Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Doginka napisał(a):
Zerduszko ocenia wszystkich groomerów jedną miarką i mi się taka ocena nie spodobała, bo ja nie udeżyłabym psa, którego ktoś powierza mi do trymowania czy strzyżenia;)

Pisałam ze sto razy, że nie mierzę, tylko nie wierzę na piękne oczy. Mi nie zależy żeby mój pies wygladał jak cudo, wazene żeby mi się przed salonem nie zapierał :diabloti:

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

zerduszko napisał(a):
Pisałam ze sto razy, że nie mierzę, tylko nie wierzę na piękne oczy. Mi nie zależy żeby mój pies wygladał jak cudo, wazene żeby mi się przed salonem nie zapierał :diabloti:

Jeśli Twój pies nie lubi z jakiegos powodu zabiegów pielęgnacyjnych to nie licz na to że znajdziesz salon przed którym nie będzie się zapierał.

Posted

Bardzo ładnie:)no właśnie z trymowaniem jest problem ludzie nie chcą płacić za trymowanie i dlatego proszą o strzyżenie, ale westa nigdy nie strzygłam jak ktoś się upiera to odsyłam do innego salonu.Ale rozumiem innych, że robią tak jak chce właściciel:(

Posted

Foksy podobają mi się tylko 'świeżo' po trymowaniu, bez żadnych loczków, z piękną twardą sierścią. :loveu: No i te soczyste kolorki :loveu: ładna czerń i jasny brąz, a nie jakieś szare plamy i beżowe łaty :cool1:

Posted

Na obronę "strzygących" swoje Foksy powiem,że trymowanie nie jest całkowicie bezbolesne dla psa jak niektórzy twierdzą, bo trudno "łapać" trymerem wyłącznie martwy włos, wymaga też dużej cierpliwości od trymującego i trymowanego. Co do kolorów, to rzeczywiście są napewno bardziej nasycone po trymowaniu.

Posted

Wire fox, trymowanie jest bezbolesne jeżeli się to umie zrobić, jak we wszystkim. Ponadto nie trzeba używać trymera. Na początku łatwiej dla większości jest to robić palcami.

Posted

Jedna z grzywek , którą robię wystawowo, niestety nie mam zdjęcia przed ale przed nie wygląda tak i wydaje się, że mała metamorfoza ale uwierzcie mi różnica duża

Posted

leepa napisał(a):
Wire fox, trymowanie jest bezbolesne jeżeli się to umie zrobić, jak we wszystkim. Ponadto nie trzeba używać trymera. Na początku łatwiej dla większości jest to robić palcami.

powiedz mojemu Waciakowi ( ktory aktualnie wyglada jak nagi chinski grzywacz) ze trymowanie jest bezbolesne - nie uwierzy ci :shake: mimo ze do skubania zapuszczam go przez 6-8 miesiecy

Posted

Elitesse napisał(a):
powiedz mojemu Waciakowi ( ktory aktualnie wyglada jak nagi chinski grzywacz) ze trymowanie jest bezbolesne - nie uwierzy ci :shake: mimo ze do skubania zapuszczam go przez 6-8 miesiecy

Moze miała na myśli trymowanie takie jak u westa czy np teriera szkockiego, irlandzkiego, a nie takie totalne do łysa jak się robi sznupkom.

Posted

Iza. napisał(a):
To włos nie sierść ;):eviltong:

Iza to nie do końca tak, bo pp mają podszerstek;)

Cieszę się, że się podoba. Grzywki mają bardzo różne struktury okrywy, najbardziej pożądana jedwabista szata ale tak jak w innych rasach nie wszystkie mają to co powinny mieć więc trzeba zrobić tak by miał jedwabistą co nie zawsze jest proste:cool3:.

Posted

Dawaj go tu! :lol: Nie wiem no może trzeba jeszcze dlużej? :D Bo ten martwy włos przecież po jakimś czasie mimo wszystko sam wypada, także nie powinno bolec bo on prawie nie siedzi w skórze. Oczywiście psy różnie odczuwają, a niektóre to histeryki. Różnie też ta sierść wychodzi. Ale to już powinno mieć znaczenie przy skubaniu dla wyglądu, kiedy wyrywa się nie tylko martwy włos. Natomiast wyrywanie martwego włosa z reguły jest bezbolesne bo to nie jest już wyrywanie a wyjmowanie.

Mudik, sznupkom niekoniecznie rwie się do łysa. Najczęściej tylko u szczeniaka, potem lepiej normalny rolling coat aby włos cały czas był super. Ale owszem, takie skubanie mialam na myśli. Mówię bowiem o rwaniu włosa martwego, a pies nigdy nie ma martwej całej sierści ;)