny Grey się pochwali swoimi dziełami. Tylko kiedy to nastąpi?

"My" ??!!! mnie wcale wypociny jakiegos tam Greya nie interesują

Posted

A mnie tak. Dwa dni poświęciłam na przejrzenie całego tematu i nic poza krytyką i pseudoporadami do tematu nie wniósł.
Może jednak dostapimy zaszczytu obejrzenia efektów pracy tak doświadczonego groomera. Mieszkam blisko Warszawy to może skorzystam z usług tego superprofesjonalenego salonu.

Posted

kachad napisał(a):
A mnie tak. Dwa dni poświęciłam na przejrzenie całego tematu i nic poza krytyką i pseudoporadami do tematu nie wniósł.
Może jednak dostapimy zaszczytu obejrzenia efektów pracy tak doświadczonego groomera. Mieszkam blisko Warszawy to może skorzystam z usług tego superprofesjonalenego salonu.

i moze bedziesz miec wspaniałą jakże okazje zakupienia legendarnego PRZECINAKA! :cool3:

Posted

Aleksandrossa napisał(a):
widzę że wszystkie psiaki na sznupy robisz :P?

Właścicielka sobie życzyła sznupy, to ma sznupy;-) No i do mnie raczej przychodzą same sznupy i sznupopodobne;-)
Ilka21 napisał(a):
Jak dla mnie te kundelki za krótko, szczególnie ten jasny

Pani chciała zupełnie na łyso, a klient nasz pan;-) Odradzałabym jej jakby przyszła z rasowym, ale kundelki robię wedle widzimisię właścicieli;-)