Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Oj przepraszam, czasami leniwa jestem ;)
No, szczerze mówiąc nie wiem co powiedzieć.
Pomijając całą resztę to chociaż włos na łapkach trzeba było na okrągło ciachnąć nożyczkami że już nie wspomnę o wyrównaniu całości. Przeczesany włos i tyle.
Rozczesać zakołtunionego bobtaila czasami się da - tylko trzeba wiedzieć jak. W zależności w jakim stopniu jest on sfilcowany , czasmi nie ma wyjścia i pozostaje maszynka ale z tego co widziałam na tamtym zdjęciu to tragedii nie było wielkiej. ...Ale te 3h poświęcone na łapki - ja jeszcze dochodze do siebie ;D

Posted

KW. napisał(a):
Oj przepraszam, czasami leniwa jestem ;)
No, szczerze mówiąc nie wiem co powiedzieć.
Pomijając całą resztę to chociaż włos na łapkach trzeba było na okrągło ciachnąć nożyczkami że już nie wspomnę o wyrównaniu całości. Przeczesany włos i tyle.
Rozczesać zakołtunionego bobtaila czasami się da - tylko trzeba wiedzieć jak. W zależności w jakim stopniu jest on sfilcowany , czasmi nie ma wyjścia i pozostaje maszynka ale z tego co widziałam na tamtym zdjęciu to tragedii nie było wielkiej. ...Ale te 3h poświęcone na łapki - ja jeszcze dochodze do siebie ;D

Eeee tam, KW nie znasz się ... ten grzebien Sprattsa jest niezbędny przy każdej rasie :p. Gray nic nie wyrównał, bo on tylko odfilcowuje :p, tak samo jak nie kąpie / odzywia włosa po rozczesaniu / odfilcowaniu, bo to powinien zrobic właściciel w domu :cool3:.

A po tym co napisałąś, to aż czekam, jak Grey napisze Ci, że się na bobtailach i ich pielęgnacji wcaaale nie znasz i widziałaś je pewnie tylko na zdjęciu :diabloti::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='"kate8828"']3bobtaile
http://images49.fotosik.pl/202/629ac4d3eb9d1563med.jpg
Mam dowód - mój to ten pierwszy od lewej ;)
Co prawda to dopiero mój drugi bobtail (choć zapewne nieostatni) ale kilka innych w różnym stanie futra przez moje ręce (i szczotki) się przewineło więc myślę, ze mogę się jakimś dośwaidczeniem podzielić :P

A jutro akurat będę z przyjacółką robić przed wystawą w Bratysławie generalne porządki w futerku mojego czterołapa więc jak nie zapomnę zrobić fotek to wstawię żeby pokazać jak może wyglądac bobtail 'przed' i 'po' ;)

Posted

Ale Doginka ma fanów , tylko pozazdrościć.
Tyle postów , ale nie wynika z nich wasze doświadczenie .
Żadna z was nie potrafiła by odfilcować i wyczesać bobtajla po 5 mies. nie czesania .
Darianna wiele postów ciekawie piszesz , ale ten ostatni , trzeba znać się i pisać, przecież maszynka nie ruszyła by tego .
Cockermaniaczka , diabełków nie widać , coś konkretnego nie ma , a te uśmieszki takie cyniczne.
KW. maszynka jest nie potrzebna , tylko dużo cierpliwości , a łapki u suczki pozostają po wyczesaniu naturalne , ( ale masz rację ) .
Agnieszka K. a może chcesz zobaczyć , pozostało jeszcze kilka godzin do skończenia.

Posted

"Grey" napisał(a):
KW. maszynka jest nie potrzebna ,

Oj, miałeś w rękach jednego bobtaila więc proszę takie uwagi zatrzymaj dla siebie - właśnie tym zdaniem przyznałeś że zapuszczonego boba na oczy nie widziałeś.
I co jak co ale cierpliwości do czesania mi nie brak - od ponad 10 lat 'siedzę' w bobtailowym futrze.
Jakoś mi się wierzyć nie chce by ten pies nie był czesany od 5 miesęcy - na pewno nie miał byś już co rozczesywać. Nie chcę Cię załamywać ale to była robota na 8h (oczywiście ze strzyżeniem i kąpielą) nooo max 10h ale nie więcej.
I jeszcze maleńka dygresja: widzę że już nie pierwszy raz piszesz bobtaJl - ma być bobtail; nie przez J ale przez I :P

I na koniec, troszeczkę pokory tylko wyszło by Ci za zdrowie. Nie bój się pytać i korzystać z dośwaidczenia innych to prowadzi tylko do rozwoju a więc do czegoś dobrego. :)

Posted

KW. ja na forum podchodzę do każdej sprawy poważnie , nie wstawiam diabłów i u uśmieszków . Odnośnie pokory i cierpliwości to ja tym forum mam największą .Jak bym się załamywał to nie dotykałbym się do psa.Chyba wiesz , że przez miesiąc kto się nie dotknie do bobtaila ,to kilka godzin czesania .Ty może szybko , szczotką po wierzchu .

Posted

Grey napisał(a):
Odnośnie pokory i cierpliwości to ja tym forum mam największą .

te zdanie mówi wszystko o twojej pokorze
i twoje ulubione diabełki, razem z uśmieszkami: :diabloti: ;) :evil_lol: ;) :diabloti: ;) :evil_lol: ;)

Posted

Grey bardzo szybciutko mój post ominąłeś, a jestem niemalże pewna że go widziałeś, śmiem więc twierdzić (jako że nie odpisałeś a zawsze to robisz) że mam rację...
Czyli amator jak mniemam :cool1:

Posted

[quote name='Grey']KW. ja na forum podchodzę do każdej sprawy poważnie , nie wstawiam diabłów i u uśmieszków . Odnośnie pokory i cierpliwości to ja tym forum mam największą .Jak bym się załamywał to nie dotykałbym się do psa.Chyba wiesz , że przez miesiąc kto się nie dotknie do bobtaila ,to kilka godzin czesania .Ty może szybko , szczotką po wierzchu .

oh proszę PANA Grey , pan jest zbyt poważny. trochę diabełków by sie przydało- i to juz rozświetliłoby PANA poglądy na życie i na to co maja do powiedzenJa inni...

Posted

[quote name='smallpati']Grey bardzo szybciutko mój post ominąłeś, a jestem niemalże pewna że go widziałeś, śmiem więc twierdzić (jako że nie odpisałeś a zawsze to robisz) że mam rację...
Czyli amator jak mniemam :cool1:

wiesz pati- milczenie oznacza zgodę :diabloti:
(a to wymaga poważnego podejścia do sprawy i P O K O R Y !! )

Posted

Grey, szczotką po wierzchu powiadasz? Przez moment miałam ochotę powstawiać tu fotki jak powinno to normalnie wyglądać ale chyba dochodze do wniosku że i tak nie miałoby to sensu. Chyba wiesz po prostu najlepiej jak pielęgnuje się bobtaila. Żal mi tylko tego psa...

Posted

KW. zachowaj swoją wiedzę dla siebie, nie ma sensu się z nią dzielić osobie która tego nie szanuje. Tym bardziej że tych psiaków tyle nie chodzi jeszcze po polsce, masz wyższość nad wszystkimi. A może kiedyś się skuszę na takiego olbrzyma to wtedy wykorzystam chętnie twoje umiejętności :D

Posted

A ja proszę KW. żeby wyjaśniła co i jak powinno sie robić. To nie wątek o Grey'u tylko o tym, jak powinien wyglądać prawidłowo ostrzyżony pies. Na razie ostatnio w kółko wałkujemy jak nie powinno się robić, więc może dla odmiany coś pozytywnego? No i zawsze jakaś odmiana po yorkach i sznupach, których tu jest najwięcej ;)

KW. daj proszę jakieś zdjęcia przed i po i mniej więcej opisz jak i dlaczego zrobić? Ja jestem osobiście bardzo ciekawa, bo pielęgnacja i strzyżenie takiego kudłacza to dla mnie sprawa ekstremalna ;)

Posted

Właśnie poprawiłam je parę dni temu na krócej i powiem szczerze że po opadnięciu tapiru nie wygląda to dobrze...więc będę zostawiała tak jak jest na tym zdjęciu bo my niewystawowi, więc musi mieć ładną domową fryzurkę :) Poza tym jak skracam te włoski na kufie to one się wywijają w różne strony bo są na główce jeszcze miękkie ;/
Ale bardzo dziękuję za uwagę :D